[ Slobodan čovek @ 03.03.2016. 07:46 ] @
U pitanju je Samsung TCV21K6550.

Dakle, kada hoću da ga uključim daljincem, ponekad (nekoliko puta nedeljno) desi se sledeće:

Pritisnem dugme na daljincu, čuje se onaj visokonaponski zvuk uključivanja katodne cevi, ugasi se stand by lampica (kad je TV ugašen svetli, kada je uključen ne - tako i treba) ali nema slike a ni zvuka. Čak TV proba nekoliko puta da pokrene CRT. Ja jednom pritisnem dugme na daljincu, i onda se čuje taj zvuk, nema slike, posle nekoliko sekundi ponovo se čuje taj zvuk (ali sada slabije), i opet ne uspe da ga uključi. Hoće tako i do 3 puta da proba. A nekad samo jednom.

Jednio rešenje je da ga isključim na dugme (na TV-u), da ga izvučem napojni kabl, da uključim na dugme na "prazno" (da se isprazne kondenzatori), da ga isključim na dugme, da vratim napojni kabl, uključim na dugme, i na kraju ga uključim uspešno sa daljincem. I onda 2-3 dana radi normalno, dok se ponovo ne desi da ne može da uključi CRT.

Ovo je počelo da se dešava pre par meseci, možda i manje.

Šta bi moglo da uzrokuje ovo? Nešto u visokonaponskom napajanju.

Otvarao sam ga i pogledao vizuelno. Sve deluje u redu. Nema naduvenih elektrolita. Na visokonaponskom delu, naravno, nalepljeno mnogo crne prašine.

Evo malo (loših) slika:

https://www.dropbox.com/s/jssdnvopyzm8qio/IMG_20160123_152625.jpg
https://www.dropbox.com/s/1jtazfeednp8o0a/IMG_20160123_152643.jpg
https://www.dropbox.com/s/4mkb2jsndzg5uk3/IMG_20160123_152707.jpg
https://www.dropbox.com/s/eb08nex4n6386nz/IMG_20160123_152730.jpg

[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 04.03.2016. u 15:00 GMT+1]
[ Slobodan čovek @ 05.03.2016. 07:48 ] @
Niko ne zna?

Evo sad sam (jednom) pritisnuo dugme na daljincu, i TV je 3 puta pokušao da ukljući CRT i uspeo iz trećeg puta.
[ emiSAr @ 05.03.2016. 09:29 ] @
Evo slicna tema :http://www.elitesecurity.org/t...msung-CZ-DT-Nece-da-se-ukljuci

Kvar je do mreze, najvjerovatnije elektrolit u napajanju HIS stepena, ali nije na odmet promijeniti sve elektrolite u mrezi.
Ovo je po sjecanju jer oooodavno ne otvorih televizor. VN stepen (HIS) se napaja sa napona reda 100-150 V-zavisno od mreze
kako je izvedena-semu od tog Samsunga ne nadjoh.-

pOz
[ Slobodan čovek @ 05.03.2016. 09:33 ] @
Bem ti budalu! Nije Samsung, nego Hyundai. Ne znam zašto Samsung napisah.

P.S. Hvala komred emiSAr! Videću kad budem imao vremena da otvorim ponovo i da promenim. Čitaj: "najverovatnije nikad" :( Odnosno, kada budem na odmoru...
[ SteCa @ 05.03.2016. 11:13 ] @
http://www.eevblog.com/forum/repair/strange-hyundai-tv-issue/
[ emiSAr @ 05.03.2016. 11:56 ] @
To i je @Slobodan čovek-njegove slike -dejavu.-

pOz
[ Slobodan čovek @ 05.03.2016. 11:59 ] @
To sam ja, nego me proglasili za Bana. Mislim, istekla mi je zabrana, ali teraj ih u p.m...
[ Slobodan čovek @ 09.03.2016. 09:19 ] @
Sada krenuo skoro svaki dan da zeza.

