[ BLONDA. @ 20.09.2016. 15:27 ] @
Zdravo

Imam navedeni problem sa coolerom . Pri pokretanju samog laptopa ventilator radi u normalnom rezimu i dobija napon od 5.00 v ,
sve tako dok ne napustim BIOS i odma staje sa radom . Prvo sam mislio da je tako napravljeno da posle odredjene temperature on upali ali ne .

Gasi se (laptop) posle gledanja youtube snimaka igranja igrica .. Znaci ventilator ni da makne d┼żaba sto je temperatura presla 85c .

Provereni kablovi ali on radi pri pokretanju tako da nije nista od kablova.

Mislio sam da je u pitanju windows pa sam ga reinstalirao ali nikakav efekat nisam dobijo i kasnije ostanem u cudu kako u BIOS-U radi a ovamo ne ,
tako ti ja onda ostavim u biosu malo duzi period on se i tamo ugasi (duzi period 5-6 sec) .

Vracen bios na osnovna podesavanja ali opet nista . Onda ti ja uradim update BIOS-a i za divno cudo upali se u sistemu ventilator i odma stade ali odma (pola sekunde nije proslo )

I ostanem u cudu . Mjenjana termalna , ociscen ventilator , ploca proverena nema vidljivih fizickih ostecenja ...

Googlao sam o ovom problemu ali nista nema slicno , znaci na crvenoj zici dobijam 5 v (u prvih 5 sec ) kasnije 0 v , na zutoj dobijam 1v (prvih 5 sec) kasnije 3,3 v



Model laptopa koji je u pitanju : Acer Aspire 5610

Model procesora sa datim specifikacijama : http://ark.intel.com/products/...-2M-Cache-1_60-GHz-533-MHz-FSB

Operativni sistem : Windows 7

Kolicina RAM-a : 3 gb
[ gilopile @ 20.09.2016. 15:37 ] @
Hm. Moguce da je jednostavno PWM kolo odapelo ili ne dobija informaciju o temperaturi.

Za pocetak, pokusaj da instaliras Speed Fan i pokusaj manuelno da regulises RPM. Ako po default-u nece da radi, idi u opcije/ advanced i odaberi xxx on ISA i dole u padajucem menu-u izaberi MANUAL na PWM 1 ako postoji opcija i onda u glavnom menu-u podesi na 100%.

Pa javi da li tako radi.

Kako bi eliminisao problem sa OS-om, podigni Live Linux i tu ga optereti nekom HD multimediom ili sta god i vidi da li ce da se probudi FAN.

I na kraju, pogledaj da li ima koja opcija u BIOS-u, SMART FAN i sl?

Ovde si trebao da postavis temu:
http://www.elitesecurity.org/f247

Valjda ce mod. da premeste.
[ BLONDA. @ 20.09.2016. 16:14 ] @
Uspeed fan-u mi nije ni ucitavao nikako ventilator .
U samom bios-u kolko sam video nema NISTA sto se tice ventilatora.

Evo sad ga ponovo sastavljam

Lp
[ BLONDA. @ 20.09.2016. 16:17 ] @
E sad mi cudno ako je kolo otislo sto bi ga palilo na pocetku mada...

Lp
[ BLONDA. @ 20.09.2016. 21:30 ] @
Da li moze biti i do same baterije . To nisam naglasio baterija nece da se puni samo sluzi da prekrije supljinu tu .
Do ovog podatka sam dosao sa par foruma na internetu gde su ljudi govorili kako ventilator nece da se upali posle odredjenog procenta baterije .
[ gilopile @ 21.09.2016. 01:58 ] @
AKo si me poslusao, i podigao Live Linux, znaces sta je problem.

Ako ni pod Linux ne radi, onda je definitivno HW kvar i treba ga traziti na relaciji CPU sensor - i koloa za reg. obrtaja FAN-a.
Pre svega, bitno je da install chipset driver ako pod Linux sve radi.

Ne znam tacno za taj model laptopa, ali itekako igra ulogu drajveri za cipset - i GPU ako je FAN `vezan` na istoj grani. -

Neki laptopovi imaju vezu GPU-CPU preko xxxISA i kontrolisu zajedno FAN GPU/CPU..
Za konkreto ovaj model, ne znam. - Nisam istrazivao.
AKo ne uspes da resis, kontaktiraj me na P.P.
[ BLONDA. @ 21.09.2016. 17:58 ] @
Ovako na cd sam imao linux backtrack 5 i za divno cudo ventilator radi .



Lp
[ gilopile @ 22.09.2016. 13:12 ] @
Pokusaj i Linux Mint, recimo. Ako radi, sve je ok sa HW.
Onda OS zeza. Reinstaliraj sve drajvere za chipset
[ BLONDA. @ 29.09.2016. 19:51 ] @
Samo da javim .
Laptop je sredjen problem je os .
sam laptop nije imao drajvere za win 7 i novije .
Dignut xp sp3 drajveri sredjeni i sve za 5 .
Ali jos sto je gore da sam taj momak tvrdi da je radijo na win7 .

Hvala na pomoci .

Lp