[ _ra_ @ 26.05.2016. 12:26 ] @
Pozdrav svima,
Video sam da postoji slična tema u TOP-u (nisam je pročitao celu za sada) ali ću napisati novu kako bi svoja iskustva stavio na jedno mesto i da bi mogao da dopunim ili promenim nesto ako to nije problem. Ako je problem nek je admin doda u postojeću.
Skoro sam imao posetu poreske inspekcije povodom kontrole softvera a pre nekoliko godina advokate. Evo šta mogu preneti iz iskustva.

Advokatska kancelarija Karanović-Nikolić je zadužena za kontrolu nelegalnog softvera po prijavi i to uglavnom za MS proizvode (mene kontaktirali za Windows i Office). U tom trenutku (2009 godina) u firmi u kojoj radim su svi operativni sistemi bili nelegalni. Oni jave da imaju prijavu, ta prijava može biti anonimna ili ne. Da li vas je stvarno neko prijavio ili ne, nikad nećete saznati osim ako tamo radi neko koga znate. Koliko se sećam pitaju za softver i traže dokaz o softveru koji koristite. Možete reći da imate Linux ali to neće proći tako lako jer zavisi kojim se poslom bavite. Znaju da retko ima šanse da će firma koja se npr bavi transportom i ima 30+ računara raditi na Linuxu. Onda će vam poslati inspekciju da provere. Ako kažete da imate legalan softver tražiće da im dostavite račune za softver ili za računare ukoliko su OEM licence (kupuju se uz nove računare i najjeftinije rešenje). Ne mogu da se setim šta su još tražili ali znam da smo tada ušli u proces legalizacije softvera, započeli priču sa partnerima pa time odložili ceo proces na mesec,dva. Kao u procesu smo, veliki iznos, kriza ali na kraju opet morate da kupite.... Sada mislim da ne daju duge rokove za izvršenje. Što se tiče office paketa tu smo rekli da koristimo OpenOffice koji je besplatan i da servere i ostali softver koji se plaća ne koristimo. Zadovoljila ih je kupovina 30 licenci i ostavili su nas na miru.

Pre par dana se najavila poreska inspekcija da dolazi u kontrolu softvera, najavili su se popodne telefonom za ujutru. Mislim da po zakonu ne moraju da se najavljuju ali nisam siguran. Rekli da na sajtu ima da se skine kontrolna lista (o kojoj ću dodatno napisati jer je *ebilska) koju treba popuniti kao i program koji izlista softver instaliran na računaru. Naravno, uklonili smo MS Office i ostale programe koji se plaćaju sa računara, instalirali OpenOffice da se kao "pokrijemo". Očistili reg od starog softvera i još namestili datum instalacije OpenOffice pre par meseci.
Inspektori kad dodju idu do odgovornog lica, direktor ili ko je ovlašćen, da uruče rešenje/nalog o kontroli i da kažu šta se i kako radi. Pri tome pitaju da li koristite nelegalan softver i koji ako kažete da koristite. Postoje i oni neljubazni inspektori koji uđu, kažu svima da ustanu od računara i onda ih pregledaju. Takvi će vam ući u svaki budžak firme i pregledati ga. Program koji koriste na USB flešu je sličan onom koji može da se skine na sajtu. Razlika je u jednoj bitnoj stvari a to je da njihov program ima opciju da izlista i obrisan softver sa datumom kad je to urađeno. Ako je izbrisano pre njihove najave onda neće praviti problem, bar ne kao onda kada je brisano pred njihov dolazak. Tada ste namenski brisali jer su se najavili a onako možete da se izvučete da su to bile probne verzije ili da je korisnik sam instalirao pa kada ste videli obrisali ste i slično.
Koliko ćete dobro ili loše proći zavisi od inspektora koji vas poseti. Mogu reći da smo mi imali sreće. Treba da kupimo office za računare koje su pregledali, Win smo imali legalan. Ostale računare da sredimo i očistimo od nelegalnog softvera ili da kupimi i za njih ako mislimo da ga koristimo.

