[ savkic @ 24.08.2016. 12:12 ] @
Embarcadero trenutno ima promociju i Delphi Starter je besplatan do 9.9.
Trenutno moze samo 32bitni Delphi bez multiplatform razvoja i nema DB komponenti (ali se mogu koristiti third party), uskoro ce isto biti dostupno i za C++ Builder.

https://www.embarcadero.com/pr...i/starter/promotional-download

[Ovu poruku je menjao savkic dana 24.08.2016. u 13:24 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 24.08.2016. 17:26 ] @
Zbog lose poslovne politike Visual Studio ih je daleko nadmašio.
ovakve promocije upravo pokazuju lošu poslvnu politiku.

[ captPicard @ 24.08.2016. 17:51 ] @
Mislim da se više od šume ne vidi drveće. Idem čitati šta sve ima novi RAD studio i ispada da je svemoguć. A čisto sumnjam (nadam se da griješim) da tu sve radi besprijekorno.

@savkic: jel znaš možda da li u toj verziji ima DBGrid i TDataSource? (pretpostavljam da ne, ali da ne skidam bezveze za provjerit). Tj. da li maknu samo ADO+IB ili šta su već imali u novijim verzijama ili miču sve u VCL-u šta se tiče DB?

I još jedan komentar na cijenu. Ne znam kako stoji VS, ali mislim da je 2000€ malo previše za standard verziju.
[ savkic @ 24.08.2016. 19:15 ] @
VS vs Delphi je interesantno pitanje, ja lično mislim da je za desktop aplikacija Delphi i dalje nenadmašan u lakoći rada, pa čak i za klasične client/server programe na windows platformi. Što se tiče Androida/iOSa tu dosta kaska za ostalim rešenjima i nije previše konkurentan.

Što se tiče stabilnosti okruženja OK je, verovatno najstabilniji do sad.

Sve data controle (i DBGrid) su tu, kao i TDataSource i TClientDataSet. Neki externi data library se može instalirati pa se može raditi i sa nekom bazom.
Najveći je problem ograničenja u pogledu licence, tipa ako su godišnji prihodi preko 1000$ onda se više ne može koristiti.

Cene u proteklih godinu, dve su prilično povećane (mislim i duplirane u odnosu na recimo pre 5 godina), Professional verzija je stvarno postala preskupa.
[ Nedeljko @ 24.08.2016. 20:38 ] @
Koja je poenta Delphi-ja u odnosu na C++ Builder? Je li nuđenje najvećeg broja C++ mogućnosti kroz dosta jednostavniji jezik?
[ Nedeljko @ 24.08.2016. 20:56 ] @
Ovo ograničenje od $1000 godišnje je trulo i daju za dž samo za one koji skinu tokom promocije. To danas nije konkurentno.

Inače, svi ostali nude nekakve besplatne varijante za neograničeno dugo korišćenje pod nekim ograničenjima, odnosno, za dž može da se uči neograničeno dugo, pa i da se naprave prvi komercijalni projekti dok ne porastu apetiti. Toliko za dž nude svi.
[ Branimir Maksimovic @ 24.08.2016. 22:33 ] @
Lazarus je besplatan ;)
[ savkic @ 24.08.2016. 22:44 ] @
> Koja je poenta Delphi-ja u odnosu na C++ Builder? Je li nuđenje najvećeg broja C++ mogućnosti kroz dosta jednostavniji jezik?

Mislim da je tu pre svega pitanje ličnog afiniteta prema jeziku, doduše Builder malo kasni u pogledu opcija i mogućnosti u odnosu na Delphi, prvo urade u Delphiju pa onda u narednoj verziji i u Builderu.

> Ovo ograničenje od $1000 godišnje je trulo i daju za dž samo za one koji skinu tokom promocije. To danas nije konkurentno.

Slažem se, mislim da bi mnogo bolje bilo da imaju neku normalniju pretplatnu cenu (tipa < 500$ godisnje) za punu verziju ispod 100 za starter.

