[ R A V E N @ 13.04.2016. 02:51 ] @
NSA - National Security Agency
SIS - Secret Intelligence Service

Namjerno nisam postavio ovo na podforumu Zaštita, jer mislim da ovdje ima ljudi koji su upućeniji.

Firewall-ove sigurno imaju svoje zasebne, razvijene samo za njih. Ali da se razvijaju zasebni antivirusi... Je li im to preveliki zadatak? Avast Software postoji od 1988-e (28 godina) i detektuju ovoliko vrsta malware-a:Je li oni to "pokrivaju" sve samostalno ili možda čak imaju i kvalitetnije antiviruse? Ne vjerujem da bi rizikovali da izlažu svoje radnje npr. Avastu gdje nemaju totalnu kontrolu.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 13.04.2016. u 04:05 GMT+1]
[ nkrgovic @ 13.04.2016. 09:11 ] @
Prvo, veliko je pitanje da li koriste ista. Videli smo da se neke vlade, tipa Irana, oslanjaju na air-gapped mreze kao metodu zastite. Drugo, ako nisu air-gapped (realno, air-gapped je lose resenje, sto je Stuxnet nabolje pokazao), mnogo je verovatnije da ne koriste custom vec da kombinuju par zastita paralelno. Imas varijante da na entry points, tipa proxy, postavis i 2-3 antivirus engine-a koji skeniraju paralelno. Dodas tome jos jedan, neki drugi, na racunaru, i imas viseslojnu zastitu sto se pokazalo kao mnogo bolje resenje od bilo koje pojedinacne.

Ne radi se o tome da oni nemaju ljude koji mogu da to razviju, oni nemaju semplove. Glavni asset antivirusnih, anti-mallware i ostalih kompanija je koliko semplova vide dnevno.... Pri tom, ne vidim cega bi se npr. NSA plasila da licencira Cisco ASA i CheckPoint firewall, Intel (McAfee) ili neki slicni antivirus? To su njima domace kompanije koje ce, sasvim sigurno, rado pruziti njihovim expertima uvid u ono sto rade. Stavise, dobiti besplatan audit security software-a od NSA-a, iskreno, meni deluje kao premija za bilo koju kompaniju, jer moze da dobije samo koristan input.