[ Machiavelli... @ 09.09.2016. 16:20 ] @
Pozdrav,

Zanima me da li je moguce da koristim SBB fiskni telefon preko VPN na drugoj lokaciji. Trenutno imam podesen OpenVPN na raspberry pi da bi mogao da gledam srpsku televiziju (sto online, sto preko D3Go - kanale koji nisu dozvoljeni da se gledaju iz inostranstva).
Zanima me da li je moguce da napravim, VPN konekciju sa SBB modema na neki drugi ruter i na taj ruter povezem fiskni telefon (podrazumeva se da ruter iam mogucnost podesavanja VPN i prikljucak za telefon)?

[ madamov @ 10.09.2016. 14:53 ] @
Čemu to pored Unifona?
[ bachi @ 10.09.2016. 20:02 ] @
Unifon ako se ne varam ne može iz inostranstva.


Tako da mu svakako treba VPN na SBBovoj strani. E, sad, ako imaš onaj home gateway on u teoriji ima u sebi VPN server, IPSec je u pitanu, pa malo prostudiraj šta i kako.

Podigao bi VPN na SBBovom modemu, na mobilnom stavio VPN klijenta koji bi se kačio na taj modem, a onda stavio Unifon aplikaciju na mobilni i to bi radilo.

Ako imaš običan kablovski modem, ili da probaš da tražiš od SBBa home gateway da ti stavi, zavisno od paketa imaš pravo ili ne, ili da kupiš neki ruter koji je i VPN. Asusovi bežični ruteri imaju u sebi i OpenVPN server, pa onda možeš OpenVPN klijent na mobilni i onda opet koristiš Unifon.

Ako si mislio na varijantu preko SIP servera, to na žalost ne može, jer SBB za obične korisnike ne daje parametre za SIP, pa bi u tom slučaju morao da koristiš ATA adapter, ali to ispada smešno da se digitalni signal prvo konvertuje u analogni (to radi SBBovim modem), pa onda analogni da konveruješ u digitalni i šalješ dalje IPom, bolje u tom slučaju Unifon.

Edit: Aaaaaaaaah, imaš već VPN na SBBovom modemu, onda samo OpenVPN klijent na mobilnom i unifi.

Samobeleška: Sledeći put Vladimire pročitao ceo post.
[ madamov @ 12.09.2016. 08:23 ] @
Može iz inostranstva, koristio sam Unifon u: Grčkoj, Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Francuskoj, Portugaliji, Italiji i SAD.
[ bachi @ 12.09.2016. 08:45 ] @
Onda problem rešen. :D