[ djekic @ 07.10.2016. 21:14 ] @
Pozdrav,
Listao sam malo teme ali nisam nasao konkretno sta me zanima a siguran sam da mi na brz i lak nacin mozete pomoci.
Odavno mi je ovaj instrument zapao za oko,ali nikako da se odlucim za kupovinu.
Posedujem vec 7-8 god VOLTCRAT VC140,ali me u poslednje vreme nervira jer nema merenje capativnosti.
Ja nisam neki strucnjak ovo radim kao amater i treba mi za neke osnovna merenja ali bi zeleo da kupim sto bolji i sirokih primena instrument.
Sta mislite o ovome ili neki u ovom cenovnom rangu.
Samo me zanima da razne elektronske komponentne mogu da merim, da ne bude kao sa ovim mojim.

[Ovu poruku je menjao djekic dana 08.10.2016. u 11:43 GMT+1]
[ guja011 @ 08.10.2016. 00:50 ] @
prvo pogledaj specifikacije na netu, naprimer
https://vikiwat.com/userfiles/...dc-vac-aac-adc-ohm-hz-t--0.pdf

sprava je šarena, znači nema-čega-nema ali nijedno od toga nije nešto ubedljivo pa čak ni željeni merač kapaciteta.
treba li ti merenje buke, temperature, svetla, vlage? 1 u 100 slučajeva, čak i ređe.
ajd temperatura kao treba. pogledaj specifikacije, čak i za upotrebu termopara, tačnost je loša, bar u donjem opsegu.
ac merenje, slabo.
kapacitet, slabo.

ako je cifra mala , a ceniš da je bolji od prethodnika, a ti uzmi.
[ djekic @ 08.10.2016. 08:04 ] @
Tacno je da mi sve ovo netreba sto si naveo ali mozda nekada zatreba,time se vodim.
Evo najlakse je samo da dobijem savet kao da sebi kupujes sta bi odabrao od od silni ponuda,mastech,voltcrat,uni-t ....
To je sve od prilike do 10.000 ali ja sam zaista ne znam da odlucim sta da kupim a da se ne pokajem.
Misljenje o UNI-T UT61B
Jer kao sto sam rekao zeleo bi da mogu da premerim svaki deo na stampanoj ploci.
Hvala.

[Ovu poruku je menjao djekic dana 08.10.2016. u 09:21 GMT+1]
[ DSL @ 08.10.2016. 08:15 ] @
Svaki deo???
Onda,bato, pre svega,procitaj ovo... http://www.elitesecurity.org/t...omponenti-kineskim-kazaljkasem

Sto rece Guja,jezim se od skupih instrumenata. .. sve se bojim da ih nakacim u zivo kolo i da ga u 2 ujutru, skenjan od umora i bez koncentracije, ne spalim na pravdi Boga.... zato mi je kuca puna 5e turbogigamegatech jevtinih instrumenata koji u 99% rade posao, kako kome i u kako se kojom ko oblasti elektronike bavi...

Kombinacija 2 jevtina (kazaljka i digitalac) i nekog a la Fluke-ta radi posao vecini...ja jedino patim za termalnom kamerom.

Instrument koji meri sve se zove covek.
[ ademare @ 08.10.2016. 20:24 ] @
Svaka cast " braci " Kinezima na kvalitetnoj tehnici od 200 din

Sa takvima samo za onu struju koja ne ubija coveka , multimetar ce vec da pokaze svoje

Ja sam merio proslog meseca, pozajmim coveku adapter 9V 2A i on mi ga donese posle nedelju dana , uspeo da ga pokvari ?! Uzmem da premerim sta se dogadja , voltazu daje ali nema amperazu jelte, nema nista trece . Nisam ga do kraja rastavio , ali po ponasanju da nije mogao da pokrene uredjaj drugi koji trazi malu amperazu 250mA Resim da izmerim koliko mu je opala Amperaza jer na Kinezu od 300 din ima podeok da se rotirajuci prekidac postavi u polozaj 500 mA . Mnogo vise nego sto ispravljac daje .

Posle par trenutaka , Kinesko cudo tehnike je jednostavno izgorelo !! . Posle sa starim Voltcraftom isto kazaljkasem izmerim kao sto sam i predpostavljao da daje amperazu nesto oko 200 mA . Nije izgoreo kao Kinez i nece ko zna jos koliko ! Ima jedno 25 leta .

Otvorim Kineza posle gasenja vatre i vidim unutra Tuga ! Ne vredi ni trazenih 300 din . Zastita nikakva , da bi ustedeli sebi 1 Cent nisu stavili ama bas nikakav osigurac ili bilo kakvu zastitu . To sto je pisalo 500 a izgoreo na 200 . ko te pita !

[ baki. @ 08.10.2016. 22:24 ] @
Citat:
ademare:

Ja sam merio proslog meseca, pozajmim coveku adapter 9V 2A i on mi ga donese posle nedelju dana , uspeo da ga pokvari ?! Uzmem da premerim sta se dogadja , voltazu daje ali nema amperazu jelte, nema nista trece . Nisam ga do kraja rastavio , ali po ponasanju da nije mogao da pokrene uredjaj drugi koji trazi malu amperazu 250mA Resim da izmerim koliko mu je opala Amperaza jer na Kinezu od 300 din ima podeok da se rotirajuci prekidac postavi u polozaj 500 mA . Mnogo vise nego sto ispravljac daje .

"Nešto nije u redu..." Reče Đenka: "ili je struja ili su osigurači"

9V 2A , a posle kažeš da je 500 mA više nego što ispravljač daje...
Da nisi nešto pogrešio?
[ ademare @ 09.10.2016. 21:30 ] @
Ne nego mi je covek posle pozajmice , posle 7 dana koriscenja uspeo da pokvari ispravljac.

Pise sve u postu .

