[ maja1222 @ 27.10.2016. 13:01 ] @
Sutra imam kontrolni iz fizike a inace nisam bas najbolja iz fizike,Nastavnica nam je u osnovnoj vise trazila teoriju nego zadatke a sad profesorka trazi zadatke.Treba mi pomoc oko jednog zadatka za koji znam da ce da bude na kontrolnom
Dva decaka voze bicikl:Prvi uz kosinu ,s pocetnom brzinom 10 m/s i krece se ravnomerno usporeno ubrzanjem 0,2 m/2 na kvadrat,a drugi niz kosinu bez pocetno brzine i ravnomerno ubrzano ubrzanjem 0,6 m/s na kvadrat.Ako se oni sretnu nakon 20 s,naci koliko je bilo rastojanje izmedju njih na pocetku.

Kako raditi zadatke? Mislim ove teze.Postoji li neka taktika neki poseban nacin ili sta? Stvarno moram da naucim da radim komplikovanije zadatke.

Bicu zahvalna na svakom odgovoru!
Hvala unapred
[ Shadowed @ 27.10.2016. 15:58 ] @
OK, ovo mozda nece biti bas skroz skolski nego vise analiticki ali ce ti (nadam se) biti lakse da razumes.

Prva bitna stvar je da dobro razumes sta se desava u zadatku. Za to ti je najbolje da nacrtas to sto pise. Recimo ovako:
[att_img]

Ja sam ovde malo pojednostavio stvari pa sam umesto bicikla nacrtao samo jedan tocak. Dovoljno je. Fizicari inace imaju obicaj da pojednostavljuju stvari pa tako zavrse sa sfernim pilicima u vakuumu ali to je druga prica :)

E sad, sta ti ovde imas od podataka?
Imas pocetnu brzinu jednog i drugog, imas ubrzanje jednog i drugog i imas vreme koje je proteklo.
Sta ti se trazi?
Trazi se njihovo rastojanje na pocetku.

Glavna stvar je da:
1. Razumes sta se desava (slika)
2. Nadjes nacin da od ulaznih podataka (ono sto imas) dobijes izlazne podatke (ono sto se trazi).

Za ovo drugo ne postoji bas recept, vise je stvar razmisljanja i analize i uz vezbanje postaje lakse. Hajde da predjemo na stvar.
To rastojanje koje se trazi je u stvari ukupan put koji su obojica presla*. Nema potrebe da se cimas oko celog tog zajedno nego lepo izracunas koliko je jedan presao a koliko drugi pa saberes.
Pa, hajde prvo za prvog da nadjemo koliko je presao.
Ako znas kojom je neko brzinom isao i koliko drugo, kako znas koliko je presao? Pomnozis ta dva. Npr. ako neko ide brzinom 10km/h i ide dva sata tom brzinom presao je 10*2 = 20km. E tako i ovde, pomnozis tih 20sec sa... Ups, ali ti ovde nemas tako lepo konstantnu brzinu. Zbog ubrzanja od -2m/s2 (minus je zato sto usporava) tebi se brzina menja sve vreme. Pa kako onda da pomnozis?
Pa, ako se vec brzina menja, ti uzmes prosecnu brzinu. Ono sto je dobro kod ravnomernog ubrzanja (kad se vec brzina menja, ubrzanje se ne menja) je sto se prosecna brzina lako izracuna: saberes pocetnu i krajnju i podelis sa dva.
Ali.. Ti nemas krajnju brzinu! Nema problema, izracunacemo je. Setimo se, sta je zapravo ubrzanje? To je promena brzine tokom vremena. Ono "metara u sekundi na krvadrat" zapravo znaci "brzina se promeni za toliko metara u sekundi svake sekunde". U ovom tvom primeru, za prvog biciklistu, njegova brzina se svake sekunde promeni za 0,2m/s. Na pocetku je isao brzinom od 10m/s i tokom 20s kretanja svake sekunde gubio 0,2m/s. Koja je brzina na kraju? Pa, 10 manje 20 puta po 0,2. To je ona formula V = V0 + a*t. Samo sto mi imamo manje, jer usporava.
Dakle, krajnja brzina je 10-0,2*20 = 10-4 = 6m/s.
Super. Sad mozemo da izracunamo srednju brzinu = Vs = (V0 + V) / 2 = (10 + 6) / 2 = 8m/s
I eto, sad mozemo da izracunamo i predjeni put prvog bicikliste. To smo rekli da dobijemo tako sto pomnozimo srednju brzinu sa vremenom -> 8m/s * 20s = 160m.

