[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 06:04 ] @
| U pitanju je kineski e-bike sa 4 akumulatora 12V 14Ah, vezanih u red. Punjac je automatski takodje kineski, ali 48V 12Ah, mada ne znam koliko je to tacno i bitno. Problem je sto se puni par sati i ne napuni se dovoljno, punjac se iskljuci, upali kao zelenu lapicu da su akumulatori puni i to je to. Problem je sto biciko pokazuje 3 od 4 vrtice napunjenosti, kad se vozi, znaci pod opterecenjem polazuje 2. Takodje brzo se i izprazne, posle 15-ak Km voznje. Akumulatori su uzeti novi pre 10 meseci i nisu vozeni svega par puta, da li moze biti da je do njih posto su jos u garanciji? Ili ovaj punjac iskljuci pre vremena? Takodje da li moze da se preradi punjac da ne bude automatski neko da puni non-stop? Koliko je to bezbedno za ove hermeticki zatvorene akumulatore? |
[ emiSAr @ 03.02.2016. 07:38 ] @
Kad punjac kaze da su akumulatori napunjeni, mjeri napon na svakom akumulatoru ne skidajuci ih sa punjaca.
Akumulator koji bude imao najvisi napon (svi su vezani serijski) je krivac- ima veci unutrasnji otpor i najprije se napuni i daje laznu
sliku napunjenosti. Posto se akumulatori pune po potrebi, napon punog akumulatora bi trebao biti 14,5-15V (za jedan akumulator)
odnosno 58-60V za cijelu seriju od 4 komada.-
pOz
[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 07:57 ] @
Merio sam sve skupa kad skinem sa punjaca, ima nesto preko 50V (analogni instrument a imam opseg 50 pa 250, na 250 pokaze tacno 50, znaci malo...), a danas cu videti da izmerim svaki pojedinacno. Nego, da li moze taj postojeci punjac da se preradi da ne gasi kad dostigne tamo neki napon?
Imam i na poslu punjac za te akumulatore, punim neke za neke alarme, pa cu ih i prikopcati na njega par sati, onda ce svaki biti 100% pun pa cu videri koliko ce preci.
I jos jedno, ako ispadne da jedan ima veci napon, da li je neispravan? Posto jos imaju garanciju pa da reaugejem na vreme da ga zamene...
[ Lala 021 @ 03.02.2016. 08:16 ] @
Da ti prodavci accu ne bi rekli da ti punjac ne valja, kad punjac iskljuci punjenje, izmeri tacno napon na accu ne skidajuci ih sa punjaca. Mora biti veci od 60V ako jeste, odnesi komplet bike kod trgovaca, nemoj se upustati u eksperimente. Vazno je da nisi pomesao nove i stare accu, a mozda su to i trgovci uradili. Moje misljenje je da novi accu i delimicno napunjeni, moraju da predju vise km.
[ emiSAr @ 03.02.2016. 08:22 ] @
Koji se najprije napuni i ima najveci napon je neispravan, vidi jesu li iste serije, moguce da je taj jedan koji zeza dugo stajao u skladistu.
Ozbiljni proizvodjaci za hermetiski zatvorene gel akumulatore kazu da akumulator u 6 mjeseci najmanje jednom mora proci
ciklus punjenja i praznjenja. Tako se odrzava akumulator " u zivotu".-
---------
Malo off. Moj sin jedanput kupio za neke UPS uredjaje desetak akumulatora i kupio i rezervne za koje mi nije rekao. Kad sam ih nakon
10-tak mjeseci vidio, ne moram ti reci da sam uspio revitalizirati samo polovinu, a akumulatori nisu bili jeftini.-
---------
Sto se tice prepravke punjaca, dok ne bih vidio semu ne mogu nista reci. mozda mu treba samo izlazni napon prepodesiti-
mozda je podesen da puni bateriju na 13,5-13,8V, a to je napon na kojem baterija moze stalno biti prikljucena na
punjac- alarmi recimo, stalno osvjezavaju bateriju.-
Na samom akumulatoru bi trebalo da pise: I max- koliki je kod punjenja
STBY-13,5-13,8V
CYCLIC USE-14,5-15V -- sto je tvoj slucaj. Margine sam naveo priblizno-svaki proizvodjac za svoje akumulatore daje dijapazon
napona na koji se pune, a to je priblizno ovo sto sam naveo.-
pOz
[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 08:58 ] @
Hvala puno na odgovorima... videcu kad dodkem kuci da skinem kutiju sa akumulatorima i prikljucim na punjac i merim svaki posebno. Semu punjaca nemam ali pokisacu da je iskopam po modelu ako ima negde. I jos jedno informativno pitanje, on meri napon sva 4 akumulatora zajedno, pa otud i problem ako jedan ima veci napon, iskljucuje punjeje pre nego sto se preostala 3 napune?
Koji su akumulatori ne znam, nisam ih ja stavljao, uzeo sam tako biciklo. Provericu danas da li su svi isti i napone pa se javim, ako nesto ne valja da jurim zbog garancije ili da kupom jedan akumulator mozda mi bude jeftinije...
