[ nebek @ 27.02.2016. 10:58 ] @
Pomoć oko povezivanja wireless rutera sa kablovskim modemom

Poštovane/i,
drugaru smo pokušali da povežemo ADSL ruter TP-LINK WD8901G Router&DSL Modem sa kablovskim modemom CISCO CABLE MODEM 2100 (provajder Radijus Vektor.) kako bi imao wireless konekciju.

Mislio sam da će to biti lako i logično međutim nije tako ispalo.
Mislio sam to da uradim na sledeći način: eternet izlaz iz modema da spojim sa ulazom na ruteru, a računar na jedan od 4 porta na ruteru.
Kada sam počeo iskrsao mi je problem: na modemu je ulaz/izlaz eternet parica a na ruteru je ulaz telefonska parica koja je ujedno i uža od od eternet ulaza.
Onda sam iz kablovskog modema eternet kabl ubacio u jedan od 4 LAN porta(nisam ovako nameravao) na ruteru a zatim sam računar(kako sam i nameravao) takođe povezao na jedan od 4 LAN porta.

Odmah mi je sve bilo sumnjivo.

Takođe, "ishakovali" smo ruter(tj. vratili na fabrička podešavanja preko rupice za hard reset na poleđini rutera) jer je imao zaštitu SBB-a i uspeli smo na kraju da uđemo sa 192.168.1.1 admin/admin.

Ali, kada smo pokušali da instaliramo drajver i setup softver sa TP-Linka nismo uspeli jer je kod provere ethernet portova zapeo. Prvi korak sa ispitivanjem ethernet adaptera prođe, ali kod drugog koraka zapne. Ali i bez toga internet žičani lepo funkcioniše i računar radi, ali wireless nikako.

Mobilni vide wireless(znači wireless se "emituje") ali kada treba da pristupe stalno pokušavaju ali nikako da se "okače".

Želeo bih da mi pomognete i oko softverskog podešenja rutera, na pr. da li staviti static, dynamic, bridge , ili PPPoE , i sva ostala važna podešavanja?
Takođe, da li postoji neki prelazni kabl sa telefonske marice na ethernet paricu? Možda je ovo glupo pitanje ali ...

Prilažem i sličice poleđina modema i rutera i napominjem da je na slici veličina parice za ulaznu liniju na ruteru iste veličine kao i veličine parica(4 ulaza) za ethernet na istom ruteru a ŠTO NIJE ISTINA!
[ calexx @ 27.02.2016. 11:42 ] @
ADSL ruter u ovom slučaju radi samo kao svič što znači da ako provajder dozvoljava jednu konekciju, tj daje samo jednu javnu IP adresu, mora ruter. Ovaj ruter u ovoj priči ne može da bude ruter. Nabavite normalan ruter sa RJ45 kao WAN ulazom i sve će da radi.
[ nebek @ 27.02.2016. 13:14 ] @
A da li možda može da pomogne adapter sa slike u prilogu?
[ Miroslav Cvejić @ 27.02.2016. 15:02 ] @
ne
[ pajaja @ 27.02.2016. 18:55 ] @
Citat:
calexx: što znači da ako provajder dozvoljava jednu konekciju, tj daje samo jednu javnu IP adresu, mora ruter.

Sto je upravo u ovom slucaju tako. Morace da kupi ruter.
[ nebek @ 01.03.2016. 19:53 ] @
Ljudi hvala.
Pokušali smo da nađemo besplatno rešenje ali očigledno je da ovo neće biti besplatno rešenje.
[ calexx @ 01.03.2016. 20:46 ] @
Zamenite taj ADSL modem/ruter za neki običan ruter i eto besplatnog rešenja.