[ Lavlja_Jazbina @ 04.09.2016. 17:09 ] @
| Zanima me da li postoji senzor koji reaguje samo na hercazu koja proizvodi grmljavina,mislim na onaj prasak.
Onda bi taj senzor prosledio signal motoru koji recimo povlaci sajlu od protivgradne mreze ili sta se vec bude konstruisalo.
Da li se neko vec susretao sa takvom spravicom? |
[ scoolptor @ 04.09.2016. 17:22 ] @
Imas ovo
Ne znam koliko je pouzdan. Verovatno na forumima ima iskustava sa ovim resenjem.
[ mikikg @ 04.09.2016. 17:27 ] @
Nema tu "hercaza". Grom je vrlo kompleksna pojava, cak do danas nisu istrazili sta se tu sve tacno desava.
Ono sto mogu da ti kazem je vezano za nus pojave kod antena i radio uredjaja.
Kod udara groma (u blizini) se javlja veoma jako elektrostaticko praznjenje koje na antenama (na kraju kabla koji ih povezuje sa uredjajem) proizvode veoma visok napon, desetine ili stotine kV su u pitanju koji vrlo lako mogu da ostete uredjaj ako nema vrlo robusnih zastita (gas discharge tubes, varnicari i slicno).
Kod direktnog udara groma u antenu nema zastite!
E sad kako bi to moglo da se detektuje, ne znam, vrlo tesko bi moglo da se meri intenzitet tog naboja na anteni koja moze da bude samo jedna zica od nekoliko metara.
Tu bi pre legla neka posredna metoda, tipa da imas varnicar a foto senzorom da pratis da li se javlja varnica.
[ samuki @ 04.09.2016. 17:27 ] @
U blizini moje zgrade parkira se neki auto dzip i cim zagrmi aktivira se alarm ! Znaci auto alarm !
[ mikikg @ 04.09.2016. 17:38 ] @
Postoji i totalno drugo resenje, pogledaj ovo:
https://www.lightningmaps.org/...8;x=30.0406;z=3;d=2;dl=2;dc=0;
To je online servis koji u realnom vremenu daje raport na mapi za svaki pojedinaci udar groma na planeti!
Taj servis koriste radio amateri posto njima te munje i gromovi vazdan problema prave pa prate tu mapu i kad im se pocnu pojavljuju tackice na lokacijama gde su oni, nastaje bezanija i iskljucivanje uredjaja sa antena :)
[ Lavlja_Jazbina @ 04.09.2016. 17:45 ] @
Uf,mislio sam da je prostije i da taj zvuk moze aktivirati "nesto" kao recimo senzor za kisu.
Treba mi za bastu i malinjak.Nisam mislio na jacinu groma i praznjenje nego da zvuk aktivira motor koji
bi povlacio sajlu na konstrukciji na kojoj je mreza ili cerada za bastu.
[ zica49 @ 04.09.2016. 17:47 ] @
Munje za rezulat imaju veci postotak jona u atmosferi nego obicno idi u tom pravcu!
[ Lavlja_Jazbina @ 04.09.2016. 18:33 ] @
Ako se pri grmljavini dobije 120db kako da ovaj uredjaj na slici ne detektuje zvuk motora traktora,tandrkanje prikolice,balirke,
grabulje itd.Kao uredjaj na slici ali da reaguje samo da grmljavinu.Eto na to mislim a ne da stavim uredjaj i da imam 100 fejkova na dan.

[ branko tod @ 04.09.2016. 18:57 ] @
[ Lavlja_Jazbina @ 04.09.2016. 19:02 ] @
[ scoolptor @ 04.09.2016. 19:09 ] @
Lave, pogledaj drugi post.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.09.2016. 19:43 ] @
Pogaseno pola linkova. http://www.mikroe.com/click/thunder/
Odvojeno je od ploce ili se prodaje zajedno? To mi nije jasno.
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 04.09.2016. u 21:15 GMT+1]
[ flighter_022 @ 04.09.2016. 21:19 ] @
Ovo u periodu 20.12 do 15.01 ima non stop da bude aktivirano, zbog petardi. Nisu ni petarde kao sto su bile pre 30 godina, sad bez problema jedna razvali cev 25x25mm... Ovaj uredjaj ako nije dovoljno osetljiv, dzabe je, a ako jeste osetljiv, i muva kad prdne ima da reaguje :D
[ pisac @ 05.09.2016. 01:09 ] @
Taj ne reaguje na zvuk nego indukciju/elektrostatiku/štajaznam, preko posebne antene, tako da nema veze sa petardama. E sad, koliko je pouzdano to njegovo reagovanje treba da nam kaže lav kada ga kupi i proba.
ja sam ranije nalazio takve uređaje za meteo-stanice koji su se ubadali u PCI slot kompjutera, hvatali do 100km, i koštali su prilično preko 100€.
[ burex @ 05.09.2016. 01:24 ] @
Uz taj senzor bi dobro išao i senzor za kišu (ima na kineskim sajtovima koliko 'oćeš).