Od dokumentacije će vam tražiti da spremite knjigovodstvenu karticu osnovnih sredstava, tj računara na toj kartici. Broj računara mora da bude pokriven legalnim ili besplatnim softverom. Tako da nećete moći da sklonite računare dok su oni tu. Možete da kažete za laptopove da su radnici na terenu ili slično ali ako nađu na ostalima nelegalan softver računaće da ga ima i tu pa će čekati ili doći nenajavljeni opet. Broj računara će gledati na dan kontrole, na dan 31.12 prethodne godine i tražiće fakture za računare kupljene u tekućoj godini. Takođe ako imate otpis i rashod neki. Tako da pazite koliko vam se računara vodi na stanju a koliko fizički imate. Kod nas je bio i taj problem jer po popisu nisu rashodovani neki stari računari pa smo morali da budžimo i to.

Kontrolna lista je jedan trenutno vrlo smešan dokument. Kažem trenutno jer su i oni toga svesni pa su tražili korekciju, ko ju je pravio ne znam. Nju možete skinuti sa sajta poreske uprave. To je upitnik šta koristite od softvera i neke stvari u vezi sa pravnim licem. Smešno je to što se upitnik ocenjuje i to na sledeći način. Na pitanja odgovarate sa DA(5poena) i NE(0 poena). Na 20 strana su pitanja u vezi sa raznim softverom koji možda koristite. I tako popunite DA ako koristite i NE ako ne koristite. Na kraju se saberu poeni i postoji procena rizika. Kategorije su neznatan, nizak, srednji, visok, kritičan. Što manje poena imate to ste kritičniji. Tako da ako odgovorite na pitanja da li koristite Corel, Adobe, CAD, ACDSee, .... , sa NE znači da ćete imati malo poena i da ćete biti u grupi kritičnih i tada će vam slati česte kontrole. Neko se setio da kaže onom ko je pravio tu listu da baš nije dobro napravio pa su nam rekli da za ono što ne koristimo ne stavljamo NE neko da prectramo da niko ne bi mogao posle nešto drugo da upiše.

Po završetku kontrole treba da dobijete rešenje i odluku šta vam je činiti. Ako imate sreće nećete platiti kaznu nego samo softver koji ste koristili. Sve zavisi od inspektora koji je bio i znajte da su ti inspektori upućeni u ono što gledaju tj prošli su obuku koja je detaljna jer oni koji su bili kod mene su znali i za registry bazu, i šta treba očistiti da se softver ne vidi i koliko vremena za to treba kao i za sav softver koji nije bio MS a plaća se i za šta služi. Vrste licenci koje smete da imate, trial verzije koje ne smete i slično. Nije mogla da prođe priča tipa program je free ili trial verzija koja trazi da uneseš 1,2,3 kad se startuje zato što je probna. Što se tiče kupovine softvera može da se desi da vam nalože da kupite verzije koje su u rangu pronađene nelegalne. To znači da ako su našli MS Office Enterprise 2007 moraćete da kupite Enterprise 2016 bez obzira što koristite samo Word i Excel. Kod nas je uvek daj najbolje i najjače a da li ti treba nema veze. Tako da ako ne koristite nemojte ga ni imati.
Ono što vam može olakšati proces legalizacije ukoliko do toga dođe jeste da sada postoje verzije koje se mogu zakupiti na određeni vremenski period. Tako da ako ste imali Enterprise verziju čija je cena trajne licence 650 dolara možete da uzmete godišnju licencu za 150 eura ili čak za neke proizvode mesečnu licencu za 10-15 eura po mesecu i time pokrijete sebe što se tiče legalizacije a posle odlučite šta ćete stvarno zadržati od tih licenci za trajnu upotrebu. To znaci ako su vam našli 10 office ent. paketa i uslovljavaju vas da kupite iste onda vam se više isplati da kupite 10x150 nego 10x650 pa posle određenog period a mislim da je minimum 3 meseca otkažete i pobrišete one koji vam ne trebaju a kupite trajnu licencu za one koje ćete stvarno koristiti.

