[ blaki @ 15.02.2016. 11:15 ] @
Pozdrav svima,

Otvaram ovu temu samo da bi donekle ilustrovao kakve opcije i baš prava "papazjanija" je moguća oko opcija butovanja OS na novim računarima koji po "default-u" podržavaju UEFI boot.
Napominjem da je ovo sada treći Toshiba laptop kod koga se srećem sa ovim opcijama (postavljao sam i pitanja ovde), ali sada sam prvi puta naišao na ovu da tako kažem "čudnu" kombinaciju, pa će možda biti zanimljivo i za ostale.

Kako duže vreme imam instalaciju Win 7 na DVD-u (ovakvu verziju, negde sam pročitao, zovu "narodna") i koja nije UEFI butabilna, ukljucio sam CSM opciju u BIOSU i bez problema na potpuno prazan i neformatiran hard disk istu instalisao. Win 7 je napravio potrebne particije po automatizmu, i to radi (podiže se) bez ikakvih problema (napominjem u BIOSU uključen CSM modul) inače naravno prikaže ovo:

http://i.imgur.com/4wpyLMF.jpg

Kako sam planirao da instaliram i Linux Mint, ajde rekoh da smanjim particiju Win 7 i napravim particije za instalaciju Minta i još neke, te ubacim CD sa Gparted programom (isto nije UEFI butabilan), na moje ne malo iznenađenje, posle podizanja Gparted isti prikaže potpuno prazan hard disk bez ijedne particije.

Kako sam za prethodni računar pomoću Rufus-a napravio butabilni UEFI Gparted na USB-u (i ono što je ključno - tada sa mojom instalacijom na DVD-u Win 7 nisam mogao napraviti butabilan UEFI Win 7 - Rufus prijavljuje grešku u smislu da moja instalacija nije UEFI butabilna), ubacim USB, dignem Gparted i on normalno prikaže ovo:

http://i.imgur.com/sV5F6yx.jpg

Dakle čovek bi zaključio da je instalacija Win 7 napravila UEFI butabilan disk. Međutim to nije tako, odmah sam primetio, nisam mogao napraviti četvrtu primarnu particiju, pa sam na kraju napravio logičku i sve izgleda ovako:

http://i.imgur.com/DHP87VX.jpg

Ubacio sam live DVD Linux Mint-a (isti je butabilan i kao UEFI i sa CSM modulom), ja sam prethodno u BIOSU odabrao CSM modul da bude kompatibilno sa postojećim-instaliranim Win 7 i kada je instalacija započela ispalo je opet da je hard disk UEFI butabilan jer je slika sledeća:

http://i.imgur.com/IiuKcT7.jpg

Zaključak: Kada se podiže OS Win 7 potrebno je uključiti CSM modul jer hard disk NIJE UEFI butabilan, a kada se pokušaju videti particije hard disk JE UEFI butabilan???

Svako mišljenje i objašnjenje je dobro došlo.
[ Binary Mind @ 16.02.2016. 13:33 ] @
Po slikama disk je MBR tako da je tu sitacija jasna. E sad žašto gparted i disk ne sarađuju, to je pitanje. Ima laptopova koji se tako ponašaju i među starijima, koji nemaju UEFI i tu se nešta ne može. Viša sila JBG. Nekad zavisi i od kombinacije hardvera... Ne samo od podešavanja u BIOS-u.
[ vinted @ 16.02.2016. 14:03 ] @
Citat:
blaki:
Kako sam planirao da instaliram i Linux Mint, ajde rekoh da smanjim particiju Win 7 i napravim particije za instalaciju Minta i još neke, te ubacim CD sa Gparted programom (isto nije UEFI butabilan), na moje ne malo iznenađenje, posle podizanja Gparted isti prikaže potpuno prazan hard disk bez ijedne particije.

