Nisam pri računaru i neću biti do večeras, al da probam preko telefona.
Kreiram pretragu sa funkciom Search, npr. testiram ćeliju A1 tako što u polju B1 kucam
Code:
=search(kriterijum;ćelija;1)
Ili na konkretnom primeru, ako u a1 piše 1,2,3, a želimo da ispitamo da lise tu sadrži npr. 3, kucaš u B1:
Code:
=search(3;a1;1)
Ovo znači da će funkcija ispitati ćeliju, da li u zapisu postoji zadati kriterijum, i vratiće poziciju na kojoj se nalazi počevši od prve, odnosno dobićeš rezultat 5.
Ako se promeni kriterijum, npr, tražimo 2, pa napišemo
Code:
=search(2;a1;1)
Dobićemo rešenje 3, jer je dvojka na trećoj poziciji, pošto se broje i zarezi i razmaci. Naravno, nije bitno koje je rešenje, već na taj način smo utvrdili da se broj koji je korišćen kao kriterijum, i sadržan u toj ćeliji.
Ako bismo otkucali
Code:
=search(4;a1;1)
Rezultat bi bio #value (ili neki drugi tip greške) zato što onda kriterijum nije sadržan u pomenutoj ćeliji. Zato sam iskoristio funkciju Iferror, koja bilo koju grešku pretvara u neku vrednost ili tekst. Ja želim da grešku pretvorim u vrednost nula, pa zato kucam
Code:
=iferror(search(kriterijum;ćelija;1);0)
Ukoliko nema greške, dobićemo vrednost koju daje funkcija search, a ukoliko ima greške, dobijamo vrednost 0.
Nakon ovoga, ovu ćeliju prevući na dole sve dokle je potrebno da se ispita čitava kolona A po zadatom kriterijumu, i kao rezultat ćemo dobiti nule, tamo gde se ne sadrži kriterijum i pozitivne brojeve tamo gde se sadrži kriterijum.
Na kraju je samo potrebno preprojati sve ćelije koje nisu 0, odnosno one koje imaju neki broj koji označava poziciju.
Code:
=countif(opseg;">0")
I dobićemo rezultat koliko se puta zadati kriterijum ponavlja u jednoj koloni.
Ponovimo postupak za sve kriterijume. Pa pređemo na narednu kolonu, i opet ponovimo postupak za sve kriterijume... i tako redom.
Možda je ovo malo konfuzno, ali kuckam preko telefona pa je i meni nepregledno. Ali nadam se da je malo jasnije.