Pozajmio sam mu ispravljac 9V 2 A , a on mi vratio ispostavilo se 9V 0,2 A ! Naravno nije krio da je pokvareno, jer ispravljac vise nije imao snagu da napaja , radilo se o starom Asusovom Ruteru.
[ zica49 @ 09.10.2016. 21:50 ] @
Kako si spajao multimetar na adapter?
[ scoolptor @ 09.10.2016. 23:27 ] @
Imam na poslu jedan takav Mastech MS 8209, i mogu raci da dobro laze prilikom merenja vlaznosti vazduha, i nivoa buke.
U mernoj laboratoriji imamo izuzetno precizan merac vlaznosti vazduha (i temperature ambijenta), koji sam koristio kao referentni instrument.
Interesantno, mobilni telefon (LG G3) se pokazao kao prilicno tacan merac nivoa buke. Ne secam sa koju sam aplikaciju koristio, kada sam uporedio ocitavanja sa instrumentom koji su doneli
momci iz instituta koji je proveravao nivo buke u masinskom pogonu.
[ Gosha_Nish @ 10.10.2016. 01:53 ] @
Za 10 'iljada mozes da kupis i neki Sanwa instrument i da te ne boli glava.
http://www.esns.rs/catalog/sanwa

Npr. PC500A
[ djekic @ 10.10.2016. 14:53 ] @
Sve sam blizi odluci da kupim sebi Uni-t UT61C

Maksimalna cifra koju mogu da priustim a koliko sam shvatio ovaj model C je najbolji od Modela A,B,E,D.

Evo specifikacije
UNI-T UT61C
SPECIFICATION:
DC Voltage Measurement:
60mV / 600mV +/- (0.8%+3)
6V / 60V / 600V +/ -(0.5%+1)
1000V +/- (1.0%+3)
AC Voltage Measurement:
45Hz ~ 1kHz
60mV / 600mV +/- (1.2%+5)
6V / 60V / 600V +/- (1.0%+3)
750V +/- (1.2%+5)
DC Current Measurement:
600µA / 6000µA +/- (1.0%+3)
60mA / 600mA +/- (1.0%+3)
6A / 10A +/- (1.2%+5)
AC Current Measurement:
45Hz ~ 1kHz
600µA / 6000µA +/- (1.2%+5)
60mA / 600mA +/- (1.5%+5)
6A / 10A +/- (2.0%+5)
Resistance Measurement:
600 Ohm +/- (1.2%+2)
6 kOhm / 60 kOhm / 600 kOhm +/- (1.0%+2)
6 MOhm +/- (1.2%+2)
60 MOhm +/- (1.5%+2)
Capacitance Measurement:
40nF +/- (3.0%+5)
400nF / 4µF / 40µF +/- (3.0%+5)
400µF +/- (4.0%+5)
4000µF: only reference
Temperature Measurement °C:
-40°C ~ -20°C - (8.0%+5)
> -20°C ~ 0°C +/- (1.2%+4)
> 0°C ~ 100°C +/- (1.2%+3)
> 100°C ~ 1000°C +/- (2.5%+2)
Temperature Measurement °F:
-40°F ~ 4°F - (8.0%+6)
> 4°F ~ 32°F +/- (1.2%+5)
> 32°F ~ 212°F +/- (1.2%+4)
> 212°F ~ 1832°F +/- (2.5%+3)
Frequency: 10Hz ~ 10MHz +/- (0.1%+4)
Duty Cycle: 0.1% ~ 99.9%

SPECIAL FUNCTIONS:
Manual Ranging
Diode
Continuity Buzzer
Data Hold
Max/Min Mode
Display Backlight
REL
Sleep Mode
RS232(USB)
Fuse
Input Impedance for DC Voltage Measurement Around 10 MOhm
Low Battery Display < 7.5V

Mislim da je ovo za moje amaterske popravke sasvim dovoljno i da cu biti zadovoljan.
Da proverim grejac na bojleru,rinlu,kondenz. masine prekid kabla
....
Danas sam zvao 10 radnji ali nigde da pronadjem ko je uvoznik i gde i ima u prodaji.
Pronasao sam po neki model ali ovaj ne.
Ako moze pomoc gde da kupim bicu jako zahvalan.
[ zica49 @ 10.10.2016. 19:03 ] @
Ne cini to..
Pogledaj na minut i 50 sekundi.
https://www.youtube.com/watch?v=IV6jXQQwNQs
Bez ustekanih pipalica vise od 300mV :( To nije dobro te ne ulijeva nimalo povjerenje da je kvalitetan multimetar. Impresivno izgledaju opcije koje su nabrojane,a posebno RS232 za konekciju na PC. Ko uopste danas ima serijski port na PC.

Uni Trend cesto rebrandirani u Conrad brend Voltcraft multimetri za siroke narodne mase.

Poslusaj kolegu Gosha_Nish i pazari Sanwu.
[ scoolptor @ 10.10.2016. 19:07 ] @
Citat:
Ko uopste danas ima serijski port na PC.

Kome je RS232 potreban taj ga ima.
[ PedjaZ @ 10.10.2016. 22:44 ] @
Citat:
zica49: Kako si spajao multimetar na adapter?

Ovo i mene zanima.
[ Living Light @ 10.10.2016. 22:51 ] @
Samo Vas citam+ GLEDAM...

31 Godinu sam u Rafineriji, i jos ne videh ni jednog inostranog

------Qurajbera koji je odradio TO o cemu VI pricate......
[ Living Light @ 10.10.2016. 22:57 ] @
Citat:
djekic:[/] ---Sve sam blizi odluci da

..da je najbolja odluka da sam sebi NE kupis nista...
[ djekic @ 11.10.2016. 07:31 ] @
Ja zaista sada posle ovi komentara ne znam sta da radim.
Gledao sam ovaj sanwa pc500a ali na zvanicnom sajtu nema ovaj uredjaj vec 510.
Da li je ovo neki stari model?
Siguran sam da kineski ovi Uni-t nisu nekog ekstemnog kvaliteta ali isto tako neverujem da bas nista nevaljaju i da nece moci da izmere nesto osnovno jer ja nisam elektronicar pa da su mi potrebni savrseno tacni podaci.
Posto ih u Srbiji nema po radnjama a na oglasima su skupi razmisljao sam da porucim iz Kine.
Sa dostavom izadje oko 45 usd sto je oko 5000,zaista nije puno.
Svi su napisali "NE" ali niko mi nije napisao konkretan odgovor zasto i sta gubim u odnosu na Fluke.
[ zica49 @ 11.10.2016. 09:52 ] @
Citat:
djekic
Svi su napisali "NE" ali niko mi nije napisao konkretan odgovor zasto i sta gubim u odnosu na Fluke.