hajde odavde da krenem. ovo je greška smanjivati particiju sa gpartedom kada je Windows već instaliran na sistemu.
da ne bi dolazlilo do komplikacija, smanjivanje se radi uvek iz Windows disk managmenta ili sa nekim programom tipa
Easypartition manager ili sličnim.
drugo da bi se na UEFI boot sistemu moglo normalno instalirati moraju da se provere sledeće opcije.
da se BIOS prebaci na Legacy (u tvom slučaju CSM na ON ili Enabled)
da se isključi secure boot na Windowsu (ako ga ima)
da se iksključi Fast boot na Windowsu (ako ga ima)
posle toga se može instalirati sve u daual boot-u na hdd

ovo je spisak opcija kod različitih UEFI biosa šta treba da bude oslobodjeno (boldovano je)
Legacy Support (On/Off ili Enabled/Disabled)
Boot Device Control
Legacy CSM (On/Off ili Enabled/Disabled)
Launch CSM (On/Off ili Enabled/Disabled)
CSM (On/Off ili Enabled/Disabled)
UEFI/Legacy Boot (Both/Legacy Only/UEFI Only)
Boot Mode (Legacy Support)
Boot Option Filter (UEFI and Legacy/UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
UEFI/Legacy Boot Priority (UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
[ calexx @ 16.02.2016. 22:48 ] @
Zašto bi gparted pravio problem a neki sličan windows program ne? Disk management je prilično ograničen i dozvoljava nešto malo, gparted može sve ostalo da uradi. Milion puta sam ga koristio za slične intervencije i nikad problem.
[ vinted @ 16.02.2016. 23:00 ] @
Citat:
calexx: Zašto bi gparted pravio problem a neki sličan windows program ne? Disk management je prilično ograničen i dozvoljava nešto malo, gparted može sve ostalo da uradi. Milion puta sam ga koristio za slične intervencije i nikad problem.

zato što ćeš smanjiti particiju malo više nego što misliš da možeš i izgubićeš boot. to može da se sredi posle nije neki problem, ali je problem ako smanjiš previše pa onda izgubiš i paticiju celu.
Windows disk managment ima neki svoj algoritam po kome računa koliko je bezbedno smanjiti particiju.
zato je uvek bolje odatle. Slučaj samo kada je Windows instaliran.
p.s. ovakva pitanja uvek dobijam kada napišem ovo , a uvek dogovaram ovako
DODATO: ovde mislim samo na prvo početno samnjivanje particije za dual boot instalaciju, a ne na rad sa particijama
[ calexx @ 16.02.2016. 23:25 ] @
Nikad neću da smanjim particiju više nego što mislim da mogu, inače bih radio protiv svog mišljenja. ;)

Nema to veze sa gubljenjem boot-a koji i nema neke veze sa sistemskom particijom, to valjda ide u MBR. Jesam nekoliko puta skraćivao sistemsku particiju na minimum minimuma jer mi je bio potreban prostor za ostale i nije ni bilo problema, boot i da ne pominjem ... ionako mi odavno taj posao radi linux. Inače sam umeo da instaliram neki windows i na logičku particiju ko zna gde na hardu, samo što sam na neku od primarnih kopirao onih nekoliko fajlova pa je i to radilo. Mislim na XP jer noviji imaju svoju boot particiju koju naravno ne diram.

Sve u svemu, pogrešno misliš da gparted ne zna šta i koliko sme da uradi. Sigurno neće da ponudi neku promenu koja može da ugroz rad nekog OS a naročito boot opciju.
[ vinted @ 16.02.2016. 23:46 ] @
Citat:
calexx: Sve u svemu, pogrešno misliš da gparted ne zna šta i koliko sme da uradi. Sigurno neće da ponudi neku promenu koja može da ugroz rad nekog OS a naročito boot opciju.

to lepo onda objasni onima koji gube boot kada smanje particiju sa gpartedom
meni nije potrebno jer koristim isključivo Windows disk managment u ovakvom slučaju i ništa drugo
sigurno ima razloga, a i radio sam sa svima njima.
inače u manje više svim uputstvima za dual boot Windows-a uvek se preporučuje Windows disk managment za smanjenje particije. čak i Microsoft ovo preporučuje ( a šta bi drugo preporučio)

[ calexx @ 16.02.2016. 23:57 ] @
Objasnio bih ali nemam kome, ne znam bilo koga ko je imao problem koji si opisao. Sebi ne mogu da objasnim pošto sam gpartedom bezbroj puta to radio i nikad problem.
[ Ivan Dimkovic @ 17.02.2016. 09:27 ] @
Ako mozes sebi da priustis, ugasi CSM podrsku potpuno i instaliraj OS-eve u UEFI modu.

Tako je garantovano da neces imati problema.

CSM na laptopovima jedino moze sluziti ako imas neki tool koji iskljucivo radi u MS-DOS okruzenju (tipa secure erase za SSD, ako nemas vec OEM-tool) pa ti treba BIOS (CSM) boot za USB stick i sl...

