[ jesus alejandro @ 09.05.2016. 19:40 ] @
Da li jedno preduzeće može drugom preduzeću da uplati pozajmicu za likvidnost (nešto kao pozajmica osnivača za likvidnost) i da li se u tom slučaju plaća neki porez ?
[ pctel @ 09.05.2016. 23:45 ] @
To je negde u sivoj zoni - niti je dozvoljeno, niti je izricito zabranjeno. Koliko sam uspeo da primetim, ne postoji racunovodstveni konto na koji se takva pozajmica moze knjiziti, pa knjigovodje to obicno knjize kao pogresnu uplatu, narocito ako se pozajmica vraca u okviru istog PDV perioda. Problem nastaje ako se pozajmica i povracaj desavaju u 2 razlicita PDV perioda. Tad bi se morao napraviti ugovor o pozajmici (prethodno proveriti da li lokalna poreska inspekcija to tolerise) i voditi racuna da se sredstva vrate u roku navedenom u ogovoru. U slucaju da to poreska uprava ne tolerise, potrebno je napraviti avansni racun i platiti pdv po stopi od 20%. Ja lično preferiram da osnicač koji hoće da pomogne daje na zajam nelikvidnom osnivaču svoja lična sredstva, pa on nek uplati pozajmicu svom preduzeću, pa potom kad preduzeće vrati, tada i ovaj vrati svom prijatelju.
[ jesus alejandro @ 10.05.2016. 17:43 ] @
Suština je da mi pozanik duguje novac i hoće da mi prebaci sa njegove firme na moju pošto nema novac da mi da lično, to bi bila bespovratna pozajmica, da li bi to moglo da se uradi ?
[ cika dacha @ 10.05.2016. 19:11 ] @
Bespovratna ''pozajmica'' ??? Ako ne vracas onda je poklon, zar ne?? Hehe
Knjizi neku uslugu itd i miran si! Bolje i da platis porez nego da ne dobijes nista.
[ pctel @ 10.05.2016. 21:36 ] @
Jesus, to sto ste naumili je utaja poreza, a zbog utaje poreza je i Al Kapone robijao, pa cete tako verovatno i vas dvojica... Neka on podigne platu/bonus/dividendu pa nek ti vrati dug, posteno i legalno.
[ Dexic @ 11.05.2016. 00:45 ] @
On hoce preko firme da knjizi nesto, a ti brines o ne placanju poreza??? O, jbt :)

Pozajmicu ne moze firma da knjizi, samo finansijske institucije mogu to.
Ali moze da knjizi DEPOZIT, koji bi posle vratila.

Ali za konkretan slucaj, knjizi prodaju i ne smaraj.
[ jesus alejandro @ 11.05.2016. 16:12 ] @
Koga da ne smaram ? I kako da mu knjižim prodaju, u ovakvim slučajevima se knjiži usluga, meni je problem što vlasnik firme koji je meni dužan pokušava da mi smanji dug, pa bi taj pdv opet meni išao na teret.
[ RoRa @ 11.05.2016. 18:41 ] @
Slabo se razumem u računovodstvo ali nisam odoleo iskušenju da se umešam. Uslovi pod kojima je nastao dug određuju uslove pod kojima će taj dug biti vraćen. Mi imamo vrlo čudne i restriktivne poreske propise upravo zbog neobuzdane, gotovo patološke, želje da se državi zakine porez.
[ Dexic @ 11.05.2016. 19:58 ] @
Citat:
jesus alejandro:
Koga da ne smaram ? I kako da mu knjižim prodaju, u ovakvim slučajevima se knjiži usluga, meni je problem što vlasnik firme koji je meni dužan pokušava da mi smanji dug, pa bi taj pdv opet meni išao na teret.

Sta ocekujes onda, nacin da utajis PDV? Evo, samo da skoknem do Paname :)

I da ti da pozajmicu, ti je moras kroz godinu dana vratiti, ili je opet rasknjiziti kao prodaju usluge. PDV ti ne gine ako ti preko firme placa!
[ jesus alejandro @ 11.05.2016. 20:33 ] @
Ne očekujem način da utajim PDV, samo me je interesovalo da li postoji mogućnost da se uradi pozajmica za likvidnost između dva pravna lica. Jasno mi je da ne može, hvala veliko svima koji su pomogli. Hvala i onima koji misle da su duhoviti u svojim odgovorima.
[ djoka_l @ 11.05.2016. 20:54 ] @
Džizuze, tebi ne radi Google?
http://www.overa.rs/ugovor-o-zajmu-izmedu-pravnih-lica.html

A to što vi pokušavate, nije zajam, nego poklon, što je već siva zona. Nije kao da poklanja pare u humanitarne svrhe...
http://www.kapitalmagazin.rs/ugovor-o-poklonu/