[ emiSAr @ 05.09.2016. 07:33 ] @
Munja je svjetlosna pojava izuzetne svjetlosne moci. Ono sto cujemo kao grmljavinu dolazi od ciijepanja atmosfere-zraka kroz koji se izvrsi
praznjenje. Izuzetak je rijedak fenomen-tzv kuglasta munja koja se moze veoma sporo kretati i ne izaziva popratne zvucne pojave.
i @scoolptor i @branko tod su postavljali link i sliku detektora svjetlosti. Zbuniti ga moze jedino direktno usmjerenje senzora ka suncu, ali i
tome je doskoceno jer detektuje impuls.-
pOz 
[ mikikg @ 05.09.2016. 09:14 ] @
@emiSAr
Mislim da ovaj senzorski modul sa slike radi drugacije.
Ovaj deo sto ima nalepnicu MA5532, to je zavojnica-antena, Coilcraft ga pravi, u DS pise da je predvidjen za RFID za frekvencije 0.5 do 2MHz a i za te lighting senzore.
http://www.coilcraft.com/pdfs/MA5532.pdf
To je neka vrsta specificnog radio prijemnika.
Iz iskustva sa SDR znam da munja/grom kada udari negde u blizini i kada pratimo onaj waterfall spektogram, vidi se horizontalna linija preko celog prijemnog opsega, nema definisanu frekvenciju ali ima uocljivo ponasanje i verovatno je to iskorisceno uz nekakvo dodatno interno procesiranje signala.
Inace modul je digitalan, zahteva SPI ili I2C komunikaciju tj nekakav mikrokontroler, Arduino, PIC i slicno.
[ zica49 @ 05.09.2016. 09:29 ] @
Ishabane cetkice na alneseru u blizini detektovace kao grmljavinu.
[ mikikg @ 05.09.2016. 09:54 ] @
To je pitanje da li ce ga to aktivirati.
Pogledaj DS za glavni IC:
http://www.meteorange.fr/scripts/AS3935.pdf
Ko zna sta interno u IC sve rade, sigurno je nekako sa internom logikom predvidjeno lazno okidanje.
IC moze da cak ustanovi na kojoj daljini se desio grom u radiusu do 40km u 12 nivoa "tacnosti".
Razlika izmedju varnice sa anlasera i groma je ogromna, makar u energiji :)
U programu se moze verovatno podesiti nivo okidanja, tj ovaj modul samo daje informaciju u kom radiusu se desio grom a SW treba da odluci sta dalje sa tim.
[ emiSAr @ 05.09.2016. 09:54 ] @
Tek udruzenim snagama, kako radiotalasima tako i detekcijom svjetlosnog impulsa pojavu detektuje kao udar groma. Da nije tako bilo bi ovo sto kolega @zica49
kaze-laznih dojava.-
Na osnovu razlike pojave radiofrekvencije i svjetlosti u odnosu na zvuk se izracunava udaljenost. Tacno je da SW to odradi, da li u nekom racunaru ili
u posebnom MCU nebitno. Samo na osnovu svjetlosti ili radiofrekvencije bi mogli detektovati da se pojava-munja desila-gdje i koliko daleko?
Za taj podatak mora postojati i zvuk kao parametar.-Snaga praznjenja je uvijek razlicita da bi se samo jednim parametrom, radiofrekvencijom
ili svjetloscu odredila daljina.-
pOz
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 05.09.2016. u 11:12 GMT+1]
[ zica49 @ 05.09.2016. 10:11 ] @
Senzor sa slike nema nacin da cetektuje svjetlosni puls!
Verglanje alnesera na nekoliko metara je energetski jednako udaru groma na par kilometara.
Ne kazem da senzor ne valja ali da moze biti lazna dojava moze. Da softwer to smanji na minimum (nigdje nije navedeno da je 100% tacan) svakako.
Igrao se kolega sa tim spravama dok je zelio da "nabrije plastenik". Automatika do ja*a :) Zaljevanje,prozracivanje,odrzavanje vlage,temperature i ostalo.
Cak je imao i
[att_img]
I povremene lazne dojave koje su bile izazvane od "opela astre" :(
Dodan je jos jonski detektor pa su lazne dojave postale podnosljive.
[ emiSAr @ 05.09.2016. 10:44 ] @
U pravu si sto se tice svjetlosti. Napisah to iz razloga sto samo jedan parametar za definisanje pojave nije dovoljan. Radiofrekvencija i svjetlost istovremeno+
jonski detektor+zvuk grmljavine mogu prilicno tacno definisati radijus gdje se pojava desila. Tiha praznjenja i magnetske oluje se ne racunaju.-
Sam vrh Sarajevske Bjelasnice (za razliku od gatacke) za komunikacije napusten iz razloga tih pojava. Nekad pored opservatorija bio i tv repetitor i
kamara komunikacijskih repetitora raznih sluzbi, gdje su povremeno svi otkazivali poslusnost, da bi poslije izvjesnog vremena normalno proradili.-
pOz
[ branko tod @ 05.09.2016. 11:18 ] @
Ja nisam koristio taj čip, ali vidim da se pojavio 2014, kao specijalac samo za tu
funkciju. Nije neko skrkao pare u razvoj toga da bi mu se svaki čas dešavao neki
lažni alarm. Sigurno da po neki put napravi neku grešku, ali desi se i kod devojke
dete pa nikem ništa.