Šta tečno znači HIS stepen? Ima li neka šema? Kako se to zove na engleskom, da potražim?
[ emiSAr @ 09.03.2016. 09:45 ] @
Stepen sa onim VN trafoom koji genereise visoki napon za "katarinu"-katodnu cijev. Sastoji se-na izlazu ima visokonaponski
prekidacki tranzistor koji impulsno trosi prilicno energije, kao ostatak televizora. Stoga prvo na napajanju strada njegov
elektrolit, ali kad se otvara televizor najbolje promijeniti sve elektrolite u napajanju-bar sad nisu skupi kao nekada.
U kolu kolektora je visokonaponski trafo sa kojeg ide ona dooobro izolovana zica u katodnu cijev. Kod starijih varijanti prvo
poslije trafoa isla kaskada za umnazanje napona ali je poslije sve integrisano u trafou na kojem su oni trimeri za podesavanje.-
Tranzistor je obavezno na hladnjaku-najvjerovatnije na sredini sasije kod tvog TV.

pOz
[ Slobodan čovek @ 09.03.2016. 11:20 ] @
Hvala. Uzeću u subotu da nešto uradim.

Vide li se na slici otprilike ti kondenzatori?

https://www.dropbox.com/s/jssdnvopyzm8qio/IMG_20160123_152625.jpg
https://www.dropbox.com/s/1jtazfeednp8o0a/IMG_20160123_152643.jpg

Vidim jedan ili dva visokonaposnka.
[ emiSAr @ 09.03.2016. 12:18 ] @
Ne znam sasiju da mogu reci gdje se sta nalazi. Zadnji CRT, moj Philips koji sam otvarao imao tako razbacane komponente po stampi,
Tako da je vrlo tesko na osnovu slike ukazati gdje se sta nalazi.
Mrezni elektrolit je napona 350 ili 400V, Tv aparati koji imaju SMPS tipa fly back napajaju taj stepen sa naponom reda 105 do 150V, mada sam
vidja VN stepen napojen direktno iz mreze sa 310-320V. Treba probati na osnovu oznake iskopati semu ili makar koja je sasija jer je vise
televizora , cak razlicitih proizvodjaca radjeno na istoj sasiji-stampanoj ploci.
Pitanje ko stvorenu za podforum TV uredjaji. Tamo vjerovatno ima neko ko se i danas bavi televizorima, ja zbog starosti odustao.-

pOz
[ Slobodan čovek @ 09.03.2016. 12:26 ] @
Dobro, hvala. Videću kada otvorim.
[ Slobodan čovek @ 13.03.2016. 09:07 ] @
Da ga .ebem. Našao sam samo jedan neispravan kondenzator kod VN trafoa (10uF, 250V, Chang). Nije naduven, kapacitivnost mu je u redu, ali mu je ESR na 100Hz 7 ohm-a. Na ispravnom tih vrednosti bi trebalo da bude oko 1,4.
Svi ostali su ispravni.

Naravno, takav u fioci nemam.

I krenem ja u Kelco da kupim taj kondenzator (i još dva druga, iako su ispravna, kad već kupujem), i tek se na stanici setim da je nedelja i da ne rade. Ne radi ni Beli elektronik... -_-

