[ darkos1 @ 26.01.2016. 19:34 ] @
Kako da razdvojim (izračunam) broj dana bolovanja do 30 i preko 30 dana za neki mjesec.
U prilogu sam dao primjer liste koju vodim za godinu dana sa više različitih primera.

[ Jpeca @ 27.01.2016. 12:08 ] @
Ako bolovanje preko 30 dana bojiš žuto, problem se svodi na brojanje obojenih ćeljia
Bolovanje do 30 dana je naravno razlika Ukupno - preko 30 dana.

Ukoliko u tvojoj radnoj svesci imaš podatke o prethodnim mesecima (za bolovanje) onda bi mogle da se naprave neke formule koje bi brojale bolovanje preko 30 dana (sa ili bez makroa i ne uzimajući u obzir bojanje. U tom slučaju od koristi bi bilo da se B upisuje i za subotu i nedelju, s tim da možeš da staviš istu boju slova kao i pozadine tako da se ne vidi. Problem se usložnjava jer se za brojanje dana bolovanja ne uzimauju subota i nedelja a za uslov preko 30 dana uzimaju.
Jedno rešenje pomoću korisničke funkcije (UDF) imaš u prilogu.
[ darkos1 @ 27.01.2016. 19:37 ] @
Hvala Jpeci na odgovoru, ne radi se o obojenim ćelijama i ovo ponuđeno rješenje rješava problem.
Međutim u prilogu šaljem konkretniji primjer koji koristim, pa nisam uspio dobiti zadovoljavajuće rješenje, pa ako može opet mala pomoć.
U prilogu se vidi mnogo jasnije.
[ pera68 @ 28.01.2016. 07:06 ] @
Darko pogledaj prilog.
[ Jpeca @ 28.01.2016. 14:04 ] @
Citat:
Kako u polju DF25 da preformulišem formulu da mi daje rezultat kao i u polju DF24

Problem je što ova formula uključuje polja koja nisu datumi (prazne ćelije BM22 i BN22). Ili isključi te ćelije iz opsega ili prepravi deo koda koji traži da li je radin/neradni dan da preskače prazne ćelije.
[ djoka_l @ 28.01.2016. 15:11 ] @
darkos, da bi rešio programerski problem, moraš da počneš da razmišljaš kao programer.

Kada god se desi da je nešto teško da se reši, u najvećem procentu slučajeva razlog je loša organizacija podataka (a to počinje sa "neprogramerskim" shvatanjem problema).

Tebi je problem da nađeš koliko imaš "žutih" B, a koliko "plavih" B. Pogrešno! A pogrešno je što si, zbog neke vizualizacije podataka, potpuno pogrešno postavio problem.

Rešenje je očigledno, ne postoji "žuto" B i "plavo" B, postoji B1 i B2. Ako na ovaj način sagledaš problem, rešenje je očigledno, dva countif-a jedan koji broji B1 u okviru meseca, drugi koji broji B2.

E sada, kako da B pretvoriš u B1 i B2 je drugo pitanje. Da bih na to odgovorio ti bi morao da odgovoriš na neka pitanja.

1. Šta ako je bolovanje započeto u prethodnoj godini?
2. Šta ako je bolovanje započeto u tekućem mesecu, a još nije završeno?

Hint: kada bih imao bazu podataka, za svako OTVORENO bolovanje bih imao ID, id_radnika, početak, kraj. Tako bih za svaki ID bolovanja koji je završen znao koliko je dana trajalo. Za ona bolovanja koja su u toku, imao bih protekli broj dana tako što bih za kraj (koji ima vrednost null dok se bolovanje ne zaključi) uzeo poslednji dan u mesecu za izveštajni period ili današnji datum.
[ darkos1 @ 29.01.2016. 00:22 ] @
Zahvaljujem se svakoj pomoći pa makar to bila i kritika.
Ne mogu da razmišljam kao programer, jer da bih tako razmišljao morao bih nešto i znati o programiranju, a moje znanje je veoma skromno, većinu stavri sam pokupio i naučio na ovakvim forumima, a i ne bavim se informatikom već pokušavam da sebi i radnim kolegama olakšam rad.

Možda sam pogrešno predočio problem bojeći neka polja, ali sam to uradio radi lakšeg vizuelnog shatanja mog problema (znači nema bojenja polja).
Moj problem je Jpeca odlično prepoznao i ponudio korektno rješenje koje mi dijelom rješava problem.
Takođe sam svoje podatke prilagodio njegovom predlogu ali mi pravi problem što sam u sledećem primeru i pokazao.

Popravio sam računanje bolovanja u radne dane na osnovu ponuđenog rješenja Pera68. Međutim skrivanje oznake B u neradne dane mi ne odgovara zato što mi sakriva i druge simbole. Isto sam mogao riješiti u postojećem CF kako je i predložio Jpeca ali nisam jer mi sakriva i druge simbole,
Ponovo prilažem primjer sa ispravkama ali opet sam nesvjesno obojio polja koja su ineteresantna i koja su predmet rješavanja.