[ idkmyname @ 15.07.2016. 20:36 ] @
Zdravo svima!

Ja sam druga godina ETF-a na smeru RTI. Plan mi je da godinu-dve po zavrsetku studija odem u Silicijumsku dolinu/ San Francisko, ali ne kao administrator baza podataka ili system analyst, vec gotovo iskljucivo kao softverski inzenjer.

Ono sto me zanima je da li kolege sa RTI, godinu-dve po zavrsetku studija, imaju iste sanse za zaposlenje u oblasti softverskog inzenjerstva kao i kolege sa SI (koje isto imaju godinu-dve radnog iskustva) i da li taj odgovor isto vazi i za inostrana zaposlenja.

I drugo pitanje je sta je vase licno misljenje o ideji upisivanja smera SI po zavrsetku studija za RTI (da li smatrate da je preveliko tracenje vremena to ciniti i da li mi je diploma iz RTI, pored prakticnog znanja naravno, podjednako dovoljna za odlazak u Silicijumsku dolinu kao i sa zavrsenim studijama iz SI).

Hvala unapred!
[ Au197/79 @ 16.07.2016. 14:01 ] @
Nisam završio ETF pa ne znam te vaše smerove, ali ono što znam je da ti treba samo formalno inženjersko i softwersko obrazovanje - diploma, a posle sve zavisi od tebe i tvojih sposobnosti. Niko te neće zaposliti na osnovu diplome, ma i da imaš sve desetke. Stvari koje se uče na faksu su samo osnova, a stvari koje se uče van faksa je ono od čega se živi. Ako već imaš tako visoko postavljen cilj onda čitaj i radi sa strane, uči više no što faks zahteva... Ja sam studirajući naučio C pre nego što sam došao na predmet na kojem se radi, Javu i Python pre nego što su uvedeni na fakultet, mnoge bibliotere koje su u to doba ranih 2000-tih bile avangarda: JPA, JasperReports, SQLAlchemy, objekte baze, Apache, MySQL, PostgreSQL...

Drugo, lepo je imati cilj u životu, ali ne treba biti realan. Hoću reći lepo je što želiš da završiš u Silicjumskoj dolini, ne sumnjam da će tako i biti, ali nije realno da odmah sa fakulteta završiš tamo. To me podseća na neke moje kolege sa faksa (FON) koji su mislili da će čim završe faks postati menadžeri (čak ne striktno i IT menadžeri), softverske arhitekte, sistem inženjeri, project manager-i... Čak i oni koji nisu voleli mnogo programiranje (to im je bilo suviše prosto i low level za njihovu sopstvenu predstavu o sebi) su i sad programeri, mada često sebi stavljaju bogzna kakve gromopucateljne titule.