Svaki iole moderan OS (izasao u poslednjih 7-8 godina) podrzava UEFI boot/instalaciju + bonus kada su ti ugaseni CSM moduli >nema sanse< da se bootujes u legacy OS installer koji bi ti za*ao disk i napravio MBR.
[ blaki @ 17.02.2016. 17:08 ] @
Sa premeštanjem teme nisam na vreme vidio odgovore, pa da se i ja javim.

Citat:
calexx: Objasnio bih ali nemam kome, ne znam bilo koga ko je imao problem koji si opisao. Sebi ne mogu da objasnim pošto sam gpartedom bezbroj puta to radio i nikad problem.


Ovo isto tako tokom niza godina mogu potvrditi. Nikad ni najmanji problem. Nadalje particiju sam smanjio na 40 GB, a instalacija je (sa sve apdejtovima) zauzimala nekih mozda 20 GB upisanih podataka. Naravno da treba voditi računa da je ne smanjuješ sa početka već sa kraja, ali to je već objašnjenje što bi Englezi rekli "for fools" i mislim da bi samo u tom slučaju zbog premeštanja početka particije i pomeranja upisanih podataka poslala nečitljiva, a mislim da bi na ovo GParted upozorio (ne znam sigurno, nikad nisam probao).

Citat:
Ivan Dimkovic: Ako mozes sebi da priustis, ugasi CSM podrsku potpuno i instaliraj OS-eve u UEFI modu.

Tako je garantovano da neces imati problema.

CSM na laptopovima jedino moze sluziti ako imas neki tool koji iskljucivo radi u MS-DOS okruzenju (tipa secure erase za SSD, ako nemas vec OEM-tool) pa ti treba BIOS (CSM) boot za USB stick i sl...

Svaki iole moderan OS (izasao u poslednjih 7-8 godina) podrzava UEFI boot/instalaciju + bonus kada su ti ugaseni CSM moduli >nema sanse< da se bootujes u legacy OS installer koji bi ti za*ao disk i napravio MBR.


To mi je baš i namera, ali nemam odgovarajući Windows OS koji bi bio butabilan iz UEFI-ja niti ga sam uspeo napraviti po uputstvima koja su dostupna na netu, a kada sam moju instalaciju probao napraviti butabilnu iz UEFI-ja pomoću Rufus-a, isti to nije dozvoljavao i precizno mi naznačio da moja instalacija Win nije UEFI butabilna. Tu je zapravo celi problem. Pronalazim na torentima i verziju Win koja je UEFI butabilna ali nemam odakle povući - nema sejača (valjda se to tako zove).

Danas sam od prijatelja nabavio Win 8.1 pa sam se nosio mišlju da njega instaliram (on podržava UEFI po default-u) ali disk ide do 64% i tu nalazi sektor koji ne može pročitati tako da i od toga ništa.
[ vinted @ 17.02.2016. 17:32 ] @
@ calexx i blaki
http://superuser.com/questions...windows-partition-with-gparted
[ Ivan Dimkovic @ 17.02.2016. 17:36 ] @
Svaki Win od osmice je UEFI butabilan, a 64-bitne verzije su UEFI kompatibilne od Viste.

Formatiraj USB stick kao FAT32, iskopiraj sve fajlove sa Windows ISO fajla na USB stick i kreiraj EFI/BOOT folder na sticku.

Onda iskopiraj fajl bootmgfw.efi u /EFI/BOOT folder i preimenuj ga u bootx64.efi

Takodje, za svaki slucaj, obrisi fajl bootmgr iz root foldera na sticku.

Ako i dalje ne ide, vidi da li ti laptop firmware podrzava "boot option" meni, tipa F8 za vreme inicijalizacije. Sa tim mozes "rucno" da izaberes UEFI installer.
[ blaki @ 18.02.2016. 08:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Svaki Win od osmice je UEFI butabilan, a 64-bitne verzije su UEFI kompatibilne od Viste.

Formatiraj USB stick kao FAT32, iskopiraj sve fajlove sa Windows ISO fajla na USB stick i kreiraj EFI/BOOT folder na sticku.

Onda iskopiraj fajl bootmgfw.efi u /EFI/BOOT folder i preimenuj ga u bootx64.efi

Takodje, za svaki slucaj, obrisi fajl bootmgr iz root foldera na sticku.

