[ pisac @ 16.02.2016. 03:18 ] @
Uvek sam morao KDE 4.8.5 da restartujem ili ubijem posle oko 3 meseca jer rad postane nemoguć ili se blokira. Međutim to mi prilično ide na živce jer imam gomilu stvari koje moram ispočetka da otvaram i povezujem. Sada sam postigao rekord, KDE mi radi već 115 dana ![]() ![]() Opis problema: Recimo promena fokusa na drugi prozor traje 1-15 sekundi, promena virtuelnog desktopa otprilike isto, a svako skrolovanje sa točkićem na mišu prozora koji je van fokusa je jezivo sporo dok skrolovanje prozora koji je u fokusu nekada radi dobro nekada loše. Skrolovanje povlačenjem klizača ide uvek savršeno glatko, a i rad u prozoru koji je u fokusu je bez ikakvih problema (zato i nisam još restartovao čudo). E, sada, mene zanima kako da rešim dotični problem a da ne restartujem KDE, dosta mi je više toga. Hoću da nađem način da radim na kompjuteru i održavam sistem upotrebljivim tako da ga ne restartujem nikad, ili bar ne više od jednom godišnje. Inače, da pomenem da memorija nije problem (trenutno je slobodno 6GB od 16GB RAM-a a swap je velik 11GB, a pre mesec dana je bolje radilo sa mnogo više zauzete memorije), ksysguard mi pokazuje zauzetost memorije i swapa, i otprilike kada i memorija i swap (pojedinačno) dođu blizu 16GB onda je rizik od zaglavljivanja veliki, tako da na vreme ubijam programe koji gutaju i gube negde memoriju. Opera i firefox (i plugin-container) su programi koje redovno moram da restartujem da bi održao sistem u životu bez zaglavljivanja (imam nezamislivu količinu otvorenih tabova, ali kada restartujem browser oslobodim jedno 4GB a ostanu mi tabovi), ali i drugi programi se nekada gube sa gutanjem memorije pa je među njima i sam ksysguard koji sam restartovao kada je zauzeo 3GB (sada zauzima 384KB ![]() |