[ stefansav1 @ 30.08.2016. 19:28 ] @
Potreban program za statiku po mogucnosti domaci.
[ član @ 30.08.2016. 22:05 ] @
statika je sirok pojam, pa ne znam sta konkretno trazis, ali pogledaj npr. ovde:
https://www.pss-online.eu/rohrbauorg/statik/statik.php
nije na srpskom, ali ce ti je sa skica sve biti jasno o cemu se radi.

ili ovaj sajt: http://www.schweizer-fn.de/ber...estigkeit/start_festigkeit.php
ja ga koristim za kratke proracune nekih drugih stvari ali ima i nesto mehanike, pa ces mozda i tu naci nesto od toga sto trazis.
[ stefansav1 @ 02.09.2016. 09:34 ] @
Statika koju koriste masinski inzenjeri najvise ravanski problemi
[ Lost_Warior- @ 18.10.2016. 17:49 ] @
Za statiku, ravanski problemi, pogledaj AxisVM, ima interfejs i na srpskom jeziku. U verziji koju možeš da skineš besplatno mislim da je limit 400 konačnih elemenata. Sve unutrašnje napone, reakcije oslonaca, deformacije pa čak i animacije deformacija možeš dobiti za relativno kratko vreme ( u zavisnosti od graničnih uslova i same geometrije koju je potrebno da uneseš ( mrežu KE generiše automatski u zavisnosti od kriterijuma koje navedeš ) ), sve to veoma pregledno i lako za manipulaciju i buduće iteracije i varijacije opterećenja.
Primarna primena mu je u građevinarstvu, u tu svrhu ga i korstim, prevashodno pri rešavanju površinskih nosača jer su parcijalni diferencijali potrebni za ručno rešavanje takvih problema jako nezgodni i podložni greškama. Naravno, može da rešava i linijske nosače. Sama statika, pa još ravanska, je univerzalna multidisciplinarna oblast. U svakom slučaju, pogledaj. Verujem da će ti koristiti.

Postoji i literatura na srpskom jeziku.