Eh to nije poredivo :)

Nabrojano je mnogo opcija a nigdje nije spomenuta zastita od odabira pogresnog opsega. Na primjer na opsegu za kapacitet ustekati u 230V.Takodje na ospegu za otpor ili diodnom testu.Takve pogreske se rade svakodnevno.Za UNI-T to je najvjerovatnije katastrofalno ili u najboljem slucaju manje ostecenje.

Nevezano za tvoju odluku.
Pre mjesec sam bio u Zagrebu u jednoj trgovini elektronicki komponenti.Za ne povjerovat od svih mogucih marki imaju uglavnom taj UNI T od mjerne opreme. Imaju ih u kolicinama da je jedna cijela polica pretovarena time citavom duzinom trgovine.Ruzno to i izgleda a ima neki ruzan miris. Nekako instiktivno okrenuo ledja tome cim sam usao.

Ne kudim UNI T ali iamo sam priliku vidjeti unutrsnjast njihovog "bench" multimetra da umres od smijeha nekakav "prostorni "poremecaj ili je onaj "pocket" preselio svoj PCB u peterosobni stan :)

Moj kolega nema dva prsta na lijevoj saki jer mu je u ruci explodirao "crveni" multimetar :(
Sadrzaj iz baterije zavrsio u prstima da su ih morali odsjeci zbog infekcije :(
[ ademare @ 11.10.2016. 13:52 ] @
Moram da se ukljucim sa offom jer , vidim da publika to od mene Zahteva , pa da ne ispadne da odbijam odgovor

Adapter ima prilicno tanak dzek i zato i kod merenja voltaze nisam hteo da idem , uz pomoc trikova, posto je toliko uzano da nista osim bas tanke zice ne moze da udje unutra .

Zato sam i kod voltaze isao koliko - toliko na sigurno ! Svaki uredjaj koji imam , volim da otvorim , a kod ovog Asusovog starog Rutera , ima skoro 10-tak godina i nema cak ni danas uobicajeni N standard prenosa wi-fi signala , tako da sam iskoristio dva u jednom, otvorio sam ga da zadovoljim radoznalost, prikljucio adapter i izmerio napon na samom ulazu u Ruter .

Za Amperazu nisam ni tako hteo da rizikujem , jer nisam bio siguran koliko daje , bas da ne ostetim unimer .

Zato sam prvo ispravljac za koji sam utvrdio da ima i dalje propisanu Voltazu od 9 Volti , prikljucio za u zargonu se ti uredjaji zovu tranzistori , ali ovaj nije bas dzepni , jer u njega stane 6 baterija , znaci radio prijemnik , klasicni FM , koji radi na 9 volti ali zadovoljan je strujom od 250 mA . Posle prikljucenja video sam da ne radi kako treba , pa sam na osnovu toga zakljucio da ispravljac daje jos slabiju struju .

Napisao sam u prvom postu da sam ga delimicno rasturio iz originalnog kucista , i ovo je bilo previse vremena potroseno na zezanje sa jednim ispravljacem ( Kao i ovo kucanje detaljnih objasnjenja , kao da me isledjujete ) I tu na plocici pre izlaza , prvo sam na Kinezu podesio 500 mA i izmerio , da Gori Kinez .

Kasnije to isto pise u postu sa starim Voltcraftom izmerio 200 mA.

Nemam ja jedan ispravljac, nego svaka cast vama majstorima , al eto predpostavljam da niko od vas nema toliko . Imam oko 400 komada ispravnih , neispravne ne brojim , a dzekova dodatnih par stotina , od ovih 400 naravno ima i duplih , da nemam takav jos jedan , verovatno ne bih ni pozajmljivao .

Mogao bih ja jos dosta da kucam o ovome , samo da se nisam zamorio
[ DSL @ 11.10.2016. 14:04 ] @
Citat:
Nemam ja jedan ispravljac, nego svaka cast vama majstorima , al eto predpostavljam da niko od vas nema toliko . Imam oko 400 komada ispravnih , neispravne ne brojim

Ima, ima...X000....
[ bogdan.kecman @ 13.10.2016. 13:10 ] @
@djekic, nisam skontao za sta ces ti ovo da koristis ... ako neces prilaziti mreznom naponu / igrati se sa 220, posebno ne sa "one strane vrata" (hodnik, spratni ormar i slicno) UNIT i mastech su skroz ok .. mastech ima malo vise zastite, unit ima vise opcija, vecu rezoluciju ... ovaj ms koji si spomenuo na pocetku je odlican peti dmm ali za prva 4 ipak treba nesto preciznije po meni .. sve na njemu radi "onako" dakle "onako meri napon", "onako meri struju", "onako meri buku"... nista ne radi "dobro", ali ono da vidis dal sijalica 1 svetli jace od sijalice 2 za to je super, ako oces absolutnu vrednost luxa to zaboravi, greska je poveca

