[ Stanko @ 25.12.2001. 18:09 ] @
Vec jedno mesec dana pokusavam da podesim WinRoute da mozemo da mIRC - ujemo preko njega. Do sada sam stigao do ovde:

U WinRoute - u sam uljucio proxy, skinuo sam najnoviji mIRC koji omogucuje konekciju preko proxy - ja, i podesio ga. Sada kad neko hoce da chatuje moram da obrisem parent proxy iz WinRoute - a(proxy.neobee.net), restartujem par puta DNS client i DNS server (u pitanju je DNS W2K Advanced Server, sto ce reci da nisam ukljucio DNS WinRoute - a), i sad ce moci da se chatuje ali nece raditi Internet. Neko mi rece da bih trebao da omogucim izlaz na Internet preko NAT, nemam pojma kako se to radi, jedino sto sam uspeo je da ukljucim NAT na nas RAS. Takodje sam pokusao da mapiram port 6667, ali ni to ne radi...

Ima li iko pojma prvo kako da omogucim izlaz na Internet a da nemoram da ubacim parent proxy? U stvari, da li je moguce da se omoguci pristup bez WinRoute - ovog proxy - ja uopste?A, drugo kako da omogucim i mIRC i surf po Internetu?

Hvala unapred,
Stanko
[ B o j a n @ 25.12.2001. 21:59 ] @
Hm, najzad neko lepo da opise konkretan problem sa tako tivnim alatom za Windows kao sto je Winroute, sto drugima nikako nije polazilo za rukom, sto zbog kompleksa nize vrednosti, sto zbog nedostatka recnika l;) .... No da predjemo na problem.

Izrazio si zelju da ircas preko http proxy-a koliko sam dobro shvatio ?
Nema potrebe, ali je prokleto lako izvodljivo. Sve sto trebas da uradis jeste da enable-ujes http proxy. Sa druge strane imas mnogo jednostaviji nacin, a to je da ukljucis NAT na RAS device ( pretpostavljam da je u pitanju modem ). To si 'samo' uspeo TO da ukljucis je normalno, NAT nema potrebe ukljucivati nad mreznim uredjajima prema lokalnoj mrezi.
Sledece sto je potrebno jeste da setujes IP adrese koje ce imati pravo pristupa na tvoj Winroute ( aka acl liste, za neke poznatije ), zatim da postavis kakve vrste konekcije ce biti dozvoljene u in and out ... To ostavljam tebi da odlucis sta ces da zabranis a sta ne ... ali je krajnje neophodno da dozvolis SYN pakete u pravcu iz localneta prema Mrezi. Sve ostalo je fine tuning

... javi ako ti je ovo pomoglo
[ B o j a n @ 25.12.2001. 22:03 ] @
.... i da, gore je opisano kako setovati _bez_ proksiranja, sto nikako ne treba da znaci da iskljucivo koristis tu varijantu.

Da li koristiti proxy ili ne je citava filozofija, i ne bih hteo da snosim odgovornost za nikakav flejm o tome.
[ BrainBug @ 26.12.2001. 08:56 ] @
A sta ako ne moze na net bez proxy-a...a sta ako je port 6667 filtriran pa ne mozes da izadjes na net ???...
[ B o j a n @ 26.12.2001. 09:19 ] @
Da, zaboravio sam da kazem. To mapiranje portova u WinRoute se koristi za inbound konekcije, i u najcescem cilju preusmeravanju dolazecih.
eg:
inbound SYN na port 80 ==> redirect na 192.168.0.5:80 ...itd.
Znaci mapiranje 6667 porta nece naskoditi koriscenju irca, jer se mapira LOKALNI port, a ne REMOTE na bilo kojoj adresi.
[ Riste Pejov @ 26.12.2001. 11:53 ] @
Proxy ti uopste ne treba !
btw winroute-ov proxy je http proxy !
irc koristi socks5 il 4 proxy server
a to winroute nema !
winroute je router, ako imas iskustva sa linuxom onda winroute NAT = IP Masqerad
port mapping ti isto tako ne treba ...
to se koristi za DMZ networks ...

za da ti sve radi bez proxyja i bez ista dodatnog
_jedino_ ti treba NAT da je ukljucen na izlazni RAS interface

i treba ti jos DNS forwarding da je enabled
i to sa opcijom da prepraca query-je na servere poznate operativnom sistemy.

ako kao primer uzmemo da winroute PC ima adresu na 192.168.0.1
na NIC adaptera onda klienti trebaju samo default gateway=192.168.0.1
i dns 192.168.0.1,

http proxy iz winroute-a ti je samo extra stvar ... i u ovom slucaju moze da ga koristis ali nemoras...
kod mene winroute rad bas kako sto e opisano ...

pozdrav
[ Stanko @ 26.12.2001. 13:47 ] @
Ako bi moglo jos samo par pitanja, posto je meni vec uljucen DNS za W2K AS nece li se WinRoute - ov DNS i W2K DNS potuci? I sta mu ono znaci da prepraca query-je na servere poznate operativnom sistemy, da li to znaci da on u stvari cita DNS iz W2K?

I hvala svima na odgovoru sada treba sve to da isprobam pa da vidimo.

Stanko.

[ Stanko @ 26.12.2001. 20:16 ] @
Radi!!!! Samo sam trebao da postavim gateway i da dozvolim Syn pakete i sad radi bez problema. Sad jos samo da me neko informise sta su Syn paketi, cemu sluzi gateway, i koje jos pakete da zabranim/dozvolim i zasto.

Kao i uvek, hvala unapred,
Stanko.
[ Riste Pejov @ 26.12.2001. 23:14 ] @
Citat:
Stanko:
Radi!!!! Samo sam trebao da postavim gateway i da dozvolim Syn pakete i sad radi bez problema. Sad jos samo da me neko informise sta su Syn paketi, cemu sluzi gateway, i koje jos pakete da zabranim/dozvolim i zasto.

Kao i uvek, hvala unapred,
Stanko.


Pa za da razumes sta su SYN paketi ... prvo mora svhatiti TCP/IP arhitekturu .. procitaj neki doc za TCP/IP i sve ce ti biti jasno ko dan


[ B o j a n @ 27.12.2001. 08:56 ] @
Citat:
Stanko:
Ako bi moglo jos samo par pitanja, posto je meni vec uljucen DNS za W2K AS nece li se WinRoute - ov DNS i W2K DNS potuci? I sta mu ono znaci da prepraca query-je na servere poznate operativnom sistemy, da li to znaci da on u stvari cita DNS iz W2K?Pa sto se tice DNS-a, ne mozes da drzis dva procesa na jednom portu ... i naravno da ce stariji proces da zadrzi pedesettreci port. Po nekoj teoriji bi trebalo da mogne da koristis i Winroute i Win2k DNS server ( sto je verovatno bolja varijanta ), jer drzanje DNS-a, i DNS forwardinga nije isto ... odluci sta tebi odgovara.

Sto se tice SYN paketa, hm, evo bas sad gledam u Winroute, to se zove Allow only establishing connections stavka ... u prostom tut-jeziku. L;)

I da, 'preprecavanje' je preusmeravanje, forwarding ... kako zelis.
l;)