[ glodur.gabrijela @ 23.03.2016. 14:44 ] @
Pozdrav svima,

Činjenica je da dugi niz godina na televiziji nemamo emisiju koja zadovoljava standarde savremenih tokova u sferi informacionih tehnologija. Tržište je zasićeno emisijama kolažnog tipa, u kojima se hvale sponzorskim ugovorima pokriveni uređaji i tehnologije, prikazuju šarene IT vesti, "testovi" hardvera i softvera, kao i video prilozi sa sajmova koje je moguće konzumirati preko velikog broja profesionalnijih sajtova sa drugih meridijana. Gotovo se može reći da je jedina prednost domaćih IT emisija to što su na srpskom jeziku.
U prostoru, koji su te i takve emisije za sobom ostavile, nalazi se potencijal da autentičnošću i stavom neka nova emisija pronađe svoj put do održivog rasta. Prirodno, ovakav pogled na stvari u IT svetu zahteva iskrenost. Postavlja se pitanje da li je moguće imati emisiju sa stavom koja za hardver ili softver proizvođača ili distributera s kojim sarađuje (ili od koje je sponzorisana) kaže da su pomenuti proizvodi, neadekvatni, loši ili prosto neprihvatljivi.

Već neko vreme okupljamo ekipu koja bi izradila emisiju nove generacije, sa stavom i autorskim pečatom, u kojoj bi naglasak bio na sadržaju kojeg nije lako pronaći na internetu, bar ne na jednom mestu. Ideja nam je da podstičemo istraživačko, a ne prepisivačko novinarstvo. Emisija je zamišljena kao tematska - u njoj bi se kroz više priča, priloga, intervjua i drugih formi pokrivala jedna šira ili uža tema koja bi bila aktuelna u našoj zemlji i/ili inostranstvu. Pored ugovora sa televizijom, emisija će se prikazivati na sopstvenom YouTube kanalu, a biće plasirana i kroz ostale relevantne društvene mreže. U planu su i inostrani intervjui preko Skajpa ili Vajbera. 

U čitavoj priči je već nekoliko autora, snimatelja, ljudi koji se bave produkcijom. No, želeli smo da damo priliku da se u redakciju uključe i redovni posetioci IT portala i foruma, koji bi svojim kritičkim stavom, poznavanjem prilika u domaćem i stranom IT-ju, ali i svojim savetima bili vredni saradnici.

Ukoliko si zainteresovan(a) da učestvuješ u izradi emisije i vidiš sebe kao saradnika, pošalji tekst od 1000 karaktera sa razmacima na jednu (ili više) od sledećih tema na adresu: [email protected]:
Tema 1 - Šta bi pametni automobil morao da poseduje u 2016?
Tema 2 - Zašto je u Srbiji još uvek nerazvijeno IT preduzetništvo?
Tema 3 - Da li razvojem veštačke inteligencije otvaramo pandorinu kutiju?
Tema 4 - Mobilni uređaji - (r)evolucija ili trka pacova?  
Tema 5 - Koje su osnovne smernice u razvoju gejming industrije?

Rok za slanje tema je 10.04.2016.
Napominjemo da emisija ima alociran budžet te da je za buduće saradnike obezbeđena naknada za uloženi trud. 
Prdružite se našem timu.
Odabrani kandidati će biti obavešteni sredinom aprila.

Pozdrav,
Redakcija emisije