po meni, prvi instrument (glavni, koji najvise koristis) treba da bude neki brand name .. ne mora, naravno, ja sam pola zivota koristio mastech (kao super kvalitetni kinez, u poredjenju sa onim 200din kinezima) a ljudi zaradjuju pare sa 200din kinezima tako da (neki ostanu bez prsta, spale tu i tamo po nesto al..) ... sve moze .. ali idealno, ako vec mozes da odvojis kintu, prvi kupis dobar ... sanwe, stariji modeli (do jaja dobri dmm-ovi) mogu kod nas da se nadju za "smesne" pare .. PC5000A je sprava koja je kostala 500-600eur normalno, kod nas je mogla da se uzme za ~100eur, ako to mozes da priustis nemoj da razmisljas, PC500A je isto odlican (malo manja rezolucija), jeste starija verzija, 510 je noviji ali i 500A je vise nego ok, to je dobar profi aparat, imas i 510 kod nas, nesto je skuplji, vidim da je 5000A skocio na 16k .. e sad, ako mozes da dodas jos par k i da uzmes 510a http://www.esns.rs/sanwa-digit...-alati/instrument-sanwa-pc510a po meni ti je to idealan "prvi/glavni" dmm, imas mogucnost da uvati peak, imas mogucnost da snimis nekoliko merenja pa da vadis statistiku (min, max, avg..).. odlican dmm, bas odlican.. odlicna zastita, odlicna preciznost, stabilnost... za te pare nes naci bolji sigurno
[ Gosha_Nish @ 13.10.2016. 19:52 ] @
Ima nas ovde poprilicno koji koristimo Sanwa imnstrumente i ne pricamo napamet. Ja sam ovaj PC5000A uporedjivao sa HP34401A i razlika je tamo na nekoj decimali, meni nebitnoj. Sda HP "palim" mnogo redje jer imam poverenja u Sanwu.
[ djekic @ 13.10.2016. 21:33 ] @
Hvala puno na iscrpljenom odgovoru.
Definitivno odustajem od Unit i Mastec.
Ipak želim za sve da ga koristim.
Nije mi jasno kako UNI-T nema zaštite pa čemu služe ona 2 osiguraca ?
Ako nesmem na napon koji će mi djavo.

Sada me zanima da li Voltcraft ili Sanwa ?
da li U Beogradu ima neko da prodaje Sanwa,zeleo bih da pogledam. Hvala puno na iscrpljenom odgovoru.
[ Living Light @ 13.10.2016. 21:39 ] @
djekic,

Citas li Ti ono sto pise Gosha_Nish ???

[Ovu poruku je menjao guja011 dana 14.10.2016. u 01:33 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 13.10.2016. 22:21 ] @
sa tim osiguracem mozes da se slikas na high energy mestu (tipa 220V
steker) ..

razlika izmedju ozbiljne i nepostojece zastite je jedan od vecih faktora
cene dmm-a

voltcraft ima TESKO SRA123 uredjaje i mnogo dobre uredjaje, recimo imas
"potpuno isti" DMM, jedan se zove UNI-T drugi se zove voltcraft, oba
pravi UNI-T, sve spolja je identicno, iste funkcije, isti pcb, samo
spolja vidis da pise UNI-T a na drugom Voltcraft .. onda otvoris, vidis
da je identican PCB *SAMO* na UNI-T modelu fali pola komponenti na
PCB-u, zamenjene su kratkospojnicima ili ih uopste nema dok su sve te
komponente na Voltcraftu tu na pcb-u, dalje neke zastitne komponente na
ulazu na Voltcraftu su skupe velike komponente a na UNI-T su prcoljci
jeftini .. zakacis ga da meris otpor i nema razlike, meris napon nema
razlike, desi ti se sra123 UNI-T explodira i odnese ti 2 prsta,
Voltcraft uradi "beeeeep" i ugasi se .. a i razlika u ceni je samo duplo :D

e sad, voltcraft ima odlicne uredjaje ali su skupi, ono sto je kod
voltcrafta jeftino, to su krsevi, to te ne zanima ... bolje uzmi sanwicu
neces zazaliti .. vidi ja imam 2 uni-ta jedno 6 mastech-a razlicitih, 4
fluke-a i jednu sanwu... ta sanwa mi je non stop u ruci, ne bi je menjo
ni za sta :D (PC5000A) i krivo mi sto kad sam je kupovo nisam uzeo dve,
sad iz principa ne kupujem jos jednu posto em je skocila cena skoro 50%
(i dalje je to jeftino) em imam preko 10 dmm-a zelim da prestanem da ih
kupujem :D
[ zica49 @ 13.10.2016. 22:25 ] @
Citat:
djekic:

Voltgraft prekrizi znaci ostaje Sanwa.

Neko vrijeme sam pratio jedan Japanski forum . Japanci su cudo :) Sve je manje vise ok dok je interakcija na engleskom. Oni se ponekad zanesu pa pocnu sa 親愛なる友人、私はうれしいです. tad nastane problem. Jednom prilikom je bila rasprava Sanwa,Yokogawa ili neki treci multimetar.
Onda je neko od Japanaca spomenuo Gossen Metrawatt i nekoliko komentara samo pozitivno o tome (valjda simpatije jos od WWll).
Opet neko kasnije spomenu Fluke i podjose 親愛なる友人、私はうれしいです (to rade kad pop*zde).
Nije mi bilo druge nego posegnuti za google translatorom.. Da li je greska translatora ili nesto drugo ali "Japanski guru elektronike"je rekao ili je meni tako prevedeno....
Uzmi taj multimetar i gurni ga u wc solju...

Sanwa je dobar izbor.
[ bogdan.kecman @ 13.10.2016. 22:30 ] @
Voltcraft VC960
https://www.conrad.de/de/voltc...-iii-1000-v-cat-iv-121791.html
https://youtu.be/6_DXrrr2oH0

UT-71
http://www.eevblog.com/forum/testgear/uni-t-ut71d-review/
https://youtu.be/EBGEXVp18U0

uzmi sanwu :D
[ dr0id @ 13.10.2016. 23:07 ] @
Citat:
djekic:
Hvala puno na iscrpljenom odgovoru.
Definitivno odustajem od Unit i Mastec.
Ipak želim za sve da ga koristim.
Nije mi jasno kako UNI-T nema zaštite pa čemu služe ona 2 osiguraca ?
Ako nesmem na napon koji će mi djavo.

da li U Beogradu ima neko da prodaje Sanwa,zeleo bih da pogledam. Hvala puno na iscrpljenom odgovoru.