Kao korisnici softvera treba da znate koji softver smete da koristite a koji ne u zavisnosti od IT infrastrukture. To uglavnom piše u uslovima koje većina nas prihvati prilikom instalacije softvera a ne pročita. Većina programa za koje mislite da su besplatni to nisu u potpunosti (da se ne uvrede oni koji to znaju, ima i onih koji ne znaju). To znači da su besplatni za korišćenje u privatne svrhe ali se ne mogu koristiti u poslovne. Tako i razne trial verzije ili one koje imaju neka ograničenja ne mogu se koristiti u poslovne svrhe. Neki programi su ograničeni i veličinom preduzeća tj IT infrastrukturom. Koliko se sećam MS antivirus (ms essentials) možete koristiti ako u firmi imate manje od 10 računara ili ako nije domenska mreža (ili neki drugi uslov, neka me ispravi neko). Takođe ako imate više od 10 računara u mreži ne možete biti u workgrupi nego morate imati domensku mrežu i server. Toga se kod nas jos ne pridržavaju u potpunosti ali mislim da su to neka pravila kojih se sećam od ranije. Tako da se treba raspitati pre nego počnete nešto da koristite.

Većina poslodavaca kao i fizičkih lica će da kaže lopovi, samo gledaju kako da ojade narod, da uzmu pare i slično. Sa jedne strane su u pravu jer mnogo ozbiljnije stvari nisu uređene ali sa druge strane ako ti nečiji proizvod omogućava i olakšava već 15 godina da zarađuješ novac onda ga u nekom trenutku treba i kupiti. Možda nije to na vrhu liste nikome od nas ali znam da kad bi sutra napravio neku aplikaciju koji naplaćujem ne bih voleo da je drugi kradu i koriste besplatno i uz pomoć nje zarađuju novac.

Toliko za sada, ako se setim još nečega javiću ili ako neko ima pitanje nek pita.
[ bachi @ 26.05.2016. 12:38 ] @
Koristan post, samo se sa domen vs. workgroup ne slažem, jer te niko ne tera da praviš domen imao ti 5 ili 50000 računara, to je tvoj izbor.
[ Java Beograd @ 26.05.2016. 13:39 ] @
A što niste još 2009. kompletno prešli na Open Office ? Realno, isplati se.
[ nkrgovic @ 26.05.2016. 13:44 ] @
@bachi je u pravu, ne kapiram kako moze neko da te tera da imas domen. Drugo, sta ako imas npr. Zentyal DC?
[ _ra_ @ 26.05.2016. 13:55 ] @
@Java Beograd

Kada gledaš finansijski isplati se. U tom trenutku smo koristili knjigovodstveni program koji je bio pisan u Access-u a koliko se sećam trebao je full access a ne samo runtime aplikacija. Drugi problem je kao i u većini firmi a to je kadar tj zaposleni. 90% zaposlenih nije znalo ni MS aplikacije da koristi koje pri tome imaju i kod kuće pa su na njih i navikli i znaju da se snađu. Kada smo namestili OpenOffice bilo je raznih problema, počev od postojećih fajlova koji su mogli da se učitaju ali nisu bili formatirani kao do tada pa je trebala korekcija preko odbijanja zaposlenih da "uče" novi program. Plus opcija SaveAs kad šaljes nekom ko nema OpenOffice ili slični problemi. Pošto su nadređeni rekli da se vrati svima MS paket tako je i urađeno. I eto to je prolazilo 6+ godina...

Najveći problem po meni inače je što ljudi kao ni poslodavci nisu spremni da ulažu u sebe/zaposlene. Isto tako ni u softver. Sve ono što ne moraju oni neće kupiti ili uraditi. Dok se ne opeku. Većina ni tada. Sistem nam je tako uređen da uvek gledaš kako da se provučeš i izvučeš.
Inspektori koji su bili kod nas kažu da po njima ne treba da bude cilj da te zatvore kaznom nego da postoji neki dogovor. Ti vidiš šta tebi treba minimalno da bi radio i to kupiš, ostalo pobrišeš i pređeš na besplatne verzije. Oni dobiju porez i svima lepo (poslodavcu baš i nije ali...). Ali ima onih koji ne gledaju interes poslodavca nego samo svoju pa očekuju da ih ili častiš da zažmure ili će da te rebnu maksimalno jer njih ocenjuju na kraju godine koliko sam razumeo pa ce dobiti peticu za uspeh.
[ _ra_ @ 26.05.2016. 13:59 ] @
@bachi , nkrgovic

To sam rekao sa rezervom jer se ne sećam tačno ali ću proveriti. Mislim da MS ima neko "pravilo" da ako imaš veliki broj računara u istoj mreži to ne može da radi i funkcioniše bez domena. Tako neka fora... znam da su mi to pominjali odavno kada sam se raspitivao ali se ne sećam tačno za šta, zato sam napisao da to treba proveriti. Ako saznam nesšto javicu.
[ bachi @ 26.05.2016. 14:05 ] @
Ima pravilo u smislu da ako imaš XP i na njemu file share, da max 10 konekcija može da prihvata, a ako imaš W7 pa na više, onda može do 20. Za sve preko toga mora server sa posebnim CALovima ili freeNAS, Linux i slično.

