[ VladeM. @ 05.03.2016. 18:08 ] @
Pozdrav. Radi se o delu škole u kom je 8 računara, koji svi trebaju na internet. Do danas smo imali otprilike: ADSL ruter (onaj stari hauwei) - iz njega direktno u dva računara i u tp link router. Sa ovog tp linka je wirelesom trebalo da se poveže ostalih 6 računara ... i to nije dobro radilo, tj radilo je sve dok djaci ne saznaju password i njih 100 se odjednom telefonima povežu, pa je veza pucala, vraćala se i sl.

Danas sam lepo kupio 100m kabla i povezao adsl ruter - swich - 7 računara, a iz adsl routera direktno u onaj još jedan. Ništa nije trebalo podešavati, zaboli kablove i proradilo, pustili youtube na svih 8 računara - radi, i to je to.

Pitanja:
- da li je po mišljenju nekog iskusnijeg ovaj sistem stabilan, hoće li opet kočiti, prekidati i sl (nismo ga nešto mnogo testirali, ali recimo youtube ne secka ni na jednoj mašini)?

- drugo pitanje mi je još važnije: ako sad u taj swich povežem ruter sa wirelesom, hoće li ga rušiti, prekidati, bagovati ... tj. hoće li smeta 'unazad' kroz swich adsl ruteru? Bilo bi lepo da djaci ipak imaju wireless ako je moguće, ali bez kupovine dodatne opreme ..

Hvala unapred
[ calexx @ 05.03.2016. 18:24 ] @
Biće stabilan koliko dozvoli 7+2 kompa na internetu. Što se sviča tiče, on samo fizički dali konekciju a ADSL ruter i dalje vodi računa o svemu pa će sve da bude isto kao i pre ako prikačiš wireless ruter. Prosto podesi da DHCP deli 5, 10, 15 adresa i neće moći da se prikači 100 đaka.
[ bakara @ 05.03.2016. 18:29 ] @
Ne bi trebalo da smeta, ali taj tp link ruter je verovatno onaj jeftini 740?

On je meni prilicno lose radio i sa mnogo manjim brojem spojenih uredjaja (14-20) a onda se zablokira, resetuje i sl. uz sve to i domet mu je slab.

Realno vam za to treba ozbiljniji ruter, treba i kontrola protoka da bi mreza radila stabilno, jer pre ili kasnije ce neko od dece da pokupi sav bandwith.
[ VladeM. @ 05.03.2016. 18:55 ] @
Citat:
calexx:
Biće stabilan koliko dozvoli 7+2 kompa na internetu. Što se sviča tiče, on samo fizički dali konekciju a ADSL ruter i dalje vodi računa o svemu pa će sve da bude isto kao i pre ako prikačiš wireless ruter. Prosto podesi da DHCP deli 5, 10, 15 adresa i neće moći da se prikači 100 đaka.


Mislite, koliko adsl protok dozvoli? Pa valjda ce moci, nece svi od jednom navaliti ... kompovi nemaju monitore, idu samo na projektor, pa nece biti baš mnogo 'gušenja' (fb, torrenti i sl), a kako napisah, youtube ne secka, provereno.

Znači, swich ne daje 'prioritet' tim kompovima koji su direktno povezani? Mogu li dhcp da teram i na adsl i na tp link ruteru? I može li da se preko dhcp podešavanja iz huaweja dati prioritet odredjenim kompovima, po mac adresi ili sl ... a deca sa androidima, kolko može - može?

hvala
[ calexx @ 05.03.2016. 19:02 ] @
Onda bi i bolji link bio potreban, kako da rešiš 100 đaka na 10/1 ili koliko već ima? Još verovatno svi idu na yt pa svaki može da pojede link.
[ VladeM. @ 05.03.2016. 21:31 ] @
Citat:
bakara:
Ne bi trebalo da smeta, ali taj tp link ruter je verovatno onaj jeftini 740?

Realno vam za to treba ozbiljniji ruter, treba i kontrola protoka da bi mreza radila stabilno, jer pre ili kasnije ce neko od dece da pokupi sav bandwith.


Imamo taj 740, a i još jedan, isto neki tp link sa tri antene, ne znam tačno model.

Kontrolu protoka da radimo u tom drugom ruteru, ili u huaweju?

hvala
[ VladeM. @ 05.03.2016. 21:35 ] @
Citat:
calexx:
Onda bi i bolji link bio potreban, kako da rešiš 100 đaka na 10/1 ili koliko već ima? Još verovatno svi idu na yt pa svaki može da pojede link.


Ne brine mene protok ( a i mislim da imamo 50mb ). Problemi su nastajali zbog puvacanja veze i nije uopšte oglo da se poveže. Pretpostavljam, zbog velikog broja korisnika (ip adresa?). Sad moje sledece pitanje:

Kako da dam prioritet nekim kompovima (možda po mac adresi?), pa da oni imaju net stalno, a ovi ostali ... kolko ima - ima? (ako je ovo uopšte moguće)

Gde da uključim DHCP? Kolko sam primetio, ne može da radi na oba rutera (možda se varam?.