Povratna karta vozom do NS je 500 dinara, tamo uzmes gradski ili, jos bolje, prosetas Bulevarom do Sprintela i kupis
[ djekic @ 14.10.2016. 08:06 ] @
Definitino sam doneo odluku da to bude SANWA.
Samo mi sada ostaje da se odlucim za model.
Sta mislite koji kupiti ?
PC510a ILI 5000a ?
Ili nesto trece ?
Poslusacu drOid i kupiti kartu,malo se prosetam i uzivati u NS.
Neznam gde je povoljnija prodavnica Nis ili Ns ?
[ guja011 @ 14.10.2016. 11:55 ] @
Citat:
djekic:

Poslusacu drOid i kupiti kartu,malo se prosetam i uzivati u NS.
Neznam gde je povoljnija prodavnica Nis ili Ns ?

sprint elektronika ima i veb šop, ukoliko ti se ne putuje
[ djekic @ 14.10.2016. 17:29 ] @
Citat:
guja011: sprint elektronika ima i veb šop, ukoliko ti se ne putuje

Gledao sam sinoc katalog zato sam i pitao za savet koji uzeti konkretno.
Sto veci kapacitet,otpor,vise funkcija idem ka tome,da kupim sto je moguce "boljI" !
Ipak ja volim da "pipnem" pre kupovine pa onda da odlucim.
Sada sam dosao iz Sremskih Karlovaca i hteo sam da produzim do NS ali nisam imao odluku sta uzeti a ovde nedobih misljenje.
Kada ste me vec skrenuli sa puta za unit i mastech zeleo bih da mi donesete i konacnu odluku sta je najbolje.
Da li samo ovi u NS prodaju SANWA ili ima jos neko u Srbiji ?
Hvala Vam puno na trudu,strpljenju i zelji da mi pomognete ipak mi ovo znaci.

Jedino sto sam sam uspeo da pronadjem razliku izmedju 510a i 5000a je u displeju,zer ne ?

[Ovu poruku je menjao djekic dana 14.10.2016. u 19:47 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 14.10.2016. 21:10 ] @
pa 510A ili 5000A - koji ces odluci sam ako mozes da platis 5000A uzmi njega

nije razlika u display-u, razlika je u rezoluciji, 5000A ima 100x vecu rezoluciju za neka merenja
5000A ima 4-20mA merenje koje 510 nema
510A ima merenje temperature (ali samo sa K sondom koju dobijes uz njega), 5000A to nema
5000A je idealno 0.03% precizan dok je 510A 0.06% precizan
...

bilo koji od ta dva ti radi posao i bolji je od onoga svega sto si gledao do sada od MS* i UNI-T* uredjaja .. koji ces od ta dva... odaberi .. osim temperature na 510A (ume ponekad da bude korisno, mada uzmes sa bleja za k-tip sondu i dedicated merac temperaure .. ili uzmes od kineza onaj dmm sa temperaturom za 600din sve sa sondom) 5000A je u svemu ostalom bolji .. sad dal je bolji za 3k din razlike, sta znam, nisam merodavan, ja sam uve u fazonu gde je 13 tu je i 16 :) al obzirom da si krenuo od 10..

[ zica49 @ 14.10.2016. 21:14 ] @
Ne znam koliki budzet imas za instrument ali gledajuci teme u kojima si ucestovao dolazim do zakljucka da si vise klimatizacija/bjela tehnika/grijanje te klasicna elektrika.

Za tebe bi u najboljem slucaju bio multimetar koji je po samoj izvedbi napravljen za HVAC .
[ bogdan.kecman @ 14.10.2016. 21:29 ] @
Citat:
zica49: Za tebe bi u najboljem slucaju bio multimetar koji je po samoj izvedbi napravljen za HVAC .

i vec znas koji fluke je za to :D neki 114 ko moj ili malo jaci 117 :D ... jes zgodan u ruci al je sanwa zakon za fluke

hahah

btw, obrati paznju ovi PC* sanwe su sa komunikacijom prema pc-u (infracrveni kabl ti treba, kosta ko bubreg, software takodje, tako da to verovatno neces koristiti) te imaju malo vise "fukcija" tipa cuvanje merenja, vadjenje proseka i slicno .. za hvac je dovoljan cd772 to je sanwin "standard type" dmm, odlican dmm za svaki dan, za teren .. mada su PC510 i PC5000 mnogo bolji odnos cena/sta dobijes po meni od svega drugog
[ zica49 @ 14.10.2016. 21:42 ] @
Nije uopste potrebno da bude Fluke..treba mu kapacitet,temperatura U,R te ako ima frekvenciju super.
Naravno diodni i test provodnosti.
Bitno takodje da je robustan.

[ Gosha_Nish @ 15.10.2016. 00:51 ] @
Citat:
djekic:
Citat:
guja011: sprint elektronika ima i veb šop, ukoliko ti se ne putuje

Gledao sam sinoc katalog zato sam i pitao za savet koji uzeti konkretno.
Sto veci kapacitet,otpor,vise funkcija idem ka tome,da kupim sto je moguce "boljI" !
Ipak ja volim da "pipnem" pre kupovine pa onda da odlucim.
Sada sam dosao iz Sremskih Karlovaca i hteo sam da produzim do NS ali nisam imao odluku sta uzeti a ovde nedobih misljenje.
Kada ste me vec skrenuli sa puta za unit i mastech zeleo bih da mi donesete i konacnu odluku sta je najbolje.
Da li samo ovi u NS prodaju SANWA ili ima jos neko u Srbiji ?
Hvala Vam puno na trudu,strpljenju i zelji da mi pomognete ipak mi ovo znaci.

Jedino sto sam sam uspeo da pronadjem razliku izmedju 510a i 5000a je u displeju,zer ne ?