Ako i dalje ne ide, vidi da li ti laptop firmware podrzava "boot option" meni, tipa F8 za vreme inicijalizacije. Sa tim mozes "rucno" da izaberes UEFI installer.Uradio sam sve. Prvo sam po uputstvima sa ovog linka napravio butabilni USB:

http://itmservis-dizajn.com/butabilan%20usb%20win7.html

Pa sam iskopirao fajlove po uputstvima i to izgleda ovako:

http://i.imgur.com/KkT0pn0.png

http://i.imgur.com/gNrYQQS.png

http://i.imgur.com/4bzaIGH.png

http://i.imgur.com/kH8lCtg.png

Pomoću F2 uđem u BIOS podesim da se butuje UEFI (ostavim da ne bude "secure boot") i on prijavi prvo

"Start PXE over IPv6 Press ESC to exit", te bilo šta da kliknem posle toga prijavi:

"No bootable device - Please restart system"

Ako pokušam sa CSM sa ovim diskom prijavi naravno grešku, što je razumljivo jer sam mu obrisao "bootmgr" iz korenog direktorijuma.

I da, na F8 ne reaguje.

[Ovu poruku je menjao blaki dana 18.02.2016. u 12:24 GMT+1]
[ blaki @ 24.02.2016. 19:37 ] @
Pozdrav svima,

Vezano za ovu temu koju sam pokrenuo, našao sam rešenje, pa ako se neko bude našao u sličnoj situaciji da se ne muči i čudi šta se sve može dogoditi. Dakle moj zaključak je sledeći:

1. Nikada ne dozvoliti Windowsu (u prvoj poruci sam naglasio kakva je verzija u pitanju, da ne ponavljam) da na praznom (neformatiranom) disku stvori potrebne particije, već to prethodno treba uraditi sa programom koji je za ovo namenjen. Ja sam koristio Gparted,

2. Programom za particije obavezno prvo upišite particionu tabelu na hard disk, ja sam radio pod CSM modulom (Legacy BIOS) pa sam izabrao particionu tabelu "msdos",

3. Potom sam napravio prvu primarnu particiju od 100 MB, tipa "ntfs" i dodao joj zastavicu (flags) "boot". Nazvao sam je "System_reserved", ko što je formira i naziva i sam Windows kada je pravi automatski. Vezano za ovo veličina upisanih podataka na ovoj particiji je kod mene 24,16 GB (pa verovatno da ova particija može biti i manja),

(Nadalje napravite particije kako želite, ja sam na primer uradio kako to dalje opisujem)

4. Potom sam napravio drugu primarnu particiju od 44 GB, tipa "ntfs", za instalaciju Windowsa i dao joj ime "OS_Windows" (naravno da ime nije obavezno ali je zgodno radi kasnijeg snalaženja prilikom instalacije OS). Imajte na umu da MS Windows OS ima karakteristiku "da raste kao kvasac" tako da ova particija nikada nije dovoljno velika. Za poređenje - kod mene posle instalacije samo antivirusa, office paketa, Firefox-a i brda zakrpa već sada zauzima neverovatnih 26,91 GB.

5. Treću i zadnju moguću primarnu particiju sam napravio kao "ext-4" veličine 30 GB i dao joj ime "OS_Linux",

6.Potom sam na preostali deo diska formirao "extented" particiju i na istu dodao dve logičke "ntfs" particije (da budu čitljive iz oba OS-a) jednoj sam dao ime "Podaci", a drugoj "Multimedija".

Dakle da rezimiram. Ovakvim postupkom (Tačka 1., 2. i 3.) dva OS rade pod CSM modulom bez problema, sve patricije su vidljive programu za particionisanje diska (podignutim pod "CSM-om"), Linux naravno "vidi" sve particije, Windows one koje su "ntfs" i više nema nelogičnosti o kojima sam pisao u ovoj temi.

Ponavljam sve rečeno se odnosi samo "Legacy BIOS" a ne "UEFI". Za "UEFI" boot, i pored svih muka koje su se ogledale u silnom izgubljenom vremenu i stotinak restarta računara, nisam našao adekvatno rešenje. Kontaktirao sam dvojicu ljudi iz servisa računara i jednog administratora u firmi sa preko sto računara i svi su apsolutno saglasni da "UEFI" uvek izbegnu i koriste "CSM" - "Legacy BIOS", a kada se uzme u obzir i da je sama Toshiba u "prvim novijim" modelima, kada se "UEFI" pojavio postavljala samo "UEFI" kao startni program pa su naknadno (dva takva modela sam imao prilike i lično videti) izdavali zakrpu za flešovanje BIOSA koja je sadržavala mogućnost izbora "CSM" modula jasno je, da su korisnici bili više nego nezadovoljni.

