[ BrankoSovrlic @ 20.03.2016. 23:42 ] @
U cemu je razlika izmedju jeftine tinol zice sa ebaya, ovako nesto recimo http://www.ebay.com/itm/0-3-MM...m5d4a250cdf:g:VF4AAOSwGvhT2g0M, i onih skupljih, 15e + za istu kolicinu zice? Sta to ima skupa sto nema ova "obicna" sa ebaya?
[ Slobodan čovek @ 21.03.2016. 07:41 ] @
Jeftinija, verovatno, ima u sebi manje fluksa, teže se lemi, i lem je lošijeg kvaliteta (krći).
[ zica49 @ 21.03.2016. 09:20 ] @
Razlika se nauci na skuplji nacin :(
Na primjer weller je jako osjetljiv na te gluposti kod tinol zice.Dvadesetak lemova sa nekom od tih gluposti rezultira unistenjem vrha koji je skuplji od 250gr kvalitetnog tinola!
[ BrankoSovrlic @ 21.03.2016. 12:21 ] @
Negdje sam naslucivao ovo sto kaze @Slobodan čovek, ali nisam znao da vrh moze da se unisti losim tinolom :)
[ emiSAr @ 21.03.2016. 15:24 ] @
Ni jedan tinol nece unistiti vrh, punilo iliti flux zna biti veoma agresivan. S toga samo provjereni proizvodjaci ili recimo na Weller rebrandirani tinol-Weller ga ne proizvodi ali daje ime i koliko toliko garantuje kvalitet. Takvi su obicno skuplji, ali je bolje platiti vise i ne brinuti. Vrhovi su najmanji
problem kakve problemi mogu nastati na PCB lemljenim tim cudima.-

pOz
[ BrankoSovrlic @ 21.03.2016. 23:01 ] @
Dobro. A da li da trazim tinol nekog posebnog proizvodjaca ili koji god da uzmem od skupljih necu pogrijesiti? U Pg u jednog prodavnici elektronike 250g je dvadesetak eura, ali ne znam koji je proizvodjac.
[ zarkocgyus @ 22.03.2016. 05:52 ] @
Citat:
U Pg u jednog prodavnici elektronike 250g je dvadesetak eura, ali ne znam koji je proizvodjac.

U okov-u imas "Stannol", odlican kvalitet, cena 10-12 evra za kalem..
[ vladd @ 22.03.2016. 10:03 ] @
Citat:
BrankoSovrlic:
U cemu je razlika izmedju jeftine tinol zice sa ebaya, ovako nesto recimo http://www.ebay.com/itm/0-3-MM...m5d4a250cdf:g:VF4AAOSwGvhT2g0M, i onih skupljih, 15e + za istu kolicinu zice? Sta to ima skupa sto nema ova "obicna" sa ebaya?

To nije losa zica za lemljenje, i pravo da ti kazem ne spada u "jeftine", 30g za 1,72$..sto je preko 56$ za kilce..ili 50 evra...

Citat:
Gross Weight :30grams

Za moj ukus previse tanka, bas za ultrafina lemljenja, mada sam ja smd solidno lemio sa 0,5 i 0,7mm
[ torro32 @ 23.03.2016. 14:30 ] @
Citat:
BrankoSovrlic:

To je kalaj koji kinezi skupljaju sa otpadnih stampanih ploca i sklopova i bolje je da ga ne kupujes. Imam isti i katastrofa je, jako loseg kvaliteta, nit se razliva kako treba nit ima flux, a tacka topljenja je jako visoka.
[ zica49 @ 23.03.2016. 16:03 ] @
Da bas kao sto kolega torro32 rece nekakav cudan reciklazni "buckurus" @vladd nebitno sto nije jeftino cjena nije mjerilo kvaliete nego trgovacko razmisljanje tinol je po toj cjeni :( Poslovica "Jeftino meso pita za plot" ili djubreluk! U ovom slucaju nije ni jeftino ali je za djubreluk u svakom slucaju.

Garantujem da starije kolege forumasi ,koji su u karijeri potrosili desetke kilograma tinola po mirisu dok se lemi sa 100% tacnoscu mogu odediti kvalitet.
Udisanje tih dimova nije bas zdravo ali svakome se desavalo miris se osjeti.

Originalni weller vrh ali bas originalni weller-ov je od 15-25 € i tinol ne smije biti kompromis na stetu vrhova ili PCB-a.
Weller sam naveo poslije dugogodisnjeg iskustva i Ersa nesto manje. Najvjerovatnije i drugi kvalitetni proizvodjaci lemilica nisu imuni na reciklazni tinol/kalaj koji nije prociscen i sa urednim fluksom/punjenjem.

Za vlasnike Weller-a i Ersa-e smijem garantovan za tinol Fluitin kupljen u provjerenoj trgovini...za druge ne znam.
[ vladd @ 24.03.2016. 13:03 ] @
Ja jedino po mirisu limuna pamtim multikor, a inace koristim fluitin, sada ponovo moze da se pazari.
Imam jos par varijacije nekih skupih kalaja za posebne potrebe ali 99% lemljenja je sa fluitinom.
[ Living Light @ 24.03.2016. 17:32 ] @
Citat:
vladd: Ja jedino po mirisu limuna pamtim multikor

Odavno nisi Lemio ..........nesto " Vretenasto"