[Ovu poruku je menjao djekic dana 14.10.2016. u 19:47 GMT+1]

Ne znaci da ih uvek imaju na stanju. Ja sam PC5000A cekao da stigne, ne secam se tacno koliko. Proveri prvo telefonom da li im aju u radnji model koji zelis.
A sto se pipanja tice, rekoh ti vec, nekoliko nas ovde na forumu je pipalo taj instrument, trebalo bi da nam verujes.
Ja sam narucio instrument preko weba i kad im je stigao poslali i postom, znao sam sta kupujem iako ga pre toga nisam pipnuo.
[ mikikg @ 15.10.2016. 02:02 ] @
Sanwa 510 i 5000 ...
http://www.elitesecurity.org/p3260231

Mislim da ove PC-5000 imamo skoro 5 godina i nikome se nista nije desilo jos uvek i rade kao od prvog dana :)
Ja sam jednom samo uspeo da izgorim 630mA osigurac za struju, eto to je sve :)
[ djekic @ 15.10.2016. 07:19 ] @
Citat:
zica49:
Ne znam koliki budzet imas za instrument ali gledajuci teme u kojima si ucestovao dolazim do zakljucka da si vise klimatizacija/bjela tehnika/grijanje te klasicna elektrika.

Za tebe bi u najboljem slucaju bio multimetar koji je po samoj izvedbi napravljen za HVAC .

Kao sto sam naveo na samom pocetku nisam elektronicar i ovo kupujem cisto iz hobija.
Instrument kupujem da imam nesto kalitetno univerzalno i dobro.
Do sada sam imao Voltcraft VC140 i za moje potrebe je bio sasvim odlican.
Popravvka bojlera,sporeta,nesto na autu sve je zavrsavao.
Skoro sam neki programator od ves masine pokusavao da popravim ali sa mojim instrumentom ne ide pa sam doneo odluku da cu kupiti nesto bolje.
Sada sam resio da kupim nov samo zbog kondenzatora ali kad vec kupujem trudim se da bude sto bolji.
Verovatno ce to biti 510a ali cu pogledati i 5000.
Posalo sam mail sinoc da vidim da li imaju na stanju.

Kontaktirao sam danas prodavnicu.
Kazu da je to stari model i da nemaju na stanju.
Ostalo je jos par komada kod uz=voznika i mou da mi prosllede jedan za par dana ako se odlucim.
Imaju novi model PC700 koji se ceka isto par dana pa je ostalo da im se javim u ponedeljak vezano za porudzbinu.
E sada sta uzeti ........... ?
PC510a stari model ili
PC700 ?
Kooliko vidim PC 700 lepse izgleda i ima merenje do 25mF TO JE 25000uf ?

[Ovu poruku je menjao djekic dana 15.10.2016. u 17:00 GMT+1]
[ mikikg @ 15.10.2016. 20:57 ] @
Imas i ovde Sanwa:
http://retam.co.rs/katalog#?U2Fud2E=
[ mikikg @ 16.10.2016. 00:50 ] @
Citat:
djekic:
E sada sta uzeti ........... ?
PC510a stari model ili
PC700 ?
Kooliko vidim PC 700 lepse izgleda i ima merenje do 25mF TO JE 25000uf ?

Sanwa PC700 je po specifikaciji malkice bolja, ima 6000 count (i jos jedan dodatni displej) naspram 5000 count kod PC510. Jedina opcija koja je bolja kod PC510 je merenje malih otpornosti, on ima najnizi opseg od 50Ω, kod PC700 je najnizi 600Ω. Sve ostale karakteristike su bolje, cak je i jeftiniji 20-ak Eur.

[ bogdan.kecman @ 16.10.2016. 01:06 ] @
PC700 i RD700 nigde na sajtu ne pise da je truerms!!! tako da verovatno nije, takodje PC700 nema snimanje rezultata (ume da bude ultra korisno), vatanje pika (uvek dobro za imati) ... PC701 i RD701 je truerms, mislim da PC700 nije tako da bi ga ja zaobisao ...

PC510A je i dalje tata za njih

inace skoro ih niko nema na lageru, to i jesu cene zato sto je to kod uvoznika ostalo nesto i nema novog ulaza sve su to stariji modeli .. ali satiru kako su dobri .. PC510A ili PC5000A nemo uzimas ostale sa tog spiska kod esns-a. i slobodno naruci postom :D

inace za pc5000A ... imam mnogo fotki, igram se ovih dana sa SFM-om pa mi on bio zgodan za vezbu .. evo bas se uploaduju ovde:
http://elco.crsndoo.com/phone_uploads/sanwa/
pa mozes da ga vidis sa milion strana :D

obrati samo paznju, taj pc5000A je uzed zimu 2010 - 2011 .. znaci stariji je od 5 godina, koristi se svakodnevno, ja ne cuvam opremu, padao mi je sa stola 20 puta, padalo po njemu, nosao ga u torbi sa srafcigerima i busilicom i .. pogledaj u kakvom je stanju posle 5 godina rabljenja
[ djekic @ 16.10.2016. 16:32 ] @
Citat:

Hvala za ove nisam saznao,zvacu sutra da vidim da li imaju u radnji ili samo na sajtu.

Citat:
mikikg:  Jedina opcija koja je bolja kod PC510 je merenje malih otpornosti, on ima najnizi opseg od 50Ω, kod PC700 je najnizi 600Ω. Sve ostale karakteristike su bolje, cak je i jeftiniji 20-ak Eur.

Nije mi jasno kojem dajes glas 510a ili 700 ?
510a košta 12680
Pc700 16800

Citat:
bogdan.kecman

inace za pc5000A ... imam mnogo fotki, igram se ovih dana sa SFM-om pa mi on bio zgodan za vezbu .. evo bas se uploaduju ovde:
http://elco.crsndoo.com/phone_uploads/sanwa/
pa mozes da ga vidis sa milion strana :D

Hvala za ovoliko fotki.
Samo je pitanje da li 5000 ili 700,obzirom da je cena ista.
Ja sam finansijski pre za 510a ali ako dosta vise dobijam sa ovima premosticu za skuplji.

