[ brider @ 21.05.2016. 16:58 ] @
Pokusavam da olaksam webmasterima posao, pa pravim skriptu za kreiranje tabela u bazi. E sad, znam da kreiram tabele i da podesim parametre, ali me buni, da li treba i collation da podesavam? Tj. encoding

Predpostavljam da korisnik ima svoju bazu i ona ima svoj encoding!? Pitam zato sto bih omogucio koriscenje vise jezika prilikom i same instalacije, i ceo cms da bude na vise jezika.
[ plus_minus @ 21.05.2016. 17:32 ] @
A šta ti zapravo radiš/praviš? CMS ili neki tvoj lični webhost kontrolni panel? Webmasteri ne moraju da budu i web developeri...
Što se tiče dileme, ja se ne bih puno opterećivao nego bi ponudio opciju - New database or Existing database.
Pa ako izabere new, ti onda postavljaš opciju i za collate, a ako odabere existing, onda ne, znači da već ima podešen encoding.
[ brider @ 21.05.2016. 18:09 ] @
Pa da napravio sam cms za sebe, a sad zelim i javno da ga ponudim, po moram da vodim racuna o detaljima.

Nego, sta sam jos u dilemi, ne znam sta sve treba proveravati prilikom instalacije. Meni instalacija samo treba da napravi config.php fajl a posle korisnik kad obrise instalacioni direktorijum, onda ulazi na sajt. Ali, malo sam pocenio posao, sve sam pokusao da zbijem u jedan php, ipak cu bolje da odradim preko koraka i posebnih fajlova.

Mislim funkcije su relativno standardne za sajt, nema tu sta mnogo da se proverava, mysqli i slicne. Jedino proveravam da li je config.php upisiv. I onda kad se unesu parametri, sajt mora da radi :)[ plus_minus @ 21.05.2016. 20:07 ] @
Da zbiješ sve u jedan PHP, a u pitanju CMS.. To ja ne bih nikada, ukoliko nije u pitanju neki non-standardni MicroCMS za kodere.
Jel' ti taj opcode ili source kod CMS-a proceduralan? Ako je proceduralno, zašto pobogu?

Bez obzira na to, napravi ga tako da config.php samo `prožme` parametre iz drugog fajla, tako da se config.php i ne pipa uopšte, da se ništa ne upisuje.
Taj drugi fajl, takođe .php fajl, negde, bogu iza tregera i mimo globalscope-a .. e, u njega jedan običan indeksirani PHP niz. U taj niz upisuj podatke (podešavanja) iz forme/POST, npr.

A uvek postoji i varijanta mali help.html fajl pa u tom fajlu uputiš korisnika kako da sam upiše podatke za rad sa bazom. Ako izvikani WP može tako, zašto ne bi i ti tako, ručno ..?
[ brider @ 21.05.2016. 20:41 ] @
Ma mislio sam instalaciju da zbijem u jedan fajl, jer samo treba da kreiram tabela, ali podelio sam na delove :) Inace kod je uglavnom objektni, ali ima delova gde je cista procedura, recimo prilikom uzimanja podataka iz forme i slicno. Da moracu neki help da stavim.

Ja sam u bliskoj vezi sa kompjuterima i ne znam kako prosecni korisnik razmislja. Malo je pipav posao, neko ce reci, izmisljas toplu vodu, a nekom ce biti od pomoci sva ta objasnjenja koja dajem. Vrlo nezahvalan posao. I jos pogotovu, sto se svi odmah uhvate za dizajn :) pa ako lepo izgleda onda je pravo.
[ plus_minus @ 21.05.2016. 22:16 ] @
Ja neću reći da izmišljaš toplu vodu zato što i ja radim identičan posao kao i ti, CMS takođe, samo... sebi sam zadao malo više stvari i ciljeva koji moraju da se poklope kako bih stigao do kraja (konačno bio zadovoljan i pustio to među ljude). Mene ne koči samo dizajn, mene koče moji ciljevi koje sam sebi zadao. Morao sam ceo jedan js mikro fw. od nule da iščkuam samo za taj cms (jer ne podnosim džejkveri i tome slično), nisam hteo da uzimam više gotovih stvari iz .js sveta, 3 komada, sasvim dosta. Codemirror ili Ace, po volji admina, kao editori i treći Prism Syntax highlighter za blagu prezentaciju (mada tu može i CM da upadne ponovo kao običan code viewer). To već stvarno, ne treba biti toliki mazohista pa se ne osloniti na tako nešto, jel' da? Kad pogledamo sve ove nove silne editore Atom, LightTable, Brackets... sve to trči zahvaljujući Codemirror-u. U mom slučaju dakle, taj CMS radi u potpunosti bez bilo kakve baze ili rdbms-a. Ima svoje interne php/file-sytem metode za čitanje podataka i upisivanje, dakle, može da radi na bilo kojem setup-u, a logično, kome treba, uvek može i da koristi omiljeni drajver, ekstenziju, rdbms bez obzira na prirodu sistema i da fečuje podatke odakle mu drago. Radim ga jako dugo jer umem da budem picajzla teška i ne znam hoću li još jednom (a nije bilo samo jednom) da odradim refaktorizaciju određenog dela, najverovatnije da. U suštini, CMS je gotov, može da ga pustim d se qrči po netu na production serverima, ali, još nema help/manual/howto.. to mi je noćna mora, kad trebam da napišem kako se nešto koristi (u sitna crevca), al' tako da može da razume i onaj ko jeste i onaj ko nije u vinklu ili je promašio `igralište` skroz, al' eto, da mu se pojasni i njemu, "što da ne" .. zlatno pravilo. I tako..

Elem, svi mi koji kodiramo i ne treba nam UI sa 1000 input polja da bi napravili nešto što smo zamislili smo u blskoj vezi sa kompovima i teško kontamo kako prosečni korisnik razmišlja i kako prosečni korisnik doživljava "pozadinsku silu" uz pomoć koje `caret` menja oblik...