[ emiSAr @ 03.02.2016. 09:05 ] @
Bas zato sto mjeri sva 4 akumulatora, ako jedan zeza , ostali se ne mogu napuniti kako treba. Taj sto ne valja, napon na njemu moze premasiti
15V i otud lazna slika da je cijela serija puna.-
pOz
[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 16:13 ] @
Evo malo sam ga merio. Prikljucio sam na punjac i posle 5 minuta situacija je sledeca. Napon na svakom akumulatoru je 13V, struja punjenja 2A. A na njima pise da napon treba biti 14.4-15V. Videcu za sat, dva kakvo je stanje.
[ emiSAr @ 03.02.2016. 16:20 ] @
Cekaj da punjac kaze da su baterije pune i tek onda mjeri svaku ponaosob. Struja punjenja je ok, vjerovatno na baterijama pise
Initial current 2,5-3A. Struja ce se punjenjem smanjivati.-
pOz
[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 17:12 ] @
Evo i koja slika. Max struja je 4.2, kako pise na njima. Za famozni punjac nemam semu jer nemam nikakav podatak, a ovo MX-006 sto pose na ploci ne daje neke rezultate.
[Ovu poruku je menjao ludidzora28 dana 03.02.2016. u 18:24 GMT+1]
[ ludidzora28 @ 03.02.2016. 18:29 ] @
Evo punjac je zavrsio punjenje i napon je na sva 4 akumulatora manje vise isti. Oko 14V, razlika je u debljini kazaljke a nije mi precizna skala na opsegu od 50V. Probao sam posle svaki aku posebno da prikljucim na redovan punjac, napon se dize na 15V a struja je minimalna, ispod 100mA na sva 4. Tako da mu idpadne da su ipak svi puni ali su mozda jednosravno oslabili??? Vezao sam ih sve paralelno i ostavio malo na redovan punjac pa cu ih posle staviti na bajs da vidim jel ima ikakve razlike.
[ emiSAr @ 03.02.2016. 20:49 ] @
Izgleda da je sa baterijama i punjacem sve uredu, samo bajs vjerovatno trosi vise nego se misli ili sto pise na istom. Kolike snage je
motor?
pOz
[ zica49 @ 03.02.2016. 21:55 ] @
Akumulatori najvjerovatnije nemaju deklarisani kapacitet :(
[ veselinovic @ 03.02.2016. 22:09 ] @
Kako se u stvari mjeri kapacitet akumulatora?
Konstantna struja 1/10C pa dok napon ne spadne na 10.8?
10.8 pod opterecenjem ili bez?
[ ludidzora28 @ 04.02.2016. 06:00 ] @
E i mene to tacno zanima da ih izmerim i saznam tacan kapacitet istih. Bajs je snage 240W, po fabrickim specifikacijama prelazi 30-50 km.
[ dlalic @ 04.02.2016. 07:35 ] @
Citat: veselinovic:
Kako se u stvari mjeri kapacitet akumulatora?
Konstantna struja 1/10C pa dok napon ne spadne na 10.8?
10.8 pod opterecenjem ili bez?
Tako je, 10.8V optereceno sa 1/10C, po pravilu (vidjao sam da neko deklarise i sa 1/20C)
Edit:
Za ovaj konkretan je deklarisano 12Ah sa C5 i 14Ah sa C20.
[ zica49 @ 04.02.2016. 08:14 ] @
Razlika u vremenu izmedju postova koje je pokretac teme pisao i pocetna struja punjenja(koja ima tendenciju pada) govore o malom kapacitetu.
[ ludidzora28 @ 04.02.2016. 08:16 ] @
Sto bi znacilo ako se optereti za 0.7A (14/20c) imace kapacitet 14Ah, tj. 20h dok se ne isptazni do 10.8V, a ako se optereti sa 2,4A (12/5) kapacitet bi trebao biti 12Ah, tj. 5h dok se ne isprazni. S obzirom da je biciklo 240W, i trebao bi da vuce nekih 5A, grubo receno da su akumulatori u top stanju, islo bi mozda 2h, ako na to dodamo da moze da ide 30-35km/h, i oduzmemo malo to da na kretanju povlaci i vise struje, reklo bi se da ima logike da predjw tih 30-50km...
[ ludidzora28 @ 04.02.2016. 08:20 ] @
Citat: zica49:
Razlika u vremenu izmedju postova koje je pokretac teme pisao i pocetna struja punjenja(koja ima tendenciju pada) govore o malom kapacitetu.
Istina, punili su se svega 2h, ali ne znam koliko su bili prazni, mozda nisu bili bas do kraja... ja bi najvise voleo da su oslabili, samo kako to dokazati da dobijem nove jer su jos dva meseca u garanciji. Posto je ovo Srbija, verujem da je garancija tesko ostvarljiva...
[ emiSAr @ 04.02.2016. 08:52 ] @
Potrosnja je dinamicka-promjenjljiva i uveliko zavisi od onoga ko je na biciklu (tezina) pa je optimum iskoristivosti kapaciteta oko
70%. Tako je kod svih vrsta akumulatora-veca potrosnja manji iskoristivi kapacitet.
Sto se tice deklarisanog kapaciteta nema cvrstog standarda kako se mjeri-opsteusvojeni princip C/10 do 10,8V za 12V akumulator se
uglavnom primjenjuje. Panasonic za svoje akumulatore definise kapacitet za struju praznjenja C/20.-
I to je sve definisano za temperaturu ambijenta od 25*C. Smanjenjem vanjske temperature kapacitet olovnog akumulatora se drasticno smanjuje.-
Post dopunim kad nadjem dijagram.-
pOz
[ Living Light @ 04.02.2016. 17:31 ] @
Evo jos jednog primera iz zivota:
Tetka je kupila taj kineski Elektro-Bajs na 4 x 12V AKU pre par godina.