[Ovu poruku je menjao djekic dana 16.10.2016. u 19:24 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 16.10.2016. 18:49 ] @
pc700 ne pise da je truerms to je nest sto ti def treba za hvac .. ako mozes uzmi PC5000A ako ne uzmi 510A zaobidji 700
sto se fotki tice, ko sto rekoh zezam se nesto sa SFM-om pa mi trebalo zamorce da slikam pa posto je PC5000A uvek na stolu on mi doso kao normalan izbor :D
[ djekic @ 17.10.2016. 09:34 ] @
Citat:
bogdan.kecman:PC5000A uvek na stolu on mi dosao kao normalan izbor :D

Onda 700 otpada iz užeg izbora.
Da li si imao prilike da isprobas 510a ?
Uspeo sam da pronadjem i 5oooa i 51oa.
Sutra nameravam da obavim kupovinu ali još uvek se razmišljam koji od ova 2.
4ooo dinara je skuplji 5oooa a ne znam sta dobijam sa njim u odnosu na 51oa ?

[ mikikg @ 17.10.2016. 10:01 ] @
Evo jos jedan dokument gde su detaljno uporedili PC-5000A i PC-510:
http://www.farnell.com/datasheets/318454.pdf

U sustini za tvoje potrebe je skroz OK PC-510, nisam siguran da bi za dodatne novce dobio nesto tebi bitno od funkcija.

[ bogdan.kecman @ 17.10.2016. 11:45 ] @
sa 5000 jedino vecu rezoluciju za neka merenja, nista sto ti realno
znaci, ja bi na tvom mestu uzeo 510A
[ radicmx @ 17.10.2016. 12:06 ] @
I ja sam kupio Sanwa pc5000a pre dosta vremena citajuci ovde preporuke mikija,bogdana.... a trazio sam fluke. i sad imam jedino problem da bih rado kupio jos jedan kao bogdan. Mozda si uzmem taj PC-510 odgovarao bih mi vise za elektriku cime se i bavim.
[ SASA M. @ 17.10.2016. 17:37 ] @
Uvek zanimljiv test multimetara

https://www.youtube.com/watch?v=wRd2fX_1318
[ djekic @ 17.10.2016. 18:51 ] @
Testove sam gledao u poslednji mesec dana bezbroj puta.
Ipak cu se odluciti za Sanwa kao sto su me savetovali ipak su ovi ljudi profesionalci i kada njima ispunjava potrebe meni ce biti masinerija visoke klase.
Verovatno ujutru idem u kupovinu istog i ovu temu da privodim kraju.

[ zica49 @ 17.10.2016. 19:43 ] @
Citat:
radicmx:
I ja sam kupio Sanwa pc5000a pre dosta vremena citajuci ovde preporuke mikija,bogdana.... a trazio sam fluke. i sad imam jedino problem da bih rado kupio jos jedan kao bogdan. Mozda si uzmem taj PC-510 odgovarao bih mi vise za elektriku cime se i bavim.

Za elektriku uzmi Fluke 117.
[ radicmx @ 18.10.2016. 05:08 ] @
Fluke 117 3 god. garancija kao SANWA jedino sto ima ono merenje low impedance. ali imam neki voltcraft koji radi isto to... ako bih uzimao Fluke pre bih uzeo neka strujna klesta to mi vise treba ali kad skupim pare.
[ djekic @ 18.10.2016. 08:08 ] @
Krecem da vidim 510 i nadam se kupim

[Ovu poruku je menjao djekic dana 18.10.2016. u 09:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao djekic dana 18.10.2016. u 09:55 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 18.10.2016. 09:19 ] @
truerms znaci da moze da ti izmeri AC napon "kako treba". ako nemas
truerms znaci da nista ac ne mozes da meris precizno. ni napon ni struju
[ djekic @ 18.10.2016. 11:08 ] @
Citat:
bogdan.kecman:nista sto ti realno
znaci, ja bi na tvom mestu uzeo 510A

Poslusao sam savet !

Bila je teska odluka jer ne kupujem to svaki dan a zelim nesto dobro.
Hvala Vam svima koji ste me odvratili od onoga sto sam prvo hteo da kupim i dali mi pravi predlog za ozbiljan instrument.
Odluka je pala na 510a.
Mojoj sreci nigde kraja sada sam usao u kucu da vam napisem i idem da se igram.........

[ SteCa @ 18.10.2016. 11:26 ] @
Pa mora to da se zalije... neće da šljaka na suvo :)

Aj neka te sa srećom služi!
[ bogdan.kecman @ 18.10.2016. 11:33 ] @
odlicna je to sprava :D .. neka sluzi dugo i nek zaradi uskoro i neke
pare :D
[ mikikg @ 18.10.2016. 13:23 ] @
Cestitam, super kupovina, videces bices prezadovoljan spravom, zavrsice ti posao bezbroj puta.
[ djekic @ 18.10.2016. 18:45 ] @
Od srca Vam hvala svima.
Danas sam se malo igrao i prvi utisci su extra. Proverio sam neki sporet kome rerna nije radila, kontrola grejača i instalacije obavljena za tren.
U odnosu na moj Voltcraft ovo je mašinerija.
Nadam se uskoro i prvom ozbiljnom radu i prvom paricama.
[ nesa986 @ 07.11.2016. 10:51 ] @
Pozdrav svima na forumu hteo bi da pitam kakav je unimer sanwa pc510a, i kako se pokazao u praksi.
[ djekic @ 12.11.2016. 06:44 ] @
Ja sam poslusao drugare sa foruma i kupio njega.
Za moje skromno znanje i amaterske poslove ovo je zaista odlicna investicija.
Obzirom da je ovo profi alat nije mu ni cena uopste visoka.
Imas na you tube detaljniji opis bas za njega pa pogledaj.
Video je na Srpskom a ako oces ima dosta i na drugim jezicima ali mislim da je ovo sasvvim dovoljno.

https://www.youtube.com/watch?v=ruifBwtFhGw&t=6s
[ bojanum @ 12.02.2017. 19:34 ] @
pozdrav svima, da ne otvaram novu temu...
naime kupio sam SANWA 510a pre neki dan, ukratko sam
ga proverio i sve je radilo ok, do danas ...kad sam ponovo
uzeo da merim neku otpornost...pojavi mi se na displeju
poruka "InEr" i zvucno pistanje...
Kopam do specifikacijama...i kaze da tu poruku izbacuje
kao upozorenje ako nisi postavio merenje kako treba...

