[ R A V E N @ 27.09.2016. 03:49 ] @
﹖je tzv. small question mark i najbolja je alternativa za obični "?" koji nije dopušten u imenu datoteke pod Windows-ima. Ako neko zna bolju, naprijed!
[ Predrag Supurovic @ 27.09.2016. 04:36 ] @
Ima jedno zlatno pravilo: u nazivima datoteka nemoj koristiti znakove koji ne spadaju u brojeve i slova latinske abacede, znaka '-' i znaka '_'. Ako koristiš specijalne znake kad-tad ćeš zažaliti.

[ calexx @ 27.09.2016. 08:22 ] @
Baš tako, linux dozvoljava i ? i : i slične specijalne karaktere koje windows ne prihvata ali neću da ih koristim iz tog razloga, kad-tad se pojavi neki problem. Ne razumem ideju da ime bude komplet po želji, sad viđam da ljudi u imenu recimo slike daju kompletan opis onoga što je na slici i to pređe razuman broj slova ... i posle se čude zašto to ne mogu da narežu na disk. Svako bi morao da prođe neki period sa limitom 8+3 da se malo navikne pa posle neće da daje opisna imena od 300 karaktera. ;)

Nekada sam u ime fajla uvaljivao alt-255 što se prikaže kao blanko karakter a nije i znam da sam pravio (namerno) neke probleme ostalima ali je to bilo iz drugog razloga.
[ R A V E N @ 10.10.2016. 16:08 ] @
Mislim da zavisi od verzije Unicode-a implementirane na operativnom sistemu. Ako se susretne sa simbolom kojeg ne prepoznaje, trebalo bi da ga automatski zamijeni sa specijalnim Unicode simbolom za te slučajeve, koji izgleda kao pravougaonik, mada bi valjda trebalo da to bude "�". Ne znam kako se zove, ali može se vidjeti na Internetu ako se potraži burmansko pismo na Windows-ima 7, za koje nikada nije, ako ne griješim, stigla službena podrška za Windows-e 7. Vjerovatno se mogu instalirati neki neslužbeni imboli.

Citat:
i posle se čude zašto to ne mogu da narežu na disk


To je vjerovatno nastajalo zbog prevelike dužine putanje. A s druge strane, npr. na Windows-ima 98 SE ako je bilo u datotečnom imenu slovo "ć", ona ga samo zamjeni simbolom "_". Niti se datoteka više može otvoriti, niti preimenovati niti obrisati.
[ calexx @ 10.10.2016. 23:09 ] @
Zašto bi 98SE menjao slovo ć u imenu nekim znakom? Misliš da su naša slova počela da se koriste od XP-a??