[ perakojotgenije @ 21.06.2016. 16:12 ] @
Namera mi je da pokrenem određeni servis na internetu za čije korišćenje bih naplaćivao pretplatu putem paypal-a.

E sad, ako dođe stranac tu nemam problema, on uplati, ja mu izdam fakturu i od paypal-a dovučem pare na devizni račun sa kojim je povezan.

Međutim šta da radim ako dođe državljanin Srbije i hoće da isti servis koristi? Ako on plati preko paypal-a to znači da je platio u eurima pošto paypal ne prima dinare i ja ako tako primim uplatu i izdam mu fakturu u eurima ja sam tog trenutka počinio prestup. Znači pitanje je šta raditi sa eventualnim pretplatnicima iz Srbije? Ja informaciju od državi od paypal-a dobijam tek kad je uplata izvršena, da li njih nekako treba da filtriram još prilikom prijave na sistem (nisam nameravao da tražim informaciju o državi pošto tu nikakvu garanciju nemam da će korisnik uneti stvarnu vrednost) pa ih upućujem na alternativni način uplate ili šta raditi?
[ bachi @ 21.06.2016. 16:30 ] @
Zašto bi mu izdao fakturu u evrima, zašto ne u dinarima?
[ perakojotgenije @ 21.06.2016. 16:44 ] @
Zato što preko paypal-a ne može da izvrši uplatu u dinarima. Paypal je povezan sa deviznim računom firme i uplata će stići u eurima.
[ Predrag Supurovic @ 21.06.2016. 17:19 ] @
Moras na samom sajtu onemoguciti korsinka iy Srbiej da ti laca preko paypal-a, REcimo, pre placanaj mora da unese podatke pa ako se vidi da je iy srbiej, nema opciju placanja.

Usput, imas drugu kvaku, PayPal jos uvek nije omogucio placanje za pravna lica u Srbiji. Moyes da primas novac samo na nalog fizickog lica.
[ Goran Rakić @ 21.06.2016. 18:03 ] @
Ovo poslednje nije tačno. Možeš imati biznis PayPal nalog koji je vezan za biznis Visa karticu gde se nakon povlačenja novac pojavljuje kao negativna transakcija na računu u banci. Tehnički sve radi, a nisam upoznat da postoji problem sa propisima.
[ anon115774 @ 22.06.2016. 08:17 ] @
Problem postoji jer zakon o deviznom poslovanju kaze da se transakcija moze ugovarati u bilo kojoj valuti ali se transakcija mora obaviti iskljucivo u dinarima.
[ ŽIKI @ 22.06.2016. 09:41 ] @
A kako da se obavi u dinarima kad je većina kartica za internet vezana za devizni račun?

Ako već izdaješ fakture, kada vidiš da je iz Srbije napiši u zagradi pravu cenu u evrima, a pored samo izračunaj iznos u dinarima.
Ima naših sajtova koji imaju tako dvojne cene rsd/eur i naplaćuju preko paypal-a, sad da li je to legalno u ovoj smesnoj državi to je druga priča

[ Ivan Dimkovic @ 22.06.2016. 10:31 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Moras na samom sajtu onemoguciti korsinka iy Srbiej da ti laca preko paypal-a, REcimo, pre placanaj mora da unese podatke pa ako se vidi da je iy srbiej, nema opciju placanja.

Usput, imas drugu kvaku, PayPal jos uvek nije omogucio placanje za pravna lica u Srbiji. Moyes da primas novac samo na nalog fizickog lica.


Imam jedno, mozda glupo, legalno pitanje.

Transakcija izmedju nekog prodavca (npr. iz Srbije) i onoga ko placa proizvod/uslugu PayPal-om je zapravo izmedju prodavca i jedne od PayPal firmi, pretpostavljam ako PayPal nema predstavnistvo u Srbiji da se u tom slucaju radi o firmi PayPal S.a.r.l. iz Luksemburga? Prilikom uspesne transakcije prodavcu novac stize od PayPal-a.

Ako je ova pretpostavka gore tacna, pitanje je sledece: da li se transakcija moze smatrati za transakciju izmedju srpskog rezidenta (firmu) i nerezidenta (PayPal)?

Pretpostavljam da je glupo i da mozda ima neko drugo ogranicenje koje celu konstrukciju cini besmislenom, ali me cisto zanima posto je jedan od od ucesnika u transakciji ne-rezident Srbije.
[ Java Beograd @ 22.06.2016. 10:49 ] @
Najveća "kvaka" je ovo što je Supurović naveo. PP ne radi za pravna lica.

Ivanovo pitanje: da, logično je tako. Ali, legalno nije tako, jer PP ugovara svoje poslovanje sa svakom državom pojedinačno, i u ugovoru svakako stoji da se transakcija ne smatra kao da je između lica i PP, već se PP postavlja transparentno, i transakcija se smatra između dva lica.
[ anon115774 @ 22.06.2016. 11:19 ] @
Citat:
ŽIKI:
A kako da se obavi u dinarima kad je većina kartica za internet vezana za devizni račun? :D


Tako sto se prvo svi oslobode tog opterecenja da razmisljaju za koji je racun kartica vezana. Ne shvatam zasto svi imaju toliku potrebu da se prave pametni i da u svakoj diskusiji isticu za sta je kartica vezana :)

Transakcija se obavlja karticom (nebitan smer) i to je jedino bitno. Svaka kartica Visa i MC moze da dobije zaduzenje i odobrenje u bilo kojoj valuti i to je to. Sta se desava posle toga i kako se to knjizi na racunu koji se nalazi iza je potpuno nebitno. Bitno je samo u kojoj valuti je transakcija obavljena.