[ R A V E N @ 16.04.2016. 13:36 ] @
Ne identično ovome, ali slično (prvih 5 sekundi):Mislio sam da u Kicker-u dobijem .WAV, pa ga doradim u Audacity-u. Imali li neko savjet kako bi se ovo moglo uraditi? Navodno treba stopiti 3 kick-a u jedan.
[ Sceka @ 16.04.2016. 20:08 ] @
Sta hoces da dobijes? Sam zvuk preseta bas bubnja ili sveukupno cujno? Sta znaci "slicno"? (u prvih 5 sekundi kao i do kraja je potpuno isti preset a koliko cujem i ostalo - napominjem da slusam kod kuce na 5.1 sistemu sa svim njegovim nedostacima).


Pozdrav
[ R A V E N @ 30.04.2016. 03:44 ] @
Ne doslovno ovo, ali u ovom stilu. Da opišem to ovim riječima: u isto vrijeme teško, obarajuće i bombardujuće (heavy, knocking and pounding). Cilj mi je razviti originalni kick kao što su radili nekada producenti u ovom stilu, pa kad čuješ neki rad, znaš od koga je.

Nigdje ne idem ako samo pojačam duboke frekvencije na ekvilajzeru. Bilo bi idealno da sve ovo mogu dobiti na free software-u.
[ Sceka @ 03.05.2016. 13:57 ] @
Nema neke razlike u postupku koji se radio nekada i sada. Da bi se dobio originalni zvuk nekog elementa mora da se snimi osnova koja se nakon toga procesuira po potrebi, zeljama i nekim "zakonitostima".

Da bi se smimio element, u ovom slucaju bas bubanj, mora da se uradi odabir na osnovu vrste drveta (proizvodjaca, modela...), promera/dimenzija, vrste plastike (drum head), izbor pedale sa akcentom na bat u smislu vrste materijala, dimenzije, dimenzije "tacke udara/kontakta" polozaja "tacke udara/kontakta" u odnosu na centar. Pa onda sledi izbor mikrofona (broj, vrsta...) i odlucivanje o vrsti snimaca - analogni ili digitalni > pa u odnosu na to vrsta povezivanja sa izvora zvuka do snimaca. Nakon toga ide odlucivanje o potrebi i eventualnom procesuiranju/tretmanu signala pre snimaca. Snimanje tejkova i odlucivanje koji iskoristiti kao osnovu za dalje intervencije. Tako se dobija originalni zvuk bas bubnja. I nekada i danas.

Razlika izmedju pojmova "nekada i danas" je u tome sto se u danasnje vreme sve vise uzima neki vec snimljeni element, snimak bas bubanja, pa se onda modifikuje. Razlika je u tome sto se nekada karakteristika bas bubnja pravila "od nicega" do kraja sledeci autorovu zelju, viziju, a sada se zvuk bas bubnja samo modifikuje manje ili vise uspesno ali sama karakteristika ostaje kao nesto sto nije originalno, odnosno - ostaje originalna karakteristika elementa koju je napravio/stvorio originalni autor (sa postupkom iz prethodnog pasusa).

Zato i nije cudno nego potpuno normalno i ocekivano "Nigdje ne idem ako samo pojačam duboke frekvencije na ekvilajzeru." jer i samo modifikovanje je slozeniji proces od intervencije po frekvenciji, to svakako nije dovoljno.

Eto, ukratko pojasnjenje zasto je to problem. Da bi se dobio neki korisniji odgovor, savet... mora se znati vise informacija a narocito o opremi kojom se raspolaze (hardveru i softveru). Pa onda moze dalje...


Pozdrav!
[ R A V E N @ 27.07.2016. 22:06 ] @
Ma ja ne mogu baš snimati realni bas-bubanj u studiju kvalitetnim mikrofonom, pa ga procesirati. Moram u Audacity-u analizirati par ovih kick-ova, pa vidjeti na šta sve to liči, odnosno da ih poskušam "razbiti" na harmonike.