Ovo je pametan senzor koji meri i udaljenost pražnjenja (kako nemam pojma) i ide
na mikroprocesor koji će da obradi sve te detekcije. Sigurno da neće da sve uključi
posle jedne detekcije, već će malo da razmisli jer je senzor pametan.
Velika slika: https://coffeewithrobots.com/w...14/07/AS3935_block_diagram.png
Samo kada se setim kada sam pravio PIR senzore kako su me zezali lažni alarmi pa
sam ih ipak otklonio. Uvek ima muke ali ako se hoće lako se ide napred.
Prema tome. Lave, napred i napiši štagod o iskustvima i pitaj kada te nešto zamuči.
[ mikikg @ 05.09.2016. 11:54 ] @
Delim misljnje sa Brankom, nije to naivan IC.
Takodje spomenuta antena je specificno projektovana bas za ovaj IC tako da imaju kontrolisane parametre i na osnovu toga mogu da kalkulisu energiju pa posle i da urade procenu udaljenosti udara groma.
IC pored digitalne komunikacije ima i interapt izlaz (IRQ) koji se verovatno aktivira pri svakoj detekciji groma. I onda malo SW logike, kada prodje Opel Astra sa razvaljenim anlaserom verovatno bi izlaz bio "zzzzzz" tj relativno brzi impulsi sa malim pauzama izmedju. Takodje u SW moze da se isprogramira da ne reaguje bas na "prvu" nego da ima neku sekvencu od recimo jedan impuls, pa par sekundi razmaka pa drugi impuls i tako dalje.
[ LordZi @ 05.09.2016. 12:00 ] @
Ima u casopisu EPE Magazine broj 03/2013 kompletan projekat za detektor gromova:
http://www.epemag.com/proj/0313.html
Ukoliko ne mozes naci taj broj pisi mi tvoj mail preko PP poslacu ti...
[ mikikg @ 05.09.2016. 12:25 ] @
Evo malo i prakticnog primena kako izgleda u spektralnom domenu na waterfall prikazu kada se u etru pojavi elektrostaticko praznjenje.
Vrlo je karakteristicno i nedvosmisleno ukazuje na tu pojavu.
Cak je moguce u digitalnom domenu izdvojiti / detektovati ove pojave uz nekakvo DSP procesiranje.
Spomenuti IC to ne radi interno digitalno, radi sigurno analogno ali cisto sam pokazao koliko je to uocljivo u radio spektru.
[ branko tod @ 05.09.2016. 13:08 ] @
[ zica49 @ 05.09.2016. 13:11 ] @
Citat: mikikg:
Evo malo i prakticnog primena kako izgleda u spektralnom domenu na waterfall prikazu kada se u etru pojavi elektrostaticko praznjenje.
Vrlo je karakteristicno i nedvosmisleno ukazuje na tu pojavu.
Cak je moguce u digitalnom domenu izdvojiti / detektovati ove pojave uz nekakvo DSP procesiranje.
Spomenuti IC to ne radi interno digitalno, radi sigurno analogno ali cisto sam pokazao koliko je to uocljivo u radio spektru.
Zaverglaj opela astru u blizini :)
[ mikikg @ 05.09.2016. 13:17 ] @
He he, rado bih al' nemam :)
Fotka je uslikana sa online WebSDR u Holandiji, tamo uglavnom nema takvih automobila sto brljaju po radio spektru :)
[ mikikg @ 05.09.2016. 13:59 ] @
Bas zanimljiv projekat, ovde ima tehnicka dokumentacija za izradu uredjaja:
http://en.blitzortung.org/Comp...B_13.1_PCB_14.1.pdf?1473078485
Malo je "advanced" tehnika u pitanju, koriste STM32Discovery modul kao glavni procesor, imaju aktivne antene, GPS za strogu vremensku sinhronizaciju i komuniciraju sa nekim serverom koji skuplja podatke i kasnije prikazuje na mapi.
Slicno sam spomenuo i na prvoj stranici, mozda je to isti servis u pitanju:
https://www.lightningmaps.org/...8;x=17.7359;z=3;d=2;dl=2;dc=0;
Treba istraziti da li postoji nekakv programski interfejs (API) prema tim servisima i samo da se tamo "prikljuci" bez pravljenja svojih detektora.
---
Update:
Naravno da imaju API, glupo bi bilo da nema :)
https://www.lightningmaps.org/doc/intro?lang=en
Dakle, jedan RPi ili BeagleBone Black, malo PHP programiranja i eto detektora (e ovaj ne reaguje na Opel Astru :D)
[ emiSAr @ 05.09.2016. 14:24 ] @
Samo komunikacija sa nekim ovakvim serverom (koji je nakacen na X satelita)! moze dati lokaciju. Sa jednog mjesta ni sa kakvim detektorom (osim vida i sluha) nema lokacije. i SW za ovaj gorepomenuti senzor vjerovatno radi slicno kako napisah.-
pOz
[ zica49 @ 05.09.2016. 15:01 ] @
Najvjerovatnije brodovi,naftne platforme,ozbiljne industrijske firme imaju podatke sa tih servera po kojim daju upozorenje za svoje potrebe.
