[ Mil93 @ 15.04.2016. 14:52 ] @
Pozdrav ljudi,znate li da li se moze naci posao u vezi programiranja sa SQL-om,da li su trazeni poslovi sa SQL-om?(da se najvise radi na sql-u)Od poslova sa programiranjem najradije bi radio u sql-u..Hvala unapred:)
[ mret @ 18.04.2016. 09:21 ] @
Pozdrav,

pitanje je dosta genericko :)

Moj odgovor je - moze, naravno da moze, sve je na tebi. Zavisi sta te tacno interesuje, DB koncepti su dosta siroki i mnogo stvari moze da se radi. Reci sta te interesuje u detalje?


Ja recimo radim "SQL" tj Data Warehouse na Oracle platformi.

Pozdrav
[ Aleksandar Đokić @ 18.04.2016. 15:01 ] @
Radovane, jel to Oracle BigData SQL?

Mislim da je trenutno najtrazeniji SQL za Hadoop tj. bigdata, tipa Hive, Impala, Stinger, Spark.
[ bogdan.kecman @ 18.04.2016. 15:12 ] @
trazeno je sve ako dobro znas to da radis, ako zelis da ucis, ponuda za
juniore koji ce da uce je minimalna skoro svuda :(
[ mret @ 18.04.2016. 15:17 ] @
Pozdrav,
mislim da nije pametno da se ogranicavas "samo" na SQL. Sada se traze interdisciplinarna znanja i sire posmatranje stvari nego li ranije.
Ono sto zelim da kazem da je sada prisutan pristup "gomile" tehnologija, za razliku od pre 20 godina kada si imao jedan programski jezik i sve radio u njemu (plus neka manja baza podataka ili datoteke ili sta vec) i "one man show" programera koji je odradjivao ama bas sve.

Citat:
Radovane, jel to Oracle BigData SQL?


Da probam da razjasnim ovo:
Oracle je kompanija, i imaju brdo produkata, naravno RDBMS je najpoznatija i "prava lepotica" medju relacionim bazama podataka. Za RDBMS se, izmedju ostalog, koristi i SQL za manipulaciju i dohvat podataka.
BigData je svita tehnologija, izmedju ostalog, Oracle ima i svoj BigData produkt koliko znam i to kazu kolege da je jako dobar i da kosta (ali da vredi svaku paru).


Da ne tupim ja previse, ako zelis da se bavis relacionim bazama, to nije "samo" sql - postoji dizajniranje, projektovanje, implementacija, odrzavanje, SQL, proceduralni jezici, administracija... i jos sto djavola.


BigData je nesto drugo (ili slicno), kao i NoSQL baze podataka.Vidi, prouci, analiziraj i zagrizi ono sto ti mislis da ce ti odgovarati.


Kao i uvek, google ti je prijatelj.

[ nkrgovic @ 18.04.2016. 19:16 ] @
Oracle BigData appliance je Cloudera CDH, ali sa podrskom od Oracle, konektorima na Oracle RDBMS i Oracle Custom hardware-om, na kome je sve preinstalirano i utegnuto, ukljucujuci InfiniBand interconnect. Dodatno, ima pluginova za CDH koji su Oracle Custom i koji su SJAJNI, pre svega data discovery (nije Graph discovery, mind you). Vredi svaku paru, slazem se, ali ko hoce CDH moze da se tera free (as in beer) i to je i dalje dobar softver. Topla preporuka za Cloudera + StreamSets, meni je to vrh sistem za neke stvari.

Kad se kaza Data Warehouse, obicno se misli na OLAP sisteme i analiticke baze podataka. To nisu BigData sistemi, obicno su OLAP kocke, Data Mart-ovi, particionisanje tabela i sl. To jeste SQL sljaka, ali nije cista SQL sljaka, plus sto ni SQL nije cist SQL nikad, vec je uvek custom za svaku bazu odvojeno... Nije isto SQL za Oracle i SQL za DB2 ili za MySQL (Topla preporuka za DB2, to je isto odlicna baza). Dodatno, raditi SQL, npr. kao PL/SQL programer koji pise custom procedure jeste posao koji se trazi, ali zahteva specijalizaciju, plus razumevanje internih mehanizama rada baze.

Na zalost, Bogdan je u pravu - SQL nije nesto gde se prima puno pocetnika. Pipav je to posao, da uzmes juniora da ti pise stored procedure.....