Htio bih naći kakav besplatan a legalan kvalitetan synth za kick-ove. Pada mi na pamet ErsDrums, valjda od toga treba krenuti.

Hvala!
[ Lavlja_Jazbina @ 27.07.2016. 22:34 ] @
Interesantno da si pokrenuo temu i ismejao bas program koji tebi treba,koji koristi ogromne biblioteke priseta.
Citat:
Moram u Audacity-u analizirati par ovih kick-ova
Mozda bolje reci lupova.Na sta si mislio kada si pomenuo kvalitetan synth.

Mozda Rolandov JUNO 60.Tih priseta violina,basova,harmonika pre 10tak godina sam imao na tone.Kada je net bio egzotika za taj tip

sajtova sa bibliotekama.

[ R A V E N @ 27.07.2016. 23:33 ] @
Da, ali to je komercijalni FL Studio i vjerovatno su preset-i korišeni u više stotina "pjesama" (ne znam kako da prevedem riječ track, jer ovo gore nije klasična pjesma). Tu sam kritikovao tzv. random techno žanr.

Bilo bi idealno da se razvije tu osobeni kick, kao što ga je imao DuMonde ili Pulsedriver (Slobodan Petrović Junior). Oni su tu imali grupu karakterističnih elementa (sythn lead, bassline itd.), pa kad čuješ "pjesmu", znaš da je njihov rad.
[ Sceka @ 28.07.2016. 12:27 ] @
Mesas neke stvari. "pa kad čuješ "pjesmu", znaš da je njihov rad" - to nije zato sto imaju "originalni bas bubanj" ili bilo koji instrument pojedinacno. Prepoznatljivost (narocito opsta, generalna) nekog benda se ogleda u vise (prilicno mnogo) elemenata spojenih u jedinstven/karakteristican utisak koji ima slusalac. Kompozicija, aranzman, text (ako postoji vokalna linija, ako se peva neki text), produkcija - to je osnova a svaka ta "stvaka" ima jos mnogo "podstavki" pa sve to zajedno kad se upotrebi/iskoristi na svojstven, karakteristican nacin rezultira osobenoscu, ili ono sto ti nazivas "njihov rad".

"Osobeni kick" je vecita zabluda, isto kao i "jako dobar bas bubanj, jako dobar dobos, jako dobar Bass...", i stalno se to vrti kao nesto strasno bitno a u stvari su to pojmovi koji ne postoje, narocito onako kakav se smisao daje tome (i kako to ti ovde prezentujes). Obicno ga upotrebljavaju oni koji imaju vrlo malo ili nemaju uopste muzickog iskustva u smislu stvaralastva i/ili studijskog rada. Jos jedna zabluda, btw, je u tome da se zvuk kreira u Studiju. Ne kreira se u Studiju nego donosi sa sobom a u Studiju se snima i mixa snimljeno (eventualno post produkcijski procesi ali za to postoje Sudiji koji se samo time bave, sa drugacijom opremom...). Mnoge zablude su jos uvek prisutne, ali je to neka druga, vrlo obimna, prica...

Postoji samo "u pesmi, u ovoj pesmi" i nikako drugacije. Konkretan, bilo koji da je, bas bubanj se moze posmatrati samo u pesmi i nikako drugacije. Zasto sto je deo pesme. I tako dalje, ovo sve je napisano vise radi onih koji citaju, ostalih, nego sto je upuceno samo i direktno!R A V E N-u.

--- --- ---

Koliko sam razumeo, od opreme (hardvera) nemas nista osim "komercijalnog" kompjutera i zeleo bi sa besplatnnim softverom da radis? Moze, ali je potrebno mnogo znanja i mnogo iskustva kako sa softverom tako i sa Zvukom uopste - da bi to licilo na nesto.

Osobenost, karakteristicnost i nije toliko tesko postici (relativno, naravno, kako za koga...) ali je veci problem da li to ima smisla, da li je to dobro, kvalitet te osobenosti, jedinstvenosti. Nije dovoljno samo biti "poseban, prepoznatljiv...".


Pozdrav!