Ne izlazi van,ne pentraj se na dimnjak i slicno. Mudro osmisljeno :)
[ mikikg @ 05.09.2016. 15:05 ] @
Da, servis ima umrezeno stotine ovakvih senzora sirom planete.
Sam pojedinacni detektor ima GPS da bi mogao da dobije veoma precizno vreme (to mu je prvestvena uloga, takodje sluzi i za dobijanje geografske lokacije), tkz "timestamp" i kada jedan senzor detektuje udar groma, on posalje glavnom serveru tu informaciju sa tim timestamp i longitude/latitude samog detektora, server interno ima matematiku sa kojom racuna kasnjenje izmedju razlicitih "dojava" koje je dobio od vise senzora i na osnovu toga moze da odredi lokaciju udara groma.
Prakticno za jedan udar groma se "jave" recimo 20 senzora sa razlicitih lokacija i svako ce imati razlicit timestamp, pa onda ide matematika na osnovu brzine svetlosti i ta vremena kasnjenja izracunaju predjen put i tako "lociraju" udar groma.
[ branko tod @ 05.09.2016. 15:11 ] @
Mikikg, mogao bi da se uvališ u mrežu. Nema nikoga iz Srbije, a izgleda ni iz BiH.

[ mikikg @ 05.09.2016. 15:26 ] @
Ta "uvala" kosta cca 300E da bi se napravio HW za detektor. Servis je besplatan ali HW mora da se ima.
Ako se skupimo ovde da izfinansiramo izradu uredjaja, sto da ne :)
[ zica49 @ 05.09.2016. 15:50 ] @
13€ od mene :)
[ branko tod @ 05.09.2016. 16:05 ] @
Imaš oma od mene potporu u obliku nešto evrića.
[ Gosha_Nish @ 05.09.2016. 16:07 ] @
Citat: zica49:
13€ od mene :)
300 nije deljivo sa 13. Ne moze.
[ tuxserbia @ 05.09.2016. 16:30 ] @
Kako nije?
300:13=31
prva cifra
3 podeljeno na 1 je tri
3 podeljeno na 3 je jedan
0 i 0 potiru 1 i 3
Drugi srednje, žabar. Nisam ga ni terao da radi proveru, vidim odma da je bez greške ;-)
[ mikikg @ 05.09.2016. 16:37 ] @
Nije problem ni da se uhvatimo tog projekta i da to napravimo, ali mislim da mozemo da se provucemo iz bez uredjaja.
U nasem okruzenju ima vise detektora koji bi mogli da pokriju ovaj region.
Kome treba konkretno ove informacije za svoje potrebe (zastita basti, malinjaka i sl), treba mu neki PC racunar (desktop ili mini poput RPi, BBB i slicni) koji je "okacen" na servis kao "slusalac", samo prima te informacije, ne mora da salje, i na osnovu toga reaguje dalje, aktivira motore za cirade ili sta vec konkretno treba.
To je relativno lako isprogramirati, treba se skinuti dokumentacija za API pa se poigrati dalje ...
[ emiSAr @ 05.09.2016. 16:50 ] @
@zica49, sta mislis senzor montirati na (O)Paljenik (vrh planine Vlašić)-koliko bi puta bilo "u sridu"?
pOz
[ branko tod @ 05.09.2016. 16:50 ] @
Da mi nagovorimo Lava da uđe u priču ...
[ mikikg @ 05.09.2016. 17:08 ] @
Ponavljam, nije moranje da se pravi HW koji je onako komplikovan, nije bas prost, jedino ako vam je stalo da se pojavi tackica na mapi sa nasih prostora? :)
[ Lavlja_Jazbina @ 05.09.2016. 17:21 ] @
To nije problem,mogu da podrzim ideju nego kad covek pita u delu ELEKTRONIKA pre bi pristao i da ide u kavez
sa tigrovima nego da ovde pita.  .Hvala na konstruktivnim odgovorima,nego ova osisana glava na keca stalno nesto mozga.
Ovo sto sam pitao pa citao sve napisano mi dalo ideju da je uredjaj grmljavine potrebniji za uredjaje koji su na mrezi.
Relativno skoro su crkla 2 modema za TV.Ako je ovo kompleksno sto se tice grmljavine ( zastititi se od grada ) da li bi onda senzor
kise odradio taj posao?
[ pisac @ 05.09.2016. 22:44 ] @
Citat: mikikg: Kome treba konkretno ove informacije za svoje potrebe (zastita basti, malinjaka i sl), treba mu neki PC racunar (desktop ili mini poput RPi, BBB i slicni) koji je "okacen" na servis kao "slusalac", samo prima te informacije, ne mora da salje, i na osnovu toga reaguje dalje, ...
Nešto sam razumeo da onaj API ne daje podatke o koordinatama već samo omogućuje grafički prikaz preko gugla. Ako je tako, onda je malo teže napraviti program koji bi radio to što treba
[ mikikg @ 05.09.2016. 23:26 ] @
@pisac
Nisam gledao dokumentaciju za API (zahteva registraciju da bi se skinula), ali posto se profesionalno bakcem sa tim WEB tehnikama (a i GIS-om) predostavljam sa 90% tacnosti da moraju da daju informacije o koordinatama koje se "lepe" na mapu. U tom smislu je moguce izvuci RAW podatke i obraditi ih na nama potreban nacin.