Lično nisam bio u poziciji da proverim kako se legalni Windows OS ponaša na "UEFI"-ju, ali ako se ponaša dobro, onda je Microsoft izgleda "pogodio u centar" da nas korisnike koji nismo naučili da platimo ono što koristimo, odvikne od te navike.

Hvala svima na odgovorima.


PS. Za korisnika Vinted : Posle napravljenih particija i instalacije Windowsa pa potom Linuxa odlučio sam se da obrišem "linux-swap" particiju od 4 GB, koju sam imao posle OS_Windows particije veličine 40 GB, pa sam istu proširio na dobijen prazan prostor, na 44 GB. Windows je prilikom startovanja pokrenuo CHKDSK, proverio, restartovao sistem i normalno se podigao. Toliko o tome.
[ Binary Mind @ 24.02.2016. 20:54 ] @
Ja sam isto uvek za "Legacy BIOS" varijantu UVEK kada je to moguće. Na nekim mašinama na žalost UEFI je jedina varijanta. FYI ni legalan Windows (probano sa Win 8.1 i 10) ne fercera svaki put baš najbolje sa UEFI-jem i GPT particionisanjem. Probano više puta.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2016. 10:05 ] @
@blaki,

Sorry za kasnjenje, vidim da si uspeo sa CSM instalacijom tako da pretpostavljam da je problem resen.

Moguce je da tvoj BIOS ne podrzava standardni UEFI boot (/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI ) vec mozda ima neki OEM-specificni fajl koji trazi, tako nesto bi morao pitati na NotebookReview forumima ako ovde niko nema iskustva.

Postoji jos jedna mogucnost, da ti laptop koristi 32-bitnu verziju UEFI-ja - u tom slucaju, fajl koji treba da postoji je:

Code:

\EFI\boot\bootia32.efi


Ako ti laptop ima 32-bitni UEFI, u UEFI modu ces moci da instaliras samo 32-bitni Windows. U tom slucaju za 64-bitni Windows moras da se vratis na CSM.

Iskreno, kada je u pitanju laptop, jedina prednost UEFI boot-a je moguce krace boot-ovanje zato sto firmware ne mora da ucitava CSM modul, prebacuje procesor u 16-bitni mod, pa onda ucitava stari bootloader itd. Medjutim, vecina korisnika laptop retko gasi vec ga stavljaju u sleep, tako da je ta UEFI prednost upitna u praksi.

Tako da, ako nemas problema sa CSM-om, nema potrebe da gubis vreme sa pokusajima namestanja UEFI-ja.
[ vinted @ 25.02.2016. 11:01 ] @
Samo kratko da dodam u vezi particionisanja sa gparted-om
svako može da izabere šta mu je volja, sa čime želi da particioniše hdd.
ono što sam pomenuo stojim iza toga da PRVO smanjivanje particije kada je već Windows instaliran
na sistemu se isključivo radi iz Windows Disk Managment(WDM) konzole
ponavaljam samo prvo smanjivanje particije, odnsono pravljenje prostora za drugi sistem!!!
zašto? Sa gpartedom postoji mogućnost da se pogreši (nebitno koji razlog)
sa WDM konzolom ne postoji, jer se promena odmah zapiše.
ako biram šta ću da izaberem od ova dva slučaja, biram WDM konzolu.
Sva ostala particionisanja mogu se posle normalno raditi sa gpartedom ili bilo kojim drugim alatom
@blaki
to što si obriso swap particiju pa je napravio ponovo sa gpartedom nije ni bio
predmet mog pisanja, već isključivo Windows sistemska particija.
nadam se da sam bio jasan
[ calexx @ 25.02.2016. 14:03 ] @
Citat:
blaki: Dakle da rezimiram. Ovakvim postupkom (Tačka 1., 2. i 3.) dva OS rade pod CSM modulom bez problema, sve patricije su vidljive programu za particionisanje diska (podignutim pod "CSM-om"), Linux naravno "vidi" sve particije, Windows one koje su "ntfs" i više nema nelogičnosti o kojima sam pisao u ovoj temi.
Ne znam koji su se gremlini naselili kod tebe, ja sve radim na redovan način i uvek sve radi.