A za Open/LibreOffice potpuno razumem jer da je iole dostajna zamena, ljudi ne bi plaćali licence za MS Office. Hebiga, jednostavno ne valja.
[ _ra_ @ 26.05.2016. 14:20 ] @
Evo sad sam zvao kolegu koji je radio u MS i kaze da workgroupa nema ogranicenje ukoliko ostatak mreze to trpi ali da u samom MS sve preko 10 racunara smatraju domenom i da bi trebalo da ide preko domena, zbog same administracije i odrzavanja.
Sto se tice MS antivirusa trebalo bi da moze da se koristi u komercijalne svrhe. Problem je sto MS Srbija nema razvijen sektor za poslovne korisnike i onda morate da zovete globalnu podrsku za takva pitanja jer i zaposleni u MS Srb ne znaju i nemaju pristup tim informacijama.
[ bachi @ 26.05.2016. 14:30 ] @
Dobro, jedno su preporuke Microsofta, a drugo zakon.

Što se anti virusa tiče, jedno vreme jeste bilo da MS Security essentials može samo na 10 računara u firmi, ali je posle to ukinuto.

Takođe, od Windowsa 8 Security essential postaje Windows defender a on je integrisan u sam Windows.
[ nkrgovic @ 26.05.2016. 14:31 ] @
Ja se slazem, preko 10 racuna TREBA da imas domen kontroler. Bitno je da NE MORAS, a da, ako hoces, npr. Zentyal radi sasvim dobro za manje mreze. Ono sto je jedino bitno je da niko ne moze da te TERA da imas DC. Ako ces da imas 50 racunara, nemas sharing, nemas nista, imas mrezni printer i izlaz na net, svako radi za sebe, molim lepo - to je tvoj problem, a ne MS-a ili poreske uprave.

Za office... sta reci. :D Kome ne treba office, OpenOffice je Ok. Ako treba ponekad ponesto da se napise, jedna-dve strane, ili nesto sitno sracuna to radi posao. Radi i google docs, da se razumemo :D . Tamo gde ja radim to i rade - licenciraju MS Office onima kojima treba - uglavnom finansijama. Office 365 je odlicno resenje po meni, po pitanju cene.
[ bachi @ 27.05.2016. 07:48 ] @
Evo primera najprostijeg mogućeg dokumenta koji sam dobio na mail u .odt formatu.Sasvim sam siguran da je njima logo bio po desnoj margini u njihovom Open/Libre Office programu, ali eto, kada se otvori iz MS Office-a, pobeže logo van papira. :)

A to je samo jedna sitnica, šta bi bilo da je još nešto komplikovanije...
[ Predrag Supurovic @ 27.05.2016. 08:04 ] @
Ko je još video da se šalje radni dokument. Treba da šalju PDF.
[ bachi @ 27.05.2016. 08:09 ] @
Nebitno, nije to poenta priče.
[ rdragan79 @ 27.05.2016. 08:44 ] @
Sad kako izlistati obrisan software? Nešto sam isprobavao sa eventviewer-om tamo stoji informacija kad je instaliran i kada je obrisan

Da li ovi koriste nešto slično?

Pokrenuo sam iz konzole na XP-u

Trenutno instaliranih:
Code:

cscript c:\windows\system32\eventquery.vbs /L application /FI "id eq 11707" /V > listainstaliranih.txt


Uninstall-irani programi
Code:

cscript c:\windows\system32\eventquery.vbs /L application /FI "id eq 11724" /V > listabrisanih.txt

[Ovu poruku je menjao rdragan79 dana 27.05.2016. u 10:22 GMT+1]
[ _ra_ @ 27.05.2016. 09:26 ] @
Mislim da upravo odatle izlistavaju. Meni na pamet nije pao event viewer koji se nalazi u admin tools jer sam malo vremena imao pa sam cackao po reg bazi a kad je vec bilo kasno setio sam se da verovatno odatle vuce a ne gleda repove koji ostanu po reg-u. Verzija programa koju imaju nema da se skine pa da proverim.
[ component @ 30.05.2016. 20:09 ] @
@bachi
Koja ti je logika da ako MS Word ne otvara dobro .odt format da je problem do OpenOffice-a a ne do MS Office-a?