Ovo bi moglo da prođe kao poklon, s tim što postoji limit do koje firma može da poklanja (izražen kao procenat od profita te godina), pa ako prebaci, ono što je prebacio ne odbija se kod godišnjeg poreza na prihod.
Ti si tu u sivoj zoni - nemaš neprofitnu organizaciju, pa bi verovatno taj poklon ušao u osnovicu za godišnje oporezivanje (morao bi, verovatno, da to prikažeš kao prihod).
[ jesus alejandro @ 12.05.2016. 15:42 ] @
Upoznat sam sa ovim stvarima. U pitanju je roba koja je oštećena, a koju sam skladištio u magacinu koji sam uzeo u zakup. Požar je nastao nepažnjom vlasnika magacina (imam sa njim ugovor o zakupu) i pošto je roba oštećena, treba da mi nadoknadi tu robu (nije osigurana). Da li postoji onda neki drugi modus pod kojim može da mi nadoknadi vrednost robe preko računa, a da ne mora da plaća PDV ?
[ bakara @ 12.05.2016. 16:11 ] @
Pa fakturisi mu tu robu?
[ pctel @ 12.05.2016. 16:56 ] @
A zasto ga ne tuzis i on prizna da je odgovoran, pa ti legalno plati po presudi, nego tu izmisljate kojekakav kriminal za koji niste vesti?! Nego, interesantno je sta se desilo sa robom u racunovodstvu, da li je jos u magacinu ili je nekako izasla?
[ jesus alejandro @ 12.05.2016. 19:16 ] @
Pošto baš imam trenutno veliki problem, izneću ga ovde, pa eto da čujem mišljenje dok se sutra ne konsultujem sa advokatom. Kao što sam napisao, uzeo sam magacin u zakup i potpisao ugovor o zakupu magacina. U ugovoru nigde nije precizirano da je lice koje izdaje magacin odgovorno za robu odnosno štetu nastaloj na robi. Nepažnjom vlasnika magacina, došlo je do požara u njegovom magacinu (verovatno neispravan frižider), a taj požar se preneo i na moj magacin i vatra je uništila 100% robe (policija je napravila zapisnik po lager listi odnosno kartici za sve artikle koji su bili u magacinu). Obzirom da je sva roba uništena, odvežena je na deponiju. Vlasnik je u noći požara, rekao da ce da mi nadoknadi svu štetu, a onda i nekioliko dana posle toga. Kada smo već došli do toga da se dogovorimo kako to da rešimo, on hoće da mi isplati samo trećinu nabavne cene robe, VP cena je četiri puta veća u odnosu na ovo što mi nudi (ja sam tražio da mi se isplati kompletan lager po nabavnoj ceni). U zapisniku koji je načinila policija, vlasnik je izjavio da je požar krenuo iz njegovog magacina zbog neispravnog frižidera, kao što sam već i napisao, a onda se proširio na moj magacin. Posebno mi predstavlja problem, što sam u posao ulagao intenzivno proteklih nekoliko meseci, i bukvalno nedelju dana pre požara novac je krenuo da se vraća i da se roba vrti na tržištu. Kako trenutno nemam finansija da uvezem novu turu, a za sam uvoz mi treba najmanje petnaestak dana, trpim štetu, pored toga što imam neke troškove poslovanja firme gubim i dobit. Da li ću dobiti vlasnika magacina na sudu ako ga tužim za nastalu štetu ili ću i tu samo praviti sebi trošak ?[Ovu poruku je menjao jesus alejandro dana 12.05.2016. u 20:52 GMT+1]
[ pctel @ 12.05.2016. 20:17 ] @
Ja sad ne bih da se upustam u pravne prognoze, jer na sudu je moguce i ovako i onako. Imas izbor ili da ga tuzis za onoliko koliko prihvata da plati, ili da se sudite godinama pa na kraju ko prezivi pricace kako se zavrsilo. Sad ja nisam najbolje razumeo da li je frizider koji je izazvao pozar u vlasnistvu firme ili fizickog lica?

Ako je lager unisten, potrebno je odmah obracunati i platiti PDV, isto kao da si robu prodao, sto obicno ljudi ne znaju, pa posle bude problema kad dodje poreska inspekcija.
[ jesus alejandro @ 12.05.2016. 20:52 ] @
Frižider je u vlasništvu firme, a PDV sam platio prilikom uvoza. Roba još uvek nije otpisana, sutra treba da uzmem zapisnik iz policijske uprave (oni mi daju zapisnik o uništenoj robi). Razmišljam samo da li da plaćeni pdv ostavim kao poreski kredit ili da tražim povraćaj PDV-a na uništenu robu.
[ pctel @ 03.06.2016. 12:35 ] @
Citat:
jesus alejandro: Razmišljam samo da li da plaćeni pdv ostavim kao poreski kredit ili da tražim povraćaj PDV-a na uništenu robu.

Ja sad nisam pri literaturi, a i misli su mi usmerene na nesto sasvim deseto, ali ovako brzinski iz glave imam utisak da si ti tu nesto debelo pobrkao - ti si PDV vec iskoristio prilikom nabavke. Sada kada vrsis otpis ti ne mozes ni traziti povracaj ni ostaviti kao poreski kredit, vec naprotiv, ti si taj koji PDV treba da platis, isto kao da si prodao robu.
[ Acafaca82 @ 24.09.2016. 23:11 ] @
jesus alejandro Ne znam kako si rešio problem i da li si se upustio u sudski proces ali evo kao računovođa da ti kažem da na zapisnik MUP-a tj.ako je MUP potvrdio robu koja je uništena u požaru ne plaćaš državi nikakav PDV (kao da si na primer prodao tu robu ali si oslobođen pdv-a laički rečeno) .E sad ta roba kada se knjigovodstveno skida sa stanja po tim nabavnim cenam koje si želeo da naplatiš knjiži se ili na trošak firme (ako nisi pokrenuo spor ) ili na potraživanja (ako si recimo pokrenuo spor) .Što se tiče pokretanja samog spora to moraš sa advokatom a naravno i dobro definisan ugovor ovde pomaže da situacija bude jasnija ili nejasnija ako ugovorom nije sve predviđeno.Bitni su i izveštaji MUP-a i šta su oni napisali kao uzrok i da li su nedvosmisleno označili krivca ali to je sve posao za advokata .Žao mi je što nisam odmah video temu možda bi ti bile od veće koristi ove informacije
Pozdrav