[ gilopile @ 01.08.2016. 12:54 ] @
Zdravo zivo!

Drugari, moze li mala pomoc oko ovog TV-a?
Ne mogu da nadjem semu nigde, a stvar je sledeca.

Naime, jedan drug me zamolio da mu stari TV prepravim da moze da prikljuci Set top Box bez ugradjenog RF modulatora.

Mislio sam da ce ici laganica, ali sam se prevario. Skinuo sam tuner i mislio da cu naci pinove za AV i izvuci mu cinceve.

Kada sam odlemio tuner, na TV-u i dalje dobijam sneg :D

Postavicu koju sliku da se vidi o kojem modelu je rec, jer ne mogu nista da izguglam upisujuci Riz Grand Color:(

Ako neko ima ideju kako da izvucem composite in, a za audio cu se snaci. Ili ako neko ima semu, puno bi mi znacilo.

Mislim da mi je ovo bolja solucija, nego da ugradjujem RF modulator...Bar bi slika bila bolja bez njega...

Unutra pise Ei Nis...hmmm

P.S. Omasih podforum, pa ako moze da se premesti u elek./ Tv uredjaji

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 01.08.2016. u 14:08 GMT+1]
[ branko tod @ 01.08.2016. 14:24 ] @
Normalno da imaš sneg. Iza tjunera imaš MF pa detektor.
Koji je ic kod tjunera?
[ gilopile @ 01.08.2016. 14:51 ] @
AHa, jasno mi je sada. Mislis IC bas pored ovog konektora do tjunera ( gde je bio )?

Nije TV kod mene, ali kada odem pogledacu za IC.
[ veselinovic @ 01.08.2016. 15:28 ] @
Bio je jedan RIZov TV koji je imao fazu ( ili nulu - kako se okrene utikac) na sasiji.
Antenski ulaz je bio odvojen nekim kondenzatorima.
Provjeri to jer ce spaliti i tebe i ostatak opreme.
[ DSL @ 01.08.2016. 15:48 ] @
Kasno...aargh..

zar ne moze da iskopa 20e za neki krs TV sa kompozitnim ulazom...? Meni bi bilo zao mog vremena, na stranu sto cenim dobru volju i zelju da se coveku pomogne...
[ gilopile @ 01.08.2016. 15:52 ] @
Veselinovic, provericu to. Mada me nije otreso, a kopao sam po njemu dok je bio ukljucen, doduse, nismo okretali fazu :) Hvala na upozorenju!

DSL, ma sve to stoji, valjda ga nostalgija krpa za TV-om :) Predlozili smo mu, pa cak i da mu jedan prijatelje pokloni noviji CRT, ali nece ni da cuje.

Ne sili on mene, samo je pitao da li moze, a ja sam potvrdno odgovorio.

Nije mi ovo prvi TV koji tako radim, ali ovaj me iznenadio, a i radi se bez seme sto je najgore.
Skidao sam u biti tuner, dobijem crn ekran, prstom `opipam` gde je Video IN i Audio i spojim bez problema i to radi ok. Nije mi trebala nikakva sema.
Ovaj ce da me namuci, vidim ja :) Djavolji Riz.
[ mikikg @ 01.08.2016. 16:18 ] @
Citat:
veselinovic:
Bio je jedan RIZov TV koji je imao fazu ( ili nulu - kako se okrene utikac) na sasiji.
Antenski ulaz je bio odvojen nekim kondenzatorima.
Provjeri to jer ce spaliti i tebe i ostatak opreme.

Haha, tu lekciju sam prosao! Bio je neki glanc nov Philips, i isto sam hteo da izvucem kompozitni signal, imao sam i shemu ... Hteo sam da povezem na PC sa CGA grafickom karticom (koja mu to godina dodje, bio sam klinac) ...
I naravno sta se desilo, explodirao je ceo TV, svi chipovi su zavrsili na plafonu, bukvalno su ostali samo dugmici :D
Od tad ni jedan vise TV nisam otvorio u zivotu da bilo sta cackam! :D
Ko zna zasta je to bilo dobro, od tad su me samo niskonaponske sprave do 5V pocele interesuju, kaki TV, bezi od toga :D
[ zica49 @ 01.08.2016. 18:55 ] @
@gilopile

Taj Riz je sa "vrucom sasijom" i nikako nije pozeljno spajati na tu sasiju ista sto nije galavanski odvojeno.Taj tv ima komad koaksa koji je ostao na poklopcu i galvanska odvojenost je napravljena sa kondenzatorima na mjestu gdje je antenska uticnica na poklopcu.
Desice se isto ili slicno kao kolegi mikiju :)

Test vruce sasije uradis na nacin da na metalni okvir koji je mehanicko ojacanje sasije spojis (tehnicki ispravno uzemljenje).
Ako je sasija galvanski odvojena nece se desiti nista po ukljucenju i na nju mozes spojiti vanjski audio i video.
Ako nije galvnski odvojena ili kako se kaze "vruca sasija" po ukljucenju treba da izgori osicurac i jedna do dvije dode u gretzu ispravljaca.Ako se desilo to onda je samo prebacis u furdu i to je to.
Ubjedjen sa 100% da nije glvanski odvojena,i to pipkanje dok radis a ne "drma" nista imas srece sto si nekao izolovan od ostatka svijeta :)
[ gilopile @ 01.08.2016. 19:05 ] @
E jbg, uteraste mi sada srah u kosti :D
Peckala me struja bar 20x u zivotu, a najgore kad sam kao klinac u gacama seo na TA pec i cacako termostat koji nije imao kapicu :D Odletio sam 3 metra, heheh. Do jos goreg kad mi je cela sasija TV-a pala na ruku...

Vracam ja tuner i ugradjujem RF modulator, kojih imam milion po kuci...

Hvala ljudi u svakom slucaju!
Pozdrav!

P.S. Ako nekome treba sema ovog TV-a, nasao sam original, samo treba da je preskeniram.