[ djalminha @ 12.09.2016. 21:05 ] @
Da li se u Srbiji po firmama koristi Business Intelligence / Data Visualization software kao npr Qlikview ili Tableau?
[ Sadun @ 13.09.2016. 08:19 ] @
Da :)
[ djalminha @ 13.09.2016. 15:49 ] @
Hvala. U kojoj meri i ima li poslova za developere?
[ Sadun @ 14.09.2016. 07:35 ] @
To je vec malo drugacije pitanje. Zavisi od firme do firme, mada obicno imaju 1,2 coveka koji se bave tim delom e sad koliko je veliko znanje i potreba za novim ceovekom....
Ono sto ja znam je da obicno ide nesto kao one man show, dakle covek zaduzen i za ETL podataka + dashboard kreiranje. Normalno ovo nikad nije najsrecnije resenje ali probaj ti nekome objasniti da treba da plati posebnog coveka za kreiranje dashboarda u ovo vreme kada svi jure samo da krate troskove ;)

Moguce je da npr. u jednoj ili 2 firme imas tim od 2-3 coveka koji se bave ovim delom posla ali nesto naprednije bas i nisam siguran.
Ako imas znanje i neke projekte / sertifikate mozda nije lose da probas u firmama koje su implementation partneri. Koliko sam cuo iz nekih neformalnih razgovora, ni njihov obim znanja nije bas najsrecniji, ali obzirom da je ovo relativno nova oblast za Srbiju to bi moralo da se menja
[ djalminha @ 14.09.2016. 15:18 ] @
Hvala jos jednom.
Da li si upoznat kako stoje stvari sa R ili Phytonom? (Nesto sto na zapadu zovu data science.)
[ jablan @ 14.09.2016. 15:22 ] @
U kom smislu kako stoje stvari, šta ustvari hoćeš da znaš?
[ djalminha @ 14.09.2016. 16:28 ] @
Ima li poslova za strucnjake tih profila (sa tim znanjem)?
Zivim van zemlje 10ak godina pa nisam upoznat.
[ jablan @ 14.09.2016. 16:46 ] @
IT tržište u Srbiji je minijaturno i ne može se graditi karijera u tako uskospecijalizovanoj niši (naravno izuzeci postoje, ali su izuzeci). Ako firmi i treba takav kadar, zna da su verovatnoće da se na srpskom tržištu radne snage nađe konkretan kadar (tipa data scientist sa iskustvom) praktično nula, pa onda daju oglas i zaposle jačeg "programera", "statističara" ili "matematičara", pa ga obuče kroz nekoliko meseci. I onda kad se ta firma zatvori ili promeni fokus, taj čovek je opet na ulici sa znanjem koje teško može da unovči jer je tržište malo, onda opet mora da konkuriše na nekom poslu gde se traži "običan" programer ili matematičar.

Na intervjuima na kojima sam prisustvovao par puta su se pojavljivali likovi koji su radili na zapadu, po pravilu usko specijalizovani, često za neke prilično egzotične platforme. Ne sećam se da smo ikad primili nekog od njih, uvek gledaš da zaposliš nekog ekstremno snalažljivog klinca sa faksa koji uči jako brzo.

Uzgred, "Python" a ne "Phyton".
[ jablan @ 14.09.2016. 16:55 ] @
BTW ako ti je stalo da se vratiš ovamo, nađi klijenta tamo za koga ćeš raditi remote kao freelancer. Ako nađeš dobrog klijenta i ako si dobar radnik držaće te godinama i dobro će te plaćati.
[ djalminha @ 14.09.2016. 20:05 ] @
Tako sam nesto i naslucivao.

Zahvaljujem na pojasnjenju. Nije zbog vracanja - vise radoznalost.
[ Sadun @ 15.09.2016. 08:40 ] @
Sve lepo receno.
Moje neko privatno zapazanje je da kada lokalnim firmama treba neko za posao u 90% slucajeva daju opis koji sadrzi sve zivo, samo sto jos i kuvanje kafe ne stave. Cini mi se da oni sebi dizu cenu (barem u svojim ocima) kada traze ljude sa iskustvom (poznavanjem kako kazu) raznih softverskih alata koji ponekad ne da nemaju vezu jedno sa drugim nego ... :) Kao da su negde procitali, culi pa daj da vidimo i mi da stavimo mozda nam se javi neka super giga osoba koja bi da radi, ili da konkurencija vidi da mi to radimo pa se mozda uplase?

Kao da im HR devojke pisu oglase za posao a kako posle ide selekcija nemam predstavu.
BI vizuelizacija poput QV ili Tabelau je bas usko specijalizovana delatnost za Srbiju. Mozda pored onog sto je Jablan rekao da potrazis klijenta u USA pa remote da radis, ako vec imas znanja mozes da razmislis da napravis neki demo sajt ili aplikacije gde bi prikazao trenutno znanje i rad. Ovo tipa za neke kompleksnije radnje, set analysis i sl., optimizacije, neki screen cast ili nesto sl. Kako je ovo relativno nova oblast, ono sto znam je da u Srbiji nedostaje (ovo shvati uslovno) konsultanta sa znanjem kako resiti neke kompleksnije probleme. Nekako se na kraju to resi, ali je pitanje vremena, resursa, zivaca...