Daklem (ako je hard nov) startujem windows instalaciju, izaberem da na početku harda napravi odgovarajuću particiju (50-100GB, zavisi od toga koji je windows i koliko planiram da ga koristim) pa mi on prijavi da će po potrebi da napravi dodatnu sistemsku particiju (beše 100MB za 7, 350MB za 8/8.1 i 500MB za 10) pa tako i bude. Onda samo izaberem da instalacija ide na onu veću tj sada drugu i to je sve. Kada završi, zakačim ostale hardove ako ih ima, napravim jednu particiju za podatke i na kraju jednu extended za svašta. Kada je u pitanju laptop gde je obično jedan hard, onda samo nema ovog kačenja ostalih hardova, sve je drugo isto.

Sledeće je instalacija linuxa, tu na extended particiji prvo napravim swap od 2GB i onda redom ext4 particije za linuxe, pa tako dok ne popunim sve planirano. Naravno, na extended particiji mogu da budu i particije za bilo šta ali ja obično tu ređam linuxe, najviše sam imao 16 raznih na jednom hardu. ;)


Ako je u pitanju reinstalacija windowsa, pokrenem instalaciju, izbrišem one prve dve koje je prethodna instalacija napravila, izaberem da napravi novu, on prijavi da će da napravi jednu sistemsku ... i posle sve ide istim redom.

Deluje mi da si bacio 24GB jer je sistemska za 7 100MB. E da, nemam iskustva sa UEFI ali planiram da jednom probam i to čudo. ;)
[ Binary Mind @ 25.02.2016. 17:38 ] @
Na službenom DELL Inspiron laptopu (Core i3 2328M, 4GB RAM...) koji je došao sa preinstaliranim OEM Windows 7 Pro x64, obrisao sam sve, podesio UEFI/GPT kombinaciju u BIOS-u, reparticionisao, instalirao sam originalni Windows 8.1 Pro x64 (UEFI/GPT). Posle nekog vremena laptop je počeo da se gasi nekoliko sekundi posle paljenja, da bi se nakon drugog paljenja normalno digao Windows. Mislio sam da je hardverski problem, te sam laptop raskupusao, očistio, zamenio termalnu pastu na procesoru i čipsetu, međutim problem se nastavio. Opet sam sve obrisao, reparticionisao, instalirao originalni Windows 10 x64 (clean install, UEFI/GPT). U ovoj kombinaciji počela je da baguje Atheros wireless kartica jer nije kompatibilna sa Windows 10. Na DELL-ovom sajtu je lepo pisalo: "not tested with Windows 10" niti je bilo drajvera za Windows 10 za taj model DELL Inspiron laptopa na DELL-ovom sajtu. Pored toga opet se računar gasio nekoliko sekundi posle paljenja, da bi se najnormalnije upalio i digao Windows nakon drugog paljenja. Onda sam odlučio da ubijem UEFI/GPT, podesio na "Legacy BIOS" reparticionisao (ovog puta MBR), instalirao originalni Windows 8.1 x64, drajvere, programe itd... To je kombinacija koja je i sada na tom laptopu. Nema nestabilnosti, bagovanja, gašenja itd... Znači UEFI i ovaj laptop se ne slažu najbolje. Tačka. To uzgred nije jedini put da sam naleteo na slične probleme. Bilo je još računara novijih generacija koji su se čudno ponašali kad bih podesio UEFI/GPT...
[ deki-bleki @ 09.03.2016. 20:23 ] @
Da li taj UEFI BIOS sluzi da dozvoli instalaciju samo legalnih 8, 8.1 i 10???
Zaista mi nije jasno cemu sluzi???
Neka sluzi i za dizanje svemirskog broda i ostalih letecih tanjira i neka neko napravi neki novi OS koji se nece zvati ni Windows ,ni Linux...
Ako ne moze da se butuju ni 7 ni 8 ni 10 preko UEFI Biosa sa CD ili USB,ja zaista ne znam cemu on sluzi,sem da nam Microsoftovi radnici licno instaliraju OS???
Kakve su koristi od tog UEFI Biosa ,ako moramo da idemo na CSM da bi izvrsili instalaciju i da ga stalno drzimo u CSM...Ja probao nakon instalacije da vratim na UEFI sve po defoltu,a on mi govori o nekoj greski kao da ne postoji instaliran OS na hard disku.....
Ovo bre izludjuje nas amatere,a izgleda da je to i bio cilj MS da jednostavne stvari iskomplikuje.....
[ vinted @ 09.03.2016. 22:34 ] @
Citat:
deki-bleki
Kakve su koristi od tog UEFI Biosa ,ako moramo da idemo na CSM da bi izvrsili instalaciju i da ga stalno drzimo u CSM