Google mapa je samo mapa i ti lepis na nju sta hoces, ne radi se sa X/Y slike nego se radi sa apsolutnim koordinatama i to je sve uskladjeno da se prikaze tacno tamo gde treba pri razlicitim zoom i pan.
Program (PHP, Python, JS, ko sta preferira) treba da prati taj stream podataka i da "probere" informacije koje su u radiusu lokacije koja nam treba. Mapa je nebitna, ne treba nam osim ako hocemo da to vizuelno prikazujemo.
[ mikikg @ 06.09.2016. 00:14 ] @
@pisac
Posto me mrzelo da citam dokumentaciju a inace gotivim da radim reverzni inzenjering :), malo cam cackao ove stranice i radi upravo kako sam predpostavio.
Imaju Web Socket koji je iz browsera okacen na njihov server permanentnom (WS) konekcijom, i kada se desi udar groma, posalje se JSON poruka koja onda u JS trigeruje iscrtavanje.
Ta JSON poruka ima upravo ove podatke koji nam trebaju, longitude i latitude, ima i jos neke informacije koje trenutno ne znam cemu sluze (to verovatno pise u dokumentaciji) …
Screenshot je iz Chrome inspektora ako te interesuje da prakticno vidis.
Sve u svemu vrlo prosto za implementaciju …
Cenim da bi program u recimo NodeJS bio oko 1-2kB sa sve logikom koja na kraju pali tamo neki relej :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 06.09.2016. u 01:33 GMT+1]
[ branko tod @ 06.09.2016. 08:40 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
To nije problem,mogu da podrzim ideju nego kad covek pita u delu ELEKTRONIKA pre bi pristao i da ide u kavez
sa tigrovima nego da ovde pita.:)
Nemoj tako, Lave. Ovde je najkooperativija ekipa.
Miki, bilo bi lepo da se pojavi tačkica. A aktiviranje zaštite bi obavezno tražilo
još dozvola osim jednog groma .
[ mikikg @ 06.09.2016. 10:59 ] @
Branko, meni nije problem da napravim taj uredjaj, imam i neke delove potrebne za to, imam i mernu tehniku da to sve fino ustelujem.
Iznos koji sam spomenuo za delove je naveden negde u dokunentaciji, to vazi za cene materijala "preko", ali ne pravim pitanje oko toga (stvarno!), jedina stvar koja me tu malkice nervira su PCB! Potrebno je 2-3 dvoslojne plocice koje bi trebale da se izrade negde profesionalno.
Ako bi mogli makar plocice da mi obezbedite ja bih se potrudio za sve ostalo, da to sklopim i pustim u rad.
Voleo bih da ucestvujem u ovom projektu jer je od opsteg interesa posto na ove "nase" iz protivgradne odbrane slabo moze da se racuna.
Naravno ovo je samo deo price, i dalje ostaje HW/SW koji se treba postaviti na lokaciji koja se stiti a o cemu sam pisao u predhodnih nekoliko postova.
Mozda je bolje prvo se pozabaviti tom temom pa kasnije preci na detektor.
Recimo mogu otvoriti nov projekat na GitHub, to nista ne kosta, i tu krenuti sa pisanjem SW za recimo RPi platformu. RPi ima sve sto treba, LAN za komunikaciju sa serverom, I/O portove za releje i jos neke senzore ako hocemo da ukljucimo.
Da vidimo kako bi to radilo pa odluciti sta dalje.
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 06.09.2016. u 12:20 GMT+1]
[ Gosha_Nish @ 06.09.2016. 12:05 ] @
Citat:
Recimo mogu otvoriti nov projekat na GitHub, to nista ne kosta, i tu krenuti sa pisanjem SW za recimo RPi platformu. RPi ima sve sto treba, LAN za komunikaciju sa serverom, I/O portove za releje i jos neke senzore ako hocemo da ukljucimo.
Da vidimo kako bi to radilo pa odluciti sta dalje.
Ja sam zainteresovan za jedan takav projekat posto imam nezasticen malinjak u selu u kojem ne zivim stalno,
pa mi je potrebna neka daljinska kontrola.
Taj kontroler osim upozorenja na mogucnost grada, trebalo bi da ima jos i neke funkcije. Meni je licno zanimljiva daljinska kontrola
elektro ventila koji ce automatski ukljucivati polivanje malinjaka u susnim danima.
Mislim da bi to moglo da se implementira u jedan uredjaj.
Pomoci cu projekat ako bude zaziveo.
[ mikikg @ 06.09.2016. 12:30 ] @
Za ovu ideju koju predlazem sa mini racunarom (RPi), peduslov je internet konekcija. Ako to mozes da obezbedis ostalo je sve lako.
[ branko tod @ 06.09.2016. 14:40 ] @
Citat: Gosha_Nish:
Ja sam zainteresovan za jedan takav projekat posto imam nezasticen malinjak u selu u kojem ne zivim stalno,
pa mi je potrebna neka daljinska kontrola.
