[ lev1 @ 02.03.2016. 23:00 ] @
Pozdrav svima
Bio bih zahvalan da mi pomognete oko uvodjenja interneta u vikendicu u okolini Cacka (selo Ostra).
Koliko znam, kablovska televizija ne postoji u okolini, pa ta opcija verovatno nije moguca. Fiksna telefonija postoji, ali sam telefon odjavio pre nekog vremena.
Idealno, brzina koju bih zeleo je >= 10/5 Mbps (down/up), bez limita ili sa limitom > 200 GB za mesec dana. Glavni problem je sto bih internet koristio maksimalno 2 meseca u godini, tako da ugovor od godinu ili dve dana nije idealno resenje. Nisam siguran ni da li postoji mogucnost "dry loop"-a.
Mobilni signal je solidan u okolini, ali je verovatno problem sa 200 GB mesecno.
Nisam siguran ni da li postoji mogucnost bezicnog internet-a u okolini.
Sve u svemu, vrlo malo znam o ponudi, ali ako je neko imao slican problem i moze da podeli iskustva, hvala unapred. Takodje, bio bih zahvalan i ako podelite iskustva sa lokalnim (Cacak) DSL provajderima.
Pozdrav,
Lev
[ maksvel @ 03.03.2016. 08:07 ] @
Ne znam šta bih ti preporučio, jer imaš podosta ograničenja. Možda je najbolje da pozoveš telekom i vidiš sa njima. Pošto imaš instalaciju za telefon, možda i može da se napravi neka kombinacija, mada mislim da su male šanse.
Imaš li nekog u neposrednoj blizini da ima fiksni, pa da koristiš DSL preko njega?

Što se tiče provajdera u ČA, telekom je ok, kao i eunet. Ne znam puno o ostalim.
[ adzo_ @ 03.03.2016. 08:27 ] @
Previse je ovo zahteva za selo pored Cacka. Moraces negde da popustis. Kablovske koliko ja znam nema znaci ogranicen si na 2 opcije:
1. Mobilni internet - ogromna kolicina podataka od 200GB ce da bude papreno skupo + pitanje je da li uopste postoji 3G signal dovoljnog kvaliteta
2. ADSL - svakako mozes uzeti ali on ima svojih ogranicenja sto se tice brzine i nemoguce je da imas 10/5 (jer VDSL-om nije ni ceo grad pokriven a ne okolna sela a i on nema 5 UP- mada je najbolje da nazoves Telekom mozda je nova centrala i blizu lokaciji). Ovde je problem nepostojanje fiksnog prikljucka i neisplativost placanja broja zbog 2 meseca godisnje i najbolje bi bilo, kao sto je kolega vec predlozio, da se dogovoris sa nekim komsijom da preko njega uzmes ADSL/VDSL
[ kamarad @ 03.03.2016. 08:55 ] @
Kada je u pitanju ADSL, čak i da ponovo aktiviraš broj, pitanje je kakav bi bio PING, koji zavisi od udaljenosti od telefonske centrale. Takođe, na bakarnim paricama, upload za ADSL teško da može preći700-800mb.
Jedina opcija ti je, ako je taj deo oko Čačka pkriven sa 3G signalom a imaš smart telefon sa paketom u kome koristiš internet, prosto kupi potrebnu količinu podataka i to je to?
Problem je cena! Kod mts-a, paket od 200gb je skromnih 20k dinara!
[ gilopile @ 03.03.2016. 11:20 ] @
Imas opciju i MiFi kod telenora. Samo sto je mesecno 75GB, a cena je 1900RSD ( 50GB + daju 50% za nove korisnike )

E sad, ugovor je minimum 6 meseci...To ti je jedina opcija ako neces kabel, ADSL ili Wi fi.
Mada, pokusaj da uzajmis Wi fi opremu i pretrazi malo, mozda ima neki provajder da pokriva to podrucje.
[ lev1 @ 05.03.2016. 18:08 ] @
Zahvaljujem svima na savetima. Izgleda da je najbolje da prvo prikljucim telefon i vidim da li ce ADSL raditi, pa ako bude u redu, probam da nadjem najkraci plan (1 godina?) i prezalim sto nece biti koriscen 10 meseci
Pozdrav!