[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2016. 14:35 ] @
Svet je ostao bez jednog od pionira polja vestacke inteligencije.

Marvin Minski je preminuo u nedelju, 24.1.2016 u Bostonu u 88-moj godini.

Za neupucene, profesor Minski je bio koosnivac MIT-ovog AI projekta iz koga je nastao cuveni MIT-ov AIL (Artificial Intelligence Laboratory) kao i jedan od osnivaca MIT Media Lab-a, kreator prve slucajno povezane vestacke neuronske mreze (SNARC), konfokalnog mikroskopa (i dalje u upotrebi danas) kao i gomile drugih doprinosa nauci. Takodje, prof. Minski je bio jedan od ucesnika konferencije koja se smatra za "mesto rodjenja" poja vestacke inteligencije.

Prof. Minski je autor knjige "Society of Mind" u kojoj je predstavio svoju teoriju ljudske inteligencije kao rezultata interakcije nezavisnih agenata, na kojoj je Minski radio od ranih 1970-tih.

Prof. Minski je cesto bio, neosnovano, napadan kao jedan od "ubica" ranog istrazivanja na polju vestackih neuronskih mreza. Razlog za ovo je knjiga "Perceptrons" od Minskog i Papert-a, u kojoj je izlozen matematicki dokaz da perceptron, jedan od ranih tipova vestackih neuronskih mreza, nije u stanju da izracuna XOR operaciju.

Ono sto se zaista desilo jeste prva "AI zima" koja je rezultovala drasticnom secom finansiranja AI projekata sto je rezultovalo visegodisnjim negativnim efektom na celo AI polje. Knjiga "Perceptrons" je verovatno bila jedan od "priloga" oruzju za "ubijanje" finansiranja ranih AI projekata baziranih na vestackim neuronskim mrezama ranih 1970-tih. Ali "Perceptrons" bas kao ni autori iste nisu bili pravi razlog zasto je doslo do prve AI zime. Pravi razlog je bila neverovatna kolicina nerealnih obecanja i realizacija finansijera da od tih obecanja nece biti puno prakticne realizacije, bar ne u kratkom vremenskom roku. Minski i Papert su samo formulisali matematicki dokaz i konstatovali problem perceptrona koji je morao biti resen sa novim modelima vestackih neuronskih mreza. Sam proces koji je kulminirao sa prvom AI zimom je trajao vise godina.

Danas je fenomen koji je zadesio rano AI istrazivanje poznatiji kao "hype cycle" i prva AI zima je samo jedan od mnogih primera tog fenomena, nikako ni prvi a ni poslednji.

Vise o pokojnom profesoru Minskom:

https://news.mit.edu/2016/marvin-minsky-obituary-0125

https://www.washingtonpost.com...01/25/marvin-minsky-1927-2016/

http://www.nytimes.com/2016/01...elligence-dies-at-88.html?_r=0

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 26.01.2016. u 16:06 GMT+1]