[ alfa-pro @ 17.07.2016. 12:35 ] @
Imam jedno pitanje u vezi baze podataka. Imam desktop aplikaciju koja radi na MySQL-u pa sam je prebacio na SQL Server lokalnu masinu.
E sada mene zanima kada ja dam taj moj software nekom klijentu dali i on mora da ima instaliran SQL server i nemora?

Ono sto me najvise brine jel moze kroz instalacioni wizard da se kreira db tabela u SQL Serveru i da se omoguci odma rad sa programom?

Nikada nisam radio SQL server pa sam malo zbunjen.

[ dusans @ 17.07.2016. 13:12 ] @
Mora da ima instaliran SQL Server.
Najprostija minimalna instalacija je LocalDB, veličina je oko 40MB.
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/hh510202.aspx

U installer-u možeš da staviš i fajlove baze, ne znam zbog čega bi petljao
kreiranje tabela prilikom instalacije, zar ne?
A ako baš hoćeš, zar nije prostije kreirati tabele prilikom prvog pokretanja
aplikacije umesto da opet petljaš sa instalerom, zar ne?
[ alfa-pro @ 17.07.2016. 13:24 ] @
Znas kako malo je komplikovano a ja bi to da uradim u par koraka. Mislim ja to znam da uradim ali krajnji korsinik zabole ga uvo da uci sta je SQL server realno.

Pa sam ja mislio da napravim neki instaler i koji ce mu kreirati tu bazu podataka bez rucnog pokretanja SQL Server Managment Studia i uploud baze.

[ dusans @ 17.07.2016. 13:44 ] @
Ako hoćeš prosto rešenje (a ne ono kako si ti sam zakomplikovao), uradi sledeće:
1. Ubaci u setup projekat instalaciju LocalDB-a (guglaj kako to da uradiš)
2. Ubaci u setup projekat mdf i ldf fajlove baze (prethodno očišćenu od podataka)
3. U aplikaciji, izgradi connection string tako da gađa bazu iz instalacionog direktorijuma.

Ako baš želiš da komplikuješ, umesto koraka 2 - programski u aplikaciji
uradi kreiranje tabela i ostalih objekata ako ne postoje u DB.
[ alfa-pro @ 17.07.2016. 13:55 ] @
Pa mislim da mi je najednostavnije da uradim instalaciju LocalDb-a iz setu-pa.
Cek a connection string nece da bude drugi kada se zavrsi instalacija? Ili ostaje isti ?
[ dusans @ 17.07.2016. 14:03 ] @
Connection string treba da sadrži putanju do mdf fajla, tako da ne ostaje isti.
Dakle, nema potrebe da ga držiš u konfiguraciji pošto će svakako biti drugačiji na klijentskoj mašini.
https://www.connectionstrings....tance-with-specific-data-file/
[ Cola @ 17.07.2016. 22:07 ] @
A zašto ne koristiš SQLite ne treba ti nikakva instalacija
[ S A J A @ 18.07.2016. 09:38 ] @
Ako je to lokalni program, najbolje je da koristiš SQLite bazu kao što predlaže Cola.

Microsoft nema dobro rešenje za male lokalne programe. Ranije je postojao SQL Compact ali je MS to pustio niz vodu (što je glup potez ali MS već godinama ne može da se pronađe pa samo luta sa tehnologijama i proizvodima i pravi sranja). Umesto Compacta, oni su ponudili taj LocalDB. Znači napraviš aplikaciju od 2 MB, dodaš LocalDB od 40 MB i imaš programčić od 42 MB. Plus što taj LocalDB radi kao servis kod korisnika (ako se ne varam) te će mu trošiti resurse i kad ne korisiti aplikaciju. Zamisli da svi programi funkcionišu na taj način.

