[ CoyoteKG @ 29.03.2016. 09:17 ] @
treba da nadjem resenje za sledecu stvar.

Imamo neku web aplikaciju, koju za sada ja iz Pleska kreiram subdomain, kopiram fajlove, dampujem trenutnu bazu, importujem ponovo, promenim config fajl da gadja na novu bazu, u dns zoni za domain dodam nov a record i sl...
To treba nekako da automatizujemo.

1. pitanje, gde Plesk drzi svoje skripte, i da li bih mogao da upotrebim neku od tih skripti za kreiranje novog subdomain, a da ne klikam to iz panela? Kao sto u panelu imam da upisem ime novog subdomain, mesto gde da pakuje fajlove, user, pass, pa verovatno plesk okine neku skriptu sa tim podacima. Koja je to skripta?
2. Ako ne mogu da koristim tu plesk skriptu, molim za link neki. Nasao sam 100 linkova, ali sve je to PHP koji mi nije bas jasan... Doduse za taj deo ce kolega biti zaduzen. Definitivno moram sto pre bar osnove PHPa da naucim

ono sto je moj deo posla, a siguran sam da je naivno pitanje :)
3. negde sam nacuo, procitao da za svaki subdomain, recimo
dev1.coyotekg.info
dev2.coyotekg.info
dev3.coyotekg.info
dev4.coyotekg.info
dev5.coyotekg.info

mi nije potrebno da dodajem A record u DNS zone tog domaina, vec da postoji neki drugi nacin pa apache radi ostatak posla? Da li podesavanje name servera, ili stavljanje *, pojma nemam, a nisam uspeo ni da izguglam :).
Ja sam resavao problem sa dodavanjem A record-a, ali bih to da radim na "pravi nacin".
[ Thetaworld @ 29.03.2016. 09:53 ] @
Imam kompletan program za bind9, koji se može lokalno definisati i onda ti uploaduje sve definicije na server, ali ne koristi plesc naravno, jer nikad ne bih koristio neslobodan softver. Možeš ga lako prepraviti, nisam duže vremena koristio, ali može ti napraviti 100 domena i raznih poddomena. Tu je http://paste.debian.net/422065/ i nije možda jasan, ali definišeš domene na početku, pa vidi dalje. Davno sam ga koristio, ali godinama, za vlastite DNS servere.


Onda sve datoteke sinkroniziram sa rsync i slave šaljem na slave DNS.

U vezi toga što si čitao, tu se radi o tzv. wildcard subdomain podešavanjima. Znači umjesto poddomena dev4, dev5, ti bi naveo samo podešavanje za *.coyotekg.info tj. stavljaš * obično što predstavlja da se svaki pod-domen, osim onih drugačije namještenih, navodi na istu IP adresu.

A onda u Apache trebaš da namjestiš mass virtual hosting, što je ovde dosta komplikovano objašnjeno: https://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/mass.html ali u stvarnosti može da izgleda i samo ovako:

VirtualDocumentRoot /home/www/%0/web/
VirtualScriptAlias /home/www/%0/web/cgi-bin/

Na taj način, kada korisnik zatraži poddomen, bilo koji, to se pretvara u IP adresu 123, koja dolazi na tvoj server, ali Apache prepoznaje koji se website traži i nakon toga traži naziv tog website-a u /home/www/PODDOMEN.DOMEN.TLD/web i onda pokazuje datoteke ako tamo ima nešto.

Za stotine web sajtova je to odlično riješenje, posebno ako nisu svaki za sebe mnogo drugačije konfigurisani. Za statičke datoteke.

Ali danas svako treba da ima SSL i to zahtijeva podešavanja, prema tome bolje je koristiti neki skript koji automatski pravi i SSL konfiguraciju i običnu konfiguraciju.

Tako možeš ovo lako da promijeniš: http://paste.debian.net/422100/ i taj skript radi tako da napraviš direktorijume u jednom glavnom direktorijumu. Svaki se treba zvati isto kao pod-domen. Ako u direktorijumu, recimo /var/www/website/tvojpoddomen.example.com imaš još /files/ssl datoteku koja može biti prazna, onda se pravi i generiše i automatski SSL namještanje za letsencrypt SSL certifikat: https://letsencrypt.org/ ali taj skript nije za Apache, s tim da ideju i skript možeš preraditi po želji.

Znači pročitaš sve direktorijume i automatski generišeš konfiguracije.


[Ovu poruku je menjao Thetaworld dana 29.03.2016. u 11:06 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 29.03.2016. 17:22 ] @
API sluzi tome.

http://serverfault.com/questio...-subdomains-with-the-plesk-api


http://download1.parallels.com...oc/en-US/online/plesk-api-rpc/
https://github.com/plesk/api-php-lib
https://github.com/plesk/api-examples
[ CoyoteKG @ 30.03.2016. 08:32 ] @
hvala thetaworld,

Aleksandre, dadoh kolegi to i rekao je "sjajno imaju API", verovatno ce znati da iskoristi to :)
hvala :)