[ BrankoSovrlic @ 10.08.2016. 12:11 ] @
Imam kineski linearni aktuator DC12V 750N 250mm. Cijev koja se izvlači, što se više izvlači postaje sve više klimava (što je za očekivati). Meni to ne odgovara pa sam došao na ideju da to fiksiram. Evo kako.![]() Zelenom bojom sam označio kutije (dimenzije recimo 3cm x 3cm). Jedna kutija ide uz jednu ivicu, čitavom dužinom, od elektromotora pa sve do tačke do koje se maksimalno može izvući cijev aktuatora. Druga kutija je paralelna njoj. Na obije kutije su zavarena po dva flaha, kroz koje su probušene rupe da bi mogao šrafovima da povežem flahove (samim tim i kutije). Kada povežem šrafovima flahove, kutije su fiksirane i sada se cijev motora izvlači i uvlači između kutija. Evo još jedne slike, da bi bilo malo preglednije. ![]() Plavom bojom sam označio kocku (na skici nije baš kocka ali bi u stvarnosti bila) kroz koju je rupa takva da cijev aktuatora može kroz nju da prođe. Na skici nije označeno ali bih probušio jednu manju rupu (veličine rupice na cijevi aktuatora) da bih mogao da fiksiram cijev za kocku. Kocka (koju bi radi jednostavnosti napravio od drveta) sada kliza između kutija navodeći cijev aktuatora da se kreće pravo, stabilna. Da li je ovo ok? Postoji li bolji način? |