Sve je bilo lepo i dobro dok punjac nije poceo prerano da javlja da su Akumulatori puni u FULLu.
Tu pocinju muke i problemi...
Garancija istekla, a AKU paket koliko god da ga punis --Nema snage ni do centra naselja !
Obratila se lokalnom dileru (tamo gde je kupljen elektro bicikl) za narudjbu nova 4 akumulatora.
Posle 4 nedelje stigla 4 AKU komada, ugradjena, punjena, vozena--I to je sad kao OK.
Za 3 nedelje (21 dan) ispostavilo se da NEMA vise voznje sa tim NOVIM aku.
Ista dijagnoza: za par sati punjac prijavi da su akumulatori FULL puni.
Ali normalne voznje sa tako "Nakaradno" napunjenim AKU paketom -----Nema šanse!
Posle reklamacije: ---Reklamacija uvazena.
Stiglo novih 4 akumulatora, ugradjeno, punjeno do "Automatskog" isklucenja.
(punjeni, --posto ne mogu da voze motor tako novi )
Nije proslo 2 nedelje voznje, akumulatori : ISTA DIJAGNOZA ! _____nemaju snage,
Garancija i dalje traje na nove (crknute) akumulatore.
Posle puno prepucavanja, tel-razgovora i ubedjivanja, ---stigla nova 4 akumulatora.
Sad se ceka kad ce da se ponovi signalizacija na punjacu tipa:
-Akumulatori puni ! ---- "Al ces da se vozis samo na kratko" :)
Sve u svemu,..........MARKETING je cudo !
pOz
[ Lala 021 @ 05.02.2016. 08:33 ] @
Rekao bih kao i kod mobilnih, verujem da ce i ovde neko naci kvalitetne aku, makar i nesto skuplje, naravno jeftinije nego novi bajs
[ emiSAr @ 05.02.2016. 09:54 ] @
Da kratko prokomentarisem oko gel akumulatora.
Nije reda radi navedena inicijalna struja punjenja na gel akumulatoru. To je granicna struja koju akumulator moze primiti kod
punjenja, a i isporuciti kod praznjenja, bez degradacije strukture celije- citaj degradacije kapaciteta.-
Gel akumulatori se koriste kod potrosaca koji imaju priblizno stalnu potrosnju, a koja je manja od inicijalne struje
punjenja.
Za ovo biciklo idealna baterija bi bila duplo veceg kapaciteta, a takva je itekako skupa.-
pOz
[ Slobodan čovek @ 05.02.2016. 10:37 ] @
Treba da se prepravi punjač da prekida punjenje na 4 x 14,4V do 4 x 15V. Sada je podešen da puni do 4 x 14 V. Na bateriji piše "Cycle use: 14,4V - 15V".
Ili su akumulatori izgubili kapacitet. Ipak su kineski.
[ Slobodan čovek @ 05.02.2016. 10:40 ] @
Citat: Living Light: Evo jos jednog primera iz zivota:
Tetka je kupila taj kineski Elektro-Bajs na 4 x 12V AKU pre par godina.
Sve je bilo lepo i dobro dok punjac nije poceo prerano da javlja da su Akumulatori puni u FULLu.
Tu pocinju muke i problemi...
Garancija istekla, a AKU paket koliko god da ga punis --Nema snage ni do centra naselja !
Obratila se lokalnom dileru (tamo gde je kupljen elektro bicikl) za narudjbu nova 4 akumulatora.
Posle 4 nedelje stigla 4 AKU komada, ugradjena, punjena, vozena--I to je sad kao OK.
Za 3 nedelje (21 dan) ispostavilo se da NEMA vise voznje sa tim NOVIM aku.
Ista dijagnoza: za par sati punjac prijavi da su akumulatori FULL puni.
Ali normalne voznje sa tako "Nakaradno" napunjenim AKU paketom -----Nema šanse!
Posle reklamacije: ---Reklamacija uvazena.
Stiglo novih 4 akumulatora, ugradjeno, punjeno do "Automatskog" isklucenja.
(punjeni, --posto ne mogu da voze motor tako novi )
Nije proslo 2 nedelje voznje, akumulatori : ISTA DIJAGNOZA ! _____nemaju snage,
Garancija i dalje traje na nove (crknute) akumulatore.
Posle puno prepucavanja, tel-razgovora i ubedjivanja, ---stigla nova 4 akumulatora.
Sad se ceka kad ce da se ponovi signalizacija na punjacu tipa:
-Akumulatori puni ! ---- "Al ces da se vozis samo na kratko" :)
Sve u svemu,..........MARKETING je cudo !
pOz
A punjač nisu ni proveravali...
[ dlalic @ 05.02.2016. 10:44 ] @
Jasno je da su SLA baterije kompromis zbog cene.
A medju kod nas dostupnim baterijama svakako su Ultracell i Triax bolje od ovih "Kung Long", a neznatno su skuplje. Mislim da imamo i uvoznika za Panasonic, ali one su skoro pa duplo skuplje.