Taj kontroler osim upozorenja na mogucnost grada, trebalo bi da ima jos i neke funkcije. Meni je licno zanimljiva daljinska kontrola
elektro ventila koji ce automatski ukljucivati polivanje malinjaka u susnim danima.
Mislim da bi to moglo da se implementira u jedan uredjaj.
Pomoci cu projekat ako bude zaziveo.
Ja sam prilično zainteresovan da postavim tačkicu u BG.
Gošo, za navodnjavanje ti je pametnije da odradiš lokalnu autonomnu kontrolu
navodnjavanja. Daljinski bi mogao da imaš neku kontrolu, recimo da vidiš ko ti
krade maline.
Inače navlačenje zaštitne mreže mislim da je nemoguća misija.
[ mikikg @ 06.09.2016. 15:30 ] @
Branko, OK, hajde popricacemo detaljnije oko toga u privatnim porukama da ne zatrpavamo ovde temu.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.09.2016. 18:42 ] @
Citat: mikikg... jedina stvar koja me tu malkice nervira su PCB
Ako moze u sito stampi,da odgovara ja cu to odraditi.Dajte semu ,pod uslovom da smatrate
da je bolje od lak i osvetljavanja.Imam ko bi mi odradio film i osvetlio sito a i ko bi stampao.
[ goran_68 @ 06.09.2016. 19:33 ] @
Računajte i na mene. I ja treba da nešto slično odradim za malinjak. Nije moj ali želeo bih da pomognem prijatelju.
[ mikikg @ 06.09.2016. 20:29 ] @
Samo da sumiramo, jedno je senzor i uredjaj koji bi se kacio na spomenuti servis i davao centralnom serveru informacije, pojavila bi se tackica na mapi i ukupan rezultat ce biti preciznija detekcija udara groma na ovim prostorima. Sto vise ovakvih instalacija imamo to se vise povecava preciznost detekcije. Uredjaj moze biti postavljen bilo gde, u gradu, treba stalna internet konekcija i to je taj deo price.
Branko je zainteresovan za taj deo, ako ima jos zainteresovanih neka kazu, mozda je moguce organizovati GB za PCB i delove kako bi povoljnije i lakse to sve izveli.
Drugi deo je (moj predlog) RPi koji bi bio postavljen na lokaciji koja treba da se zastiti. To ce biti automat koji ima svoju logiku, oslanjao bi se na spomenuti online servis, potrebna je internet konekcija.
Internet konekcija moze da se realizuje sa WiFi, LAN ili GSM, ko sta moze da obezbedi na lokaciji.
Na taj automat mogu da se DODATNO veze dosta drugih senzora. Na raspolaganju su svetlostni, zvucni, za vlaznost, temperaturu, pritisak, nivo ozona, spomenuti lighting senzor, (mozda ima jos neki) i oni bi uticali kao dodatni faktor na odlucivanje kada treba zastita da se aktivira.
Automat bi trebao da ima logiku sa kojom kombinuje informacijama sa senzora, recimo u intervalu od jednog minuta se detektovalo 5 udara, temperatura pala sa toliko na toliko, pritisak se promenio toliko, vlaznost toliko = sprema se nevreme, aktiviraj zastitu. Mozda je ovde zgodno upotrebiti i Fuzzy logiku.
Takodje bi bilo izvodljivo da ako imamo vise razlicitih senzora da automat odluci i bez informacija (ili je mreza u prekidu) koje stizu sa servera ali naravno tako se povecava mogucnost greske u odlucivanju.
[ Horvat I @ 07.09.2016. 19:45 ] @
Zanima me da li postoji senzor koji reaguje samo na hercazu koja proizvodi grmljavina,mislim na onaj prasak.
Onda bi taj senzor prosledio signal motoru koji recimo povlaci sajlu od protivgradne mreze ili sta se vec bude konstruisalo.
Da li se neko vec susretao sa takvom spravicom?
Ovde je osnovni zadatak "povlaci sajlu od protivgradne mreze"
Pošto zivim u voćarskom kraju viđam sve više tih sistema, one se ne sklanjaju jer osim grada štite i od ožegotina.
Ali nije zanemariva ni zaštita od vetra, lupanje i otpadanje plodova.
U ovim našim krajevima grad zna udariti "iz čista mira" bez ikakve najave kiše ili grmljavine, i pravi izuzetno veliku štetu (svo lišće skine kuruzi se zaoravaju i ponovno seju)
Ako je neko već kupio i postavio mreže zašto bi ih sklanjao, kad mašine komotno rade pod njima.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.09.2016. 21:16 ] @
Citat: Ovde je osnovni zadatak "povlaci sajlu od protivgradne mreze"
Pošto zivim u voćarskom kraju viđam sve više tih sistema, one se ne sklanjaju jer osim grada štite i od ožegotina.
Ako je na nekoj goloj padini ozegotina je problem a ako imas okolo neko bagrenje ima senke.
Basta je ta kojoj treba sakrivanje od vode i grada posto je prolece bas kisovito.E sad,kako ce polka uspevati videcemo sledece godine.