Tako da, ja sam za te potrebe koristio SQLite. Baza je u jednom fajlu, nema servera, podržava Entity Framework, čak možeš i da je staviš na shared disk ako ti treba pristup sa više računara, do 10-ak će raditi bez problema.
[ jablan @ 18.07.2016. 11:00 ] @
plus lakše ćeš da portuješ svoju aplikaciju kad propadne windows :)
[ mmix @ 18.07.2016. 13:38 ] @
Zavisi sta ti i klijenti planirate u buducnosti. AKo je ovo neka fora tipa "treba mi zamena za ini fajl" ili "vodim video klub" onda ok, sqlite je tvoj prijatelj. Ali ako je ovo prica "koristimo danas a jednog dana ce sve biti portovano na enterprise nivo" onda se drzi SQL Servera i za pocetak LocalDBa.

Ne kontam bas najbolje tu logiku 2Mb je ok, 42 nije? Distribuirate program na 3.5" disketama? Nisu vise 90e.

I btw, LocalDB ne radi kao service. Nije in-process, aplikativni bootstrapper podize eksterni child process, ali po gasenju aplikacije umire i baza.
[ alfa-pro @ 18.07.2016. 20:26 ] @
Pa iskreno program je za racunovodstvo i baza je ogromna tako da mi treba nesto stabilno i da ne moze koristink tek tako da obrise.
Sto se tice SQLite ona je super ali mislim ne za ovo sto meni treba.
[ S A J A @ 19.07.2016. 09:08 ] @
U tom slučaju ti treba neka serverska baza. SQL Server Express je besplatan i verujem da će ti vršiti posao. Mada, ne vidim neku prednost u tome što si napustio MySQL da bi prešao na MS SQL. Nisam baš neki ekspert za baze ali na nivou jednostavnog korišćenja reko bih da tu nema neke bitne razlike. Ja bih za desktop projekat koji se radi u Visual Studiju sigurno pre izabrao MS SQL jer je sve mnogo jednostavnije kad dolazi iz iste kuhinje ali ako si već imao aplikaciju na MySQL-u onda ne vidim neku prednost u migraciji.
[ alfa-pro @ 20.07.2016. 10:50 ] @
Ma meni on radi extra na MySQL vec 4-5 godina nego sam ja znatizeljan ocu da napravim da adapter gde cu lako moci da promenim drajver za bazu i zelim da imam podrsku i za MS sql to je razlog.
[ S A J A @ 20.07.2016. 19:15 ] @
Ja sam davno koristio te adaptere i datasetove, posle sam provalio Entity Framework i LINQ i nema više nazad. Sad sam u PHP/JS vodama pa sam malo zaboravio oko EF-a ali mislim da sa njim možeš odlično da napraviš podršku za različite baze. Dakle otvoriš EF model i cela aplikacija se obraća njemu a on je povezan na različite baze. Za MSSQL i SQLite znam da sigurno mogu da idu na EF a mislim da može i MySQL.
[ mmix @ 21.07.2016. 11:31 ] @
Podrska za SQL Express, LocalDB i full blown SQL server je, bar u tvom primeru, identicna. Razlikuju se samo connection stringovi.

EF.NET je i moj predlog, ali je pitanje zapravo sta trenutno sada koristis za MySQL? Ako ides preko ODBCa onda ces imati nekog posla tu, isto zavisi i od toga koliko si zapravo apstrahovao DAL od same biznis logike. Ovo je tematika koja je malo kompleksnija od pitanja koje si postavio inicijalno.
[ alfa-pro @ 21.07.2016. 12:49 ] @
Ma ja sam odustao od EF iz razloga sto neki klijenti imalu baze na cloud-u a neki na lokalu.
Baza ima dosta stored procedura koja su mi jako bitne i korz koje promenim online skoro 90% programa da memoram da izlazim na teren ili palim teamwaver.
U EF da bi ja nekom izmenio nesto u programu morao bi da bisem ili da dodam model i context, dok ovako bi kroz workbench ili sqlyog ocas posla promenio upit i to je to.