Osetljive su one na mnogo sta:
1. datum proizvodnje - od kada su proizvedene u tamo negde u Kini, stigle brodom u kontejnerima, uvoznik uvezao kontejner, u kom roku moze na ovom jadnom trzistu rasprodati kontejner?
2. uslove cuvanja - U kojim uslovima su transportovane, kako ih uvoznik cuva? Recimo na 30 stepeni C, storage life im je manji od 12 meseci, za to vreme padnu na oko 40% kapaciteta, na 40 stepeni (a transportuju se limenim kontejnerom po ekvatoru) je jos drasticnije.
3. uslovi eksploatacije, opet uslovi cuvanja, kvalitet punjaca, dubina praznjenja.
Da sam napravi li-ion bateriju od industrijskih 18650 celija treba mu 30 komada za kapacitet od oko 7Ah ili 40 kom za oko 9Ah ili oko 80-100e, plus punjac. To je malo vise od dva kompleta olovnih. Sa druge strane imao bi visestruko manju masu, bolje karakteristike i duzi vek
Edit: sad vidim da je 48v baterija, ne 36, pa mu treba 40-50 celija i druge su cifre u pitanju.
[Ovu poruku je menjao dlalic dana 05.02.2016. u 12:01 GMT+1]
[ ludidzora28 @ 05.02.2016. 12:23 ] @
Pala je i meni na pamet li-ion baterija. Pa sam malo kopao po netu i nadjem je od 48v 20ah, sa lhnjacem za smao 630$. Biciklo i po kupim za te novce. Ali bi verovatno nadzivela 10 kompleta akumulatora po 120e. A kapacitet joj je znatno veci. Videcemo, mozda se proda pa u potragu za nekim firmiranim bajsom sa li-ion baterijom, ali i oni uglavnom ne mogu sami da idu, mora da se pedala. Ili ako idu sami onda prelaze 20-ak km...
[ zica49 @ 05.02.2016. 13:24 ] @
Za malo para http://www.ebay.com/itm/Digita...m2ee5132f78:g:JE4AAOSw~gRV1pcD i http://www.ebay.com/itm/Voltag...m4872856383:g:WY8AAOSw~1FUVvpT
jos sijalica,sastavi se postrojenje sa kojim se izmjeri kapacitet akumulatora. Ovi linkovi su prvi na koje sam naisao ali moze se obadvoje kupiti za 15 USD (treba malo istraziti).
U wattmeter ono plavo sa LCD-om se uvodi akumulator na izlazu ceka ono kino sa led display.Na istom se podesi donji prag 10,8V i spoji na napunjen aku.Sijalica prazni akumulator do 10.8V. Moze se otici i spavat i ujutru procitati podatke.
Radi posao i u poredjenju sa nekim skupim spravama za mjerenje kapaciteta rezultat je tu negdje u par deka :)
[img][/img][att_img]
[ dlalic @ 05.02.2016. 15:54 ] @
Citat: ludidzora28:
Pala je i meni na pamet li-ion baterija. Pa sam malo kopao po netu i nadjem je od 48v 20ah, sa lhnjacem za smao 630$. Biciklo i po kupim za te novce. Ali bi verovatno nadzivela 10 kompleta akumulatora po 120e. A kapacitet joj je znatno veci. Videcemo, mozda se proda pa u potragu za nekim firmiranim bajsom sa li-ion baterijom, ali i oni uglavnom ne mogu sami da idu, mora da se pedala. Ili ako idu sami onda prelaze 20-ak km...
Vidi, ja imam ovaj, gde mora da se pedala (tzv asistent). Nije to uopste lose, biras nivo asistencije, i to vrlo lepo radi. A i taj senzor okretanja pedala se da prevariti. Uglavnom svi firmirani, sa EU trzista su ovakvi zbog zakonske regulative. Naime za ove sto mogu da idu 100% na struju treba polaganje neko, tj dozvola, kaciga itd. Dok su ovi asistent i dalje bicikli.
Ovi sto se kod nas po oglasima prodaju su ako ne svi, onda velikim delom kradeni u EU i kao takvi bez baterije i punjaca. Pa opet moras nesto improvizovati.
[ ludidzora28 @ 05.02.2016. 17:47 ] @
Pa da, to i ja gledam. 90% njih nema punjac i kljuc, po koji ima bateriju i pitanje je kakvu. A traze lepe cene, nasao sam jednog blizu mene, fali samo pujac, a kad sam video akumulator, jedan komad 12V 1.3Ah, taj bi isao cele 2 sekunde. A meni bas treba varijanta bez pedala, jer sam ga uzeo kevi, posto nema polozeno, kazne su nenormalno velike, sad tesko moze i da polaze pa se sve svelo na biciklo da se ne voza na skuteru i rizikuje. A treba da ima autonomiju od 30km da moze da ode do grada i nazad. I za to ispade kinez na kraju najbolji.
Gledao sam i za baterije, jedna celija je 330 din, traba mi 13 komada za 48V i to sve puta jedno 5-6 da dobijem 11-13.2Ah, dodje mu oko 200e + punjac + da ih neko spoji jer ih ja mogu samo lemiti a nije preporucljivo. Pitanje je koliko ce one trajati? Da se tera sa akumulatorima a kad riknu skroz da uzmem baterije i teraj...