[Ovu poruku je menjao VladeM. dana 05.03.2016. u 23:10 GMT+1]
[ valjan @ 05.03.2016. 22:55 ] @
Teoretski može više DHCP-ova u istom subnetu, ali se onda raspoloživi opseg podeli pola-pola, znači jedan server dodeljuje adrese na primer od 192.168.0.100 do 192.168.0.149, a drugi od 192.168.0.150 do 192.168.0.199. Postoji i ona varijanta gde se ide na odnos 80/20, pri čemu se celokupni raspoloživi opseg adresa bira tako da je tih 80% dovoljno da pokrije sve zahteve, a onih 20% su rezerva u slučaju da glavni server padne iz bilo kog razloga, jer je pretpostavka da klijenti uzimaju adrese na period od nekoliko dana, i da neće svima isteći "zakup" u isto vreme, i da će tih 20% biti sasvim dovoljno da pokrije tih par sati dok se glavni ruter ne osposobi.

Što se pucanja tiče, krivac je isključivo TP-Link, jer su jednostavno tako pravljeni. Onog trenutka kada ukupan protok kroz uređaj dostigne određeni nivo, procesori u njemu se jednostavno zaglupe i pomaže samo reset, bez obzira da li se radi o ruteru, sviču ili access pointu, većina njihovih jeftinih uređaja za kućnu upotrebu imaju tu boljku, to mi je i njihova zvanična podrška (ne naši uvoznici i dileri nego zvanična podrška proizvođača) potvrdila u više navrata, a savet je bio da "smanjimo protok kroz uređaj".

Ti jeftini kućni uređaji uglavnom nemaju mogućnost kontrole protoka po korisniku, odnosno QoS ili "dodelu prioriteta" kako je to navedeno u pitanju, barem ne u defaultnoj fabričkoj postavci, ali se nekima može firmware zameniti nekom open source varijantom poput DD-WRT koji može da omogući takve opcije, mada je to maltene operativni sistem za sebe sa dodatnom logikom i opcijama sa kojima se treba upoznati i savladati, da ne spominjem Mikrotik uređaje koji su u potpunosti bazirani na takvom rešenju i koji bi po mom mišljenju bili mnogo bolji izbor za ovakvu situaciju, ali to opet povlači i angažovanje nekog ko ume da ih podesi, ili obuku nekoga ko već održava postojeću mrežu...
[ VladeM. @ 12.03.2016. 17:51 ] @
Pozdrav. Posle jedne radne nedelje, onih 8 kompova radi savršeno, niko se ni jednom nije žalio ( adsl ruter - swich - kabal do svih 8 kompova).

Sad bi da pokušam da dalje iza swiča postavim wireless ruter. Imam prosto pitanje: mogu li ga ikako izolovati od ostatka 'mreže', tako da ne utiče na rad ovih 8 kompova koij moraju na net? Ponoviću da (po mom mišljenju) nije problem u protoku, nemam usporenje ni zagušenje u tom smislu (bar mi se tako čini). Mislim da je problem u velikom broju konekcija istovremeno, što sruši i taj wireless ruter i 'uzvodno' adsl ruter, pa onda nema neta nigde do restarta.
[ goropad @ 12.03.2016. 18:39 ] @
Svakako ce ih zagusiti. Jedini nacin, jeste da ogranicis protok na tom wireless ruteru, ili protok u LAN kablu kojim vezujes wireless ruter za switch ili protok wirelessa, e sad dal ima to taj uredjaj, pitanje je. Postoji i varijanta, ako je jedan kompjuter stalno upaljen da wireless ruter nakacis na njega pa serujes lan konekciju i na kompu podesis protok za taj LAN, to svaki komp moze. To ti je i najbolja varijanta jer onda podesavas protok na kompu. ALI, da, komp mora da ima dve lan kartice, a lan kartica nije skupa, tipa hiljadu dinara.
[ goropad @ 12.03.2016. 18:42 ] @
Najprostija varijanta ti je da odredis mac adress reserved na tom wireless ruteru. Svaki telefon ima svoju mac adresu pa ih zabelezis. i podelis pristup samo odredjenim telefonima, recimo telefoni nastavnika i domara :)
[ VladeM. @ 22.03.2016. 21:45 ] @
Citat:
goropad: Najprostija varijanta ti je da odredis mac adress reserved na tom wireless ruteru. Svaki telefon ima svoju mac adresu pa ih zabelezis. i podelis pristup samo odredjenim telefonima, recimo telefoni nastavnika i domara :)


Ovako ću verovatno i odraditi. Vidim da u podešavanju kod tp link 740n ima 'wireless mac filtering', verovatno misliš na to? Da li je neophodno da DHCP bude uključen da bi ovaj 'filter' radio svoj posao?