[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 13.03.2016. u 17:40 GMT+1]
[ DSL @ 13.03.2016. 09:32 ] @
Sto bi se reklo...dodji juce.
Strpljenje je majka.
[ baresi @ 13.03.2016. 14:19 ] @
Da i ja nešto dodam
Dok sam se malo više bavio "čačkanjem" po televizorima, više puta sam naišo na istrošen elektrolit u horizontalnom izlaznom stupnju(HIS). Možda nije on u pitanju ali poprilično puta je on tome krivac. Bez obzira na firmu, nalazi se negdje oko HIS tranzistora,(BU 2SD isl.) obično je oko 47uF 160 V. Ja bih ga na tvom mjestu promijenio i to prvo njega. Onda i 10 uF koji se nalazi u bazi HIS tranzistora.
[ Slobodan čovek @ 13.03.2016. 16:43 ] @
Ima i taj, samo je kod mene 33uF, 160V. On nije u novom stanju, ali nije ni riknuo. Zameniću i njega kada već menjam. A možda zamenim i 100uF, 160V. Ta tri su, pretpostavljam, "glavna".
[ yz7myg @ 14.03.2016. 07:50 ] @
Koja je šasija od tog TVa ?Dali si slučajno ili namerno pogrešno upisao model treba da stoji CTV21K6550. Dali si dobro prekontrolisao štampanu ploču da nema hladnih lemova ili ti kontakt greški na štampi? 10 mikro farada 250V ti je za RGB stepen Tako da on nebi trebao da pravi takvu grešku.
[ Slobodan čovek @ 14.03.2016. 08:04 ] @
Ne znam šta se podrazumeva pod šasijom. Štampana ploča?

Koliko sam video, nema hladnih lemova. Ova tri kondenzatora koja sam gledao su jedini elektrolitski koji se nalaze u blizini VN trafoa. Dakle ima taj 10uF 250V, 33uF 160V i 100uF 160V. Sva tri ću da zamenim. Ostali su niskonaponski, i onaj jedan od 400V elektrolitski.
[ yz7myg @ 14.03.2016. 08:16 ] @
Oznaku šasije možeš naći sa gornje ili donje strane štampane ploče.Sa donje strane obično bude kod vn trafoa a sa gornje strane na rubovima ploče dali na nalepnici ili može biti ispisano na bilo kojoj strani ploče.Oznaka šasije na tim Kinezima mogu biti kombinacije slova i brojeva a i obrnuto,tako da nikad nisi načisto koju su šasiju stavili u jedan te isti model TVa.
[ Slobodan čovek @ 14.03.2016. 17:18 ] @
Da ga trošim. Zamenio sam kondenzatore, ali to nije rešilo problem. Isto se ponaša. :/

A i kada sam uzeo da izmerim nove kondenzatore, video sam da su stari praktično isti. Stari od 10uF i 250V ima ESR na 100 Hz od 7,8 ohm-a. Novi (Antel) 10uF 450V ima ESR na 100 Hz od 7,5 ohm-a. Na 100 KHz stari 3,1 novi 2,47. Mada bi po tabeli trebao da bude oko 1,4. Ova druga dva su u još boljem stanju, odnosno skoro isti kao novi.

A štampana ploča je:

KP21TK202A3 Rev. 04

A proizvođač je valjda CQC.

Prozvedena 2006. godine.
[ yz7myg @ 14.03.2016. 23:12 ] @
Skini ovde šemu http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/44285/Elenberg_2108.html
Prekontroliši sve elektrolite a da te ne obeshrabrim postoji mogućnost da ti nevalja ekran.Mada i to može da se preskoči isključenjem zaštite nepitaj kako jer ako nisi dovoljno servisirao televizore možeš napraviti katastrofalnu grešku-postoji mogućnost i da se zapali televizor.
KP21TK202A3 je oznaka šasije pa malo googlaj ima svašta zanimljivog.
[ Slobodan čovek @ 15.03.2016. 07:55 ] @
Pa koje "sve" da proveravam? Relevantni su samo oni u VN napajanju za CRT. Ja sam ih našao 3 komada, i sva tri zamenio (iako su bili ispravni). Koje onda još da gledam?

Na ovoj šemi što sam skinuo, u tom VN delu (donji levi ugao) ima i još nekih polarizovanih konenzatora bez naznačenih vrednosti (piše samo "Value", ne znam ni da li su elektrolitski).

