[ goropad @ 17.03.2016. 16:21 ] @
Da li provajderi koriste programe za neku vrstu spijuniranja, tj, da li na lak nacin mogu da saznaju koje adrese posecujes, da li koristis viber na wifi tvojoj mrezi, da li mogu da vide te sadrzaje, ne mislim bas direktno da vide sta radis na ekranu nego, tako, neke stvari. Znam da kad je kodiranje u pitanju sve je moguce i hakovima nikad kraja, ali, recimo ja zamisljam ovako:

sedi neka cura u call centru i pricaju tako nesto cavrljaju, i ona kaze, vidi sta ovaj gleda, pogledaj koje sajtove posecuje, ccc, nije normalan :) eto tako...
[ bachi @ 17.03.2016. 16:28 ] @
Naravno da mogu da vide šta posećuješ i naravno da mogu da vide sadržaj toga ako nije https.
[ Sleepless_mind @ 17.03.2016. 16:33 ] @
Ne samo da mogu, nego im je i obaveza po Zakonu (osim sadrzaja), ali source, destination, port, protokol, vreme pocetka i vreme zavrsetka :)
Sitnica :)
[ JankoNIS @ 17.03.2016. 16:35 ] @
Pa sad bas da svaka cura u call centru ima pristup tim podacima, ne bih rekao.
Ali, posto ti provajder omogucuje pristup internetu, sasvim je logicno da sav tvoj saobracaj ide preko njihovih masina, pa sledi da mogu da vide sta radis, ako nemaju pametnija posla.

Vrlo brzo shvatis da je to njima preko glave, i oni sami posecuju svakakve sajtove, i na to trose 100% svog vremena.
[ goropad @ 17.03.2016. 16:55 ] @
lepo, pA da ih pozdravimo ovom prilikom, svako svoje :)
[ DusanSukovic @ 17.03.2016. 18:26 ] @
https://labs.rs/en/metadata/
[ Aleksandar Đokić @ 17.03.2016. 18:26 ] @
Pa ne mozes da ih pozdravis jer ne ide bas tako.
[ calexx @ 17.03.2016. 18:41 ] @
Jeste li vi nekad pogledali šta ima u nekom call centru i šta rade pomenute cure ili ko to već radi? Mislite da one znaju da pogledaju i svoj internet a kamoli da vide šta kod vas prolazi? I šta, na vezi je nekoliko hiljada korisnika a one imaju toliko monitora i gledaju ko šta radi??
Samo navalite, obilazite pornjave, neće to niko da prijavi vašim bližnjim ili šefovima. ;)
[ goropad @ 17.03.2016. 18:50 ] @
cool, ma ne brinem ja zbog pornjave, nego imam na laptopu kameru, moracu da uzmem izolir traku, taman crna, nece se poznaje :D naravno salim se.
[ rajco @ 17.03.2016. 20:47 ] @
Jedno pitanje je šta tehniči može, a drugo da li neko to i radi. Naravno nije isto da li saobraćaj ide preko TS/SBB ili preko nekog lokalnog provajdera gde si kao pojedinac možda nekom zanimljiv. Dosta toga je prešlo na https, ali i dalje dosta osetljivog sadražja ide nekriptovano, tu treba obratiti pažnju da teoretski i taj saobraćaj može da se snifa sa man-in-the-middle i SSL strip-om, ali šansa da to neko radi iz ISP-a je minimalna. Što se tiče kamere ako koristiš nelegalan/neažuriran software nije ti loša opcija da je prelepiš :D
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2016. 23:13 ] @
Citat:
Sleepless_mind:
Ne samo da mogu, nego im je i obaveza po Zakonu (osim sadrzaja), ali source, destination, port, protokol, vreme pocetka i vreme zavrsetka :)
Sitnica :)


xyz.vpnprovajder.u.inostranstvu PPTP od-do
[ Thetaworld @ 18.03.2016. 07:16 ] @
Citat:
goropad:
Da
li provajderi koriste programe za neku vrstu spijuniranja, tj, da li na
lak nacin mogu da saznaju koje adrese posecujes, da li koristis viber
na wifi tvojoj mrezi, da li mogu da vide te sadrzaje, ne mislim bas
direktno da vide sta radis na ekranu nego, tako, neke stvari. Znam da
kad je kodiranje u pitanju sve je moguce i hakovima nikad kraja, ali,
recimo ja zamisljam ovako:

sedi neka cura u call centru i pricaju tako nesto cavrljaju, i ona kaze,
vidi sta ovaj gleda, pogledaj koje sajtove posecuje, ccc, nije normalan
:) eto tako...