> Inače, svi ostali nude nekakve besplatne varijante za neograničeno dugo korišćenje pod nekim ograničenjima, odnosno, za dž može da se
> uči neograničeno dugo, pa i da se naprave prvi komercijalni projekti dok ne porastu apetiti. Toliko za dž nude sv

Imaju i oni akademske licence gde je sve besplatno ili nešto sitno, VS express je već dugo u ponudi i beše je ograničenje do 5 ljudi u timu (mada verovatno ima i nešto u pogledu prihoda) što je sjajno. Delphi ne može da se meri sa time ali ima neko svoje tržište.
[ savkic @ 24.08.2016. 22:46 ] @
> Lazarus je besplatan ;)

Da, ne sme se zaboraviti FPC/Lazarus, Delphi IDE je definitivno za klasu bolji ali je Lazarus odličan (najmanje ako ne i bolji u odnosu na D7), plus što ima brdo podržanih platformi (verovatno sve relevatne).
[ Predrag Supurovic @ 25.08.2016. 06:48 ] @
Samo treba uporediti besplatnu verziju Visual Studija i ovo. U stvari se ne moze ni porediti.

Kada je besplatno onda ne pricamo u kontekstu ekspolatacije sa velikom komercijalnom dobiti nego urpavo na polju "privlacenja" programera koji rade sitne projekte obicno bespaltne ili ya licnu upotrebu ili malekomercijalne vrednosti tako da ne mogu da priuste da placaju skupe licence. Ali, oni su baza iz koje se regrutuju korisnici koji ce da kupuju licence kada se dovoljno razviju i porastu.

Ko me poznaje zna da sam ja uvek bio zagovornik Delphi-ja, ali sam i ja morao da priznam da su zeznuli stvar i da su usekli granu na kojoj sede. U besplatnom Visual Studiju mozes da radis prilicno ozbiljne projekte i mnogo toga da isprobas i naucis. U besplatnom Delphi-ju mozes samo da se igras programiranja.
[ dogriz @ 25.08.2016. 06:58 ] @
Suviše je ograničenja u Delphi Starter verziji da bi bio upotrebljiv za praktično bilo šta (možda jedino za učenje Pascal-a).
RAD Studio Berlin Feature Matrix

Ja sam se još pre nekoliko godina prebacio na FPC/Lazarus i prilično sam zadovoljan upotrebljivošću, pogotovo kad se uzme u obzir mogućnost razvoja aplikacija za Linux platformu i embedded sisteme (npr. RaspberryPi i sl.). Jeste da IDE nije ni blizu Delphi-ja, ali je to mali nedostatak u odnosu na ograničenost Delphi-ja po pitanju podržanih platformi i, svakako - cene.
[ captPicard @ 25.08.2016. 07:33 ] @
Kakav je Lazarus za podršku DB? Firebird?
[ dogriz @ 25.08.2016. 08:38 ] @
Citat:
captPicard: Kakav je Lazarus za podršku DB? Firebird?

Da, Firebird je moj definitivni izbor, iako Lazarus podržava mnoge DB Engine (MS SQL, MySQL, Oracle, SQLite, Sybase, Postgres...)
Koristim SQLdb (IBConnection) ili ZEOS. Oba seta komponenti su sasvim dobra i ne bih mogao da kažem šta bi bilo bolje. Samo par zapažanja - ZEOS funkcionalno podseća na BDE, prilično je jednostavan za korišćenje, dok SQLdb po defaultu dolazi uz Lazarus i, meni lično, je pogodniji za rad sa konzolnim aplikacijama.
Jedino još nisam radio sa Firebird verzijom 3, tako da za njega ne mogu da kažem ništa.
[ Rapaic Rajko @ 25.08.2016. 11:58 ] @
Da li Lazarus i dalje radi samo staticko instaliranje komponenata?
To mu je bila velika mana u odnosu na Delphi. Kad instaliras komponentu u Lazarusu, moras da uradis restart da bi nastavio dalji rad. U Delphi-ju svi znamo kako to radi (dinamicko linkovanje package-e).
Medjutim, bio sam vrlo iznenadjen da je isprve radila mala aplikacija koju sam prebacio iz Delphi-ja u Lazarus (upravo se tu patio sa komponentom ). App sam poslao sinu koji je imao xPeriu (se tako pise) na test; procesor sam nabo napamet (bese neki ARM), platforma WinMobile i radilo smesta. Ovo je prica od pre 3-4 godine. Da je mocan Lazarus, bogme jeste.