[ dlalic @ 05.02.2016. 20:06 ] @
I ja sam moj uzeo sa slicnom namerom, za stariju, slabije pokretnu osobu, koja ce uskoro ostati bez dozvole. Ja sam birao prednji pogon sa namerom da zadnji tocak zamenim osovinom za tricikl. Posto ta osoba jos ima dozvolu, i bike je jos kod mene, neprepravljen.
Meni, posto je tricikl u planu, prostor za baterije i masa nisu (prevelik) problem. Autonomija je dovoljna 15-20km po ravnici i mene i SLA zadovoljavaju. Ali sam dosta eksperimentisao, i definitivno SLA imaju probleme o kojima sam pricao. U startu nemaju deklarisani kapacitet (mozda kad izadju iz fabrike), duboko praznjenje ih urnise, velike struje ih urnisu, losi punjaci i redno punjenje ih urnisu.
Sto se broja ciklusa tice, SLA bi po datasheet-u trebalo da izdrze oko 200 dubokih praznjenja (80-100%) i oko 600-800 plicih ciklusa (30%). Po mom iskustvu, nema sanse. Narocito ona prva cifra je nerealna. Liion bi trebalo da traju bar 500-600 ciklusa. Nisam ih koristio u ebike-u, ali iskustvo iz ostalih uredjaja to potvrdjuje
Pod dubokim praznjenjem se racuna do 10.8 po bateriji. Ako padne ispod, ugasio si sa baterijom. A ti imas cetiri baterije na red. Vec naslucujes problem, isti kao i sa punjacem. Elektronika gleda ukupan napon i kada padne ispod 4x10.8v iskljucuje, tj daj boze da uopste iskljucuje. A u tom trenutku je sasvim sigurno neka od baterija vec duboko podpraznjena.
[Ovu poruku je menjao dlalic dana 05.02.2016. u 21:18 GMT+1]
[ ludidzora28 @ 06.02.2016. 08:02 ] @
Evo i jos malo informacija od mene. Merio sam jutros struju, i sa vozacem od 70 i od 110kg u svim slycajevima, kretanje/voznja, se krece od 9 do 10A, a napon sa polupraznim baterijama pod maksimalnim opterecenjem (kretanjem) ne pada ispod 46V. E sad, kad se u obzir uzme ova struja, ispadne da bi mozda presao 30km pri brzini 30km/h. Cekam malo toplije vreme pa cu ga ja testirati dok ne stane, ili dok napon ne dodje do 10.8V po akumulatoru pod opterecenjem ako sam ne stane. Pa ce to biti prava slika koliko moze da predje...
[ Living Light @ 06.02.2016. 08:57 ] @
Milane,......ostajes "ludidzora28 " ----do kraja ovog Veka !
Kakva Ti merenja izvodis , pa TO svet nije video
Drago mi je .....da neko tako vodi racuna o podacima, o merenju i o Arhiviranju!
Ma, SJAJNO !!!
[ ludidzora28 @ 06.02.2016. 11:57 ] @
Pa jbg... da vidim koliko struje izlazi iz njih. :D Sad sam uzeo digitalni instrument pa mi se moze... merio sam i akumulatore sad dok su se opet punili, u pocwtku su svi bili jednaki a na kraju je situacija, 14V-13.5V-13.6V-13.6V, ukupno kad merim 55V i tu pubjac iskljucuje. Da li je o a razlika u akumulatorima od 0.5V velika?
[ zica49 @ 06.02.2016. 11:59 ] @
Da i taj od 14V je krivac!
[ ludidzora28 @ 06.02.2016. 13:52 ] @
Pu, majku mu... a kad ih iskljucim sa punjaca, koji je zavrsio punjenje, napon na svakom akumulatoru je ravo 13V. Kako stavim punjac, krene da puni na sekund i odma se ugasi i opet su naponi kao u prethodnom postu. E sad, ajmo dalje. Moram da pitam, ne zamerite. Da li bi znacila informacija od kojih IC kola je punjac napravljen, pa da neko da neku ideju kako ga prepeaviti da gasi na 60V, ako uopste moze da dostigne taj napon a rekao bi da moze jer kada ga prikopcam i krene da se puni na taj sekund napon dodje do 58-59V pa dok se ne ugasi.
[ emiSAr @ 06.02.2016. 15:13 ] @
Ne znam kako je izvedena signalizacija zavrsetka punjenja, ali kad punjac kaze da su puni recimo navece-ostavi ga do ujutro ukljucenog.
