[ velimzo @ 19.10.2016. 21:40 ] @
Da li neko zna za neke CAD aplikacije, koje se mogu koristiti online i koje su besplatne. Ili nesto sto bi se moglo instalirati kao nekakav add-on u browser, pa crtati u browseru?
[ NePitajteMene @ 21.10.2016. 00:55 ] @
https://www.onshape.com/

Izvoli...registrujes se i modelujes u browseru potpuno slobodno (chrome, firefox, explorer...).
Cloud 3D CAD sa punom funkcionalnoscu desktop 3D CAD-a.
Covek koji stoji iza ove price je Jon Hirschtick, osnivac i jedan od tvoraca SolidWorksa (kojeg je 2 godine kasnije kupio Dassault)
[ velimzo @ 22.10.2016. 01:12 ] @
e hvala ti @NePitajteMene
vec sam otkrio, i poceo da koristim.
ovde kod kuce na kompu sve funkcionise perfektno, dok na poslu ne moze nista da ucita u browser, pa se trenutno smaram sa tim, nije mi jasno u cemu je problem.
hvala na odgovoru jos jednom
[ NePitajteMene @ 22.10.2016. 02:08 ] @
Browser mora da podrzava WebGL i da graficka kartica na poslu ima verziju drajvera koja nije na "crnoj" listi

https://docs.unity3d.com/Manual/webgl-browsercompatibility.html
https://wiki.mozilla.org/Blocklisting/Blocked_Graphics_Drivers
https://www.khronos.org/webgl/wiki/BlacklistsAndWhitelists

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari...sve novije verzije browsera imaju podrsku za WebGL u vecoj ili manjoj meri.


Na Google Chrome bih se najpre kladio.

Proveri da li imas odgovarajuci browser i da li je ukljuceno setovanje za hardversku akceleraciju renderovanja stranica u browseru koji koristis na poslu (znaci da se deo posla za prikazivanje web-stranice prebaci na graficku karticu koja to podrzava kroz drajver)

*** Mozilla Firefox 49.0.2:
-Ukljucen Menu Bar , pa Tools->Options->Advanced - cekirana opcija u browsingu "Use hardware acceleration when available", ili klikom na tri horizontalne crte u gornjem desnom uglu Firefoxa ako nije ukljucen Menu Bar, dolazis do Options

***Chrome 54.0.2840.71m:
-Klikom na 3 vertikalne tacke u desnom uglu Chrome-a, na kraju address bara, dobijas Settings, pa na samom dnu stranice za setovanja klikni "Show advanced settings", pa u opciji System treba da je cekirano "Use hardware acceleration when available"

Pretpostavljam da je to, ne verujem da ce Onshape raditi kroz softverski render "stranice", tj. svog okruzenja u browseru bez pomoci graficke kartice ;)

[ velimzo @ 23.10.2016. 10:34 ] @
E hvala jos jednom.
Ovo sto si napisao u velikoj meri rasvetljava moj problem, jer je u pitanju neka starija verzija chrome-a.
Kompjuter je zakljucan administratorskim passwordom, i ja nisam u stanju da instaliram bilo sta. I odatle je krenuo problem. Ovaj moj pokusaj sa nekom online CAD aplikacijom je u stvari trebalo da zaobidje taj administratorski password i instaliranje nekog software-a, i da sve sto mi treba iz CAD-a odradim iz browsera.
[ velimzo @ 23.10.2016. 10:38 ] @
Ako ovo ne upali, ostaje mi jos da pokusam sa nekom portable CAD aplikacijom, koju bi instalirao na flash memoriju. Samo i tu me zezaju stvari, jer ta instalacija bi trebala da bude 64 bitna, a ja ovde kuci imam 32 bitni OS.
Ako imas neki bolji predlog, kako da zaobidjem problem, slobodno predlozi :)
[ NePitajteMene @ 24.10.2016. 01:07 ] @
Jedino da pitas admina da ti da password za tu priliku, pa nek je kasnije opet promeni.
Kad steknu poverenje u tebe da znas sta radis, mozda ce ti i "osloboditi" komp...ili neka ti instalira noviji browser.

Ako ne, onda pojuri ove velike 3D softvere u portable varijantama preko torrent trackera...ima neoficijelnih verzija nizih 32-bitnih Catia tipa v5r17, mozda i Solidworksa po npr. ruskom rutracker forumu (kategorija se zove "SAPR", taj podforum, trazi prethodnu registraciju putem validnog e-maila).

Kako to radi s fleshke posle i da li uopste radi, licno nikad nisam probao.

PS: Mozda ti je admin zabranio i da ubadas fleshku, proveri, i to moze da odradi "zlikovac", da ne bi kopirao s poslovnog kompa sto se ne sme, ili loguje tvoje aktivnosti-registruje ubadanje flesha, i sl. ;)

PPS: ovaj je isto fin za hobiste, entuzijaste i kreativce, ranije je bio Guglov, sad vidim da je Trimble-ov (ovi sto rade opremu za geometre. GPS, i sl.)

http://www.sketchup.com/

Tebi bi trebao slobodni SketchUp Make (download uz registraciju), ali opet treba instalacija..jbg