Trenutno imam task "ucenje VS-a (na Express-u)" i vidim da sad i VS ima multiplatform podrsku. Napravili su .Net Core 1.0, koji je skroz oljusteni .Net Framework - izbaceno sve sto je vezano za konkretni sistem (Windoz naravno). Vrlo je zanimljiv nacin kako pokusavaju da se ukljuce u tu trku. Java ima .class fajlove (skup tokena) , a .Net Core ima IL (intermediate language) itd.itd. Sve u svemu, postaje jako zanimljivo

Pozz
[ captPicard @ 25.08.2016. 12:29 ] @
Cek cek, Lazarus aplikacije rade na WinMobile???
[ captPicard @ 25.08.2016. 12:43 ] @
Kaze google samo win6, win7 i 8 ne.
[ Nedeljko @ 25.08.2016. 13:26 ] @
Instalirao sam C++ Builder i ne može Delphi pored njega jer daju samo jednu licencu po nalogu.
[ dogriz @ 25.08.2016. 14:31 ] @
Citat:
Rapaic Rajko:
Da li Lazarus i dalje radi samo staticko instaliranje komponenata?
To mu je bila velika mana u odnosu na Delphi. Kad instaliras komponentu u Lazarusu, moras da uradis restart da bi nastavio dalji rad. U Delphi-ju svi znamo kako to radi (dinamicko linkovanje package-e).

Da, to ume da bude vrlo iritantno iskustvo, pogotovo na RaspberryPi-u... No, prođeš tu muku jednom i dalje se sve svodi na gimnastiku :-)
Interesantno je da se Lazarus IDE na RPi2 (sd kartica) pokreće za 5-10 sekundi u odnosu na Delphi XEn na core i7 (ssd), koji se pokreće 30+ sekundi. Zahtevnost resursa ne vredi ni komentarisati...
[ savkic @ 25.08.2016. 14:51 ] @
> Interesantno je da se Lazarus IDE na RPi2 (sd kartica) pokreće za 5-10 sekundi u odnosu na Delphi XEn na core i7 (ssd), koji se
> pokreće 30+ sekundi. Zahtevnost resursa ne vredi ni komentarisati...

Meni je do 5s za Delphi XE7, ja imam instaliran IdeFixPack što sigurno ubrzava pokretanje.
[ Nedeljko @ 25.08.2016. 21:42 ] @
Pročitajte naziv foruma. Da li se iko seća šta je to Kylix?
[ savkic @ 25.08.2016. 22:06 ] @
> Instalirao sam C++ Builder i ne može Delphi pored njega jer daju samo jednu licencu po nalogu.

Možeš da otvoriš novi nalog (drugi mejl ti treba) i onda bi trebalo da može.

> Pročitajte naziv foruma. Da li se iko seća šta je to Kylix?

Retoričko pitanje? I posle tih 10+ godina Kylix se koristi, izgleda da su ga dobro uradili, šteta što su tad prekinuli sa njim a ubacili Delphi.NET.
Inače naredna verzija Delphija bi trebalo da ima Linux podršku za server aplikacije (bez GUIa).
[ Rapaic Rajko @ 26.08.2016. 09:21 ] @
Citat:
captPicard:
Cek cek, Lazarus aplikacije rade na WinMobile???


Pogledaj u Lazarusu Options/Compiler (tako nekako, vec se zaboravilo), pa vidi sta ima za OS i procesor.
Opet kazem, bilo mi je neverovatno da je isprve proradilo na xPeria-i (slao sam sinu jer ja ni danas nemam smart mobile - dosta mi je kompjutera i ovako )

Pozz

P.S. Sad se setih, dobijeni exe je bio POVECI - bilo mi cudno; ali je radio.

P.P.S. Sin sad ima noviju xPeria-u sa Androidom; taman za neki naredni test .
[ Rapaic Rajko @ 26.08.2016. 09:39 ] @
Citat:
captPicard:
Kaze google samo win6, win7 i 8 ne.


Evo sa njihovog sajta, link http://wiki.freepascal.org/Platform_list :

Supported targets for ARM

Linux for ARM
Android for ARM
Target Darwin (Mac OS X/iPhoneOS) (2.3.x and later)
Windows CE/Windows Mobile/Pocket PC
GameBoy Advance (under development)
Nintendo DS (under development)
PalmOS port (under development)
SymbianOS (under development)
Native ARM Systems (not cross-development)
Embedded

Pozz
[ captPicard @ 26.08.2016. 10:08 ] @
Android -OO-
Pojma nisam imao. Sada malo googlam, vidim da ima tu podešavanja, ali za neke jednostavnije aplikacije izgleda da bi moglo biti dosta upotrebljivo.
[ savkic @ 04.12.2016. 21:24 ] @
Opet je u toku promocija za besplatan Delphi starter edition, a sada jos i C++ Builder (ali mislim da ne mogu na isti računar), još kad bi skinuli godišnji limit od 1000$...

https://www.embarcadero.com/pr...i/starter/promotional-download
https://www.embarcadero.com/pr...r/starter/promotional-download