[ Sharp.shooter.ser @ 05.06.2016. 06:31 ] @
Pozdrav drugari, problematika oko koje cesem glavu vec nedeljama me naterala ovamo...
Naime, nedavno sam pazario mali CNC strug, Emco Compact 5, kao i glodalicu Emco F1.
Obe masine su u odlicnom stanju.

U originalu, pokretale su se preko borda koji je dolazio uz masinu, ali vremenom je uradjen neki apgrejd - konkretno od strane firme Welturn iz UK (koja vise ne posluje). Sam softver koji koristi je blago receno debilan, sa strasno malo instrukcija kako i sta, i tu pocinje frustracija.
Pre svega, zelim da imam opciju da rezem navoje na tom strugicu. Znam da moze, video sam :D
Listajuci po netu, nasao sam odlicnu i jednostavnu softversku modifikaciju, kojom bih bez hardverskih promena pokrenuo masinu da radi u EMC2 (jedan od razloga promene je i taj sto pomenuti postojeci softver ima limitiranu kolicinu g codova koji se mogu koristiti koji nisu dovoljno savremeni da kazem) za koji verujem da bi mi zavrsio posao. Ali avaj, taj apgrejd koji je uradjen, onemogucava koriscenje tog EMC2 pristupa. Nazalost nisam dovoljno potkovan da sam istrazujem koja bi konfiguracija (eventualno) radila, pa me interesuje, da li bi neko uz pomoc originalnih podataka uz podatke o izvrsenim modifikacijama, i podataka iz hal konfiguracionog fajla (koji radi na osnovnoj varijanti) mogao da mi pomogne da masinu pokrenem da radi?
Ovo je samo za strug, glodalica je sledeca tema koja ce koliko vidim da mi zadaje glavobolju.

Unapred hvala
Stefan
[ Sharp.shooter.ser @ 19.06.2016. 21:23 ] @
Da malo apdejtujem stvari, i da eventualno nekoga ko se razume u LinuxCNC pokrenem ili nekako namolim da mi pomogne.
Strug radi pod EMC2. Toliko.
Sve ostalo mi je nepoznanica. Sate i sate sam proveo citajuci kojekakva uputstva, ali nisam mrdnuo dalje od g00 i g01.
Saznao sam da mogu koristiti Fusion 360 kao odlican cad/cam program, koji ima postprocesor za emc2 i to je odlicno - jos jedna stvar koju treba dobro savladati, ali posveticu se i tome.
Plus, nasao sam i dodatke za emc2 koji bi mi u mnogome pomogli (sudeci po opcijama i interfejsu) za stvari koje ja treba da radim.
ali, i njih treba inkorporirati za koriscenje.

znaci, postojeca verzija radi, nastelovana je za parametre za upravo ovaj strug- sve sem inicijalnog prikazivanja podataka u inchima, umesto u milimetrima.
stvarno bih bio zahvalan kada bi se neko ko vlada ovime dobrovoljno javio da pomogne nekome ko o linuxu nema pojma, a zeli da nauci. naglasavam da nemam pojma jos jednom, da ne bi bilo situacija kao i sa tutorijalima - sve pise kao da covek ima predznanje za gomilu stvari, a ja nisam jedan od tih.
unapred zahvalan

[Ovu poruku je menjao Sharp.shooter.ser dana 19.06.2016. u 22:39 GMT+1]
[ cirko @ 28.06.2016. 11:52 ] @
kolega
Da li si instalirao Linux Ubuntu 8.4 ili Debian koji u sebi ima ugradjen EMC2 ili Linux CNC
Ako si to uradio moras da izvrsis konfiguraciju
Trebas znati sta ti na koji pin ide od informacija.
Kada sve zavrsis trebas uraditi G kod iz nekog CAD CAM softvera
preporucujem Feature CAM
Moras imati odgovarajuci PP i na kraju kad sve to sredis
moras umeriti ili podesiti kretanja x,z,za strug ili x,y,z za glodalicu
Poz
[ Sharp.shooter.ser @ 28.06.2016. 12:06 ] @
Koristim Debian koji je dosao sa LinuxCNC.
Sto se tice konfiguracije, koristim postojece tri koje je neki lik davno napisao za svoj Emco Compact 5 PC. Jedino oko toga imam zabunu, oko vrednosti ubrzanja kod G0 pokreta - desava se da gubi meru na ponovljenim komadima. I savija materijal (ili osovinu) kod pokreta po x a u materijal ulzi 0.4 mm (0.8 po dijametru).
Ja trenutno koristim ECam posto sam uspeo sa podesim PP da odgovara za ovo (generalno ne razlikuje se mnogo od Fanuc PP).
Poceo sam da kapiram stvari, al svaka pomoc je dobrodosla. Pogotovo sto cu postojecu konfiguraciju ipak zameniti sa novim motorima drajverima i plocom u dogledno vreme. Hvala svakako