[ Sadun @ 24.05.2016. 15:24 ] @
Potrebna mi je pomoć...

Prošlo je puno vremena od kada sam zadnji put sklapao klasičan desktop, tako da sam totalno van onoga što se nudi i što je povoljno.
Ono što meni zbog trenutne situacije treba jeste sledeće:

Monitor, grafika za igru, HDD za skladištenje podatak su nebitne komponente za ovu priču.
Neki PC koji bi čučao u dnevnoj sobi ispod TV-a i služio kao media centar za gledanje filmova, muzike i sl. Kodi sigurno dolazi na tu mašinu, pretpostavljam da bi povremeno radila i kao media server jer kako vreme ide ćerka okupira TV sa svojim crtaćima :)

Ono što mi je veom bitno jest da se što manje čuje, dakle što manji TDP, i da može da pušta/strimuje full HD bez seckanja. 4K je neka egzotika, koja ako može može ako ne nije ni bitno, jer realno trenutno nemam potrebe za tim.
Drugi veoma bitan aspekt je da mogu paralelno da koristim komp za VM ili barem da na njemu u isto vreme trče neki SQL server koji su meni bitni zbog posla i rada / učenja.
Paralelno sa tim komp bi koristio kao mini kućni cloud, za backup slika i sl. sa mobilnih.

Bachi je ne drugoj temi dao ovo kao predlog Link sa Komp za internet čitaonicu i generlano to mi je ok. Ono što bi ja odradio jeste da stavim min 8 GB rama, mada mi se čini da je 16 relanija opcija za ono što ja hoću.

Ono što me brine je koliko ovaj CPU može da odradi paralelno npr. Kodi striming i VM sa SQL serverom koja bi opsluživala moje zahteve?
Ideje i predlozi su dobrodošli. Znam da 100% zahteve ne može biti ispunjeno ali dajte najbolje predloge u nekom normalnom cenovnom rangu npr. do 350-400e.


Hvala
[ bachi @ 26.05.2016. 09:48 ] @
Sad imaš nove ploče sa integrisanim Intel Celeron N3150 procesorom koji još manje troši, ima 4 jezgra, SATA 3 chipset i integrisanu grafičku koja dekodira x264 ali i x265 video sadržaj.

E sad, maksimalna količina memorije je 8GB, tako da ne znam koliku ti onda ulogu vrši.

Mislim, HTPC i igre, sql serveri i virtuelne mašine ne idu mi nekako zajedno. :D

Imaš mini-ITX intel ploče na koje može da se stavi pun Intel Celeron, G, i3/i5/i7 procesori i onda može sveeeeee, ali to onda troši daleko više struje i ipak treba malko veće kućište, odnosno obratiti pažnju na visinu ventilatora da ima malo lufta da bi postojao protok vazduha.

Primer ploča imaš ovde, samo klikni sa desne strane na Braswell.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 26.05.2016. u 11:03 GMT+1]
[ Sadun @ 26.05.2016. 13:42 ] @
Hvala

Ma kakve igre to mi i ne pada napamet, neka ideja mi je da pokrenem Linux koji ce da vrti Kodi i da to sluzi kao frontend za TV (uz daljinac). Zato mi je i bitno da se ne ili sto manje cuje. Ja sam se razmisljao o onekom AMD APU ali nisam siguran zbog toplote kako se tu pokazuju da li su se poboljsali... Posto mora da stoji u dnevnoj sobi nesto sam malo skeptican zbog toga, verovatno bi morao neki ventilator koji bi zujao non stop :)
To bi stojalo 100% online, a u pozadini bi verovatno radila 1 ili 2 VM sa mySql i jos nekim serevervom, mozda bi to lokalno i vrteo bez VM, ali mi je nekako lakse u VM zbog snapshota.
Ja bi 90 posto vremena samo koristio konekciju ka serveru.Pogledacu sta ima sve pa ako imam jos neko pitanje :)

Hvala jos jednom