[ BrankoSovrlic @ 22.05.2016. 20:37 ] @
Kupio sam ovaj kontroler http://www.ebay.com/itm/6-30V-...m25b820e94e:g:RAMAAOSw6EhUQgOp
Originalno se smjer okretanja motora podešavao pomoću prekidača sa linka ali pošto mi ovo nije odgovaralo jer sam morao da stavim limitere okretanja, uklonio sam ovaj prekidač:

a na izlaz kontrolera, umjesto samo motora, stavio DPDT prekidač, limitere za krajnje pozicije i motor:

Sada preko DPDT mijenjam smjer okretanja.
Da li bi umjesto preko DPDT smjer okretanja mogao da kontrolišem bežično? Naravno limiteri i kontroler da ostanu...

[Ovu poruku je menjao BrankoSovrlic dana 23.05.2016. u 16:47 GMT+1]
[ BrankoSovrlic @ 23.05.2016. 22:36 ] @
Mehanički prekidač sam zamijenio relejima. Dijagram kola:

RLY1 služi za ON/OFF kontrolu a RLY2 za obrtanje polariteta. Da li je ok ovo sa zajedničkim radnim naponom za oba releja? Preko P1 i P2 se pale/gase releji. Pitanje je sada kako bežično kontrolisati prekidače P1 i P2.
[ ivmilicevic @ 27.05.2016. 09:28 ] @
Imaš li iskustva sa mikrokontrolerima? Arduino + esp8266 su odlična kombinacija za kontroliranje preko wifia, ili neki bluetooth modul za arduino ako ti je dovoljno kontroliranje sa par metara udaljenosti.
[ BrankoSovrlic @ 27.05.2016. 10:28 ] @
Znam neke osnovne stvari što se tiče Arduina, imam Uno pločicu pa sam isprobavao primjere sa oficijelnog sajta. Motor bi kontrolisao sa samo par metara udaljenosti ali mi je interesantno i ovo rješenje preko wifi. Totalno sam zaboravo na Arduino, mislio sam da naručim neki višekanalni IR kontroler sa ebay :) Inače šemu sam još malo modifikovao, u novoj varijanti samo dva provodnika idu do motora. I funkcija releja je malo promijenjena: