[ Misha667 @ 05.10.2016. 09:15 ] @
Kao sto naslov kaze,muci me gde nabaviti startni relej kompresora. Ovde u mom kraju u nijednoj radnji nemogu da nadjem, prema tome prvenstveno bi mi odgovarala online kupovina.. na googlu se nisam snasao iz razloga sto uvek naletim na startne releje za danfoss kompresore,a meni treba za stari obodin frizider na R12, mislim da se u Mostaru proizvodili kompresori..strucnjaci verovatnije znaju preciznije od mene na sta mislim.
[ DOLLE @ 10.10.2016. 07:53 ] @
Ja sve startne relee, na friziderima i zamrzivacima, menjam sa Danfosovim releima i nisam imao problema do sada. Uvek sam ostavljao bimetalnu zastitu od kompresora na kome je crkao( zalepio) startni rele. Ako nije bilo moguce fizicki da stane na sami motor ja rele stavim u plasticnu kutiju i zicama dovedem do prikljucnica na motor. Ako je na tvom frizideru Asperin ili Soko motor danfosov rele moze i fizicki da stane.
[ mib357 @ 12.10.2016. 17:44 ] @
rele wtf?
[ Bosske666 @ 23.05.2024. 16:28 ] @
Pozdrav drugari, da ne otvaram novu temu, i mene jako muči problem sa start relej za prastari Obod frižider (onaj mali, 70tak cm visine).
Stari je klixon 9660b oznaka na njemu. Ali sa njim neće da pokrene motor, kad ga malo mrdnem on prespoji i motor krene da radi. Rasklapao sam ga, prelemio kontakte na kontaktima ali opet brljavi pa nekad spoji, nekad ne. Kad ne spoji, zazuji i izbaci bimetalni prekidac.
Na direktno tj kad ručno dovedem impuls na startni izvod, svaki put pali odmah, i hladi savrseno. Radio je tako par sati i što se tiče motora kompresora mislim da je sve ok. Ugrije se motor onako na nekih 55-60 stepeni, ali mislim da je to normalno.

Izvodi na motoru su gore faza, dole desno radni i dole lijevo startni(kontra od gorenje i sl frižidera)

E sad, problem je naći taj relej, ili bar naci koji je zamjenski, i koji bi mogao da radi bez problema.
Nasao sam neki danfos univerzalni, beli, ali on unutra nema prekidac, vec samo kao tabletu/otpornik od 20 oma, pa ga nisam priključio da ne bi spalio startne namotaj.
https://kupideo.com/relej-startni-103no016-danfoss (samo navodim kako izgleda

Unaprijed hvala
Koga god živo da pozovem, gledaju me ko krava mrtvo tele, i na zalost od 20tak izguglanih prodavaca dijelova, nisam uspio dobiti informaciju koji zamjenski rele moze da se koristi, i da li moze taj danfos sa otpornik om bez prekidača.
[ gti2 @ 23.05.2024. 21:23 ] @
Danfoss-ovi (sadašnji Secop) kompresori imaju u sebi termičku zaštitu pa je zbog toga nema u tom PTC startnom releu. Dakle ako staviš takav, kompresor neće imati zaštitu od pregrevanja ili prevelike struje.
[ Bosske666 @ 24.05.2024. 06:20 ] @
Ne mislim na termičku zaštitu, ima bimetalna zaštita koju ću ostaviti. Problem je što kod ovog danfosa svo vrijeme dobija struju na startnom namotaj, samo preko otpornika od 20 oma. Nema prekidac ono da posle pola sekunde isključi struju na startnom namotaju.
Rekose ovdje da ubacuju neke danfos umjesto kliksona, pa rekoh da li neko zna oznaku danfosa koji može da zamijeni klikson, tj da ima prekidac