[ shocknp @ 03.07.2016. 19:29 ] @
Zdravo. Da li mi neko moze preporuciti dobru knjigu za ucenje jave,koja ima i zadatke sa resenjima. Hvala.
[ balavi @ 04.07.2016. 15:51 ] @
odi na

http://www.singipedia.singidun...content/144-Strucna-literatura

tamo imas tri knjige o javi, jedna je opsti kurs, druga je objektno orijentisana JAVA
i trece je zbirka, meni su lepo legle ...

ne znam da li u jednoj knjizi imas i javu i zbirku ...

imas zbirku na engleskom i one se zovu cookbook
[ Nolito @ 04.08.2016. 14:49 ] @
Zdravo!

Da ne otvaram novu temu. Zanima me vase misljenje u vezi sa knjigom Herberta Schildta "Java kompletan prirucnik", ali JDK7? Da li vrijedi uciti iz ovog prirucnika, s obzirom da je aktuelna verzija JDK8?

Takodje me zanima i izdanje "Java 8 programiranje Yakov Fain, Wrox izdanje"?

Oba prirucnika su dostupna u Mikro knjizi.

http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php Herbert Schildt

http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=978-86-7310-503-1 Yakov Fain


Hvala.

[ Rapaic Rajko @ 05.08.2016. 15:08 ] @
Nisi naveo koje ti je predznanje; u zavisnosti od toga, dobio bi i preporuke za ucenje.
Neka te ne brinu verzije jave, bar dok si u fazi ucenja. To zato sto, dok budes vezbao, je moguce podesavati starije/novije verzije java 'compilera' u IDE-u koji koristis (NetBeans, eclipse itd.).
(inace DA, u realnom radu postoje problemi sa verzijama jave; autori jave su prilicno bezobzirni sto se tice "down compatibility"-a).

Pozz
[ Nolito @ 05.08.2016. 19:11 ] @
Izvinjavam se, uletio sam sa blic pitanjem. Totalni pocetnik, nemam iskustva sa javom. Naveo sam ova dva izdanja zbog dostupnosti. Zapravo dostupna su mi sva izdanja Mikro knjige. Schildtov prirucnik mogu nabaviti povoljno...
[ Au197/79 @ 08.08.2016. 22:14 ] @
Schildova knjiga je poznatija, evo već izlazi 9. izdanje. Ogromna je (2. veća od Fainove) što može ukazati na to da je smaračka i da neselektivno pokazuje sve klase i to verovatno površno što može samo da zbuni početnika. Npr. ima toliko klasa u Collection API-ju, da sam ja sa 10 godina iskustva u programiranju koristio možda 10% njjih.

S druge strane Fain mi nije poznat pa sam bacio pogled na knjigu na amazonovom sajtu, već izašlo drugo izdanje, ocena nema mnogo ali su odlične. U originalu se zove Java Programming 24-Hour Trainer, sadržaj mi se sviđa (osim što kod obe knjige možeš preskočiti sve što je vezano za desktop GUI programiranje, neće ti to trebati u profesiji). Ima nekih zastarelih delova ali dobro ni to nije loše znati jer recimo jeste Servlet kao klot tehnologija zastareo, ali većina savremenih je izgrađeno nad njim. Ova knjiga obuhvata više od napredne Jave u odnosu na Schildovu i to sa upola manje stranica. Čini se a tako i naslov sugeriše, da je ovo praktičnija knjiga podeljena po lekcijama, više je udžbenik nego priručnik. Mesto priručnika bolje je koristiti dokumentaciju, a pošto si početnik udžbenik ti je bolji.

Eto ja da sam na tvom mestu uzeo bih Fainovu knjigu. Osim toga raspitaj se ko je izdavač koje knjige. Ako je Kopmjuter biblioteka beži dalje od nje, prevodi su im očajni. I ako hoćeš da se baviš profesionalno programiranjem kreni da čitaš original knjige na engleskom. Em su svežije od naših prevoda, em su naši prevodi užasni, em će ti dokumentacija i klijenti uvek biti na engleskom