Nadalje se malo, malo pa pojavi ista poruka u toku bilo kog
merenja i tako stoji dok ne ugasim SANWU i upalim opet,
da bi nestala poruka InEr i pištanje....
Inače merenja su ok, ako ne iskoči poruka....
Naleteo sam na netu da za SANWU PC720M,
Citat:
Note:
“InEr” warning may be indicated due to weak battery even if the
test leads are connected properly.

stoji da ukoliko je baterija slaba onda se pojavi ta poruka kao
upozorenje za zamenu baterije...na ovom modelu u specifikacijama
toga nema ....
Izvadim bateriju izmerim i napon na njoj 8,4V...opet u specifi-
kacijama pise da baterija ok radi, do ispod 7V...stavim tu istu
bateriju na drugi multimetar UNIT i ok radi sa tom baterijom..
PITANJE:
da li je do baterije samo ili ne... ?
do sutra ne mogu da budem siguran jel tek sutra mogu da nabavim
novu bateriju (na UNITU je isto baterija oko 8V pa ne mogu da zamenim
i probam tu na sanwi ) ...
[ Gosha_Nish @ 12.02.2017. 20:08 ] @
Na Sanwa PC5000a poruka InErr se pojavljije kada je pipalica prikljucena u buksnu za strujni oposeg
a preklopnik za izbor vrste merenja nije u polozaju za merenje struje.
Verujem da je tako i kod 510a.
[ bojanum @ 12.02.2017. 20:19 ] @
tako pise u specifikacija i kod SANWA 510a, ali problem
kod moje je što ta poruka izlazi pri bilo kom merenju ...
iako merim pravilno...inače da napomenem da je SANWA
kupljena nova...
Sad ako nije samo do baterije onda ........
[ bogdan.kecman @ 12.02.2017. 20:31 ] @
ako nije baterija - 2 godine garancija ovo ono ...
[ zica49 @ 12.02.2017. 21:40 ] @
Izduvaj kompresorom buksne gdje se ukljucuju pipalice.
Postoji mogucnost da je unutar nesto sto na podrucju mA detektuje uklucenu pipalicu.

Pravilan test baterije se radi na nacin da se optereti otpornikom,recimo 100 oma.Tada se mjeri napon.
[ bojanum @ 12.02.2017. 22:50 ] @
dunuo sam u strujne buksne vise puta, izokretao ga i sad
radi ok...proveravo sam opet sva merenja...Hvala Vam
Ivice, nadam se da je bilo sam to u pitanju...tj. da je neki
opiljak zice ( da ne kazem Ivice :) ) zavrsio u strujnoj buksni
merio sam i napon baterije pod opetrecenjem od 230 oma ->

ova baterija sto je bila u sanwi i dosla sa njim kao nova kad se
optereti sa 230 oma..napon pada na 5V ( bez opterecenja je 8.8V)
Ona baterija sto mi je bila u UNIT-u pada na 2V (zrela odavno
za promenu)
Sve u svemu nece biti " ovo, ono " cuk, cuk u drvo :)
Inace trazio sam po Srbiji SANWA 5000a al je nema nigde ....
i uzeh ovu 510a.
[ bojanum @ 15.02.2017. 15:46 ] @
pozdrav jos jednom, opet ja sa sanwom :) naime,
kad stavim opciju za zvucnu omsku proveru provodnika u
prekidu...prvo se cuje neko krčanje pa onda čist zvuk iz buzera...
e sad to krčanje nekad se bas čuje i iritira a nekad ne...
recimo ako spojim pipalice direktno onda se ne čuje i
zato to odmah nisam primetio kad sam kupio sanwu
( kupljena nova pre 7 dana ).

Ako proveravam neki provodnik onda se prvo čuje na kratko
krčanje pa onda čist zvuk, takodje ako na kratko i brzo, prekidam
i uspostavljam kontakt pipalicama opet se na kratko čuje krčanje
pa onda čist zvuk...
Da li je to buzer probio, neki kontakt slab ...?
sva merenja sanwe su dobra, otpor isto meri kako treba...
[ bogdan.kecman @ 15.02.2017. 15:58 ] @
moguce da ta sanwa nema latch, mnogi japanci nemaju latch za zujalicu -
namerno .. ja licno ne volim kad ima latch, vise volim kad cujem krcanje
debouncinga kontakta jer je bez latch-a obicno "brzi" odziv .. recimo
moj pc5000a ima mnogo brzi odziv od sva tri flukea koja imam kad je
zujalica u pitanju .. e sad pitanje koliko je to krcanje, mozda je nesto
rslo na tom dmm-u
[ zica49 @ 15.02.2017. 17:12 ] @
Conductivity test je opcija na koju si primjetio cudno ponasanje.
Mozda to tako i treba da
bude.

[att_img]

[ bojanum @ 15.02.2017. 17:16 ] @
nisam znao ovo sa latch-om... evo bas sad se igram sa
starim unit 60g, i naviko sam sa njim da zujalica ima
cist ton bez "krcanja" ali da ima kasnjenje, ima....
i tacno se oseca da ima latch...igrao se i kad uspostavim
kontakt i kad pustim...zato je i "cist bip" ...

mora da je zbog toga ( ipak verujem japancima :) )
, mada me malo iritira...ali odziv je stvarno brz...

Mislim najvise se primecuje to krcanje ako je kontakt
jedva uspostavljen (ovlaš) ...ako malo ucvrstim kontakt
onda je cist zvuk...-> to je verovatno to treperenje
( debouncinga )
Hvala Bogdane na uputu ...