Ova tri sam zamenio:

https://www.dropbox.com/s/dt3d..._gallery_31_141_24743.jpg?dl=0
[ zica49 @ 15.03.2016. 08:47 ] @
[img][/img][att_img]
[ zica49 @ 15.03.2016. 08:52 ] @
I kad si vec sve to rasklopio nemoj zaliti 4-5 € za kvalitetene elektrolite pa promjeni jos i ove sto sam obiljezio na slici.
[img][/img][att_img]
[ Slobodan čovek @ 15.03.2016. 09:27 ] @
To je starter kondenzator za ovaj čip (flajbek regulator)? Ako jeste, onda to nije kvar. Jer kod mene radi to niskonaposnko napajanje, ali zeza visokonaponsko. Kada mi se desi da neće da uključi CRT, i dobijem samo crn ekran i ugašenu stand-by LED, televizor i dalje reaguje na komande daljinskog (u smislu da se ta LED upali svaki put kada nešto na daljinskom pritisnem). Znači to niskonaponsko napajanje je u redu. :/

Što reče Bogoljub, možda je ekran. Ili VN transformator. Najlepše bi bilo da je kondenzator...
[ zica49 @ 15.03.2016. 12:12 ] @
Zamjeni te lekltrolite sto sam obiljezio u cemu je problem?
[ yz7myg @ 15.03.2016. 12:39 ] @
Lepo ti prvo prekontroliši sve kondezatore koje je Ivica markirao a možeš i ostale oko VN trafoa i Vertikale svi koji odstupaju više od 10% kapaciteta koji piše na njima obavezno zameni i sve kojima ESR odstupa više od 25% iako im je kapacitet dobar isto menjaj.Neki mogu biti naduvani kod nekih može dase primeti na štampi kao da je elektrolit iscurio a ima ih neispravnih koji nisu promenuli izgled.I vertikalni ic prekontroliši odnosno prelemi ga pažljivo da nespojiš nožice.Koliko se ja sećam da sam imao problem sa jednim sličnim ili istim kineskim .... i da su bili neispravni kondezatori na +13V i -13V.
[ Slobodan čovek @ 15.03.2016. 18:09 ] @
Eh, kad bih imao vremena. Ne stoji mi televior rastavljen. Verovatno ću u petak da ga ponovo otvorim.
[ Gosha_Nish @ 15.03.2016. 18:24 ] @
Citat:
Slobodan čovek: Eh, kad bih imao vremena. Ne stoji mi televior rastavljen. Verovatno ću u petak da ga ponovo otvorim.

Mislim da ces samo gubiti vreme uzalud.
Neko ti vec napisa da je mozda ekran (katodna cev).
Ja sam skoro siguran da je on uzrok.
Nebrojano mnogo Samsungovih TV-a je imalo takve simptome a uzrok je bio CRT.
[ Slobodan čovek @ 15.03.2016. 18:32 ] @
Hyundai je ovo. A CRT je LG.
[ yz7myg @ 15.03.2016. 21:07 ] @
Samsungovi ekrani- prvo počinje da im blinka slika pa da se ekran zatamni na nekoliko sekundi pa se pojavi slika ,posle da malo duže blinka slika pa prorade normalno.Ali to se rešavalo veoma jednostavno u početnoj fazi kada je katoda u spoju sa napajanjem.Kasnije regeneracija a ako je preterano oštećen ekran samo zamena sa ispravnim.I uglavnom Samsungovim ekranima odlazi katoda za crvenu boju.Što kod ovog Kineza nije slučaj.Mada me nije poslušao i proguglao malo tu šasiju ima tamo negde stvarno zanimljivih tuđih pitanja i odgovora.
[ Slobodan čovek @ 16.03.2016. 06:31 ] @
Tražio sam, i našao samo nešto na poljskom. Je li na to misliš?
[ yz7myg @ 16.03.2016. 21:45 ] @
Mislio sam na Ruskom.
[ Slobodan čovek @ 17.03.2016. 06:54 ] @
Teško ti je da daš link? Ili da kažeš šta je to "zanimljivo"? Ja nisam našao moj problem na tim ruskim linkovima.
[ yz7myg @ 17.03.2016. 07:14 ] @
Teško da ćeš moći da pogledaš te linkove jer se moraš registrovati na te forume.A registracija bez dobrog poznavanja ruskog je veoma teška.Inače ima kako se isključuje zaštita ekrana i još ponešto manje zanimljivo.A i ako se registruješ moraće da prođe neki vremenski period da bi mogao da ima pristup celom forumu,a kod pojedinih moraš napraviti nekoliko postova.Tako prvo menjaj elektrolite.
[ Slobodan čovek @ 18.03.2016. 19:47 ] @
Gledao sam ponovo. Neke kondenzatore sam morao da odlemljujem, jer u kolu nisu hteli da se dorbo izmere. Bili su ispravni, ali sam ih zamenio kvalitetnijim, kada sam ih već vadio.