[ Horvat I @ 09.09.2016. 11:35 ] @
"Tu nešto neće da valja!"
U senci ništa ne uspeva. (osim pravljenja dece ) ;-)
Možda bi valjalo razmišljat o plasteniku
[ branko tod @ 09.09.2016. 16:04 ] @
Ovde su pomešane babe i žabe. Prvo je počeo Lav sa svojom molbom za informaciju
o senzoru grljavine. To spada u elektroniku i tu informaciju je dobio u potpunosti. Čak
se rodila i ideja kod mene da uzmem taj detekcioni sistem da bi se malo puvao.
Drugi deo priče ne ide ovde. Ide u poljoprivredu, ali malo da pojasnim. Iako sam rođen
u Bg, ceo život sam u kontaktu sa vrlo stručnim ljudima iz te oblasi. Otac mi je bio glavni
u institutu za zaštitu bilja. Posle smo imali ogledni voćnjak koji je on projektovao. Sada
imam dva aktivna plastenika, a tri još stoje prazni. Smanjio sam drastično celo zezanje
sa tim prvenstveno zbog drugog unosnijeg posla, ali i zbog zdravlja.
Na svima plastenicima se nabacuje zasena otprilike krajem aprila i ostaje do oktobra. Čak
sam prošle godine na plasteniku sa lekovitim biljem u nekim trenutcima imao i dve zasene.
Evo teme sa drugog foruma: http://www.elitemadzone.org/t4...enje-zacinskog-lekovitog-bilja
Ako bolje se pogleda videće se zasena.
Prema tome protivgradna mreža je jaka stabilna konstrukcija koja ne može da se povlači
pomoću motora. Ako to bude na sajlice moći ćeš da je posle nevremena tražiš u trećem
selu. A slanjuje probleme sa ožegotinama. Čak paradajz ravomernije sazri na otvorenom
ispod zasene. Probano.
Ono što je jako inerensantno u ovoj priči je sistem koji bi potpuno autonomno merio recimo
temperaturu i vlažnost i zalivao kada je potrebno ili orošavanjem štitiood mraza. Ima tu dosta
mogućnosti, kao kontrola PH vrednosti i automatska korekcija. Merenje tvrdoće vode i
korekcija dodavanjem kiseline. To sam radio dve godine.
Ja imam kontrolisano grejanje osnove stola za naklijavanje sa promenom dan - noć, kao i
dodatno vremenski programirano osvetljenje u plasteniku.
A nadzor u realnom vremenu je jako dobar da vidiš ko ti od komšija drpiše zeleniš :D
Ovo bi mogla da bude dobra osnova za razvoj jednostavnih sistema koji bi bili od velike
pomoći, a koji bi elektroničari mogli da razviju očas.
[ Lavlja_Jazbina @ 09.09.2016. 16:41 ] @
Vidi,ako moze ovako.Nije bitno sta je ispod.Ok.Treba spravica koja reaguje na grmljavinu,da bi prosledila signal dalje
a za sta kao sto rekoh,to nije ni bitno.Ako moze tako, ako ne hvala i na ovoliko.
[ branko tod @ 09.09.2016. 17:09 ] @
Nič ja tebe ne razmem.
[ Lavlja_Jazbina @ 09.09.2016. 18:07 ] @
Nije ti to prvi put da ne razumes.Trazio sam uredjaj koji reaguje na grmljavinu a da bi izbegao tvoje komentare
nije protivgradna za ovo ili ono kazem da nije bitno sta pokrece signal.
Ova godina mi je bila probna sa 15 ari ali sledece necu da se zezam da li ce da padne ili ne.
Pitao i dobio odgovore,napravio neku sliku kako i sta a sto se tice strucnog dela izrade ponudio sam izradu ploce.
A da sada polemisem o cemu nemam pojma i googlam,to nema pojma.Ocekujem to od strucnog dela a svoje skromno znanje
elektronike u strucnom delu cu nadograditi citajuci sta drugi kazu.
[ branko tod @ 09.09.2016. 19:31 ] @
Lave, od mene si dobio potpun i precizan odgovor, vrlo upotrebljiv i šta nije tu tebi jasno?
Ono što ja ne razumem je to da ovo nije samo tvoj i moj forum, da ispunjavamo jedan drugom
želje. Znači ova tema nije tvoje vlasništvo, i ako pogledaš imala do sada > 4000 pregleda. Budi
siguran da su moji tekstovi doprineli tome više nego tvoji. Isto tako ne razumem šta je loše u tome
što predlažem da se napravi sistem koji bi pomogao svima onima koji se bave poljoprivredom.
Tebe ne tera bilo ko da učestvuješ u tome ili da praviš takav sistem.
Minimum deset ljudi na forumu radi štampe, a ja imam na izvolte jednu od najjačih sito štampi u
Bg. Takođe možeš i da pošalješ fajlu u Kinu i da ti stignu super pločice za deset dana. A ti se
vređaš (!!!) što ja iznosim moje ozbiljno iskustvo i mišljenje. E to nikako ne razumem.
Svako ima svoj put i ide njime, a na forumu to nije put nego cvetna livada sa mnogo šetača
i staza. Svako bira cvet koji će da pomiriše, a na tom prostranstvu nije nikakav problem da nam
se staze više ne sretnu.
