[ DSL @ 31.10.2016. 11:22 ] @
dugo me nije bilo... (krečio sam kuću u zeleno..)

Elem, prijatelj pravi neku komoru za susenje i pokusava na stolu da uradi simulaciju necega sto ima u glavi..., bar mehanicki deio
Komora treba da otvara i zatvara jednu klapnu, zavisno od temperature tecnosti koja u sistemu cirkulise... Obzirom na masu koja ce da fluktuira sistem ce biti relativno termicki trom i on je resio da namontira motor od brisaca koji ce da otvara i zatvara klapnu na ulazu (potpuno otvoreno ili zatvoreno, nema fuzzy stanja izmedju).
Taj motor kaci na ovo cereslo, https://goo.gl/uKdw4F ,
Ovde je problem u cinjenici da na izlazu postoji samo relej ali ne i nesto sto ce definisati krajnje polozaje motora koji dize i spusta klapnu...ili bar monostabil koji ce drzati motor ukljucenim 3-4 sekunde...
Nesto me ovo asocira na probleme sa otvaranjem i zatvaranjem kapije ali se nisam bas mnogo bakcao time...

Neka ideja na brzaka....??
[ guja011 @ 31.10.2016. 11:54 ] @
ti imaš na izboru kod ovog kineza samo jedan par kontakata.
par releja i mikroprekidača ti je dovoljno, pošto koristiš samo krajnje položaje klapne.
naravno da to može i sa mostom da se radi ali kada je aliekspres odlučujuća komponenta,
onda je i relejno rešenje sasvim dovoljno (i korisniku adekvatno cenom).
[ guja011 @ 31.10.2016. 12:00 ] @
kao što kaže
https://www.youtube.com/watch?v=FDlK15z1iqA

ja da se pitam, izvadio bi ovaj rele, ubacio (bar su standardni veličinom i pinautom) preklopni rele, to traži da se dobuši nedostajuća peta rupica
za rele i i treći kontakt na klemici, znači 2 rupice i malo žice da se to spoji i onda imaš 2 izlaza.
špulne na red sa mikroprekidačima i vozi miško. naravno i medjuveza releja sa 12 volti i motorom i gotovo.

naravno i neki osigurač i to je to.
[ SteCa @ 31.10.2016. 12:04 ] @
... ili jedan dvopolni relej i dva krajnja prekidača sposobna da prekidaju struju motora.
[ guja011 @ 31.10.2016. 15:21 ] @
naravno i mala neizostavna napomena da
motor ima na kucistu minus pol, tako da se obrati paznja na to eda ne bi bilo u jednom smeru PUF.
mozda je motor od srafilice sa svojim reduktorom bolji izbor

[ mali genije @ 31.10.2016. 17:20 ] @
Citat:
DSL:
dugo me nije bilo... (krečio sam kuću u zeleno..)

Elem, prijatelj pravi neku komoru za susenje i pokusava na stolu da uradi simulaciju necega sto ima u glavi..., bar mehanicki deio
Komora treba da otvara i zatvara jednu klapnu, zavisno od temperature tecnosti koja u sistemu cirkulise... Obzirom na masu koja ce da fluktuira sistem ce biti relativno termicki trom i on je resio da namontira motor od brisaca koji ce da otvara i zatvara klapnu na ulazu (potpuno otvoreno ili zatvoreno, nema fuzzy stanja izmedju).
Taj motor kaci na ovo cereslo, https://goo.gl/uKdw4F ,
Ovde je problem u cinjenici da na izlazu postoji samo relej ali ne i nesto sto ce definisati krajnje polozaje motora koji dize i spusta klapnu...ili bar monostabil koji ce drzati motor ukljucenim 3-4 sekunde...
Nesto me ovo asocira na probleme sa otvaranjem i zatvaranjem kapije ali se nisam bas mnogo bakcao time...

Neka ideja na brzaka....??

Jel to covek pravi regulator promaje za kotao?
[ veselinovic @ 31.10.2016. 20:37 ] @
Evo ti jedna moguca sema.
Mozda jos treba onemoguciti da automatika posalje istovremeno signal i gore i dole - ko zna kako se to moze desiti.
Potrebno je definisati sta raditi u tom slucaju - vjerovatno motor poslati u neku od krajnjih pozicija, ali to moras ti definisati.
Ukoliko automatika drzi signale dole/gore sve dok traje potreba ( ne rade impulsno) mogu se izbaciti NO kontakti paralelno signalu gore/dole.
[ DSL @ 31.10.2016. 21:07 ] @
Citat:
Jel to covek pravi regulator promaje za kotao?

Realno, na isto mu dodje....

Veselinovicu, hvala. Sad cu bacim pogled...ili bar dok me ovaj alkohol popusti...
[ mali genije @ 31.10.2016. 22:34 ] @
Citat:
DSL: Realno, na isto mu dodje....

Veselinovicu, hvala. Sad cu bacim pogled...ili bar dok me ovaj alkohol popusti...

Negde sam naleteo na gotovo resenje sa piconjom i motorom od brisaca....ajd probacu da iskopam