Našao sam samo jedan neispravan kondenzator (C408 - 2,2uF/160V). Kapacitivnost mu je bila 0,9uF a ESR u kilo omima. Naravno, pošto sam baksuz, baš taj nisam imao u fioci (najbliži koji sam imao bio je za 100V). Pa sam morao da trčim do radnje i stigao pola sata pre zatvaranja da ga kupim. Taj sam zamenio i sastavio televizor.

Sad, da li je to problem... Ja znam kako da reprodukujem taj kvar, ali trenutno nemam živaca, jer ako bi se reprodukovao, uzeo bih čekić i polomio televizor. Tako da, koristiću ga kao i uvek, i ako se uvek uključuje u narednih nedelju dana - to je to.

[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 18.03.2016. u 21:21 GMT+1]
[ Living Light @ 18.03.2016. 20:09 ] @
SVE TO radiš dobro, i NE želi od TEBE da čujem više ovakve Depresivne Izjave :

Citat:
Slobodan čovek: Naravno, pošto sam baksuz, baš taj nisam imao u fioci..

...ću da Te kazem kod Ućiteljice....pa ćes da vidis ,, kako ti je...

Svako Dobro !
[ Slobodan čovek @ 19.03.2016. 11:34 ] @
Problem nije rešen. :(
Sada je malo drukčiji. Sada kada se desi ovaj problem, ima zvuka, ali i dalje nema slike.
Ali kada ga isključim daljinskim i ponovo uključim, onda radi sve. :/
[ Living Light @ 19.03.2016. 12:16 ] @
Koliko vidim, elektronika se ne ponasa uvek isto.

Prilikom svakog ukljucenja problem izgleda drugacije..
Dosta cudno.
[ zica49 @ 19.03.2016. 12:26 ] @
Grije li se katodna cijev?
[ Slobodan čovek @ 19.03.2016. 12:33 ] @
Citat:
Living Light: Koliko vidim, elektronika se ne ponasa uvek isto.

Prilikom svakog ukljucenja problem izgleda drugacije..
Dosta cudno.

Ne. Pre se uvek isto ponašala. Sada, nakon zamene nekoliko kondenzatora, se ponaša drukčije.

Citat:
zica49: Grije li se katodna cijev?

Misliš kada nema slike? Pa, ostaviću ga da radi neko vreme, sledeći puk kada se reprodukuje problem.

Sada se ponaša bolje. Mislim, sada ne moram da ga čupam iz zida, itd. A ne mogu ni da reprodukujem problem brzim paljenjem/gašenjem.
[ Living Light @ 19.03.2016. 12:55 ] @
Upravo na to sam mislio (mozda sam lose rekao/opisao),

da i da hoces ne mozes da ponovis situaciju (problem) onda kada ti hoces.
[ Slobodan čovek @ 22.03.2016. 18:14 ] @
Ne znam... Za sada radi bez problema. Da ga ne ureknem...
[ Slobodan čovek @ 25.03.2016. 06:41 ] @
Mislim da mogu da kažem da je kvar bio kondenzator C408 (2,2uF/160V). Kod VN transformatora, dole levo:

https://www.dropbox.com/s/2ww9...21F08%2C%2029F08%2062.pdf?dl=0

Uključuje se svaki put bez problema već skoro nedelju dana.
[ zica49 @ 25.03.2016. 17:34 ] @
Kod neispravnog C408 linearnost slike po horizontali nije kako treba, nesto drugo je bio uzrok defekta. Sa njim ili bez njega VN mora da "upali"
[ Slobodan čovek @ 25.03.2016. 17:51 ] @
Da ga trošim... Na prethodnim stranama sam napisao sve šta sam radio. Dakle, od nedelje radi bez problema. Te druge što sam menjao, bili su ispravni. Jedino što su ti novi bili u nešto boljem stanju. Koj će ga znati...

Promenio sam (ne sećam se nažalost koji su na šemi):

100uF/160V
33uF/160V
10uF/250V
2,2uF/160V
2,2uF/50V
10uF/50V

470uF/16V (vezano za audio pojačavač)
[ Slobodan čovek @ 30.03.2016. 10:57 ] @
Jedino za 10uF/50V znam da je u pitanju C917 (gornjii levi ugao na šemi, vezan za pin P4 kola N901). Samo što je on već bio ispravan, ovaj što sam umesto njega stavio je bio nešto bolji. Jedino mu je možda struja curenja bila prevelika (ja sam samo proveravao kapacitivnost i ESR). On da je bio neispravan ne bi radilo ni stand-by napajanje.

A 470uF/16V je C470 (ali on nema veze sa kvarom).

Inače, TV i dalje radi bez problema.
[ zica49 @ 30.03.2016. 11:34 ] @
Prvi koji sam zaokruzio na slici i rekao da je uzrok 100 % :)

Instrumenti sa kojima to mjerimo ESR,ESL i kapacitet znaju nekad bii dvosjekli mac.
Da mjere to da ali jedina mana im je sto to rade na niskom naponu.Defekt curenja ili proboja izolacije dielektrika ne mogu bas detektovat.
Elktroliti koji imaju radni napon vise od 35V a pukim slucajem i rade na takvim ili vecim,treba uzimati sa rezervom ako im je dobar ESR i kapacitet.Dobar ESR i dobar kapacitet ne treba da znace da je elektrolit ok.

Treba drzati informacviju u glavi da se i to moze desiti pa je sve rjesivo...
[ Slobodan čovek @ 30.03.2016. 11:43 ] @
Da, ali meni je stand-by napajanje radilo, što znači da je to kolo moglo da startuje sa tim kondenzatorom. Da je bio neispravan, ne bih imao ništa. :/

Mada, nisam sad 100% siguran. Moguće je da se gubilo i stand-y napajanje na kraju. Mada da sam to primetio, taj bih kondenzator odmah menjao bez ikake provere. Imao sam ranije već SPMS koje sam popravio menjajući starter kondenzator.
[ zica49 @ 30.03.2016. 11:51 ] @
Bas to i pravi "zbunjlu" stand by uredan i nekad okej ukljuci nekad ne.Nekad temperatura i relativna vlaznost ambijena budu povoljni po defektan kondenzator a nekad ne.

Popravio si to i trebas imati dusevno zadovoljstvo.
Ne lupaj glavu vise sa tim sta i kako osim ako nisi zagrizao :)
[ Slobodan čovek @ 02.05.2016. 11:32 ] @
Evo, posle mesec dana, počeo danas ponovo da onako zeza. Moram ponovo da menjam kondenzator. Staviću veće kapacitivnosti, ovaj je očigledno nedovoljan. Samo ne znam kako je tako kratko trajao. Jeste da je korišćen kondenzator, skinut sa ko zna koje ploče, ali Rubycon je u pitanju.

Staviću 47uF/250V Jamicon nov. Jedino što je veliki, i što bezveze trošim taj jedan za 250V što imam.