[ pisac @ 27.09.2016. 20:53 ] @
Samo da ispričam šta mi se desilo, pa nekome može biti od koristi.

Dakle, imao sam jedan relativno bučan ventilator na procesoru koji je držao procesor na 35oC dok se vrteo na oko 3500 obrtaja.
Onda sam jednom prilikom slučajno zakačio prstom taj ventilator u punoj brzini i odlomio krilce. Pošto je ventilator počeo da bruji kao sumanut morao sam da ga balansiram odnosno da odlomim još neko krilce. Pošto je broj krilaca (9) bio neparan a deljiv sa 3, odlomio sam još 2 krilca u trouglu, i dobio balansiran ventilator.

Šta se onda desilo? Pa, buka ventilatora je postala za neku nijansu veća jer je ventilator sa odlomnjena 3 krilca počeo da se vrti oko 4800 obrtaja u minuti, ali je ta uvećana buka uglavnom dolazila od kuglica/lagera a ne od vazduha (logično). Međutim, ono što je najzanimljivije jeste da je temperatura procesora sa 35oC spala na 28oC.

Eto, možda nekome bude koristilo ovo neobično iskustvo.
[ SlobaBgd @ 28.09.2016. 01:54 ] @
U, jeee!!
Šta bi bilo da si odlomio sva krilca? Temperatura bi išla u minus?!
[ pisac @ 08.10.2016. 20:07 ] @
Ne samo da radi "cool" nego i izgleda "cool"

[ gilopile @ 08.10.2016. 20:23 ] @
Hehehe, dobio veci overflow sa manje krilaca :) Kod tebe milina, sve izbalansirano.

Isto mi se davno desilo na jednom vent. od hladnjaka za soc. 775. Slucajno sam brknuo prst i odlomio krilce. Treslo se nenormalno i nisam uspeo ni kad sam smanjio RPM da ga koliko toliko stabilizujem, pa sam isto to pokusao - da ga dovedem u centar lomeci krilca. :)

Samo sto kod mene nije proslo OK, jer je valjda bio paran broj krilaca i nikako da izbalansiram. Kidao sam i kidao, kidao i na kraju sve pokidao :D

Stavio neki vent od ATX napajanja i cao, dok nisam nabavio drugi.

E da, na jednom sa odlomljemnim krilcetom zalepio sam super lepkom i drzalo godinama. Sve je crklo na tom kompu, a samo vent ostao OK :)
Pokusavao sam to jos nekoliko puta, ali jednostavno lepak nije hteo da se vata. Valjda su i te lepkove pokvarili...Ni za go qurc vise nisu...

----------------------------------------------------------------------------
Koji ti je to komp? Jel to soc. 478? Nije valjda sa integ. grafikom, bez AGP slota?

Ja sam alergican sa tim soc. 478 plocama i njihovim originalnim hladnjacima, ventilatorima. Nenormalno su bucni, a overflow nikakav. Uvek sam lomio te drzace za FAN i stavljao od ATX napajanja FAN i spajao po potrebi na 5 ili 7.5V i milina kakva tisina, a hladi 3x bolje nego oni visokoturazni, bucni prcoljci.[Ovu poruku je menjao gilopile dana 08.10.2016. u 21:37 GMT+1]
[ tuxserbia @ 08.10.2016. 21:36 ] @
Ja sam jedan specifičan "opravio" vrućim lepkom. Pa naknadno izbalansirao sa kapljicom-dve na drugim krilcima. Radio baš dugo.
[ ademare @ 09.10.2016. 20:28 ] @
Meni se desilo nesto slicno . I to sa onim najboljim kulerom Box sa bakarnom osnovom i unutrasnjost je od bakra originalno zamisljen za Pentium 4 8XX dva procesora u jednom i to se grejalo ko ludo pa je Intel davao ove Box kulere.

Kad sam dobio kompjuter bila je iskljucena u BIOS-u kontrola broja obrtaja ventilatora ! Jos plus svega napajanje koje je u sebi imalo dodatnu plocicu za kontrolu broja obrtaja ventilatora !! Valjda je zato neki " genije " i iskljucio kontolu u BIOS-u.

U sustini ventilator je dok nisam ukapirao sta se desava isao do 6.000 u min !!! Procesor je bio u granicama normale za tu klasu ispod 50 stepeni . I naravno Djavo nikada ne spava dok sam opipavao Kuler rukom koliko je vruc , sta se desava sa njim, zakaci mi se onaj dodati kabl 4 pinac za peraja hladnjaka ! Ventilator stoji zaglavljen i ja znajuci da tom modelu malo treba umesta da iskljucim komp, povucem kabl i peraje pukne !!!

Posle izbacim napajanje , ukljucim u BIOS-u kontrolu brzine ventilatora i umesto 6.000 gde se cuo jace od Kosacice, dobijem normalnih 2.100 obrtaja ali zbog jednog peraja manje drci , mada nije toliko drasticno i nepodnosljivo kao kada se vrteo na 6.000 obrtaja.

To mi se desilo naravno jednom u zivotu , jer je realna sansa za ovako nesto bar sam mislio mala, ali koliko citam i nije Sada je sve manje vise normalno , ali me brine sto zbog mehanike kretanja fluida vazduh vise ne struji ravnomerno , brujanje mi ne smeta i sto moram da nabavljam novi . Nabavio sam mu noviji procesor E6XXX pa ce grejanje biti manje.

Jedino sto mi nije palo na pamet , a nece ni posle ovih tekstova da se lome dodatna peraja, jer to nece resiti nista .