[ Lavlja_Jazbina @ 09.09.2016. 20:05 ] @
Citat: Znači ova tema nije tvoje vlasništvo, i ako pogledaš imala do sada > 4000 pregleda.
Ko kaze da je tema moje vlasnistvo sem tebe.
Necu se prepirati u jedinom cistom delu foruma.Ubuduce uopste sa tobom u bilo kojoj temi.Mnogo slabo percepiras neke
stvari pa je besmisleno i komentarisati.Uzdravlje i izvinjenje ostalim ucesnicima.
[ zica49 @ 09.09.2016. 20:55 ] @
Ja takodje razmisljam o takvom sisemu za dojavu.Mene prvenstveno brine led,grad ili tuca sad kako je ko naziva :( Od otprilike pre mjesec dana nikako nismo dobri.
U stvari to nije bila tuca nego slabija " meteorka kisa".Sklonio se u plastenik i skontao da je bila velika greska.Folija iznad koje je ona meza sjenilo+pritiv gradna sto spomuse nisu bili nikakva prepreka za ovo sa slike. Plastenici rastureni,rastureni auti,rastureni krovovi.
Ruka od moje kcerke koja je odrasla osoba.
[att_img]
Imam nekih srestava "ostalo od rata".Okrenuo bi to u nebo i signal doveo na okidanje :)
[ veselinovic @ 10.09.2016. 09:54 ] @
Najljubaznije vas molim da se vratite civilizovanom dijalogu.
Malo fali da se kljuca tema.
[ vladd @ 10.09.2016. 11:39 ] @
Mislim da je ovo staza kojom bi lav trebao da krene, za pocetak.
http://www.stormwise.com/page31.htm
A ja za koju nedelju krecem da pravim infrazvucni senzor, za neke druge potrebe, pa ce valjda biti nesto od tog projekta
A ako se ima para, moze se krenuti i u veci zalogaj doplera na 9GHz
[ mikikg @ 10.09.2016. 12:04 ] @
@vladd
Jasno mi je kako radi ta antena, ali sta dalje sa tim signalon?
Sta znace tj koja je zavistnost infra frekvencije za ovaj problem sa nevremenom?
[ vladd @ 10.09.2016. 23:26 ] @
Vise je mikrofon nego antena. Do 5Hz su tornada, frekvencije generisane pijavicom, a od 5-15Hz su udari groma, odnosno tu se nalaze pikovi zvuka. harmonici se propinju i do opsega 30-50Hz.
Uglavnom, ima dosta literature na tu temu, samo treba obaviti neka merenja i definisati kriterijume za obradu podataka senzora, kada je kriticno, na kojoj frekvenciji i pri kojoj amplitudi.
Zanimljiv projekat kapacitivnog infrazvucnog mikrofona
http://www.techlib.com/area_50/infrasound.htm
[ samuki @ 11.09.2016. 15:50 ] @
Trebalo bi da se aktivira senzor za grmljavinu ! Jer ima jako mnogo grmljavine! 😁

[ Horvat I @ 12.09.2016. 19:42 ] @
Možda bi trebalo spomenuti fizičke promene koje prethode grad_u
Temperatura se popne u odnosu na prethodne dane, prestane kretanje vazduha, smanji se atm pritisak, poveća rekativna vlaga vazduha.
Dolazi do naglog pada temperature,(i do 10C) pokrene se vazduh(često promenljivog smera) pojavi se ozon "miris kiše" Ponekad se čuje dolazeća grmljavina, Ponekad počne jaka kiša do provale oblaka, čuje se približavanje grad_a dobovanje lupanje.
Provala oblaka retko prođe bez grad_a
[ vladd @ 12.09.2016. 20:00 ] @
Te promene se pojavljuju i pre obicne kise, bez grmljavine, a i tema je "senzor koji aktivira grmljavina".
Sve u svemu, dopunska merenja, temperature, pritiska, vetra nisu nepozeljne, ali i pored toga za konkretan lokal treba definisati referentne kriterijume za detekciju i definisanje nivoa nevremena.
Ipak nismo "dolina tornada", ali su ipak stete u poljoprivredi nazalost ceste.
Detekcija grmljavine je detekcija pre detekcije promene pritiska, na vecoj udaljenosti.
[ zica49 @ 12.09.2016. 20:38 ] @
Strmoglav pad temperature i jonizaija su uvjek nagovjestaj grada.
[ yz7myg @ 12.09.2016. 22:02 ] @
Uf,mislio sam da je prostije i da taj zvuk moze aktivirati "nesto" kao recimo senzor za kisu.
Treba mi za bastu i malinjak.Nisam mislio na jacinu groma i praznjenje nego da zvuk aktivira motor koji
bi povlacio sajlu na konstrukciji na kojoj je mreza ili cerada za bastu.
Zašto bi se zamarao sa pravljenjem bilo čega da ti aktivira protivgradnu mrežu?Kod mene u blizini ima voćnjak kojeg štite protivgradnom mrežom.Kada protivgradnu mrežu rašire nesklanjaju je dok ne oberu Jabuke.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|