hajde da napišem kakve su koristi od UEFI bios-a
-podrška za hdd velikih kapaciteta
-mogučnost velikog broja primarnih particija
-nemogućnost ubacivanja zlonamernih programa pre učitavnja sistema

Hajde ovako da kažem. UEFI boot je budućnost. Svi ćemo na njega morati da predjemo pre ili kasnije.
Jeste za*ebancija da se konfiguriše i instalira sistem za običnog korisnika, ali ako to probaš dva, tri puta na
računaru za koji ti nije žao da li će biti obrisani podaci ili ne- naučićeš.
Na rčunarima koji dolaze sa instaliranim Windows-om i UEFI boot-om, kada se naprimer isključi u BIOS-u UEFI boot
i predje na Legacy mode, dobiješ samo mogućnost da možeš računar da butuješ sa drugog medija i ništa više.
(Da je računar bez sistema mogao bi da instaliraš sistem u ovom trenutku.)
Pošto nije, da bi mogao da instaliraš sistem, mora se isključiti i secure boot. To je posebna opcija i radi se iz Windows-a.
(Ovo bih ja prvo isključio da imam takav slučaj.)
E onda ako hoćeš da instalairaš sistem sa takodje uefi podškom moraš onda uefi fajlove da ubaciš u boot image.
kada tako instaliraš drugi sistem proveriš da li radi i vratiš posle BIOS na uefi i imaš dual boot sa UEFI podrškom.
Ako nisi stavio ove uefi fajlove onda moraš ga držiš na Legacy modu

i ne služi za dizanje svemirskog broda :)


[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2016. 01:42 ] @
Citat:
deki-bleki:
Kakve su koristi od tog UEFI Biosa ,ako moramo da idemo na CSM da bi izvrsili instalaciju i da ga stalno drzimo u CSM


Moranje instalacije preko CSM-a ukazuje na neki bag / propust / nedostajuci feature u konkretnom hardveru, nema veze sa UEFI-jem.

UEFI je neophodan za inicijalizaciju modernog hardvera (Sandy Bridge i noviji CPU-ovi) tako da, koristio CSM ili ne, sistem se inicijalizuje UEFI firmware-om a onda opciono dize emulaciju BIOS-a za CSM boot.

Prednosti su velike za hardverske vendore (64-bitni kod, bogat i standardan API), biznis korisnike (secure boot - kriptografska validacija boot fajlova) kao i IT odeljenja zbog mogucnosti lakog standardizovanog ocitavanja i konfigurisanja firmware-a.

Za obicne desktop / notebook korisnike, UEFI ili BIOS je potpuno nebitno pitanje sve dok zavrsavaju posao.
[ deki-bleki @ 12.03.2016. 13:05 ] @
Juce sam bas radio preko Winsetup from USB,napravio sam flesku sa XP,7AIO,8 i 10.
Primetio sam da ako zelim da se butuje u UEFI modu,mora da se formatira kao FAT32.Hteo sam da je napravim da se butuje u tom UEFI...,pretpostavljam da bi samo povuklo nakon formatiranja i te UEFI (nekada Sata drajvere) i to bi bilo to,ali kako da ga nateram da podrzi fajlove vece od 4,7 GB ...kako mi se cini FAT32 ima neka ogranicenja sa velicinom,i malo mi je nelogicno da se sa UEFIjem vraca na Fat32,umesto da se zadrzi NTFS???
Problem sam verovatno mogao da resim ubacivanjem samo onih cistih verzija koje su sve manje od 4GB,bez onih AIO od 5 i vise GB???
Jel to znaci da moram da pravim jednu flesku za UEFI,a drugu flesku za CSM ili legacy,uobicajen stari dobri mod???
Od koje velicine Hdd treba UEFI Bios?Moj maximalan je 750GB.Pa kad kupim nov PC sigurno ce mi trebati zbog UEFI-ja,,,moracu da naucim i sa njime da radim,
hvala