Kad signalizira da su baterije pune ostaje i dalje punjenje malom strujom, nece baterijama skoditi ali ima sanse da se preko noci
baterije napune. Taj sa neznatno povisenim naponom ima manji kapacitet i on zeza cijelu kombinaciju.-
pOz
[ ludidzora28 @ 06.02.2016. 21:10 ] @
na taj kraj punjaca jedino ima LM358, jel moze kako preko njega? Da ja njega ipak malo operisem... :D
[ emiSAr @ 06.02.2016. 21:28 ] @
Koliki je napon praznog hoda punjaca-baz prikljucenih akumulatora?
pOz
[ ludidzora28 @ 07.02.2016. 06:58 ] @
na dzeku sto ide na bajs imam ravno 55v
[Ovu poruku je menjao ludidzora28 dana 07.02.2016. u 08:31 GMT+1]
[ emiSAr @ 07.02.2016. 09:20 ] @
To je stvarno malo. LM358 je zaduzen za signalizaciju kad se napon na akumulatorima izjednaci sa naponom punjaca, a ova na slici
vidljiva zener dioda koja je u seriji sa LED optokaplera je zaduzena za velicinu izlaznog napona. Kolo lijevo od hladnjaka je
prekidacko kolo, a optokapler je u povratnoj vezi koja odredjuje velicinu izlaznog napona. Ako ne mozes procitati oznaku na
istoj. u radu punjaca digitalnim instrumentom izmjeri napon na istoj. Mozda ce dovoljno biti vezati jednu ili dvije Si diode
serijski za ovom zenerkom koja je vidljiva desno dole od optokaplera.-
pOz 
[ ludidzora28 @ 07.02.2016. 11:14 ] @
Peoverim u toku dana i javljam. Ovako sa slike se vidi samo 48 da pise na njoj, ali skinuci je da vitim tacnu oznaku i izmerim napon pa javim.
[ emiSAr @ 07.02.2016. 11:42 ] @
Lako moze biti signalna 1N4148. Malo nize, ispod elektrolita ima jos jedna , na samo granici isjecka slike.
Treba propratiti veze oko optokaplera, strana diode, kako je rjesena veza prema izlazu iz punjaca. Tu se krije rjesenje povisenja napona
na izlazu.-
pOz
[ ludidzora28 @ 07.02.2016. 14:02 ] @
Jeste 1N4148 je u pitanju. Aj propratim pa ako uspem da nesto i nazvrljam pa okacim...
[ ludidzora28 @ 07.02.2016. 20:57 ] @
Evo nesto sam, kako sam i rekao, nazvrljao. Ako neko moze da rastumaci. :D. Koliko sam mogao ma telefonu da nacrtam...
[ Living Light @ 07.02.2016. 22:47 ] @
Ovo je retkost
I elektricna sema i montazna sema, sve u jedno !
[ ludidzora28 @ 08.02.2016. 15:44 ] @
Ha, kazem ja nazvrljam... na telefonu nisam mogao drugacije, e sad ako ugrabim nekog vrdmena pa pretociti to u neku semu... nego ima li ko kakvu ideju za podizanje napona/kasnije iskljucenje?
Inace i merio sam napon na pomenutuj diodi, 9.6V kad su baterije bile poluprazne, tj. punjac ih je punio, i 10.9V kad iskopcam dzek sa baterija, u praznom hodu kad je i napon na punjacu 55V.
[ ludidzora28 @ 08.02.2016. 18:20 ] @
Jos jedan update, pratio sam ga bas pred kraj punjenja i gasi na 58V a kad ga ugasi odrzava napon 55V non-stop.
[ emiSAr @ 08.02.2016. 19:56 ] @
Znaci da punjac ne treba dirati, 58V je maksimalan napon na koji se pune 4 12 voltne baterije, a 55 v je napon odrzavanja, kao
u vojnim akumulatorskim stanicama, akumulatori su stalno pod naponom koji nije opasan za akumulator i odrzava ga u napunjenom
stanju-to je priblizno onaj STBY napon napisan na akumulatoru.-
Problem je kako vanjska temperatura u zimskim uvjetima, kad je i za toplije vrijeme kapacitet akumulatora kritican, vrlo
tijesno dimenzionisan.-
pOz
[ ludidzora28 @ 08.02.2016. 20:45 ] @
Znaci ne dirati nista... najvise mi je "bolo" oci to sto kad se skine sa punjaca pokazuje 3 od 4 crte i to sto posle punjenja u stanby-u imaju po 13V, pa odtuda i to da ne puni dovoljno. Jes da bi ja vise voleo da gasi na 60 (da bude bas na gornjoj granici od 15V po akumulatoru pa mi mozda i u standby-u imali vise od 13V i sve 4 crtice napunjenosti) ali ako kazete da ovako valja, onda da ga ne diramo...
[ zica49 @ 08.02.2016. 21:19 ] @
Ne diraj nista jer nista ne mozes poboljsati..
Inace medjunarodna usvojena jedinica za kapacitet akumulatora je Ah amper sat.
Kinezi imaju svoju "pola amper sata" i poistovjecuju je sa tom mejdunarodnom jedan zec = jedno june znas onaj vic :)
[ ludidzora28 @ 11.02.2016. 06:44 ] @
Evo mene opet... sta cu, moram da davim jos malo. Nasao sam nekibtrafo i namestio punjac i punio akumulatore do 60V. Primeti se razlika, biciklo prikazuje sve 4 crte i prelazi nesto vecu razdaljinu... sad, da li ima koga da da neki predlog, ja bi i ovaj njegov namestio da gasi na 60V ako je moguce...
[ zica49 @ 11.02.2016. 07:40 ] @
To bi s etrebalo moci pojeriti promjenom vrijednosti otpora u krugu opamp-a. To kod optocouplera je li tranzistor ili TL431?
[ ludidzora28 @ 11.02.2016. 13:45 ] @
TL 431 je u pitanju... :D
[ emiSAr @ 11.02.2016. 15:21 ] @
TL431 je podesiva zener dioda do 36V. Vjerovatno kontrolise preko nekog razdjelnika samo polovinu izlaznog napona.