Što se ti tiče same teme, pročitao sam ceo post i imam osećaj da živim u nekom drugom svetu. Valjda sam previše radio u firmama gde je normalno da platiš softver koji koristiš. Čak se ulaže u neki softver asset management i razne alate kako bi se što bolje procenile potrebe i kako ne bi bio u prekršaju. A stvarno je teško da kupiš licenci baš onoliko koliko ti treba i da za svaki sofver koji imaš pratiš pravila licenciranja.
Kod nas bi se smatralo gubljenjem vremena da radiš uninstall MS office-a, da instaliraš OpenOffice, pa da lažiraš datume i čistiš registy i slične gluposti. Pa još kad sve prođe verovatno će ponovo da se vraća MS Office?
[ bachi @ 30.05.2016. 21:08 ] @
Logika je ta da MS Office dominira i ako OpenOffice ne može da prikaže isto kao i MS Office, tu nastaje problem za OpenOffice.

Korisnike ne zanima zašto je to tako i da li je ili nije Microsoft pure evil, korisnik zna da sa MS Office će sve da mu radi, dok sa OpenOffice-om ipak neće i zbog toga će platiti licencu za MS Office ili Office 365.

Meni je jako žao što je to tako, ali je tako. Da firme sve do jedne koriste Open/Libre Office, problema ne bi bilo, ali to nije slučaj. Takođe, Google docs mnogo bolje otvara MS Office dokumenta, tako da se ipak može...

I da, da li su to kompleksi niže ili više vrednosti ili šta li već, ali bi li ih ubilo da se do page setupa u writeru dolazi na isti način kao u Wordu, bi li ih ubilo da mogu da podesim na normalan način default font za Calc, kao što mogu za Excel?

Bi li ih ubilo da su napravili u sklopu Libre/Open Officea Outlook-like client?

U startu su zakomplikovali za nove korisnike, tu je Kingsoft Office (WPS Office) objasnio.
[ pctel @ 31.05.2016. 08:12 ] @
@component
logika je da je bachi windows administrator, a pritom verovatno i preprodavac microsoft proizvoda, od cega zaradjuje debelu proviziju, pa je logicno da sto bi stari ljudi rekli, navraca vodu na svoju vodenicu. Ako dve firme moraju da razmenjuju Office dokumente (sto je retkost, u praksi se razmenjuju PDF, ali u Srbiji svakako postoji barem 1 primer da se razmenjuju radne verzije, pa da ne kontriram), onda je lako zakljuciti da li je lakse i jeftinije da firma A klikne par puta misem i ne plati nista (instalira OpenOffice koji gle cuda moze da radi paralelno sa MS Office), nego da firma B kupi MS office i ulupa par stotina evra samo da bi se logo firme A pravilno prikazivao. Ajd opet da ne budem iskljuciv, negde sigurno postoji neko ko zeli tako da ulupa svoj novac, pa neka mu, svako slobodno bira kako trosi svoj novac. Inace, iskustvo pokazuje da ti sto hoce MS office, na svom mobilnom telefonu kupljenom preko firme drze piratki Igo. Pitanje je trenutka kad ce inspekcija time da se pozabavi...
[ whitie2004 @ 31.05.2016. 08:33 ] @
Citat:
Logika je ta da MS Office dominira ...

OK, ako radis za MS moze ovo proci kao radna obaveza. Niti je ovo tacno, niti je Win op.sistem dominantan, a tableti / mobilni uredjaji su davno postali dominantno dominantni. Postavi se u ulogu onog sefa u VIP-ovoj reklami. Ti negde u Germaniji sedis za praznim stolom sa mobilnim u ruci i radnik ti javlja da je poslao dokument u DOC formatu. Vas te je usrecio.

Verujem da si nekad pokusao da istu internet stranicu otvaras sa raznim brouzerima, na raznim uredjajima. I bas je dobro izgledalo bez obzira na razlicite dimenzije, nedostatak fontova... Dobri neki programi! Kako da ne! Iza toga stoji mnogo iskustva, znanja i rada da se nesto tako postigne. Nece to samo. I pre svega stoji zelja i odluka da se vidi na tim i tim brouzerima do toliko verzija unazad. Profesionalno.

