[ eBojan @ 14.09.2016. 11:47 ] @
Pozdrav,

Planiram izradu internet prodavnice u Prestashop CMS. Prodavnica ce biti organizovana za prodaju u vise drzava.

Da li je bolje, sa aspekta SEO, da bude:
1. www.nekaprodavnica.com/sr, www.nekaprodavnica.com/en, www.nekaprodavnica.com/de, www.nekaprodavnica.com/fr
2. sr.nekaprodavnica.com, en.nekaprodavnica.com, de.nekaprodavnica.com, fr.nekaprodavnica.com
3. www.nekaprodavnica.rs, www.nekaprodavnica.com, www.nekaprodavnica.de, www.nekaprodavnica.fr

Kakvo je vase iskustvo oko odrzavanja ovakvog tipa prodavnica?

Samo da napomenem da ovo nije samo visejezicna prodavnica, vec da mora da prati jedno trziste nezavisno od drugog (praznici, dogadjaji...)
[ zeljko.jankovic @ 12.10.2016. 21:52 ] @
1. Prvo se zove Subfolder
2. Drugo se zove Subdomain

Sa SEO aspekta, nikako ne stavljati sadržaj na subdomain. Na moz.com postoji gomila resursa koje možeš da pročitaš o SEO prednostima Subfoldera u odnosu na Subdomain.

3. Sa aspekta SEO, iako se više ne koristi obavezno, ja bih stavio www zbog kasnije izgradnje backlinkova. Zašto? Zato što ljudi koji žele da pomenu određeni sajt, to obično rade sa www i ne treba ih navikavati na adresu bez www, jer ako neko ima domen nekisajt.rs i neko ga pomene na nekom blogu ili gde god kao nekisajt.rs, ovo NIJE link, ali ako bi napisao www.nekisajt.rs, ovo JESTE link. Može da bude jako benefitarno.
[ netVision @ 12.11.2017. 11:19 ] @
Nikako subdomeni i subfolderi, više jezičnost sajta takođe ne preporučujem ako stvarno želite da se pozicionirate na nekom konkretnom trzistu. Zakup nacionalnog domena www.nekaprodavnica.com/fr i hosting u toj drzavi, prijavljivanje na local business i onda samo kvalitetan sadrzaj i kvalitetna link building strategija i to je to. Savetujem ti ozbiljan opis svakog proizvoda da uradiš a preko blogova na sajtu guraj varijacije ključnih reči, pominji bitne gradove iz te drzave itd.
[ Predrag Supurovic @ 12.11.2017. 11:31 ] @
Ako su sajtovi namenenjeni poptuno različitim tržištima, što će reći i razlišitim posetiocima, onda poddomen nije loša ideja. Pretraživači poddomene indeksiraju kao sasvimr azličite sajtove tako da će poddomen z aneki jezik biti kvalitetni je indeksiran kao takav.

Međutim, uticaj samog domena na pozicioniranje obično nije značajan, jer ima mnogo drugih, mnogo važnijih faktora koji presuđuju. Kad se dođe do ocene samog domena, obično je već odlučeno kako će sajt biti rangiran.

Tako da, napre se pozabavi sadržajem.