[ FranjoZG @ 11.07.2016. 14:58 ] @
Trebalo bi raditi nešto s čim nemam iskustva, pa bih molimo samo u kratko usmjerenje i preporuke.

Na jednom kompu se vrti program koji komunicira istovremeno sa više drugih računala, razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu - onda kada se dogode. Klijent može u bilo koje vrijeme poslati upit serveru.

Da li korsititi socket componente ili Indy ili nešto treće?
Da li za svaku vezu server-klijent na serveru postaviti zasebnu komponentu? (server ne zna kada će dobiti upit od klijenta).
Da li server i klijent moraju imati stalnu IP adresu ili se može i preko imena?

Možda koji primjer :)


[ savkic @ 11.07.2016. 17:12 ] @
> Na jednom kompu se vrti program koji komunicira istovremeno sa više drugih računala, razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu - onda
> kada se dogode. Klijent može u bilo koje vrijeme poslati upit serveru.

> Da li korsititi socket componente ili Indy ili nešto treće?

D ali je klijent na istom računaru ili negde tamo?
Ako je na istom onda imaš i druge opcije, tipa pipe, memory sharing.

Za klasican TCP/IP pristup ti je Indy sasvim dovoljan (ili neke druge varijente poput Synaps ili Overbyte ICS). TSocket nemoj koristiti.

> Da li za svaku vezu server-klijent na serveru postaviti zasebnu komponentu? (server ne zna kada će dobiti upit od klijenta).

Kod servera ti je samo dovoljno da ima neki slobodan port na kome ce slusati (cekati konekciju od klijenta) i on istovremeno na tom portu moze uspostaviti x konekcija, gde X zavisi od racunara, mreze, OS, aplikacije ali generalno nije ispod 100.
Dakle jedna server komponenta (mada je to bolje ne stavljati na formu vec direktno iz neke klase i slicno) je dovoljna da hendluje sve klijente.

> Da li server i klijent moraju imati stalnu IP adresu ili se može i preko imena?

Ne moraju, posto je klijent taj koji uspostavlja vezu bitno je da on zna adresu servera, to mozes na razne nacine realizovati od nekih besplatnih dinamickih dns servisa do neke custom varijante. Npr server na svaku promenu adrese salje tu informaciju na neki javno dostupni resurs (tipa mejl/ftp, dropbox sajt) a klijent pre uspostavljanja veze konsultuje taj resurs i sazna koja je IP adresa.

> Možda koji primjer :)

Indy dolazi uz primere, pa najbolje pogledaj neki tipa chat server.
[ FranjoZG @ 12.07.2016. 08:16 ] @
Zahvaljujem na odgovoru. Sad idem dalje pitati stričeka Google-a i isprobavati to.
Ako zapnem, eto me opet...