[ Mister Big Time @ 29.04.2016. 01:14 ] @
Citat:


We did it! Hundreds of our application servers are now running on PHP7 and doing just fine. By all accounts, ours is only the second project of this scale (after Etsy) to switch to PHP7. During the process of switching over we found a couple bugs in the PHP7 bytecode cache system, but thankfully it’s all fixed now. Now we’re excited to share our good news with the whole PHP community: PHP7 is completely ready for production, stable, significantly reduces memory consumption, and improves performance dramatically.

In this article, we’ll discuss the process of switching over to PHP7 in detail, explaining what difficulties we encountered, how we dealt with them, and what the final results were. But first let’s step back a bit and look at some of the broader issues...https://techblog.badoo.com/blo...lion-dollars-switching-to-php7Sjajna prica!

[ Aleksandar Đokić @ 29.04.2016. 14:44 ] @
Pa ne znam bas. Pokusao sam da ga koristim (pre nekog vremena) imao razne probleme sa narocito starijim (2.2) Apache-m, Wordpress se nesto bio bunio - ne mogu ni da se setim sta je sve bilo problem ali nije radilo dobro.
[ plus_minus @ 29.04.2016. 14:57 ] @
^^

php7 Backward incompatible changes
[ Aleksandar Đokić @ 29.04.2016. 15:24 ] @
Pogledao sam to, ali probao sam i sa 2.4. Secam se bas da je nesto phpMyadmin pravio problem i nesto Wordpress admin deo.
[ plus_minus @ 29.04.2016. 15:50 ] @
foreach loop, npr. Referenciranje u toj petlji u PHPNG ne radi isto kao pre, a te petlje ima u svačijem kodu. I ima još dosta toga novog i nekompatibilnog. Apache je tu manje/više bitan, ja bih rekao.. i najmanje muka prilikom tranzicije nastaje zbog http servera. Ja još nisam prešao na v7, 5.6.20 kod mene i dalje tera sve, tako da samo nagađam.

Obrati pažnju samo na ovo :

Citat:
substr() now returns an empty string, if string is equal to start characters long.


... mogu misliti koliko se puta substr uzima u obzir u wp source kodu.. bar 15 puta.

.. isto tako i ovo:
Citat:
preg_replace() function no longer supports "\e" (PREG_REPLACE_EVAL). preg_replace_callback() should be used instead.
[ Aleksandar Đokić @ 29.04.2016. 16:36 ] @
Ma da, potpuno jasno, ali to onda znaci da je potreban WP, phpMyadmin i sve sa podrskom za v7, pa je tek onda moguc upgrade.

Ovde: Wordpress.org kazu da nekima WP radi. Ja bih ipak sacekao zvanicnu podrsku.
[ nkrgovic @ 29.04.2016. 17:16 ] @
To sto ne radi phpMyAdmin je feature ne bug :D
[ Aleksandar Đokić @ 29.04.2016. 18:07 ] @
Haha dobar. Slazem se u potpunosti.
[ Mister Big Time @ 29.04.2016. 18:23 ] @
+1 . kakav crni PMA. To djubre ne stavljam iz principa vise - kazem ne umem i to je to. Ziveo adminer :)

Elem, sustina je tranzicija velikog, klasterovanog i distribuiranog sistema. Etsy je takodje uradio ovu migraciju.

A lista je podugacka sta ne radi na PHP7 od poznatih i popularnih aplikacija/resenja... evo meni fali PhalconPHP jer jos nismo uspeli da izbacimo izdanje Zephyr-a koje radi lepo sa PHP7.
Dalje, IonCube loader ne postoji za 7icu. Ne zna se kad ce. Ljudi spucali vec 50.000 $ u razvoj, i jos uvek nista. Ako imate program koji zahteva ionCube, nema druge sem da se vratite na PHP 5.x.

[ Aleksandar Đokić @ 11.05.2016. 17:56 ] @
E posto imam ovih dana malo vise vremena, doslo je i ovo na red.

Pre nekog vremena pokusavao sam da podignem Centos 7 na Xen 4.1, ali nisam uspeo, a nisam ni imao vremena da se pozabavim detaljnije. Javljao je neke greske da ne moze da nadje "root" - neki fazon sa diskom, ako dodam root path kao argument kernelu onda javlja nesto oko "switch root-a" - valjda bese tako nesto... na kraju sam uspeo da ga ubudzim preko kickstart fajla, i zavrsim instalaciju ali onda se zurka nastavila jer nije hteo da butuje - kaze "bootloader didn't return anydata". Kad sam uspeo i to da sredim (ovaj stariji xen nije umeo da procita grub2 conf) konacno sam dosao da pouzdanog sistema koji radi i koji smem da restartujem.

Posto je vec u pitanju Centos 7 rekoh da probam PHP7 (u FPM modu) i Apache 2.4. Instaliram Apache iz paketa, a PHP skinem poslednji (7.0.6) i kompajliram (sa --enable-fpm i ostalim budzevinama). Napravim vhost i test FPM pool i pocetak phpinfo izgleda ovako:Instaliram i MariaDB iz paketa radi testa. Skinem poslednji Wordpress, podesim i poslednji korak instalacije pukne - beo ekran. Uradim refresh i onda kaze da je zavrsio instalaciju. Dalje je sajt otvarao normalno, admin delu nisam ni pokusao da pristupim. Sada mi se nesto javlja da je mozda problem u onom "fix_path" u php.ini-ju, ali svejedno ni instalacija nije prosla kako treba. Dalje sam pokusao da prebacim stariji Wordpress ali avaj, nije hteo ni da cuje. Probacu ovih dana da updateujem neki od postojecih Wordpress instalacija pa da prebacim radi testa.
[ agvozden @ 12.05.2016. 11:12 ] @
na novijim sistemima nije samo php7 novitet, vec i novi mysql (na ubutnu 16 ima drugaciju organizaciju konfiguracije, ONLY_FULL_GROUP_BY je ukljucen i slicno)...
tako da problemi sa WP ne moraj da imaju veze sa php7
[ Aleksandar Đokić @ 12.05.2016. 13:32 ] @
Pa sa ovim starijim WP-om je sigurno PHP problem jer vidim u logu. A ovo sto je pukla instalacija nije baza jer je u pitanju najnoviji WP, ali opet poslednji WP bi trebao da funkcionise normalno sa poslednjim MySql-om/MariaDB i PHP7.
[ plus_minus @ 13.05.2016. 01:14 ] @
Nije php problem.. WP je problem .. ;)
[ Aleksandar Đokić @ 13.05.2016. 14:49 ] @
Na to sam i mislio, problem u php kodu WP-a :).