Špijuniranje je naravno zakonom zabranjeno. Ali, iz druge ruke, imam informacije da se na to ne obraća pažnja. Ne želim da spominjem firme po imenu. Na sličan način kako si to napisao, zaposleni kod provajdera uđu u email, sjednu i idu kroz email poruke. To rade na najjednostavniji način. Zato: ne treba koristiti email od provajdera za bilo šta ozbiljno. Najbolje je imati vlastiti domen i email adresu. Treba koristiti SSL sigurnosnu vezu (https umjesto http), jer na taj način vjerovatno ne mogu da špijuniraju. "Vjerovatno" jer i brauzer i server mogu biti tako namješteni da dozvole određene sigurnosne rupe. Tako rijetko bi koji provajder mogao da provali SSL sigurnosnu vezu.

Kod čitanja emaila na daljinu, bez korištenja web maila, recimo čitanjem emaila putem protokola POP ili IMAP, isto tako je potrebno koristiti sigurnosnu vezu. Ako nije sigurnosna veza, ne treba ni čitati email na taj način.

Povjeravanje svoje komunikacije bilo kojem "popularnom" provajderu kao što je Viber, Google, Facebook, Yahoo, Skype -- to znači trgovanje sa vlastitom privatnosti i sa svojom budućnosti. Te firme naravno nude "besplatne usluge", naivnima, sa svrhom da iskorištavaju njihovu privatnost u svrhe zarade. Ujedno su i u suradnji sa američkom obavještajnom službom, koja kroz program PRISM ima direktan pristup, čak i bez suda, svim vrstama komunikacije. https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29

Da neko može da ulazi u tuđe podatke, kao provajder Interneta, to je jasno. Da li je to zakonom dozvoljeno ili nije, to je drugo pitanje. Jer, ako nije i ako se sazna da neko ulazi u te podatke, počinio je krivično djelo.

Za osjetljivu komunikaciju je potrebno koristiti softver za šifrovanje podataka kao recimo https://gnupg.org/download/index.html
[ dragancesu @ 18.03.2016. 12:28 ] @
Sve se moze samo je pitanje sta ce da (is)koriste protiv nekog

Nedavno sam skinuo neki 3D film preko s nekog torenta i posle nekoliko dana sam dobio poruku od provajdera da su obavesteni od distributera za srbiju da sam skinuo taj film i da to nije dozvoljeno, da se javim ako imam neko pitanje u vezi toga, sve ce mi pomoci ako nesto treba, nisu se vise javljali

Tako da provajderi mogu ali nisu jedini, i kao sto rekose: zakon kaze da moraju
[ rajco @ 18.03.2016. 12:58 ] @
To takođe nije ništa teško i provajderi obično nemaju nikakve veze sa tim, dovoljno je da neko ko skida isti taj torrent, a brani prava distributera, pokupi sve javne IP adrese i pošalje automatski svim provajderima mejl. Tvoj provajder jedino ima u logu ko je u datom trenutku koristio koju IP pa po tome prosleđuju obaveštenja...
[ Zlatni_bg @ 29.03.2016. 06:05 ] @
Vise brinite o otkljucanim WiFi-jevima i HTTP protokolu, kradji kolacica, i sta radite preko toga, nego oko provajdera i da li vas on "spijunira". Malo ljudi nazalost u Srbiji (pa i svetu) zna koliko je jednostavno to sniffovati i iskoristiti, a otvorene Wifi mreze sve sire dostupne.