[ zentriks @ 23.02.2016. 17:32 ] @
Zdravo svima, imam pitanje u vezi duga za PIO kako stoji u opomeni. Naime mama je placala pio oko 15 godina preko firme gde je matori radio. Posle propasti firme je prestala placati. Resenja su stizala medjutim to je ignorisano iz prostog razlog sto se nije imalo para za placanje. Danas mi stigne neka opomena iz lokalne poreske uprave da platim dug inace krecu u popis itd. Gug je nesto oko 600000.00 din dok je kamata neverovatnih 1190000.00 din tako da sve zajedno izadje 1790000 din koje treba da platim u roku od 5 dana. U opomeni nema nista otkud toliko i zasto niti mogu da se zalim nego samo stoji citiram: '' Poreski obaveznik moze u smislu clana 71 stav2 Zakona da u poreskoj upravi rasparvi eventualna sporna pitanja u vezi vrste i iznosa dospele poreske obaveze za naplatu".
Prvo jel ovo normalno da kamata bude ovolika, i koliko oni i kako obracunavaju kamatu?
Drugo sta mi je ciniti dalje? Ja ovoliko novaca da sve prodam i kucu i oko kuce ne mogu izmiriti...
[ anon115774 @ 24.02.2016. 07:58 ] @
Vidi, ja sam prvi koji mrzi kada neko postavi pitanje a onda mu svi drze predavanje i sole pamet ali mislim da sa tvojim pitanjem nece nista mnogo drugacije da se desi.

Ne znam kako mi mozemo da ti pomognemo sada. Kako mi mozemo da znamo odgovore na tvoja pitanja? To sto pitas nas je trebalo da pitas na vreme onog koga treba i cija si resenja i dopise ignorisao. Jedino sto ja mogu da ti kazem je u vezi pitanja visine kamate. Ne verujem da je pitanje "kako oni obracunavaju kamatu" vec je pitanje "koliko dugo dug postoji".
[ anon115774 @ 24.02.2016. 19:33 ] @
Evo sad sam pogledao, zakonska zatezna kamata za dinare je 12,25% na godisnjem nivou. Znaci da taj dug postoji bar 10-15 godina.
[ zentriks @ 24.02.2016. 21:52 ] @
Ja sam danas bio u Poreskom i nista nisam dobio od njih kao islkljucili ih bla bla. Samo mi rece da je isao dug pa kamata pa opet kamata.
Ja sam trazio da mi izdaju listing sa godinam za koje nije placano i kamate koje su obracunavane ali nista od toga.
A ovih 600000 nije postojalo kontinuirano 10-15 godna nego je krenulo od nule od 99 posle bombardovanja pa se uvecavalo sa godinam koje su dolazile. I da je kamata 12.25 % na godisnjem nivou opet mi nije jasno kao bre moze kamata biti ovolika?
Kome jos mogu da se bratim za ovo? Jer mi sve ovde smrdi a posle par afera sa uplatama i kradjom para nikome ne verujem ovde.
[ anon115774 @ 25.02.2016. 08:19 ] @
Ako je isla kamata na kamatu onda je taj iznos mogao mnogo brze da se napravi.

Opet ponavljam da nisam siguran kakvu konkretno pomoc od nas zelis jer nam nisi ni objasnio o cemu se ovde radi. Jedino sto ja shvatam je da si trebao nesto da platis a ti si odlucio da to ignorises ali i dalje ne znam sta je tacno to sto je trebalo da se placa i kakve veze poreznici imaju sa PIO i slicno.

Mislim da je najbolje da razgovaras sa nekim advokatom koji je strucan za ovu vrstu pitanja a koji ti moze razjasniti sve nedoumice i proveriti da li je sve u skladu sa propisima.
[ lud ko struja @ 25.02.2016. 11:52 ] @
Ni ja ne znam kakve veze poreska ima s PIO fondom ali ako je porez onda dugovanje zastareva posle pet godina!
[ Java Beograd @ 25.02.2016. 12:26 ] @
Meni je još manje jasno kako za PIO neko može da bude dužan ? I još sa kamatom ?!