Ona slika po kojoj si "isarao stampane veze" slikana blicom, balans bijele boje je malo poremecen pa ne mogu da ocitam sve vrijednosti
otpornika. Ako mozes u dobrom makro modu na dnevnom svjetlu napraviti drugu sliku. Uz pomoc te nove i ove "isarane" mozda
se mogne nesto izroditi.-
pOz
[ ludidzora28 @ 12.02.2016. 06:24 ] @
Evo slike... nadam se da se vidi bolje. Ako ne da uslikam jos jednu...
[ emiSAr @ 12.02.2016. 12:26 ] @
Izgleda da kontroler (koje je kolo?) drzi stabilnim napajanje LM358 preko ove FR diode i TL431, a naponske pragove ipak odradjuje preko
otpornih razdjelnika LM358. Ako mozes izmjeriti napon na ovoj FR diodi. Izlazni napon je proporcionalan ovom naponu.-
pOz 
[ ludidzora28 @ 13.02.2016. 08:43 ] @
Na kojoj tacno diodi? Ovoj gore levo? Merio sam i ina oko 11V, posto mi ovaj instrument laze nesto...
[ Living Light @ 13.02.2016. 08:53 ] @
Citat: ludidzora28: Merio sam i ina oko 11V, posto mi ovaj instrument laze nesto
NE moze tako...
Moras se ozbiljno posvetiti tome!
Emisar pokusava da valjano pomogne, al moram da "Prekratim" i da se Upletem !
Ako tako NEozbiljno meris i tako NEozbiljno pratis Emisarove postove...Nece izaci na dobro !
Molim Te budi malko pazljiviji...
pOz
[ ludidzora28 @ 13.02.2016. 09:06 ] @
Jbg... i ocekivao sam tako nesto. Posto sam rasprodao skoro sav alat zbog odlazka preko, a medju njemu i dva dobra instrumenta, ostavio sam sebi jedan analogni koji je bio tacan do pre dva dana kada je poceo da brljavi pa na opseg od 50v pokazuje vise 2V na pseg 250 8V vise i tako... moracu uzeti danas sutra jedan digitalni da imam...
Trudim se da pratim postove, ali opet nisam elektronicar, nego elektricar pa mi nesto strucno promakne... izvinjavam se.
[ Living Light @ 13.02.2016. 09:24 ] @
Citat: ludidzora28: nisam elektronicar, nego elektricar pa mi nesto strucno promakne..
Ne brini za to !
Nismo ni MI Ovde IDEALNI,,,,daleko smo mi od toga :-) (sad ce guja da potvrdi :-) ),...salim se,
----pa ipak pokusavamo da saveujemo.
Niko nije ONAJ PRAVI !
---------------------------------------------------------------------------------------------
-Voleo bih da izmeris "Pad Napona " od punjaca do Akumulatora, na 2 provodnika preko kojih se puni AKU-Paket.
Mislim na oba provodnika koja spajaju PUNJAC sa prvom klemom AKU-Paketa.
E, to, ako moze,
pOz
[ ludidzora28 @ 13.02.2016. 13:52 ] @
Kupio sam instrumenat, nije kvalitet ali bolji u svakom slucaju od ovog sto brljavi, bice i tem o njemu sta mu je moglo biti... :D
Pad napona od punjaca do akumulatora je 0.5 V. Napon na onoj diodi sto sam je spomenuo je bio je 11.5V pri 51V napona na akumulatoru i polako raste kako raste i napon na akumulatorima...
[ 3way @ 13.02.2016. 13:59 ] @
Za 10 dana + jos par dana si vec mogao da steknes kondiciju da vozis bez baterije...
[ ludidzora28 @ 13.02.2016. 14:01 ] @
Da si malo citao temu bilo bi ti jasno da biciklo nije za mene nego za majku koja nije u fazonu za sticanje kondice! A sto se moje kondicije tice, ne sekiraj se, ja je imam i vozim biciklo na PEDALE!
[ emiSAr @ 13.02.2016. 15:30 ] @
Kad punjac signalizira da su baterije pune i na izlazu bude 55V pokusaj onda izmjeriti tih 11,5V, ako bude 12,4V onda ce se
intervencijom oko TL431 (zamjenom otpornika) najvjerovatnije podici izlazni napon.-
pOz
[ ludidzora28 @ 13.02.2016. 17:00 ] @
Evo izmerio, 12,7V ima po ovom novom instrumentu, valjda je tacan. :)
[ ludidzora28 @ 14.02.2016. 16:28 ] @
Valja li ili ne ovih 12,7V? Na koji otpornik ste tacno mislili oko TL431?
[ ludidzora28 @ 15.02.2016. 08:11 ] @
Opet ja dosada, evo sad aam opet gledao i merio, i napon je sad 12,4V na pomenutoj diodi. :) mozda sto sam ubavio novu Vartinu bateriju u instrument, i uz njega sam dobio novu ali ko ce ga znati koliko je stajala pa je mozda malo oslabila pa ovaj nije merio bas u brucu. Uglavnom eto napon je 12.4V pa sta bi dalje?
[ emiSAr @ 15.02.2016. 08:34 ] @
Unuk mi rasturio nesto na laptopu, morat cu da nadjem drugi racunar, program za obradu slika mi ne radi kako treba.