Kod nas, ocito, nikoga ne interesuje kako ce to izgledati. Ako je to meni dobro - dobro je svima. Nek kupi racunar i plati licencu za najnoviji softver ako hoce da radi samnom. Nek vuce laptop ako oce ovo da vidi ...

Citat:
Ko je još video da se šalje radni dokument. Treba da šalju PDF.
Nebitno, nije to poenta priče.

Naprotiv, bas je to poenta. Dal' zelis da se ti i tvoj kupac normalno dopisujete ... Mislim, ima tu jos prica... Samo iskusan kancalarijski radnik zna koliko je tesko zaliti kaktus u onim malim posudicama. Pa problem da je kesica sa cajem uvek veca od precnika case - trebaju da daju neke pincete ... Zasto sef mora da pazi na potrosnju tonera?

E, da -> poenta ove teme je kontrola softvera. Poceo sam da lupam
[ bachi @ 31.05.2016. 10:48 ] @
Ispade ja sam Microsoftov preprodavac. :D Hebe mi se za Microsoft i želim im zbog ovog gadnog WIndowsa 10 da gore u paklu.

Da se razumemo, kod kuće na računaru imam LibreOffice i za moje potrebe (odnosno da klinka kuca sastave za školu i šta joj već treba) je i više nego dovoljan. Međutim, kada hoću da otvorim neka poslovna dokumenta koja su rađena u MS Officeu, retko kad izgledaju onako kako treba da izgledaju. Skoro uvek je neki tekst pobegao na novu stranicu, logo skrenuo na levo ili desno, neki paragraf se uvukao tamo gde ne treba, itd. I onda jednostavno ljudi ne mogu da gube vreme (a vreme je, jel 'te, novac) da svakodnevno ispravljaju "krive drine", već će da pukne lovu na MS Office.

I ovo ne pričam na pamet, već primeri iz prakse. Džaba što je preporuka da se razumenjuje PDF kada se to u praksi ne dešava. Postoje firme koje mi šalju predračune u .rtf formatu na primer. :D A čak se i taj .rtf drugačije otvara u MS Officeu, a drugačije i Libe/OpenOfficeu.

Firma A nema toliko realnu potrebu za MS Office-om jer bi im posao završavao i alternativni Office paket, ali on nema Outlook, a čovek hoće Outlook za svoje ljude i ne zanima ga alternativa (BTW, koja alternativa, raspali Thunderbird?). Dakle - kupio MS Office.

Firma B kojoj sam ja lično stavio OpenOffice i savetovao da nema potrebe da kupuje MS Office je koristila neko vreme OpenOffice, firma se proširila, te mi je OpenOffice preseo, jer su mene malo malo pa zvali sa pitanjem zašto im dokumenta koji dobiju od drugih firmi (neki dobavljači imaju neke forme u Excelu sa makroima i slično i to naravno ne radi u Calcu), BANAKA, DRŽAVNIH USTANOVA(!) "blesavo" izgledaju i tako par meseci im se smučilo više da moraju da budže i ja sam bio "nariban" zbog glupog OpenOffice-a i naravno, na par računara su stavili MS Office.

Ovi što spominju Androide, Tablete i neke menadžere i slično, da mi je da vidim tog menadžera koji će ozbiljne kilometarske izveštaje koje dobije u na primer Excelu da to gleda na 5 - 10' ekrančiću i da pipka prstima. Za to služi laptop.

I da, kada izađe novi update za MS Office, prevuče ga Windows update i instalira ga čak i bez admin privilegija.

Kada izađe novi podverzija za Libre/OpenOffice, link te vodi na njihov sajt gde moraš da skineš ceo program i instaliraš ga sa admin privilegijama.

I da, u x64 verziji ne radi digitalno potpisivanje dokumenata u LibreOfficeu i to već preko godinu dana ne mogu da naprave kako treba.