Koliko ja znam (a možda grešim) stvari su proste: plaćaš PIO - ide ti radni staž. Ne plaćaš PIO - nema staža. I gotova priča.
[ axone @ 25.02.2016. 14:34 ] @
@Java Milsim da može.
Moj otac ima neku sličnu situaciju.
Ne znam detalje ali da bi popunio periode(višegodišnje) dok je radio napolju sklopio je valjda neki dil o plaćanju doprinosa preko neke firme.
Pretpostavljam dil sa RFPIO. Oni (RFPIO) su doneli rešenje, to je nešto i plaćano u nekom početnom periodu a verovatno posle nije(nije se imalo para).
Pošto je rešenje i dalje aktuelno oni su ga teretili, išla kamata i to je naraslo iha ha.
Sad mu se ne isplati da pokrije taj dug+kamata (a i da ima odakle mu :) ) nego će primati umanjenu penziju(do trećine penzije valjda mogu da skidaju).
Tu treba izvagati, što je nezahvalno, koliko planiraš još da živiš :) pa da eventualno proceniš šta je pametnije.
Ako je brojka prevelika onda naravno - izabrati umanjenu penziju.
[ anon115774 @ 25.02.2016. 16:19 ] @
Samo sto ce, pre nego sto predju na obustavu penzije, da prvo rade zaplenu imovine.
[ zentriks @ 25.02.2016. 20:10 ] @
Citat:
Informer:
Ako je isla kamata na kamatu onda je taj iznos mogao mnogo brze da se napravi.

Opet ponavljam da nisam siguran kakvu konkretno pomoc od nas zelis jer nam nisi ni objasnio o cemu se ovde radi. Jedino sto ja shvatam je da si trebao nesto da platis a ti si odlucio da to ignorises ali i dalje ne znam sta je tacno to sto je trebalo da se placa i kakve veze poreznici imaju sa PIO i slicno.

Mislim da je najbolje da razgovaras sa nekim advokatom koji je strucan za ovu vrstu pitanja a koji ti moze razjasniti sve nedoumice i proveriti da li je sve u skladu sa propisima.

Koliko sam ja shvatio dok sam citao zakon I doprinos za PIO spada u neki vrstu poreza. Ako je dug zastareva za 5 godina kako su mogli nakucato ovoliki glavni dug i kamatu? Kao da sam imao radnike kojima nisam placao doprinose.
Mada moje licno misljenje je da ovaj sistem koji se kod nas primenjuje ima za svrhu samo da se uzmu pare od ljudi a o penziji mogu samo da sanjaju jer je skoro niko nece docekati.
Ako osoba umre pre penzije dzabe je uplacivala jer tu penziju vise nece niko videti. Primer je kod mene u familiju baba. Zena je uplacivala 20 godina, primi resenje o odlasku u penziju
i posle par meseci nazalost umre. od 20 godina sto je uplacivano dobili smo 5000 din i to je bilo to. Ostalo su pojeli lopovski sakali.

U svako slucaju hvala sto se javili...
[ branko tod @ 26.02.2016. 09:09 ] @
"Naime mama je placala pio oko 15 godina preko firme gde je matori radio. Posle propasti firme je prestala placati."

Čija je to firma, da li je zatvorena i ako jeste kada?

[ zentriks @ 26.02.2016. 09:43 ] @
To je bila lokalna firma za preradu drveta. Dok je matori radio njemu je se odbijalo od plate za Pio međutim kad je prestala firma da radi on je otišao na biro a ovo je nastavilo da teče.
[ branko tod @ 27.02.2016. 06:32 ] @
Citat:
zentriks: To je bila lokalna firma za preradu drveta. Dok je matori radio njemu je se odbijalo od plate za Pio međutim kad je prestala firma da radi on je otišao na biro a ovo je nastavilo da teče.


Tek si sad potpuno nejasan. Ko je odbijao od plate, firma i sama uplaćivalaza tvoju majku,
ili su to radili tvoji roditelji samostalno. I da li ta firma još postojiili ili je ugašena kroz papire.
A šta piše na tim papirima za tvoju majku, da li samostalni preduzetnik?
[ @ 27.02.2016. 07:54 ] @
Evo ovako koliko sam ja upoznat firma je uplacivala sve dok je radila, kad je prestala da postoji kroz papire legalno.
[ branko tod @ 29.02.2016. 08:42 ] @
Čija firma? Ako nije bila firma tvog oca, i ako je majka bila prijavljena preko
te firme onda je firma dužna. Ali mi deluje da ustvari ti ne znaš pravo stanje.
Istraži, raspitaj se, pa će ti biti jasnije. I onda napiši pravo stanje.