[ boro62promaja @ 07.07.2016. 20:36 ] @
Drugar mi je pcelar i svaki put kada stavlja satne osnove u ramove ima problem oko zagrijavanja zice koja se utapa u vosak satne osnove. Odlucio sam da mu napravim regulator pomocu koga bi kontrolisao temperaturu zagrijavanja pomenute zice i njenog ravnomjernog utapanja u vostanu satnu osnovu.
Pitanje za kolege sa foruma: da li moze u tu svrhu da posluzi PWM+FET regulator o kome je bilo rijeci kad je u pitanju sjecenje stiropora ?
Napomena: zica je obicna, celicna i duzina joj je oko 1m.

Mislio sam na ovu shemu:
[ veselinovic @ 07.07.2016. 21:06 ] @
Boro,
odlicnim se pokazao trafo od niskog CB televizora.
Koristi se napon od 6V namijenjen za grijanje ekrana.
Inace moze i PWM
[ boro62promaja @ 07.07.2016. 21:55 ] @
Hvala Veseli, inace teze mi je naci trafo od cb tv-a nego mu napraviti PWM !
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 07:58 ] @
Obzirom da je potrebno 12VDC za napajanje NE555, da li je taj napon dovoljan (jer na shemi stoji posle grec-a 40VDC) i za napajanje "grijaca" a to znaci da napajanje kompletnog uredjaja vrsim sa 12VAC ?
[ DSL @ 08.07.2016. 11:03 ] @
Ne znam sta bih rekao..obzirom da se radi na male kolicine (ako je kucna varijanta u pitanju) mislim da je bilo kakav regulator osim nekog ogranicavaca struje kratkog spoja overkill - moj otac za ovo koristi obican 6/12VDC 10A punjac za akumulator cije kleme prisloni na krajeve zice a oko i iskustvo mu je najbolji regulator. ..cca 3s je dovoljno da se zica kvalitetno utopi a posle ionako pcele odrade sta treba,sve i da je lose utopljeno. (da ne bude da je ovo trabunjanje, čovek ima 60 sanduka sa po min 20 ramova u svakom...).
Kao regulator KS stavljen je obican automatski osigurac 16A da bi se izbeglo prangijanje kada se nehotice spoje štipaljke odlaganjem pored sebe...
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 11:42 ] @
@DSL Hehe... al ne znas ti mog komsiju. Iako je samo par godina stariji od mene, vec odavno je u penziji (policajac) ! Pored toga je i moj imenjak a uz sve to smo mu prikacili i nadimak - Boro Prijem. Sa bivseg posla ostalo mu kao postapalica ono "prijem" (jednom smo ga snimili kad je zvao zenu ispod balkona da mu baci kljuceve od garaze:"Maro, baci mi kljuceve od garaze, prijem" i ostade Boro Prijem. Sav je po PS-u i tako mi se i obratio da mu odradim taj regulator. Ako mu predlozim jednostavno resenje (ovo kako si ti naveo a koje i on koristi) ispasce da mu to necu odraditi ili jos gore da to ne umijem. Kaze mi da mu se cesto desava da mu zica progori vosak i satna osnova mu se razdvoji na nekoliko dijelova koje salje nazad na reciklazu.
Jos ne znam kako ce ovaj PWM da obavlja zadatak ali moram pokusati, prijem !
[ samuki @ 08.07.2016. 13:37 ] @
S cim ce se napajati ,prijem. Da li akumulatorom ili trafom ako je trafo koliki je napon , prijem ! ?
[ veselinovic @ 08.07.2016. 15:23 ] @
Boro,
uzmi onda trijacki sklop sa starog usisivaca i nakaci na taj njegov trafo ( na primar logicno).
Radi posao fino, jedino pri snagama bliskim nuli zna malo zaoscilovati.
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 15:42 ] @
A-ha, znaci taj sklop sa tiac-om trpi induktivno opterecenje pa ga mogu metnuti u primar trafoa. To je resenje tamo gdje ima 220VAC, ali ako ramove radi na ispasi opet ce mi traziti da mu uradim neku regulaciju sa akumulatora (mozda i nece, necu ga napominjati !)
@samuki radi on te ramove ovde kod kuce u garazi i onda je na trafou ali kad ode na ispasu onda je vjerovatno na akumulatoru !
[ samuki @ 08.07.2016. 16:59 ] @
Ako se napaja samo preko akumulatora 12v onda ne trebaju pomocni sklopovi, 7812, grec i tranzistor. Prijem
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 17:44 ] @
Zasto grec ?!
[ DSL @ 08.07.2016. 18:39 ] @
Pa, na akumulatoru vec ima ispravljenu struju, ne treba grec da ispravlja sa ac na dc.

Prijem :]
[ samuki @ 08.07.2016. 19:12 ] @
Sto ce grec na akumulator! Grec sluzi da se naizmjenicna pretvoru u izmjenicnu. Prijem.
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 20:33 ] @
@samuki ako napajanje grijaca ide sa akumulatora onda ne treba nikakav grec, to je bar jasno, ali u tom slucaju regulaciju temperature na grijacu bi trbalo uraditi sa PWM (shema sa pocetka ove teme) !

P.S. Nadam se da komsija Boro nikad nece zalutati na ovaj forum jer ... hm... bilo bi veselo u komsiluku !?
[ emiSAr @ 08.07.2016. 20:55 ] @
Jel razduzio "vaspitnu palicu"?

Sve su prilike da ces morati praviti dva sklopa-jedan za garazu i drugi za "ispasu".
Ako u garazi koristi klasican ispravljac za punjenje akumulatora ili neki trafo "baska"-za napajanje 555 kola treba obezbjediti dobro ispeglan napon i stabilisan-da bi za neku vrstu zice imao stalan polozaj potenciometra PWM regulatora . i da 555 ne trpi vise od 15V , najbolje da radi na 12V, a grijacu sta trafo poslije greca
obezbjedjuje.-
Sa akumulatora se moze napajati i 555 i zica (nije komsija) nego ta za satne osnove.

Da nije slucajno u igri zica od nerdzajuceg celika ili je obicna paljena debljine oko 0,5-0,6 mm. Omski premjeri potrebnu duzinu koju najcesce koristi i struju kroz
istu kako sada sa tim trafoom radi.

Kako napisa @veselinovic da ljudi koriste trafo od grijanja 6,3V, kod varijante sa akumulatorom PWM bi odlicno odradjivao posao.-
pOz
[ boro62promaja @ 08.07.2016. 21:07 ] @
@emiSAr za rad u garazi cu da mu nabudzim ono sto Veseli predlozi (regulacija primara sa triac-om koja trpi induktivno opterecenje) a za terenski rad mu necu nista predlagati ali ako bude trazio onda cu mu napraviti PWM regulaciju sa NE555 i FET-om po shemi koju sam okacio na pocetku teme.
Ma to ce koliko vidim biti kao lancana reakcija jer ce kad tad vidjeti i onaj punjac koji smo prezvakali na susjednoj temi (odlicno radi) i onda cu morati i njemu jedan komad da napravim (najgore mi je resavati trafo, on mi je bas kabast).
Al nema veze, komsijski odnosi moraju da se njeguju !
[ zica49 @ 09.07.2016. 21:46 ] @
Boro DSL je rekao pravu stvar.Moji takodje pcelari i oni koriste transformatore 6/12 Volti..Iskustvo i to je to.Nema progaranja,nema skarta za reciklazu sve kako treba.
Ako zelis da sklop bude in najbolje dodas timer na tri sekunde ako je temperatura ambijenta niza na dvije ako je vise i to je to.