Edit: korisničkih privilegija > admin privilegija.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 31.05.2016. u 21:08 GMT+1]
[ component @ 31.05.2016. 19:04 ] @
MS Office je za sada nezamenjiv u ozbiljnom poslovnom okruženju. Libre ili Open nije jednostavno dorastao, ali je veoma dobra alternativa za manje firme i kućne korisnike. Nema verze sa razmenom fajlova, dovoljno je da probaš da uradiš neki pivot.
Moj komentar je bio na to što je bachi rekao da je dobio .odt fajl koji je pravljen u Open/Libre Office programu (nemam pojma kako zna da nije u nekoj drugoj verziji MS Office-a od njegovog.) I sad taj fajl on otvara u MS Office i pošto MS Office ne zna kako da otvori OpenDocument standard kriv je Open/Libre Office koji se pridržava sandarda .odt formata.
[ Shadowed @ 31.05.2016. 19:14 ] @
Realno, problem moze biti do bilo kojeg od njih. Standard postoji i jedan ili drugi (ili oba) ga ne postuju, bilo u zapisu, bilo u prikazu. Iz prilozenog se ne moze utvrditi cija je krivica.
Ono sto je bachi naveo nije razlog zasto je Libre/Open Office kriv vec je razlog zasto ce vecina njega kriviti.
[ bachi @ 31.05.2016. 20:05 ] @
Opet da ponovim, Google docs dosta bolje otvara dokumenta od Libre/Open Officea, tako da ipak mogu njih da krivim.

Naravno, MS daleko od toga da je cvećka.
[ pctel @ 01.06.2016. 21:28 ] @
Citat:
component:
MS Office je za sada nezamenjiv u ozbiljnom poslovnom okruženju.

Mislim da nije tema ozbiljno poslovno okruzenje - kompanije koje imaju >20 racunara MS vec lako ubedi da treba da imaju DC, a nakon toga ih jos lakse ubedi da im se isplati da uzmu pretplatu u kojoj je Office ukljucen kao besplatno... Sto bi matematicari rekli, broj ozbiljnih konvergira ka nuli, zasto onda govoriti o njima...
Tema je boranija, firme sa 5 kompjutera, cesto i manje, nakada samo 1-2. A takvih je 99%. Tu vlasnik ima jasan izbor - hoce li da ulupa par stotina evra u to da mu logo na nekom nebitnom dokumentu ne pobegne par cm udesno, ili ce to da istrpi pa za te pare da letuje 10 dana na Neos Marmarasu sa porodicom u predsezoni...

[ miki-bgd89 @ 15.03.2017. 18:52 ] @
Pregledao sam nekoliko tema o legalnosti softvera, dosta stvari sam naucio

Ali nisam nigde naisao na pojasnjenje, sta je sa onima koji delatnost obavljaju od kuce? Npr. imam desktop i lap top, prvi sluzi za poslovnu primenu, drugi za privatnu (od strane nekog drugog ko zivi u stanu).

Kako se onda posmatra desktop, iskljucivo kao za poslovnu primenu, ili moze da bude mesano? Npr. team viewer je besplatan za kucnu upotrebu, ali nije za komercijalnu. I sad ja sa mog "poslovnog" kompa roditeljima sredjujem nesto na njihovom kompu preko pomenutog programa.

Ili bih trebao da uzmem jedan odvojeni lap top, tu instaliram sta hocu i oni ne gledaju (?!), a poslovni desktop sredim da je sve legalno.


PS. Da li moze da se uzme komp za poslovnu primenu u inostranstvu, tj. da li ce taj racun biti valjan dokaz o vlasnistvu?
[ Predrag Supurovic @ 15.03.2017. 21:50 ] @
Računar koji koristiš za poslovnu primenu bi trebalo da bude u vlasništvu firmei da se vodi kao osnovno sredsto. Inspekcija će samo da pregleda oen računare koji se vode kao vlaništvo firme.
Čak i ako zaposleni na polsu koristi i svoj privatni računar, njega neće proveravati.
[ miki-bgd89 @ 15.03.2017. 22:22 ] @
Hvala na odgovoru :)

Mozda sam trebao da naglasim, preduzetnik sam, pausalac.

Video sam u nekoliko postova da se spominju popisani racunari u firmi, ali nisam do sada naisao da kao preduzetnik treba da pravim pomenuti spisak.

[ Branimir Maksimovic @ 15.03.2017. 23:57 ] @
Sva sreca da proveravaju drzavne firme gde je 99% softvera nelegalno...