[ Vladica Savić @ 14.05.2016. 23:42 ] @
| Pozdrav ljudi, zanima me koji je najcesci razvojni put kada se zavrsi sa funkcionalnim prototipom, i kada se krene na pravljenje finalne PCB ploce a ukoliko vam treba za sam uredjaj bluetooth modul, i dodatni senzori u cilju dobijanja kompaktnog finalnog proizvoda.
Znam da se u vecini slucajeva koriste gde god je moguce SMD komponente, ali recimo sta ide kao zamena za HC-05/HC-06 bluetooth, video sam npr. RN-42 ali je i on opet na zasebnoj plocici, i onda bukvalno opet imamo dve ploce zar ne?
|
[ vojinFTN @ 15.05.2016. 09:04 ] @
Pogledaj na sajtu
www.bluegiga.com
Imaju odlicne module koji mogu da se poruce preko Farnell-a i dosta su jednostavni za koriscenje.
[ zica49 @ 15.05.2016. 10:25 ] @
Uopste nije problem ako neki uredjaj u krajnjem rjesneju ima i nekoliko PCB-a. Treba ispostovti,dizajn,funkcionalnos,pouzdanost i cjenu. Bluetooth uredjaj napraviti na PCBu skupa sa ostatkom smd komponenti je besmisleno.Preskupo je to trazi skupu opremu i iskustvo a cemu sve to ako se ima kupiti gotov modul. U pitanju je radio tehnika u opsegu miktoralasa a to nje fm radio :( Duzi,kraci,siri ili deblji vod na pcb-u za 0,1 mm uredjaj nece raditi gdje i kako treba.
Istraziti po netu module i naci onaj koji odgovara zahtjevima konstruktivne funkcionalne i finansijske"dimenzije"
[ mikikg @ 15.05.2016. 11:41 ] @
Nije bas toliko strasno projektovati RF plocice za te frekvencije, obicno proizvodjaci chipova daju predloge za PCB i uputstva gde/sta treba ispostovati.
Medjutim, R/L/C komponente koje se koriste su jako sitne, recimo koriste 0402 velicinu a ponekad i jos manje, to sa pincetom ne mozes valjano da uhvatis a jos teze da rucno zaletujes.
Dalje, ti moduli se cesto prave na cetvoroslojnoj PCB ...
Za testiranje i merenje na tim RF frekvencijama oprema je papreno skupa, spektralni analizatori, mrezni i vektorski analizatori, meraci polja itd a bez toga tesko da ces dobiti neku od sertifikacija ako ti je potrebna za izvoz.
Sto kazu kolege, na kraju dana se ipak isplati upotrebiti gotov modul!
[ vojinFTN @ 15.05.2016. 12:24 ] @
Kao sto je Miki rekao, moze da se napravi BT po preporukama proizvodjaca, ali po meni je mnogo veci problem BT stack koji mora da se implementira i na kraju sertifikacija. Npr. Bluegiga ima module tipa wt12, ble121 itd koji su reda 10-15€ i koji imaju CE, FCC i Japanski sertifikat i odradjene sve profile. Sam modul se koristi kao da imate max232. Npravi se konekcija i sve je transparentno. Ja koristim WT12 vec 8 godina i nikada nisam imao problema. Modul je malih dimenzija, SMD i sve je sertifikovano. Firmware se svodi samo na inicijalizaciju uarta i pravljenje mog protokola za razmenu podataka.
[ Vladica Savić @ 16.05.2016. 00:28 ] @
Ok, hvala puno svima na informacijama. Sad mi je malo jasniji taj deo.
[ ha_23 @ 19.05.2016. 13:31 ] @
LMX9838 modul od TI se lemi direktno na PCB. To je cip u koj je integrirana i antena.
http://www.ti.com/product/LMX9838
Mislim da ovo je bas ono sto trazis :)
[ goran_68 @ 19.05.2016. 16:34 ] @
OK je ovaj TI modul ali i cena je dosta visoka.
[ Vladica Savić @ 02.06.2016. 16:14 ] @
Citat:
ha_23:
LMX9838 modul od TI se lemi direktno na PCB. To je cip u koj je integrirana i antena.
http://www.ti.com/product/LMX9838
Mislim da ovo je bas ono sto trazis :)
Da, to je upravo ono sto sam trazio! Hvala puno!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.