Sad isti postupak za drugog:
Krajnja brzina je V = 0 + 0,6*20 = 12m/s
Srednja brzina je Vs = (0+12)/2 = 6m/s
Predjeni put je srednja brzina puta vreme -> 6m/s*20 = 120m

Rekosmo da je pocetno rastojanje zbir ovih predjenih puteva -> 160m+120m = 280m
I to je ono sto smo trazili :)

Nadam se da si uspela da ispratis objasnjenje. Ako nesto nije jasno, pitaj.*Postoji specijalan slucaj. Da su na vecem rastojanju, moglo je da se desi da prvi biciklista usporava sve dok se ne zaustavi i onda krene unazad. Onda pocetno rastojanje ne bi bilo jednako zbiru predjenih puteva. Ali to nije bio slucaj tako da ti necu komplikovati sa tim :)
[ maja1222 @ 27.10.2016. 16:09 ] @
Hvala vam puno! Stvarno mi znaci,bas ste lepo objasnili sve mi je jasno.Jos jednom,hvala! :)
[ Shadowed @ 27.10.2016. 16:13 ] @
Citat:
Shadowed: Za ovo drugo ne postoji bas recept, vise je stvar razmisljanja i analize i uz vezbanje postaje lakse.

Hajd' da ipak dam neki polu-recept :) Tj. nesto sto mozes uopsteno da koristis ali ne bas i da se slepo drzis toga, nekad mozda to bude tezi nacin.

Elem, kao sto si videla u ovom objasnjenju, mozes krenuti od onog sto se trazi. Ako je zadatak jednostavan, to mozes da dobijes odmah na osnovu onog sto imas (npr. daju ti predjeni put i vreme i traze brzinu; podelis jedno sa drugim i to je to).
Ali moze se desiti da ti fali neki detalj. U tvom zadatku nam je falila brzina za racunanje puta.
U takvom slucaju gledas kao da je to sto ti fali ono sto se trazi u zadatku. I dalje imas dato isto sto je i do tada bilo ali ti se trazi taj nepoznati deo. U svom slucaju trebala nam je srednja brzina. Da li nju mozes direktno da dobijes? Ne mozes, fali ti krajnja brzina a pocetnu imas. OK. Opet promenis zadatak. I dalje ti je isto dato kao na pocetku ali ti se trazi krajnja brzina.
Da li nju mozes da nadjes? Mozes. Super. To uradis. I onda se vratis na prethodni "kao bajagi" zadatak gde ti se trazila srednja brzina. Sad imas krajnju, pocetnu si imala i mozes da resis. Kad resis, vratis se na pretnodni itd.

To se u programiranju zove rekurzija :)
[ maja1222 @ 27.10.2016. 17:19 ] @
Hvala vam na savetu.Iskreno,mnogo bi mi bilo draze da je nastavnica vise insitirala na zadacima nego na teoriji.Jer,sta nam vredi teorija kada ne umemo da je primenimo.Izgleda da cu morati od sada da radim nekoliko zadataka svaki dan da bi usla u ''stos''.

U svakom slucaju,hvala vam puno,stvarno ste mi pomogli :)
[ anon115774 @ 27.10.2016. 22:00 ] @
Ti ono bese vukovac?
[ djoka_l @ 27.10.2016. 22:33 ] @
Isti grad, druga učenica...
[ ademare @ 28.10.2016. 04:14 ] @
Bice da je Ista

Ali da ne ispadne da se stalno javlja za resavanje zadataka, ili je jednostavno Zaboravila sifru na nalogu , kao i skoro svi Vukovci , ne zna da je povrati , kao sto ne zna ni Fiziku
[ Living Light @ 28.10.2016. 06:11 ] @
Citat:
Shadowed: Fizicari inace imaju obicaj da pojednostavljuju stvari pa tako zavrse sa sfernim pilicima u vakuumu...

Ebt...necu moci da se obrijem, sve cu se iskasapim, od ovog ↑↑↑.

Kad ga Shadowed opise....bato... to je u 3,14..

Bravo za OVO !