[ phasor @ 20.06.2016. 17:18 ] @
Zar pitanje gravitacije u suštini nije riješeno Opštom teorijom relativnosti gdje je pokazano da sila koju nazivamo gravitacijom predstavlja zakrivljenost prostorvremena?
Zbog čega je onda potrebna čestica kojom se ta sila prenosi? Da li je onda graviton u neku ruku gradivni materijal prostora i vremena?
Nadam se da neko može malo razjasniti ovo pitanje za sve nas laike.
[ djoka_l @ 20.06.2016. 17:55 ] @
Pitanje gravitacije je obrađeno u opštoj teoriji relativnosti, ne u specijalnoj.

A pitanje je isto kao da pitaš, zašto nam treba kvantna teorija, kad imamo Maksvelove jednačine (koje rade na makroskopskom nivou).
OTR ne radi na kvantnom nivou, a ni nemamo neku zadovoljavajuću teoriju koja bi objedinila OTR i kvantnu teoriju. I jedna i druga rade, ali ni jedna ne opisuje sve pojave.
[ RoRa @ 21.06.2016. 22:00 ] @
Tokom razvoja fizike prihvaćeno je, u jednom trenutku, da postoje četiri sile: jaka, elektromagnetna, slaba i gravitacija. Potom je prihvaćeno da svaka sila ima svoga prenosioca, prenosilac gravitacije je graviton. Međutim, Ajnštajn je tvrdio da gravitacija NIJE sila već je kretanje tela u gravitacionom polju određeno krivljenjem prostorvremena. Dakle, ko veruje da je gravitacija sila prihvata graviton.
[ phasor @ 24.06.2016. 23:52 ] @
Citat:
djoka_l:
Pitanje gravitacije je obrađeno u opštoj teoriji relativnosti, ne u specijalnoj.

A pitanje je isto kao da pitaš, zašto nam treba kvantna teorija, kad imamo Maksvelove jednačine (koje rade na makroskopskom nivou).
OTR ne radi na kvantnom nivou, a ni nemamo neku zadovoljavajuću teoriju koja bi objedinila OTR i kvantnu teoriju. I jedna i druga rade, ali ni jedna ne opisuje sve pojave.


djoka_I, hvala na nepotrebnoj ispravci. Očigledno si previdio da sam i napisao "Opšta TR", a ne STR. Mislim da pitanje nije banalno, kako se možda tebi čini. U mnogim slučajevima banalni su samo odgovori.
[ Mord @ 22.07.2016. 12:25 ] @
Koliko se sećam stručnjaci su hteli da nađu teoriju koja objedinjuje kvantnu mehaniku i gravitaciju - Teorija Struna. Da bi to moglo potrebno je naći bilo posmatranjem ili experimentom česticu koja nema masu niti naboj i koja ima spin 2. Okreće se kao čigra dvaputa brže od fotona to je graviton. Neki naučnici su našli takvu strunu otuda graviton. Brajan Grim u svojoj knjizi Srivena Stvarnost strana 81 to ukratko objašnjava ovo što sam naveo po sećanju. Jer gravitacija deluje po principu polja kao i elektromagnetizam..
[ RoRa @ 22.07.2016. 20:17 ] @
Spin čestica je njihova inherentna osobina i NIJE vezana za bilo kakvo brzo obrtanje na šta upućuje reč spin, obrtati se na engleskom. Tačno je da teorijska predviđanja za graviton kažu da ima spin jednak 2.
Teorija struna je pokušaj stvaranja Teorije Svega i do sada nema, koliko je meni poznato, bilo kakav eksperimentom potvrđen rezultat.
[ Mord @ 23.07.2016. 20:16 ] @
Ja sam sumirao ono što piše u knjizi Skrivena Stvarnost Brajan Grin strana 81. Valjda on teoretski fizičar čime se bavi čitav život zna šta priča. Tako da bolje pročitaj knjigu ako ti nije jasno.
[ RoRa @ 24.07.2016. 11:33 ] @
http://www.scientificamerican....icle/what-exactly-is-the-spin/
Nisam pročitao knjigu Skrivena stvarnost od Brajana Grina. Da budem iskren nemam nameru ni da je pročitam. Međutim namera mi je da vama objasnim neke stvari vezano za fiziku.
Među fizičarima o raznim fizičkim pojavama i fenomenima postoje različita mišljenja. Primera radi Ajnštajn je Nobelovu nagradu dobio za objašnjenje fotelektričnog efekta a ne za Teoriju relativnosti.
Danas, VEĆINA fizičara smatra da spin elementarnih čestica NEMA bilo kakve veze sa obrtanjem tih istih čestica oko neke vlastite ose obrtanja. Razlog za ovakav stav leži u činjenici da se spin ( sopstveni ugaoni momenat) čestice ponaša, u eksperimentima, na način koji se drastično razlikuje od ponašanja iste fizičke veličine u makro svetu. To jeste jedna od mnogih razlika između klasične (Njutnove) mehanike i kvantne mehanike.
[ senad_k @ 03.09.2017. 16:41 ] @
Vjerovatno je Green koristio slikovito objašnjenje spina (kako se u početku spin tumačio) zato što je knjiga namijenjena i laicima, znači treba je razumjeti i neko ko nije naročito dobar fizičar.

Inače, teorija struna je tek u ranim fazama razvoja i nisu joj još ni postavljene sve jednačine. Trenutno tehnologija nije ni blizu dovoljno razvijena za provjeru teorije struna, tako da još nije jasno da li bi mogla biti tačna. Ipak, neke stvari se pomoću teorije struna (tačnije M-teorije) fino uklapaju (npr. supersimetrija, koja se uklopila u teoriju iako to nisu ni pokušavali u toj fazi). Meni se sviđa slikovito objašnjenje formiranja para čestica-antičestica i njihove anihilacije. Jednostavno i demistificirano.