Uglavnom koliko sam iz slika koje si postavio uspio vidjeti, trafo daje dva napona, jedan je za punjenje akumulatora, a drugi je
napon napajanja kola LM358 sa kojeg je izvedena povratna sprega ka kontroleru. Ako bi povecali napon kojim se napaja LM, tj
regulisani napon, trebalo bi da se poveca i napon punjenja akumulatora, jer su napon punjenja i napon koji je regulisan u odnosu kao i broj
navojaka na sekundarnoj strani trafoa. Nadam se u toku dana da cu naci drugi laptop na kojem imam instalisan ispravan progran
za obradu slika.
(do sada bio besplatan-kad sam pokusao da ga reinstalisem-skinem sa servera trazi uplatu a nemam karticu kojom mogu uplatiti-dok
se sin ne vrati s puta)
Inace slike vidim preko nekog "vulgaris" programa, a htio sam nesto obiljeziti i pitati te za vrijednosti otpora. U toku dana, ako uspijem otici
do kuce-cca 12 km, trenutno sam u stanu, tamo mi je drugi laptop.-
pOz
[ ludidzora28 @ 15.02.2016. 08:58 ] @
Ja da se zahvalim vama jos jednom, zaista se trudite i svaka vam cast, nemam reci...
A sto se tice punjaca, evo prckao sam na svoju ruku i povecao otpor jednog otpornika, obelezen crvenim na slici. Instrumentom sam izmerio da ima 47.3k i dodao sam mu redno jos jedan od 1k i rezultat je povecan napon u praznom hodu sa 55,5 koliko sad meri ovaj instrument na 56,7V. Struja pujenja je ostala ista 1,85A. Pretpostavljam da ce i napon iskljucenja biti takodje povecan. Sad su na pujacu pa cekam rezultat ili ce biti dobro ili ce biti neku BUM...
[ emiSAr @ 15.02.2016. 09:22 ] @
Ovaj otpornik ide sa glavnog napona koji puni akumulator. Koncentracija otpornika oko optokaplera je interesantna ali i ovo mozda
"upali"-razdjelnik napona na kontrol pinu TL431 treba da da oko 2,5 V- ali mu se katoda napaja sa onog nizeg napon, a ona regulise
rad optokaplera. Dobro je da ima ona dioda bez hladnjaka-ne dozvoljava praznjenje akumulatora ako nestane struje ili punjac
ostane "ustekan" u bateriju a iskljucen iz struje.-
pOz
[ ludidzora28 @ 15.02.2016. 09:36 ] @
Naravnio, kad budete imali prilike da prostudirate bolje, dajte vas predlog. Sigurno ce biti bolji od mog pokusavanja vise na pamet... ja sam se uhvatio tog referetnog napona za TL431 a ni sam nisam siguran sto ali dake neki rezultat za sad. :)
[Ovu poruku je menjao ludidzora28 dana 15.02.2016. u 13:17 GMT+1]
[ Living Light @ 15.02.2016. 20:43 ] @
Vidim da ce se aku paket na kraju ove price da se "naroksa" na 150% od nazivnog kapaciteta
Salu na stranu,
Bez mnogo "rčkanja" oko TL431, ja bi imao jedan drugaciji pristup uvecanju praga iskljucenja punjaca.
1) Poboljsao bih sve spojeve od punjaca do AKU paketa,
podebljao bi provodnike preko kojih se punjac vezuje na akumulatore
da bi sto vise smanjio onaj pad napona od 0.5V koji je spominjao Milan i koji postoji izmedju punjaca i AKU paketa.
2) Zamenio bi zastitnu diodu (koja se nalazi u levom donjem uglu slike, dioda bez hladnjaka)
na Shotki tip sa mnogo manjim padom napona (tipicno oko 0.2-0.3V)
Pretopstavljam da je tu ugradjena obicna silicijumska dioda od 3Amp,
na kojoj pad napona moze da dostigne 1.3V ÷ 1.5V pri pomenutoj struji punjenja od oko 1.85 Ampera.
Pomenuta Shotki doda moze da se izvadi iz neispravnog PC napajanja.
Obicno se i jednom TO-220 kucistu nalaze po dve shotki diode okrenute jedna drugoj, ovako:
Sa ove dve redukcije pada napona mislim da bi se znacajnije uvecao/povisio naponski PRAG ISKLJUCENJA punjaca.
pOz
[ ludidzora28 @ 16.02.2016. 11:10 ] @
Ok, moze i tako. Ja sam video da na toj diodi ina pad napona od oko 1.5V ali nisam znao za ove sto kazes sa mnogo manjim padom napona... kazi mi samo, posto napajanja imam u izobilju, dioda nije problem, nego da li joj treba hladnjak, i posto vec imaju dve u kucistu, da koristim jednu ili obe?
[ emiSAr @ 16.02.2016. 12:02 ] @
Skini DS od dioda koje imas na raspolaganju. Iako ima ona ispravljacka sa hladnjakom, ne bih na tom mjestu koristio diodu ispod 80V.
Ako ostane akumulator na punjenju a nestane struje ili neko slucajno isteka punjac iz zida , napon akumulatora je vrlo blizu 60V.
Uvijek puca gdje je najtanje.-
pOz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|